GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #114 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
Gotovo 45 godina posle prvog čovekovog leta u orbitu, osmatranje Zemlje iz orbite postalo je prilično obična stvar. A onda su Internet i Google spustili orbitalne slike među obične ljude, i stvari su ponovo postale uzbudljive...  «pročitajte više»
- PC #114 (Septembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Bašić
Posle kućnih notebook računara, na redu su portabl PC kompjuteri za poslovne ljude. Tu se, umesto performansi, cene pre svega kvalitet izrade, pouzdanost, primenjeni bezbednosni mehanizmi ali i male dimenzije i autonomija rada na baterije. Koji je najbolji biznis notebook na našem tržištu?
preview
Branko Maksimović
ATI je predstavio i X550, koji je u odnosu na X600 isto što i Radeon 9550 za model sa oznakom 9600. Kako radi u praksi?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Bombaški proces u Londonu
Jelena Rupnik
Savremeni svet pred tehnologiju stavlja mnoge izazove - zloupotrebe se često sprečavaju još većim zloupotrebama. Šta će, posle nedavnih terorističkih napada u Londonu, ostati od privatnosti na Internetu, u mobilnim mrežama i na ulicama?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Srećna sedmica
Branko Maksimović
Šta donosi nVidia u seriji 7 svojih GeForce grafičkih akceleratora i da li će to biti dovoljno za utakmicu sa ATI-jem? Isprobali smo četiri GeForce 7800 kartice.
nopreview
Vladimir Cerić
Notebook nije nešto što ima smisla "beskonačno" proširivati, ali kupovina nekih dodataka je praktično obavezna - krenite od torbe pa na dalje...
nopreview
Canon S2iS
Branko Maksimović
Kako je konkurencija u klasi kompaktnih digitalnih fotoaparata ultrazoom tipa počela da vrši pritisak, Canon je ubrzao rad na sledećem modelu, koji se odmah nakon premijere našao i na našem testu. Šta donosi S2iS?
nopreview
HP ScanJet 7650
Milan Četić
Iako ScanJet 7650 nije jeftin, odličan hardver i solidna softverska podrška čine ga najjeftinijim kompletnim rešenjem za arhiviranje dokumenata. Ima li mu mesta u vašoj firmi?
nopreview
Intex PC TV Capture
Nenad Akšić
Ako planirate smeštanje računara u centar kućne zabave, TV kartica je važna komponenta sistema. Isprobali smo Intex-ov adut...
nopreview
Transcend Jet Flash
Nenad Akšić
Na prvi pogled klasični USB diskovi, JetFlash 110 modeli kriju u sebi nekoliko možda i neočekivanih funkcija.
nopreview
Canon CanoScan LiDE 500F
Aleksandar Veljković
Najnoviji model iz serije Canon-ovih ultratankih skenera prilagođen je pre svega kancelarijskoj primeni, ali ni prostora u stanu čovek obično nema previše...
nopreview
Epson Acculaser C1100
Milan Četić
Za male firme kojima je štampa u boji potrebna samo povremeno pripremljen je AcuLaser - kako ga koristiti i da li je održavanje (pre)komplikovano?
nopreview
TV slika od nula i jedinica
Mladen Mijatović
DVB je skraćenica od Digital Video Broadcast ili digitalna televizija. Prelaz na nju predstavljaće krupan rez koliko u tehničkom, toliko i u ekonomskom smislu...
nopreview
Epson Perfection 4990
Milan Četić
Sa modelom Perfection 4990, Epson je dostigao vrhunac koji tehnologija ravnih skenera može da pruži. Da li je vreme da digitalizujete svoju arhivu fotografija i negativa?
nopreview
Olympus mju 800
Aleksandar Veljković
Najnoviji model iz mju serije koji nosi oznaku mju 800, ne samo da je trenutno po spisku opcija najnapredniji aparat u svojoj klasi, već je i prvi aparat ove vrste sa rezolucijom od čak 8 Mp.
nopreview
Canon Pixma MP 110 i 130
Milan Četić
Canon je odlučio da svoj snažan nastup na inkjet tržištu prenese i u MF svet. Pred nama su Pixma MP110 i MP130.
nopreview
HP Photosmart 8250
Milan Četić
Modelom Photosmart 8250, HP je jednim udarcem rešio više problema - brzina štampe fotografija je povećana a cena štampe smanjena. Da li je bilo i nekih kompromisa?
nopreview
MP3 za svaku priliku
Branislav Bubanja
Na našem testu našla su se tri interesantna i pomalo neobična MP3 plejera: Canyon CN-MP1-8, Canyon CN-MP3SD i Aigo Watch MP3 F021 - koji od njih da ponesete sa sobom?
nopreview
Nokia 6680
Branko Maksimović
Nokia 6680 donosi novu verziju operativnog sistema, podršku za mrežu treće generacije te brži i moćniji hardver. Šta je sve stalo u njenih 133 grama?
nopreview
Genijalni zvučnici
Nenad Akšić
Genius predstavlja tri nova seta zvučnika, a o istom "trošku" upoznaćemo se sa starijim modelom, njihovim najpopularnijim predstavnikom među Home Theater sistemima.
nopreview
Canon Pixma ip6000D
Aleksandar Veljković
Canon Pixma ip6000D daje fotografije vrhunskog kvaliteta, nudi visoku funkcionalnost i komfornu upotrebu. Da li će to biti vaš sledeći foto-printer?
nopreview
Sapphire Hybrid X800 GT
Branko Maksimović
Radeon X800 GT se smešta u segment jeftinijih kartica iz X800 serije. Kako se snalazi sa novim igrama?
nopreview
ATI Xpress 200 čipset
Uroš Radulović
U saradnji sa Sapphire-om, ATI je predstavio novu reviziju Xpress 200 čipseta koja podrazumeva najnoviji SB450 southbridge...
nopreview
StichLink
Jelena Rupnik
Ako imate šivaću mašinu sa USB interfejsom (ko nema?), vreme je da je pomoću 802.11b interfejsa povežete sa vašim PC-jem. Uskoro očekujemo i Peer to Peer Stitiching...
nopreview
Audi-Oh iPod vibrator
Jelena Rupnik
Gadžeti su ti da nam olakšaju život ili da ga učine zanimljivijim, zar ne? Evo jednog koji zaista to čini: mali vibracioni nastavak u obliku leptira koji čini da se osećate... veoma zadovoljno. Dovoljno je da ga utaknete ga u iPod, prikačite na mesto gde će imati najviše efekta i on u ritmu muzike... vibrira. I čini da zaista uživate u muzici.
nopreview
LightWedge
Jelena Rupnik
Svetlo za čitanje knjige u mraku? Zvuči poznato, ali ovo je specijalni uređaj prilagođen fanovima Hari Poter serijala knjiga i filmova... Čarolija na delu.
nopreview
Kompletna zabava na jednom mestu
Milan Četić
Kućni medija centar se obično sastoji od gomile uređaja i još veće gužve kablova. Nakon promocije operativnog sistema Microsoft Windows XP Media Center Edition mnogi razmišljaju o zameni čitave te skalamerije jednim dobro konfigurisanim računarom. Kako tu ideju pretvoriti u stvarnost, a da vas to ne košta previše?
nopreview
Delić sekunde
Branko Maksimović
TFT monitori su već postali standard, a samim tim i ponuda postaje sve bolja. Isprobali smo nekoliko "svežih" modela koji su se tokom leta "okupili" u Redakciji.
preview
Branislav Bubanja
DVD plejeri nikako da postanu "stara priča" - generacije se smenjuju, nude nove mogućnosti, a kupac se u obilju parametara često nađe u čudu. Vreme je da zastanemo i analiziramo kompletnu ponudu na domaćem tržištu...
nopreview
Multimedijalni kompanjon
Branko Nikitović
HP je novom iPAQ-u rx3715 dao i novo ime: Mobile Media Companion. Uz novi dizajn, to ime upućuje na pravac razvoja jednog od najeminentnijih proizvođača u ovom domenu.
nopreview
DSLR za mase
Nenad Akšić
DSLR aparati sa izmenjivim objektivima bili su doskora preskupi uređaji namenjeni prekaljenim profesionalcima. Danas su cene takve da DSLR aparat može da nabavi i zahtevniji amater. Šta se nudi na domaćem tržištu po ceni ispod 1000 evra?
nopreview
Pametni dom budućnosti
Nadežda Veljković
Okruženi smo mnogobrojnim "pametnim" uređajima koji više nisu vezani samo za računarske i komunikacione tehnologije. Još kada svi ti uređaji budu povezani u mrežu...
nopreview
Rumba i Samba
Branko Nikitović
Ponešto iz domena naučne fantastike (najzad) postaje stvarnost, pa možda uskoro nećemo morati da trošimo vreme na dosadne kućne poslove. Šta mogu mali roboti?
preview
Aleksandar Veljković
Leto je "mrtva sezona" za IT scenu, tako da se krajem avgusta po domaćim šopovima prodavalo ono što je preostalo iz prolećnog talasa. Međutim, otvoreno je i nekoliko novih, atraktivnih radnji, od kojih smo neke ovih dana obišli.
nopreview
Hasta la Vista XP
Branislav Mihaljev
Nakon alfa faze razvoja Longhorn-a, Microsoft je objavio prvu beta verziju budućeg operativnog sistema koji će se zvati Windows Vista. Novi OS stavlja akcenat na bezbednost, pouzdanost, kvalitetnu dijagnostiku i visoke performanse, ali su neke od najavljenih novina ostavljene za ko zna kad...
preview
Branislav Mihaljev
Beta verzija sedmog izdanja najčešće instaliranog, ali i najkontroverznijeg Internet browser-a, ponuđena je na završnu probu. Da li će IE7 predstavljati osveženje za jedno od najtoplijih leta?
preview
Novica Milić
Koje su najvažnije Linux distribucije za nastupajuću jesen? Izabrali smo 12 kandidata koji najbolje reprezentuju zbivanja u svetu Linux-a, ali i pokazuju kuda ide ovaj operativni sistem...
nopreview
Usamljeni kralj vektora
Bojan Stojanović
Nekoliko malih koraka koje je Adobe načinio dodajući odmerena poboljšanja programu za obradu vektorske grafike pokazuju se kao veliki skok za korisnike. Illustrator nikada nije bio tako elegantan, moćan i - usamljen na tronu.
nopreview
QuarkXPress 7 dolazi
Bojan Stojanović
Podaci o sedmoj verziji najpoznatijeg programa za prelom strana pristižu u malim dozama, ali se njegov portret ipak može skicirati. Pogledajmo kako će Quark 7 uticati na bipolarni DTP svet.
nopreview
Holivud u Vegasu
Oliver Klaćik
U svetu alata za profesionalnu nelinearnu audio/video montažu nema mnogo nedoumica - pravi izbor je Vegas. Trend izdavanja novih verzija jednom godišnje nije zaobišao ni Sony pa nam, godinu dana posle veoma dobre petice, stiže i Vegas 6.0.
nopreview
Civilizacija Maya
Stevan Josimović
Od našeg poslednjeg prikaza Maya je postala 3D paket broj jedan na tržištu - kroz pet velikih revizija mnogo toga je dodato, ali bi korisnik iz 1999. koji je "prespavao" šest godina ipak mogao odmah početi sa korišćenjem nove verzije.
preview
Voja Antonić
Digitalne video kamere su male i jeftine, lake za rukovanje, a montaža i čuvanje snimaka dovedeni su do savršenstva. Dakle, možemo da snimimo sve što poželimo. Još kad bi rezultati bili bolji...
nopreview
Video-editovanje bez rekompresije
Zvezdan Dimitrijević
Video fajlovi su sve češće prisutni na našim računarima. Kada na njima treba nešto promeniti, suočavamo se sa problemima koje treba rešiti primenom nekog od namenskih programa...
nopreview
Nova džepna sezona
Marko Savković
Paralelno sa omasovljavanjem broadband Interneta u našim domovima, širi se i bežična mreža nad Srbijom. Pregledali smo niz korisnih alatki za vašeg džepnog ljubimca u WiFi okruženju...
nopreview
Sef za izvorni kod
Dražen Dotlić
Razvoj softvera je dovoljno komplikovan i bez sistema za upravljanje izvornim kodom. SourceGear Vault u velikoj meri olakšava posao čak i programeru pojedincu, a kamoli timovima.
nopreview
Softver kao fabrika
Dragan Grbić
Konture se pretvaraju u sliku: dve godine nakon predstavljanja, ispitujemo prve rezultate i dalje pravce u sve zamašnijem projektu Dynamic Systems Initiative.
nopreview
Organizacija na prvom mestu
Milan Đukić
Stigla je verzija 8 MDeamon-a, popularnog programa za manipulaciju elektronskom poštom za čitav domen. Koji su, u doba sve veće popularnosti stalnih Internet veza i kvalitetnog serverskog softvera, aduti MDeamon-a?
nopreview
Svet IT sertifikata
Dejan Džodan
Koliko puta ste poželeli da se javite na neki od oglasa za koji je jedan od uslova posedovanje sertifikata iz neke IT oblasti? Kako doći do papira koji potvrđuje vašu stručnost?
preview
Vladimir Cerić
Često slušamo o tome kako je teško primeniti svetska rešenja i iskustva na našem terenu. Evo jednog primera koji govori upravo suprotno...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
FastStone Image Viewer, Google Earth, Logo Design Studio, Norton Internet Security 2005 Antispyware Edition i Wink.
nopreview
ADSL i vaša WiFi mreža
Dejan Ristanović
Tokom letnjih meseci uvođenje ADSL priključaka je malo usporeno, što zbog godišnjih odmora što zbog toga što su kapaciteti u nekim centralama popunjeni. Nadajmo se da će u septembru stvari teći brže, a u međuvremenu razmatramo arhitekturu kućne wireless mreže.
nopreview
Digitalni radio
Branko Nikitović
U poslednjih dvadesetak godina mnogi klasični mediji su se preselili u digitalni domen, pa jedan od poslednjih analognih "uporišta" ostaje radio-emitovanje. Došlo je vreme da se i tu stvari promene...
nopreview
Moć blogova
Dejan Bizinger
Douglass Rushkoff, profesor medijske kulture na Univerzitetu Njujork, poznati pisac i komentator novih medija, koncentrisao se na načine ljudske komunikacije. Pitali smo ga za mišljenje o sve popularnijem blogging-u.
nopreview
Razonoda za (pre)bogate
Vesna Milošević
Postoji mnogo načina da život učinite zanimljivijim i dinamičnijim, naročito ako ne žalite para. Možda nov auto, nova jahta, novo ostrvo, put u svemir...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
HP u službi Formule
Milan Bašić
Nijedan deo našeg života ne može bez računara, ali to nigde nije tako izraženo kao u vazduhoplovstvu ili - Formuli 1. Zavirili smo u IT ugao Williams-BMW-ove garaže.
nopreview
Sunčan dan za Zultys
Jelena Rupnik
Jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača VoIP opreme, Zultys Technologies, je u okviru "NT konferencije" u Piranu prikazao novu, veoma interesantnu familiju VoIP proizvoda.
nopreview
Silicijumska dolina Azije
Esad Jakupović
U Hongkongu se završava izgradnja CyberPort-a, najsavremenijeg poslovno-stambenog centra za preko 200 kompanija i 10.000 zaposlenih sa područja IKT.
nopreview
Dnevnik: Civilni vojnik
Dejan Mratinković
Kako se informatičari provode ako odluče da svoj dug otadžbini odrade kroz civilnu službu u nekom javnom preduzeću? Naići će na zanimljive ljude i još zanimljivije kompjutere...
nopreview
Predškolica
Branislav Bubanja
Autori domaćih multimedijalnih izdanja sve više se koncentrišu na razvoj softvera za najmlađe uzraste. Vaš mališan će uživati u "Predškolici"...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #114
Ako je vaš posao vezan za grafiku ili DTP, na septembarskom CD-u ćete naći veoma zanimljive materijale. Tu je, pre svega, PC Aplikacija - trial verzija Adobe Illustrator-a CS2, najpoznatijeg programa za vektorsku grafiku za PC računare. Iako je u našim uslovima i Corel Draw snažno zastupljen, Illustrator je prihvaćen pre svega zbog moćnih opcija koje poseduje i integracije sa paketom Creative Suite koji sadrži i Photoshop, InDesign, Acrobat i druge programe. Dopunili smo je sekcijom PC Grafika, u kojoj je puno vrednih plug-in-ova i uslužnih programa koji će vam pomoći da obrađujete tekst i slike. Ostalo je dovoljno prostora za PC Pocket, PC Standard Pack i PC TimeLine, a PC Fun se podrazumeva...
nopreview
Kuleri i hlađenje
Uroš Radulović
Kad god naiđu topli dani, vlasnici računara se zabrinu za svoje elektronske mezimce i počnu da razmišljaju o sistemima hlađenja. Vremena kada se moglo proći sa malenim kulerom za procesor su daleko iza nas - današnji procesori i grafičke kartice zahtevaju profesionalne sisteme hlađenja koji se obično sastoje od nekoliko ventilatora i drugih komponenti. A možemo se odlučiti i za neko alternativno rešenje kao što je vodeno hlađenje...
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter