GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sve u jednoj kocki
Mladen Mijatović
Qnap TS-469 Pro NAS dolazi sa četiri diska, u centru sistema je Atom procesor sa dva jezgra, a važan adut su aplikativni serveri... i to u velikom broju. Pravi kandidat za skladište podataka u vašoj firmi ili stanu.
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sve u jednoj kocki

Qnap TS 469 Pro ima integrisan FTP server, VPN server za do 30 klijenata, Web server, MySQL server i Syslog server koji beleži sve relevantne parametre rada i po potrebi šalje obaveštenja e-mail-om administratoru mreže
(kliknite za veću sliku)

Qnap linija NAS servera nedavno je obogaćena novim modelom visokih performansi namenjenim malom i srednjem segmentu poslovnog dela tržišta. Qnap TS‑469 Pro zasnovan je na relativno snažnom Intel Atom D2700 dual‑core procesoru i opremljen je sa 1 GB RAM memorije – dodavanjem memorijskog modula RAM se širi na 3 GB. Zahvaljujući snažnom hardveru i brzim interfejsima za mrežu i diskove, ovaj NAS bez problema opslužuje i veći broj korisnika istovremeno.

Bezbednost u centru pažnje

Qnap TS‑469 Pro je kompaktan NAS server dopadljivog kockastog izgleda i relativno malih dimenzija. Kućište je načinjeno od metala, a budući da je bezbednost podataka prioritet, vredi pomenuti i da se sa zadnje strane nalazi Kensington slot pomoću koga se ceo uređaj može privezati sajlom i tako zaštititi od krađe. S prednje strane su četiri fioke za smeštaj hard‑diskova koje se zaključavaju posebnim ključem, što je još jedna mera zaštite.

NAS možete opremiti 2,5“ ili 3,5“ diskovima kojih može biti do četiri, a korisniku je na raspolaganju mogućnost da ih koristi nezavisno (tzv. JBOD konfiguracija) ili da odabere neku od raspoloživih RAID konfiguracija koje povećavaju pouzdanost. Na prednjem panelu su taster za uključivanje, nekoliko signalnih LED lampica, kao i kontrolni panel s malim LCD ekranom i dva tastera, plus USB interfejs koji služi za backup i brzu razmenu podataka s nekom spoljašnjom USB memorijom kao što je džepni flash disk.

Mogućnosti proširenja su velike, pa se spoljne USB memorije i prenosivi hard‑diskovi mogu povezati na neki od čak šest dodatnih USB interfejsa (od čega dva brza USB 3.0) koji se nalaze sa zadnje strane uređaja, a još dva eksterna hard‑diska mogu da se povežu na dva eksterna SATA konektora. NAS ima i ulogu print servera, pa se na USB interfejse mogu povezati do tri štampača koji tako dobijaju funkciju mrežnih štampača.

U vašoj mreži

Qnap TS-469 Pro. Diskovi: 4×SATA 2,5“ ili 3,5“ (maksimalno 4×3TB) • Konfiguracije: Single disk; JBOD; RAID 0, 1, 5, 5+hot spare, 6, 10 • Interfejsi: 2×RJ-45 Ethernet, 4×USB 2.0, 2×USB 3.0, 2×eSATA, 1×USB 2.0 za brzo kopiranje na prednjem panelu • Integrisani serveri: Cross-platform file server (Windows, Mac OS, Linux), FTP, backup, VPN, WEB, MySQL, printer, RADIUS, LDAP, Syslog, download station + BitTorrent, Photo station, Music station, iTunes server, antivirus. Cena: 99.999 din.

Kada je reč o mrežnom dizajnu, Qnap TS‑469 Pro je fleksibilan jer ima dva gigabitna Ethernet interfejsa, što ostavlja mogućnost da se koriste na različite načine: kao agregirani (dupliran protok), redundantni (duplirana pouzdanost) ili kao dve nezavisne veze ka dve različite lokalne mreže, sa različitim IP parametrima.

Proces instalacije i osnovne konfiguracije je relativno jednostavan i može se završiti čak i bez upotrebe računara: nakon postavljanja hard‑diskova u fioke, treba povezati mrežni kabl na lokalnu mrežu i priključiti napajanje, a uređaj će nekoliko minuta po uključenju zvučnim signalom obavestiti korisnika da je uspešno startovao. Budući da je Qnap TS‑469 Pro opremljen LCD ekranom, osnovnu konfiguraciju je moguće završiti u par koraka pomoću dva tastera na prednjem panelu kućišta: sistem detektuje broj instaliranih diskova i nudi korisniku mogućnost odabira RAID konfiguracije, a nakon toga i mogućnost uključivanja enkripcije koja automatski štiti sve snimljene podatke od neovlašćenog pristupa. Druga opcija podrazumeva pokretanje softvera sa pratećeg CD‑a i konfiguraciju uređaja kroz wizard. U oba slučaja, nakon početne instalacije, NAS uređaju se može pristupiti unošenjem njegove IP adrese u Web browser nekog od računara u lokalnoj mreži.

Pored osnovne funkcije pohranjivanja fajlova, koja omogućuje razmenu podataka između različitih platformi (pored Windows‑a podržani su MacOS i Linux), uređaj poseduje i mnogo dodatnih funkcionalnosti realizovanih preko raznih aplikativnih servera. Backup na računarima u lokalnoj mreži pod Windows‑om je realizovan preko NetBak Replicator softvera, dok funkcija Real Time Remote Replication omogućava automatski backup na drugi udaljeni NAS ili FTP server. Podržan je i cloud backup uz upotrebu on‑line servisa kao što su Amazon S3, Symform i ElephantDrive. Interesantan je i MyCloud NAS servis koji omogućuje korisnicima sa UPnP ruterom da automatski konfigurišu forvardovanje portova i registraciju hosta, tako da korisnik svom NAS uređaju može da pristupa udaljeno, preko Interneta.

Qnap TS‑469 Pro ima integrisan FTP server, VPN server za do 30 klijenata, Web server, MySQL server i Syslog server koji beleži sve relevantne parametre rada i po potrebi šalje obaveštenja mejlom administratoru mreže. Uređaj može da radi klasičan download, a podržava i BitTorrent aplikacije, čime se ukida potreba za stalno uključenim računarom sa BT klijentom. NAS se može koristiti i kao server za mali sistem video‑nadzora koji podržava do četiri IP kamere.

Da TS‑469 Pro nije okrenut samo poslovnoj primeni već da može da se koristi i za neke manje ozbiljne namene svedoči i podrška za multimediju koja pruža mogućnost za pohranjivanje i preuzimanje muzike i fotografija, kao i integrisan iTunes server. Bez obzira na segment tržišta na koje je usmeren, svakome će se izvesno dopasti integrisana antivirusna zaštita koja čuva celu lokalnu mrežu od malicioznog softvera.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
ThinkPad Edge E530
Novak Jovanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter