GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oblak kreativnih programa
Bojan Stojanović
Impozantna Master kolekcija programa firme Adobe obuhvata sve neophodne alate za rad sa slikom, videom, zvukom i tekstom. Šta donosi CS6 generacija ove sveobuhvatne zbirke?
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oblak kreativnih programa

Bilo bi preterivanje reći da u svetu kreativnih komunikacija više ništa nije isto kao pre dve godine kada smo predstavili Adobe CS5 programe i da CS6 svita dolazi na talasu revolucionarnih promena i donosi alate za novo digitalno doba. Ipak, neki trendovi su sada mnogo jasniji, kao što je i očigledno da je tehnologija postala mnogo teže predvidljivija. Kada posmatramo grafičku i video industriju kao celinu, uviđamo najpre globalnu dostupnost informacija na Internetu koje krajnji korisnici sve češće primaju preko raznih mobilnih uređaja. Štampane knjige još uvek uspešno opstaju, ali su tableti doprineli izvanrednom porastu tržišta elektronskih knjiga. Amazon Kindle ili iPad su platforme za moderne elektronske knjige i udžbenike, a o praktičnom značaju interaktivnih elektronskih sadržaja u obrazovanju ne treba posebno govoriti.

Za stare i nove medije

(kliknite za veću sliku)

Elektronske knjige po svojoj strukturi i grafičkom oblikovanju nisu puka replika papirnih, pa je za njiihovu pripremu neophodan drugačiji pristup i drugačije opcije. Pored toga, ogromna količina digitalnih fotografija i video snimaka koje danas "emituju" obični korisnici-amateri sa svojom sve jeftinijom i boljom tehnikom pomerila je granice i na polju profesionalnih uređaja, što se neminovno odrazilo i na očekivanja od softvera.

U skladu sa potrebama novih korisnika i proizvođača digitalnih sadržaja, Adobe je prilagodio novi InDesign, Illustrator, Photoshop, Flash, Fireworks i Dreamweaver, u domenu obrade teksta, slika i Web prezentacija, kao i Premiere Pro, After Effects i Encore, na zadacima obrade video materijala. Kada sve ove programe čije se ime u novim verzijama završava na CS6 objedinite u paket koji sadrži i dodatne aplikacije među kojima su Acrobat X Pro, Audition, SpeedGrade i Prelude, nastaje Adobe Creative Suite 6 Master Collection. Ovde se ne nalaze svi programi koje Adobe ima na svom repertoaru, ali je Master Collection uvek odličan pokazatelj tehnološke raznolikosti koju gaji Adobe, kao i prava DTP, video i Web arena najboljih programa i alata. Pre nego što pređemo na kratke prikaze pojedinačnih komponenti ove kolekcije, najpre pomenimo dostignuća koja se ne vide na prvi pogled, ali su značajna za funkcionisanje ovako složenog kreativnog sistema.

(kliknite za veću sliku)

Sve veći broj Adobe programa je 64-bitni, što se ogleda u većoj brzini rada sa velikim datotekama. 64-bitna podrška je dobila zvučno ime Adobe Mercury i njome su opremljeni Photoshop, Illustrator, Premiere Pro i After Effects. Adobe Mercury koristi i procesorsku snagu grafičke kartice, čime oslobađa dodatne potencijale i čini da odziv računara pri zahtevnim operacijama postane brži i da se otklone uska grla.

U pogledu dostupnosti svojih kreativnih alata, Adobe po prvi put omogućava da ih ne kupujete, već da sa na njih pretplatite. Creative Cloud, kako je Adobe nazvao svoj servis, je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali će na razvijenim tržištima svakako privući korisnike. Za povoljnih 50 dolara mesečno (uz ugovornu obavezu na 12 meseci) ili 75 dolara mesečno (bez ugovorne obaveze) možete pristupiti kreativnom oblaku, preuzeti, instalirati i koristiti sve CS6 aplikacije koje su vam potrebne. Adobe vam obezbeđuje i smeštajni prostor za podatke, ažuriranje aplikacija, kao i uvid u njihove nove programe, čak i pre nego što budu regularno objavljeni. Naravno, i dalje se može kupiti bilo koji CS6 program ili kolekcija, bez ulaska u Creative Cloud licenciranje.

Za prikaz programa InDesign CS6, Photoshop CS6 Extended, Illustrator CS6, Flash CS6, Dreamweaver CS6, Premiere CS6 i After Effects pogledajte PC #189.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
Slobodni zeleni oblak
Đorđe Grujić


Asusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter