GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #194 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nova era mobilnih računara
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Ekrani osetljivi na dodir uneli su velike promene u računarski svet. Najpre su se odomaćili na mobilnim telefonima i tabletima, a sada osvajaju i prenosive računare. Novi način upravljanja unosi revoluciju, slično kao što je pre tri decenije to uradio miš - ništa više neće biti kao pre. Naročito uz pravi notebook ili tablet... Testirali smo preko 40 zanimljivih uređaja.
- PC #194 (Decembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nova era mobilnih računara

(kliknite za veću sliku)

Približavaju se Nova godina i Božić, a tada se kupuju pokloni. Možda ćete poželeti da nekog (ili sebe) obradujete novim računarom. Naravno, malim i lakim - napredak tehnologije je čak i u smartfone ugradio veliku procesorsku snagu, a tek kad pogledamo notebook-e... Ako nepripremljeni krenete u kupovinu, naći ćete se u čudu: prenosivi računari su bitno drugačiji nego pre godinu dana, s gomilom novih mogućnosti, a tu su i tableti. Šta izabrati? Verovatno ćete se vratiti kući ne kupivši ništa ili ćete rizikovati da kupite nešto što niste planirali i zbog čega ćete se možda kasnije kajati. Zato ćemo vam pomoći da se pripremite.

Intel-ovi noviteti

Prošle godine Intel je predstavio novi standard za prenosive računare i nazvao ga ultrabook. Da bi računar mogao da se okarakteriše kao ultrabook, mora da ispuni kriterijume čije bi nabrajanje zauzelo previše mesta. Ukratko, kriterijumi se tiču procesora i hardverske platforme, dimenzija (pre svega debljine) kućišta, dužine rada na bateriju i brzine podizanja iz "uspavanog" režima. Početna specifikacija standarda zvala se Huron River, ove godine je postavljena nova pod nazivom Chief River, a sledeće godine očekujemo Shark Bay.

(kliknite za veću sliku)

Kriterijumi su strogi, a posladica su skuplji računari. Uprkos ekonomskoj krizi, tržište je prihvatilo ultrabook računare i proizvođači se prosto utrkuju ko će da predstavi više modela. Pomenimo i to nepisano pravilo da ultrabook mora da ima najmanje procesor Core i5, mada se nađe poneki i sa Core i3. Neki proizvođači su razmišljali i o kompromisima: sva tehnologija je tu, pa zašto se nešto od nje ne bi iskoristilo i u klasičnim (jeftinijim) prenosivim računarima? Oni možda neće smeti da se zovu ultrabook, ali će imati dužu autonomiju, brže će se buditi iz "sna", biće i nešto tanji nego ranije, ali i skuplji.

Uočljiv trend je i izmeštanje skladišnih resursa u oblak. Umesto na ogromnim klasičnim diskovima, korisnici se sve više usmeravaju da svoje podatke, dokumente i mutimedijalne datoteke drže na online storage servisima. Tako u savremenim prenosivim uređajima preovladava interna memorija ili SSD diskovi, čiji je primarni zadatak da brzo podignu sistem i aplikacije, a nije zanemarljiva ni činjenica da uređaji bez klasičnih diskova troše daleko manje struje.

Dodir ili ništa

(kliknite za veću sliku)

Razvoju ultrabook računara doprineo je i Microsoft, čiji Windows 8 u potpunosti podržava rad sa ekranima osetljivim na dodir, a to je bio signal proizvođačima da počnu da ih ugrađuju. Prvi modeli su počeli da se pojavljuju u prodavnicama - za sada ih nema mnogo, ali ipak obratite pažnju i na njih - nisu mnogo skuplji od standardnih.

Dobar deo vladajućih trendova nametnula je mobilna tehnologija. U okvirima ICT industrije prednjačio je razvoj mobilnih uređaja, ali ništa manje agilan nije bio ni razvoj servisa koji su tek s razvojem mobilne tehnologije dobili svoj smisao. Ekran osetljiv na dodir preselio se najpre na tablet računare koji su tako gotovo potpuno istisnuli nekada popularne netbook PC-je. Zaista, kombinacija prikaza i kontrole na ekranu značajno je smanjila dimenzije, uprostila uređaje i produžila im trajnost rada na baterije, pa tablet postaje preovlađujući putni uređaj. Napredak u domenu softvera čini ga sve pogodnijim i za povezivanje s kućnom ili poslovnom mrežom, pa se za tablet sve češće opredeljuju čak i korisnici čiji su zahtevi za terenskim povezivanjem i radom veoma ozbiljni.

(kliknite za veću sliku)

Microsoft se priklonio trendovima - iako je već Windows 7 nudio touch-screen kontrolu, čini se da je Windows 8 pravljen s jasnom namerom da upravljanje preko dodira ekrana bude prevashodni način interakcije. Ne samo da je ovaj način upravljanja značajno unapređen u "osmici", već je i osnovni Metro / Modern UI interfejs potpuno prerađen i prilagođen radu bez tastature i miša.

Uz Metro interfejs idu i ostale trendi stvari, pa je Microsoft objedinio tehnologije i povezao sve uređaje u jedinstven ekosistem koji obuhvata računar, telefon, tablet, XBox i mnogobrojne servise u oblaku. Nije daleko dan kada ćemo sve programe kupovati u prodavnicama aplikacija, ali ih nećemo seliti na naše uređaje. Čak suprotno - naše dokumente i podatke ćemo takođe preseliti u online prostor, a pomoću svih ovih uređaja ćemo samo pristupati aplikacijama da bismo videli ili obradili podatke. Manji ili veći, uređaji postaju samo cloud klijenti.

(kliknite za veću sliku)

Za novi svet potreban je novi računar, ali je neprijatno što je taj računar skup - nekako smo navikli da notebook košta tridesetak hiljada dinara, a sada se opet pominje nekakva hiljada i više evra. Uvek je tako s novim tehnologijama - cene kasnije postepeno padaju, što očekujemo i sada. Već smo pomenuli da su prenosivi računari sa ekranom osetljivim na dodir tek nešto skuplji od onih bez njega - ko bi to očekivao pre samo nekoliko meseci.

Bilo da vam je potreban jači računar ili samo tablet za Internet, naš predlog je da ne bežite od novih koncepta samo zato što su vam nepoznati ili zbog starih navika koje niste spremni da menjate. Kada krenete u kupovinu, dodirnite ekran nekog od novih uređaja ili tražite od prodavca da vam pokaže kako on funkcioniše. Verujemo da ćete se prijatno iznenaditi!

Za test 40 notebook i tablet računara, detaljnu tabelu karakteristika i preporuke urednika pogledajte PC#194.

SLEDEĆI TEKST U PC #194
preview
Projektori M-serije
Mladen Mijatović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter