GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #194 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Projektori M-serije
Mladen Mijatović
NEC nas je obradovao nizom od pet novih projektora. Da vidimo šta donosi nova M-serija.
- PC #194 (Decembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Projektori M-serije

(kliknite za veću sliku)

NEC je pred sam kraj godine na tržište izbacio novu seriju projektora. Prethodnica i glavni nosilac nove serije je M311W koji je u prodaji od novembra, dok će se preostala četiri modela pojaviti u decembru.

M-seriju čine standardni i short-throw modeli u oba formata slike, poboljšanih performansi, sa akcentom na ekonomičnosti i dobrim ekološkim karakteristikama. Poslednje dve stavke su i ranije bile ključne kod NEC-ovih proizvoda: dok ekonomičnost u eksploataciji ima vrlo opipljivu vrednost pri privlačenju potencijalnih kupaca (svakom će se dopasti dug vek lampe, jeftino održavanje i niska električna potrošnja), ovaj veliki proizvođač oduvek je brinuo i o majci prirodi. Mnogi proizvodi imaju ugrađene brojače za ugljen-dioksid (CO2) koji mere koliko je primena ekoloških radnih režima umanjila emisiju ovog gasa, što bi trebalo da motiviše korisnike na dodatnu brigu o okolini.

Lako korišćenje i održavanje

(kliknite za veću sliku)

Pored minimalnih troškova korišćenja, M-seriju odlikuju i inovacije na polju upravljanja koje treba da olakšaju upotrebu projektora i veliki izbor načina za povezivanje. Na projektoru uočavamo analogne RGB, kompozitne i S-video ulaze, ali i HDMI interfejs, kao i USB portove, preko kojih se mogu povezati računar, spoljna memorija ili (opcioni) WiFi modul.

Kontrast kod ovih projektora iznosi 3000:1, svi imaju automatsku blendu, a vek lampe je podignut na 10.000 radnih sati kod nekih modela, naravno, uz obilatu primenu eko-režima. Vek filtera je takođe znatno produžen i dostiže 6.000 sati. Uvedeno je nekoliko novih eko-režima koji se aktiviraju posebnim tasterom upadljive zelene boje na projektoru ili daljinskom upravljaču, a projektor se automatski isključuje kada nema ulaznog signala. Električna potrošnja u režimu standby je svedena na svega 0,4 W, a funkcija Fast start-up omogućava uključivanje bez dugog čekanja, za svega tri sekunde.

Projektori su opremljeni nizom korisnih funkcija, kao što je direktan pregled JPEG slika preko USB interfejsa ili lokalne IP mreže, prikaz test signala, OSD meni na 27 jezika, virtuelni daljinski upravljač u vidu aplikacije za računar, kao i mogućnost korekcija geometrije slike uz pomoć posebnog softvera. Svi modeli iz M-serije imaju i ugrađeni zvučnik snage 10 W. Pažnja je posvećena i smanjivanju buke, dok su izduvni otvori sistema za ventilaciju okrenuti ka projekcionom platnu kako ne bi izduvavali topao vazduh ka gledaocima.

Softverska podrška

Dodatnu komociju u radu, posebno korisnu u korporativnom okruženju, predstavlja besplatna aplikacija za smartfone i tablet računare koja služi za daljinsko upravljanje projektorima. Pomoću ove aplikacije se kroz lokalnu WiFi mrežu može upravljati projektorom, ali i obavljati bežični prenos slika, dokumenata u Office formatu, pa čak i prenositi živa slika s kamere. Budući da se projektori M-serije umrežavaju u lokalnu mrežu, podržano je i upravljanje pokazivačem miša posredstvom daljinskog upravljača projektora.

Kad već pominjemo umrežavanje i upravljanje pomoću prenosivih uređaja, treba se osvrnuti i na softver po imenu DisplayNote, o kome ste imali prilike da čitate u prethodnom izdanju našeg časopisa. Uz projektore iz NEC-ove M-serije dobijaju se besplatno dve licence za DisplayNote Presenter, verziju ovog softvera koja omogućava korišćenje tableta i smart telefona poput male interaktivne table za upravljanje računarom i priključenim projektorom.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #194
preview
Jedan lični, jedan porodični
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter