GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #203 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veliki, elegantan i kvalitetan
Bojan Stanojević
HP-ov monitor Pavilion 27xi ima sjajan IPS ekran dijagonale 27". Ekran je sjajan, i u bukvalnom i u prenesenom smislu te reči...
- PC #203 (Oktobar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veliki, elegantan i kvalitetan

HP Pavilion 27xi. Ekran: 27“ 1920×1080 IPS * Kontrast (dinamički): 1000 : 1 (10.000.000 : 1) * Osvetljaj cd/m2: 250 * Odziv (ms): 7 ms * Uglovi (H/V): 178o/178o * Priključci: VGA, HDMI, DVI D * Cena: Uzorak
(kliknite za veću sliku)

Monitor sa ekranom dijagonale 27“ može da donese dve stvari: ili mnogo detalja (u prevodu – visoku rezoluciju), ili krupne detalje i manje zamaranje očiju. Kod modela Pavilion 27xi, HP se odlučio za drugu varijantu – monitor nudi standardnu full HD rezoluciju (1080p), ali ako pomislite da se radi o „tek još jednom“ 27“ modelu, pogrešićete.

Pavilion 27xi se, pre svega, izdvaja dizajnom: okvira oko ekrana gotovo da nema, a ispod, na alumunijumskoj traci, vidljiv je samo senzorski taster za uključivanje. Kada mu približite prst pojaviće se još četiri sličice, iza kojih se kriju tasteri za podešavanje parametara. Budući da je jedinica za napajanje izmeštena van kućišta, debljina je vrlo mala, a dvodelni nosač je takođe aluminijumski. Sve u svemu, monitor deluje privlačno, čemu doprinosi i vrlo sjajna površina ekrana. Iskusnim korisnicima se taj sjaj možda neće dopasti, pošto ekran reflektuje i najmanji zrak svetlosti – uz pogodno osvetljenje, isključeni ekran može da posluži i kao ogledalo.

Ako zanemarimo refleksije, ekran možemo da okarakterišemo kao izuzetan, daleko iznad proseka za monitore namenjene kućnoj upotrebu (sa 76% Adobe RGB gamuta ipak nije za profesionalnu upotrebu). Panel je IPS tipa, solidno brzog odziva i odlično se vidi iz svih uglova, bez primetnih promena boja ili osvetljaja. I elektroniku moramo da pohvalimo: prelazi sivih tonova su linearni i nisu obojeni, i situacija se ne menja bitno čak ni kada povećamo kontrast iznad 75%. Drugim rečima, na kvalitet slike nemamo zamerki, a brzinu odziva mogu da kritikuju samo okoreli gejmeri.

Skrivenim senzorskim tasterima ulazi se u meni u kojem se mogu podešavati standardni parametri, ali ima i nekoliko opcija za „šminkanje“ slike koje smatramo suvišnim, jer je veća verovatnoća da ćete njima pokvariti nego popraviti sliku. Slika se može i kalibrisati, ali ne tako detaljno kao kod profesionalnih monitora. Parametri se mogu podešavati i iz računara, za šta je priložen softver My Display. Instalacija traži malo strpljenja, ali se čekanje isplati: osim podešavanja, My Display nudi i zanimljivu opciju podele ekrana na više delova i „rezervaciju“ tih delova za određene aplikacije.

Nosač ekrana ne omogućava rotiranje u portretni položaj, ali ne bi škodilo da je ostavljena mogućnost podešavanja visine; HP nije predvideo ni montažu na zid. Zato se lako pristupa konektorima na poleđini – njih ima tri, VGA, DVI-D i HDMI. Možda će neko kritikovati nedostatak DiaplayPort-a, još jednog HDMI ili bežičnog Wi-Di, ali to se ne može smatrati velikom zamerkom, a uz monitor se dobijaju odgovarajući VGA i DVI kablovi. Ako želite HDMI, moraćete sami da se snađete, što ima smisla, jer s druge strane tog kabla može da bude standardni ili mini priključak, pa je najbolje da sami izaberete onaj koji vam je potreban.

Pavilion 27xi tek treba da se pojavi na našem tržištu pa ne znamo tačnu cenu, ali cene u okruženju deluju povoljno. Ako vam ne smeta refleksija ekrana, na ovaj monitor obavezno obratite pažnju.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rsZebra


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter