GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #203 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jovana Milićević
Gde smo danas po pitanju LTE mreže, šta je tehnološka neutralnost i koje su prednosti HD zvuka, govori nam Ingeborg Ofsthus, tehnička direktorka kompanije Telenor Srbija.  «pročitajte više»
- PC #203 (Oktobar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stanojević
Kada poželite da kupite ili unapredite računar, sa svih strana vas zatrpaju raznim terminima i skraćenicama - čak i ako ste nekada znali puno o tome, primećujete da se sve promenilo. Zato je ponekad dobro zastati i pogledati "odozgo" na aktuelnu tehnologiju. Analiziraćemo aktuelne standarde i termine i tako vam pomoći da izaberete ono što vam je zaista potrebno.
preview
Bojan Stanojević
HP-ov monitor Pavilion 27xi ima sjajan IPS ekran dijagonale 27". Ekran je sjajan, i u bukvalnom i u prenesenom smislu te reči...
nopreview
Oživite naslovnu stranu
Voja Gašić
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
IFA u 4K svetu
Boris Stanojević
IFA, jedan od najznačajnijih sajmova potrošačke elektronike na svetu, predstavlja odličan način da vidimo kuda idemo što se tiče svakodnevnih aparata. Potrošačka elektronika je širok pojam, ali su kompjuteri i multimedija ipak u prvom planu, što se najbolje vidi po veličini zauzetog prostora i po dešavanjima u gradu van sajamskih ograda...
nopreview
Gigabitni WiFi
Saša Stamenković
Standard 802.11ac nezvanično zvani 5G WiFi predstavlja sledeći korak u bežičnom povezivanju. Prvi uređaji koji ga koriste već su na tržištu...
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Nex(t)us 7
Voja Gašić
Ne tako revolucionaran kao prošlogodišnji model, novi Nexus 7 ipak pravi nekoliko koraka unapred. Šta donosi novi najbolji 7" Android tablet?
nopreview
Prozor od dva metra
Bojan Milosavljević
Kada treba privući pažnju kupcima u tržnom centru, održati prezentaciju u velikoj firmi ili napraviti konstruktivni sastanak, tu je novi NEC MultiSync V801 sa ekranom dijagonale 200 cm i integrisanim zvučnicima.
nopreview
Aktivni S4putnik
Voja Gašić
S hardverskim tasterima i gumiranim poklopcima na svim otvorima S4 Active je spreman na izazove iz prirode. Dobrodošao dodatak S4 porodici, ali šta je žrtvovano da bi cena bila niža?
nopreview
Devetka u Lite izdanju
Bojan Stanojević
Formalno, Samsung Ativ 9 Lite nije ultrabook, jer ne zadovoljava sve tehničke zahteve standarda. Ali, suština zbog toga nije trpela...
nopreview
Monitor u torbi
Bojan Stanojević
Monitor sa samo jednim priključkom? Da, HP U160 je umotan u rasklopivu futrolu koja mu služi i kao postolje, a od priključaka ima samo USB iz kojeg se i napaja.
nopreview
Veliko skladište podataka
Bojan Milosavljević
Qnap TS-1270U-RP je storage server visokih performansi namenjen zahtevnom korporativnom okruženju. Opremljen je sa čak 12 hard-diskova i poseduje obilje integrisanih opcija koje ga čine lako prilagodljivim čak i za najkomplikovanije potrebe korisnika.
nopreview
Prestigio Geovision 5850
Branislav Bubanja
Prestigio je na originalan način spojio tablet, DVR i GPS u jednom uređaju - poslovično, po umerenoj ceni. Pogledajmo GPS na novi način...
nopreview
Samsung-ova SSD evolucija
Miloš Stamenković
Samsung je još prošle godine snažno nastupio na SSD tržištu promocijom serija 840 i 840Pro. Sada stiže 840 EVO, logičan sledeći korak.
nopreview
Uvek na vezi
Inge Schwabe
Huawei Mediapad 10 Link je uvek na vezi, čak i kada smo napolju. To nije nešto što se podrazumeva za 10-inčni tablet srednje cenovne klase...
nopreview
Zvezda sa istoka
Jovan Marić
Azijsko tržište mobilnih uređaja je svet za sebe, i to veliki: Kina ima preko milijardu mobilnih pretplatnika. Redovi ispred prodavnica se formiraju kao i u SAD, ali ne kada stigne novi Apple proizvod. Kinezi obožavaju Meizu telefone, pa je Meizu MX2 nova zvezda...
preview
Novak Jovanović
Štampači namenjeni malim firmama su česti u domaćoj ponudi, ali šta kad firma poraste? Upoznajmo OKI-jeve serije MB700 i MC700, namenjene srednjim i većim radnim grupama.
nopreview
Garmin i prateći servisi
Boris Stanojević
Nuvi 3597 LMT je novi navigator sa samog vrha Garmin-ove ponude. Uz veliki ekran, procesor nove generacije, mnogo memorije i integraciju sa smartfonom, dobijate pretplatu na razne servise i doživotno pravo da besplatno preuzimate nove mape Evrope.
nopreview
Nikon 1 AW1
Nenad Veljković
O prvim Nikon aparatima iz serije 1 već smo pisali, ali nas je novi model AW1, naveo da se vratimo na temu - to je prvi aparat sa izmenjivom optikom koji je otporan na vodu, mraz i udarce. Celinu zaokružuju dva nova AW objektiva, takođe veoma otporna...
nopreview
Četiri cifre za jedanaest novosti
Đorđe Grujić
Svima omiljeni SketchUp već neko vreme igra za Trimble a ne za Google. Druga verzija koja izlazi pod novim vlasnicima dobija četvorocifrenu oznaku godine i nov nivo funkcionalnosti.
nopreview
Četvrto dugme na vajarskom kaputu
Stevan Josimović
3D Coat je klasični 3D modeler, koji se ponosi modernim pristupom i i naprednim tehnologijama modeliranja. Verzija 4 ide korak dalje na tom putu - da vidimo kojim pravcem i koliko brzo.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
System Mechanic, TeamSpeak, PowerArchiver i Bitdefender Free.
nopreview
Sve po standardu
Vesna Milošević
U životu se svakodnevno susrećemo s pojmom standardnih dimenzija, od kućnih aparata, veličina prozora, pa do odevnih predmeta. Ponekad pokušavamo da pobegnemo od standardizovanja svega i svačega, ali su standardi zapravo neminovni. Kako su neke dimenzije postale standardne, koliko se one menjaju tokom vremena i šta nas čeka u budućnosti? U potrazi za odgovorima prošetali smo se svetskom Mrežom.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Gadzeti sa IFA 2013
Branislav Bubanja
Početkom septembra u Berlinu je održan sajam potrošačke elektronike IFA 2013. Bila je to prilika da se prikažu najnoviji gadžeti, razne korisne i one druge spravice...
preview
Vladimir Cerić
Svaka kompanija tokom razvoja i rasta prolazi kroz razne faze, a ključne su tačke u kojima je firma toliko velika da se se njom više ne može efikasno upravljati postojećim sredstvima. Tada je vreme za uvođenje novih sistema, a CRM je jedan od najkorisnijih.
nopreview
CRM vam (ni)je potreban
Dušan Đokić
CRM je odavno standard u svetu, a u poslednje vreme je i na našem tržištu sve više firmi koje shvataju potrebu za implementacijom CRM koncepta. Oni koji počnu na vreme biće u prednosti nad konkurentima jer će CRM pre ili kasnije postati standard u svakoj firmi. Pokušaćemo da razjasnimo nedoumice koje se postavljaju dok razmišljate o CRM-u.
nopreview
SugarCRM: Moderna platforma
Marko Herman
Bolji odnosi s klijentima donose bolje poslovne rezultate. Pročitajte kako vam može pomoći SugarCRM.
nopreview
SAP-ov CRM pristup
Marko Herman
Saznajte na koji način čuvena kompanija specijalizovana za poslovna rešenja planira da ovlada tržištem CRM softvera.
nopreview
Rešenje za nove izazove
Milan Bašić
Kvalitet, tradicija i dobra vizija razvoja svrstale su SAS Customer Intelligence u sam vrh proizvoda koji omogućavaju da svojim marketinškim aktivnostima upravljate na moderan način.
preview
Jelena Rupnik
RRC Srbija, međunarodni distributer IT opreme i softvera, prikazao je novinarima svoju poslovnu zgradu, u kojoj su primenjena mnoga rešenja koja ova kompanija nudi partnerima i širem tržištu. Cisco uređaji su u centru svega.
nopreview
Linkom PC Demo Lab
Jelena Rupnik
Nakon nekoliko uspešno završenih projekata koji su obeležili prvu polovinu ove poslovne godine, Linkom-PC investira u razvoj i postavljanje test i demo radnog okruženja, Demo Lab-a za kablovske Multi Service operatore. Ovde će korisnici moći da steknu uvid u fine specifičnosti fukcionisanja najsavremenije mrežne i telekomunikacijske opreme koju nudi Linkom-PC.
nopreview
ERP za "Štampa Sistem"
Nikola Radivojević
Maloprodajni sistem "Štampa Sistem" danas je svima poznat po brendu "MOJ KIOSK", raširenom lancu maloprodaja, koji nam je svima dostupan u komšiluku. Uspešnom poslovanju ove kompanije pomaže uspešno implementirani Pantheon ERP.
nopreview
Adacta za Telenor
Adacta je, za samo nekoliko nedelja, uspešno razvila i implementirala rešenje za praćenje i logistiku poslovanja u kompanijama Telenor i Telenor Direct. Kako implementirati Microsoft Dynamics NAV u složenim uslovima i dopuniti ga modulima koji rešavaju složene probleme poslovanja u regionu?
nopreview
Vrh grafičkog sveta
Miloš Stamenković
Borba za grafički tron je i dalje veoma žustra. AMD i NVIDIA se atraktivnim GPU rešenjima maksimalno trude da na svim nivoima imaju primat. Pogledajmo šta se događa u vrhu ponude i uporedimo AMD Radeon HD7990 i ASUS GTX780 DirectCU II.
nopreview
Za ekstremne zahteve
Miloš Stamenković
Core i7 4820K je trenutno jedini quad-core Ivy Bridge E procesor u Intel-ovoj ponudi. Isprobali smo ga u potrazi za odgovorom na večito pitanje: ima li smisla, uz dobru desktop ponudu, ulagati u ekstremne varijante procesora.
preview
Dejan Ristanović
Za veoma posećene domaće sajtove potrebna je snažna infrastruktura, pa se oni najčešće hostuju kod velikih američkih provajdera, zar ne? Tako je možda bilo nekada, ali su se stvari polako i gotovo neprimetno promenile - najveći domaći sajtovi su danas hostovani na domaćim serverima!
preview
Vladimir Cerić
Ako upitate vlasnika iole posećenijeg Web sajta koji mu je glavni kriterijum kod izbora hosting provajdera, najčešće ćete čuti da to nije cena već pouzdanost, jer svaki sekund nedostupnosti podrazumeva i gubitak prihoda. Zato se sve veći broj njih odlučuje za cloud hosting usluge.
nopreview
Android kao DSLR kontroler
Jovan Mirović
Vaš DSLR foto-aparat je moćan, ali je upravljanje njim nekako uvek u drugom planu, uz mnoštvo tastera i mali ekran. Uz Android tablet ili telefon i program za njega, aparat će raditi ono što najbolje ume - praviti fotografije - a kontrola se seli u vaše ruke...
nopreview
Vaš lični oblak
Wolfgang Bauernfeind
Želite da preselite svoje podatke u oblak i tako koristite prednosti cloud computing koncepta, ali ste zabrinuti za bezbednost - ne želite da "neko tamo" čuva vaše poslovne informacije? Ostaje vam samo da napravite sopstveni oblak, koristeći OwnCloud tehnologiju.
nopreview
Evolucija optike
Saša Stamenković
Kada govorimo o zbilja brzom pristupu Internetu, obično stignemo do optike. Korisnici uglavnom ne znaju da nije ni svaka optika ista - veoma je bitno kojim vlaknima signal putuje i koliko puta se propusni opseg deli na trasi. Provajderi su već udarili u limite, a kao rešenje javljaju se pasivne optičke mreže sledeće generacije, NG-PON.
preview
Pavle Peković
Sa svih strana stižu novi, mobilni uređaji raznih formi. Njihova klasifikacija pomoći će vam da nađete svoj put prema cloud-u...
nopreview
Fleksibilni 3D štampači
Nadežda Veljković
Poslednjih godina 3D printeri napreduju ogromnim koracima. Zahvaljujući tima instraživača sa MIT-a, otvara se potpuno nova dimenzija "štampe" korišćenjem širokog spektra materijala.
preview
Voja Antonić
Početkom septembra u galeriji O3ONE održana je neobična izložba. Svi eksponati su zasnovani sa svetlećim diodama, pa je izložba kategorisana kao LED Art, a naziv je bio "Čarolija svetleće tačke". Opisaćemo nekoliko interesantnih eksponata, iza kojih stoje još interesantniji projekti.
nopreview
Prilika za ambiciozne
Voja Gašić
STADA IT Solutions se, u okviru Hemofarma, bavi konsaltingom, razvojem i podrškom savremenim informacionim sistemima STADA grupe. Naš sagovornik je Angela Weissenberger, jedan od najuglednijih CIO stručnjaka Nemačke.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Vedra stranaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter