GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #203 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pouzdanost leži u oblaku
Vladimir Cerić
Ako upitate vlasnika iole posećenijeg Web sajta koji mu je glavni kriterijum kod izbora hosting provajdera, najčešće ćete čuti da to nije cena već pouzdanost, jer svaki sekund nedostupnosti podrazumeva i gubitak prihoda. Zato se sve veći broj njih odlučuje za cloud hosting usluge.
- PC #203 (Oktobar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pouzdanost leži u oblaku

Kada odlučite da pokrenete Web projekat, čeka vas dilema: gde zakupiti prostor za novi sajt. U početnoj fazi, deljeni (shared) hosting koji košta par dolara mesečno nije loše rešenje, ali kako sajt bude rastao, tako će rasti i problemi. Komplikovano održavanje, periodi u kojima je pristup sajtu otežan ili čak nemoguć, odsustvo tehničke podrške... sve su to prepreke s kojima ćete se svakodnevno susretati. Ako ste napravili kvalitetan sajt, poseta može vrlo brzo znatno da poraste i tada je prelazak na drugačije rešenje neminovan.

Opet su pred vama dva izbora: zakup sopstvenog, fizičkog ili virtuelnog servera, gde ćete vi biti zaduženi za njegovo konfigurisanje i održavanje, ili zakup managed servera, koji će konfigurisati i održavati provajder. Ako niste tehnički „potkovani“ ili nemate zaposlenog s potrebnim znanjima, verovatno ćete se odlučiti za drugu varijantu. Ipak, ako mislite da ste time rešili sve probleme, moramo da vas razočaramo.

Oblak za dodatnu sigurnost

Nagli skokovi posete, otkazi hardvera, nedostupnost podrške u momentu kad je baš vaš server rešio da otkaže poslušnost… to je sledeći nivo izazova s kojima ćete se susresti. Jedan od načina da se ti izazovi prevaziđu jeste korišćenje cloud hosting usluga, kod kojih namenski softver praktično eliminiše potrebu za razmišljanjem o funkcionisanju hardvera. U slučaju da dođe do otkaza nekog od servera, sistem automatski prebacuje opterećenje na neki od preostalih aktivnih servera, pa nema značajnog prekida u radu Web sajta koji koristi ovakvu vrstu hosting‑a.

Ako ste mislili da je ovakva napredna usluga dostupna samo u inostranstvu, varate se. Kompanija Mainstream iz Beograda je pre nekoliko meseci predstavila uslugu mCloud, i to kao prvu zaokruženu cloud hosting platformu u Srbiji. O tome šta to tačno podrazumeva, razgovarali smo sa Boškom i Ljubišom Radivojević, suosnivačima Mainstream‑a.

„Naša ideja je da na jednom mestu ponudimo sve što je potrebno za pokretanje i održavanje jednog Web sajta, od pouzdanog i fleksibilnog hostinga, preko zakupa domena, do naprednijih usluga, kao što je formiranje kompletnog virtuelnog data centra“, objašnjavaju Radivojevići. Iza ekipe koju oni predvode stoje godine iskustva rada u domaćem hosting biznisu, ali i značajne reference. Naime, na Mainstream‑ovim serverima se nalazi sedam od deset najposećenijih domaćih Web sajtova, među kojima su blic.rs, b92.net, novosti.rs, telegraf.rs, burek.com i limundo.com, pa smo se logično zapitali „u čemu je vaša tajna“.

Odgovor je jednostavan: „Pored napredne i pouzdane cloud hosting platforme, koja se već pokazala u praksi i redovno servira oko 30 miliona dinamičkih strana dnevno, ono što nas izdvaja jeste lokalna tehnička podrška, dostupna 24/7 i uvek spremna da interveniše i komunicira s klijentima na srpskom jeziku“, ističu Radivojevići. Kompletna oprema je smeštena u dva Tier3 data centra i povezana redundantnim optičkim linkovima, pa je s takvom konfiguracijom garancija dostupnosti sistema od 99,99% sasvim realna.

Fleksibilnost za potpunu kontrolu troškova

Vođenje sajtova sa značajnom posetom povlači adekvatne troškove, pa je mogućnost dinamičkog prilagođavanja potrebnih resursa i cene, dragocena. Rešenje mCloud ima konfigurator u kojem određujete resurse koji su vam inicijalno potrebni, a koji se kasnije iz korisničkog panela mogu lako menjati. Zajedno sa njima menja se i iznos koji plaćate na kraju meseca, pa nema bojazni da ćete plaćati više nego što vam je realno potrebno. S druge strane, ako postoji nagli skok posete, u samo par klikova možete dodeliti nove resurse vašem sajtu, što je još jedna od cloud hosting prednosti.

Kroz konfigurator možete aktivirati i aplikacije kao što su WordPress i Joomla CMS ili Magento e‑commerce rešenje, a sistem je veoma jednostavan i omogućava vam da svoj novi sajt pokrenete za samo desetak minuta. Dakle, potrebna vam je samo dobra ideja za Web sajt, a ekipa iz Mainstream‑a će vam pomoći da u njenoj realizaciji i uspete.

Korisne adrese:

mCloud
http://www.mcloud.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #203
preview
Nova lica PC-ja
Pavle Peković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter