GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #287 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Synology DS1621: Iz oblaka na zemlju
Mirko Topalović
Mala i srednja preduzeća za svoja skladišta podataka biraju cloud rešenja ili lokalni server. I dok cloud deluje atraktivno, lokalni server košta manje na duge staze, jer objedinjuje mnoge funkcionalnosti u jednom uređaju. Dobar kandidat je Synology DS1621+
- PC #287 (Maj 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Synology DS1621: Iz oblaka na zemlju

Synology DS1621+ je naslednik popularnog modela DS1618+ i sa sobom donosi novinu u vidu četvorojezgarnog serverskog Ryzen V1500B AMD procesora, koji garantuje dobre performanse.

Pogled spolja

image

Kvalitetno i lepo dizajnirano, 5,1 kg teško metalno kućište nije ništa novo, i videli smo ga na nekoliko Synology modela u proteklih godinu-dve dana, ali to ga ne čini ništa manje dobrim i impresivnim. Šest slotova za 3,5“/2,5“ HDD/SSD uređaje smešteno je u sredinu uređaja, ostavljajući dovoljno prostora sa sve četiri strane za elektroniku, hlađenje, napajanje i proširenje. Dizajn je klasičan Synology – crn sa crnim fiokama, crnim tasterima, crnim prekidačima i ponekim izletom u vidu plavog konektora USB porta i srebrnih okvira LAN portova. Dakle, idealan za svako poslovno i neprimetan za kućno okruženje.

Vizuelna komunikacija s korisnikom obavlja se preko mrežnog interfejsa ili signalnih lampica, levo i desno od centralno postavljenog Power tastera iznad slotova za diskove. Ako ste očekivali LCD ekran u ovom cenovnom rangu, moraćemo da vas razočaramo, jer Synology ne misli da je on potreban, a nama nije teško da se složimo s tim zaključkom. Količina informacija prikazanih na takvom malom ekranu uglavnom je nedovoljna, pa zahteva od vas da se svakako povežete na NAS preko Web interfejsa. A sve to u velikoj meri mogu emulirati i LED lampice.

image

Šest slotova za diskove poseduju bravice, adaptere za 2,5“ diskove i ne zahtevaju šrafove, tako da je njihova montaža krajnje jednostavna. Slotovi su plastični, a bravice imaju gumene odbojnike koji donekle ublažavaju vibracije i onemogućavaju njihovo prenošenje na metalno kućište. Za hlađenje čak šest diskova brine se dvojac 92-mm ventilatora na zadnjoj strani koji ni pri višim temperaturama nisu pravili buku koja bi vam zasmetala u kancelariji ili dnevnoj sobi. Dodatni otvori za hlađenje nalaze se na bokovima u vidu Synology logotipa, s mrežicom ispod svakog slova. Tu je i dobrodošla Kensington bravica za slučaj da vam se NAS nalazi u deljenom prostoru, pa želite da ga osigurate od krađe ili premeštanja bez dozvole.

Agregacija saobraćaja

Kada su konekcije u pitanju, DS1621+ ima četiri gigabitna LAN porta, koji agregacijom linka omogućavaju maksimalnih 440 MB/s prenosa, ali bismo više voleli da vidimo da Synology skuplje modele oprema 2,5-gigabitnim ili čak 5-gigabitnim portovima, jer cenovno ova mrežna infrastruktura postaje sve pristupačnija. Malo popravlja stvar PCI Express slot za proširenje koji podržava NIC kartice, tako da je moguće dodati karticu s jednim ili dva brža mrežna konektora od npr. 10 Gbps. PCI Express se vezuje direktno na CPU, pa se brzina povezane kartice maksimalno koristi, bez ograničenja kada su u pitanju ubačeni diskovi.

Dva od ukupno tri USB 3.2 Gen 1 porta su smeštena nazad, dok je jedan za brzi pristup svoje mesto našao u donjem desnom uglu prednje strane. Za proširenje slotova DS1621+ koristi dva eSATA porta koji podržavaju DX517 proširenja s po pet diskova, čime se maksimalni kapacitet diskova ovog modela podiže na 16. Dva M.2 slota podržavaju SSD-ove, ali samo kao keš drajvove. Slotovi se nalaze na unutrašnjem zidu kućišta i dostupni su tek kada izvadite prvih nekoliko fioka za diskove. Prednosti korišćenja SSD-ova će se videti najviše pri razmeni male količine podataka, posebno često korišćenih fajlova, ako se NAS u nekoj primeni konfiguriše kao deljeni prostor za timski rad.

image

Ryzen procesor koji je deo ovog modela nudi odličan odnos performansi i potrošnje u poređenju s konkurentskim rešenjima. Jedina mana je nedostatak grafičkog jezgra u CPU, pa se Ryzen i za grafičke zadatke oslanja najviše na sirovu snagu četiri jezgra i osam izvršnih niti, s koliko raspolaže. Sistem poseduje dva SODIMM DDR4 slota za ECC memoriju, u startu popunjena jednim modulom od 4 GB, što je osmina maksimalnog kapaciteta. DS1621+ je moguće opremiti s 16 GB RAM-a za zahtevne zadatke kao što su virtuelne mašine i video-nadzor. Slotovi se nalaze s donje strane kućišta i pristupa im se skidanjem metalnog poklopca koji drže dva šrafa. Naravno, podržani su samo Synology sertifikovani moduli kapaciteta do 32 GB.

Namenski softver

Šest slotova u koje možete spakovati 3,5“/2,5“ diskove dozvoljavaju RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD ili Synology Hybrid Raid za korisnike koji ne žele previše da se petljaju, ali ipak očekuju određeni nivo bezbednosti podataka. Dva eSATA porta podižu maksimalni broj diskova koje DiskStation 1621+ može da kontroliše na 16, spajanjem dva DX517 skladišta. Na ovaj način Synology vam dozvoljava da skalirate svoje poslovanje, prostim povezivanjem novog kućišta za diskove, kada vam prostor na trenutnom NAS-u postane tesan. Ovo se pokazalo kao adekvatno rešenje kada se DS1621+ koristi u rastućem kancelarijskom okruženju, pa umesto da zanavljate ceo server kada firma poraste, dovoljno je da dokupite jedan ili dva DX517 i rešite problem skladišta za narednih nekoliko godina.

image

Synology DSM „linuksoliki“ operativni sistem evoluirao je tokom godina i radi veoma brzo i na mnogo slabijim konfiguracijama, dok na Ryzen-u leti, čak i bez SSD-ova za keširanje podataka. DSM dodaje čitav niz funkcionalnosti. Tu je paket Office aplikacija, IM sistem nazvan jednostavno Chat, privatni cloud – Drive, Active Backup for Business i simplifikovaniju verziju – Hyper Backup, Moments za AI katalogizaciju fotografija i video-materijala, te Calendar za deljene kalendare unutar mrežnog okruženja i van njega. Surveillance Station nudi vam sve potrebno za video-nadzor, VMM za upravljanje virtuelnim mašinama, Video Station za filmove, serije i ličnu biblioteku video-zapisa, Photo Station za katalogizaciju fotografija, čuvanje i deljenje s drugim korisnicima, Audio Station za kreiranje vašeg strim servisa i File Station za upravljanje fajlovima kroz Web interfejs. Podržane su i aplikacije drugih proizvođača, poput Google Drive, Dropbox, OneDrive, ElephantDrive, Plex medija server, WordPress hosting i većina onih koji vam mogu i ne mogu pasti na pamet.

DS1621+ je napredno rešenje koje je idealno za poslovne korisnike i svakoga ko želi da unapredi svoj NAS sa dva ili četiri slota. Od broja raspoloživih slotova, preko hardvera, do mogućnosti proširenja, kako slotova, tako i konekcija preko PCIe slota. DSM radi fantastično i možda se radi o jednom od najboljih operativnih sistema za NAS. Iako cena nije niska, DS1621+ se nalazi tačno na pola puta između osnovnih i nakrcanih profesionalnih rešenja. Glavna prednost DS1621+ je jaka hardverska osnova koja se veoma brzo može proširiti i skalirati na nove potrebe poslovanja ili lične upotrebe. Bilo da vam je potreban NAS kao kućni server ili kao poslovno rešenje, teško da ćete na tržištu pronaći bolji uređaj s podrškom za šest diskova i ovakvim mogućnostima proširenja.


sionnet.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter