GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Golijati u torbi
Milan Bašić
Notebook računari su postali pravi hit, pa se na tržištu lako dolazi do modela za svačije potrebe i za svačiji džep. Pred nama se našlo petnaestak malih računara...
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Golijati u torbi

Firme koje dominiraju tržištem hardvera za PC odavno su odlučile da notebook uđe u svaku kancelariju, a samim tim i u mnoge kuće. Za to je bilo neophodno da mogućnosti porastu a da cene prestanu da budu nedostupne za naše hronično ispražnjene džepove. Prema navodima Gartner-a, a istraživačima ove kompanije treba verovati, korisnici širom sveta nisu ostali ravnodušni na značajan pad cene i popravljanje performansi, pa je tako u 2000. godini prodato preko 30 miliona notebook računara. Ovaj broj je sam po sebi impresivan, ali pravu težinu dobija tek kada se uzme u obzir ukupna prodaja koja je tokom iste godine bila oko 150 miliona PC-jeva - svaki peti prodati računar može da se ponese u torbi!

I kod nas je sve više korisnika koji žele da uz sebe imaju računar gde god se našli. Pouzdanih podataka o prodaji u Jugoslaviji nema, ali se distributeri sa kojima smo razgovarali slažu da u ovu vrstu robe treba investirati i da je kupaca sve više. Uostalom, dok smo dogovarali koji će modeli stići na naš test, nije bio problem da izaberemo notebook iz jedne od cenovnih kategorija, već "oteti" primerak iz magacina, jer se sve što dođe odmah proda. Ipak, uspeli smo da skupimo primerke koji dobro reprezentuju celovitost ponude.

Gartner navodi da su najveći "igrači" na polju notebook-ova firme Toshiba, Compaq, IBM i Dell, a nas raduje što su svi zastupljeni kod nas. Svaka od ovih firmi je u 2000. godini (podaci za 2001. još se kompletiraju) je prodala između 3 i 4 miliona primeraka. Iz grupe koja sledi na našem testu su prisutni Fujitsu Siemens Computers, Acer, Hewlett-Packard i NEC kroz brend Packard Bell. Iz te grupe firmi koje drže barem 3% tržišta izostali su Sony i Apple, koji se sporadično mogu naći kod nas. Ostaje nam samo da se nadamo kako će do sledećeg velikog testa notebook-ova i oni uspeti da se domognu većeg tržišnog kolača pa da će se naći na našem probnom stolu.

Šta se traži

Izbor notebook-ova je postao toliko šarolik da su se formirale potklase, a u svakoj on njih nudi se sijaset modela. Potklase postoje zato što formula "što više toga u što manje prostora" više nije dobitna; pravi odnos dimenzija, mogućnosti, kvaliteta i cene je među kupcima notebook-ova jedino pravo merilo, a mi smo probali da sublimiramo karakteristike i probamo da "oslikamo" prosečni notebook u segmentima kojima pripadaju računari na našem testu.

Mainstream prenosni računar je relativno lak, ali pritom nisu žrtvovane dimenzije ekrana i tastature. Ove računare kupuju oni koji žele računar u kojem su sve komponente smeštene u kućište, a ipak ne žele da nose na put previše kilograma. Dakle, tu je ekran dijagonale 14 inča, tasteri noramalnih dimenzije, ugrađeni CD i flopi, minijaturni zvučnici, mogućnost povezivanja u lokalnu mrežu ili komunikacija sa spoljnim svetom preko modema. Podaci kažu da je ova klasa notebook-ova najprodavanija i da zauzima nešto manje od polovine ukupne produkcije.

Sledeća značajna kategorija su notebook-ovi dovoljno snažni da posluže kao zamena za desktop računare. Ovde je primetno da potreba za što moćnijom mašinom pobedila težnju za maksimalnom uštedom na prostoru i težini. Standard za dijagonalu ekrana je 15 inča, a rezolucija je barem 1024*768, mada je sve više računara na čijem je TFT0u slika u rezoluciji 1280*1024 i 32-bitnoj paleti boja. Stoga je i video podsistem pažljivije osmišljen - umesto grafike integrisane u čipset koriste se nVidia ili ATi čipovi koji su prilagođeni prenosnim računarima. Time je popravljen kvalitet slike, a ni 3D grafika više nije "sanak pusti" na prenosnicima.

Treću kategoriju čine računari kod kojih je najviše pažnje posvećeno performansama, naročito na polju multimedije i grafike. Ovde važi samo jedno pravilo - sve što može da stane u kućište čija veličina previše ne prelazi dimenzije A4 papira treba da se nađe unutra, a za cenu malo ko pita. U ovom kratkom pregledu nedostaju ultra portabilni modeli, koje ostavljamo za neki od sledećih brojeva.

U majskom broju časoisa "PC" naći ćete detaljne prikaze i uporednu tabelu karakteristika brojnih modela, među kojima su:

Acer Travelmate 620
Acer Travelmate 260
Compaq Presario 700
Compaq Presario 1700
Dell Precision M40
Fujitsu Siemens Lifebook C
HP Omnibook 6100
HP Omnibook XE3
IBM ThinkPad R30
IBM ThinkPad R31
Packard Bell Easy One Silver
Toshiba Satellite 1800-911
Toshiba Satellite 1800-314
Toshiba Satellite 3000-601

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
Satelit na desktop-u
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter