GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Bašić
Notebook računari su postali pravi hit, pa se na tržištu lako dolazi do modela za svačije potrebe i za svačiji džep. Pred nama se našlo petnaestak malih računara...  «pročitajte više»
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
Firma Hauppauge bavi se karticama koje će omogućiti da se na ekrenu vašeg računara pojave razni zanimljivi "zemaljski" i satelitski programi...
preview
Vladimir Cerić
Zahvaljujući dobroj saradnji firmi Jugodata i Zida, pred nama se našla konfiguracija bazirana na ploči koja ima na sebi Intel-ov i845E čipset. Tako smo dobili priliku za ekskluzivni test, jer je ugrađen pred-produkcioni primerak modela A845E sa čipsetom koji se još nije zvanično ni pojavio u prodaji.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Kako padaju cene
Zoran Maksimović
Postoji li magična formula kojom biste izračunali kako da za što manje novca dobijete što bolji računar? Osmatrali smo kretanja cena na domaćem tržištu i došli do zanimljivih zaključaka...
nopreview
PC u centru kućne zabave
Miloš Nikolić
Današnji računari su multimedijalni, ali da li ćemo uskoro sva svoja audio i video zadovoljstva spakovati u jednu kutiju?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Tata Velikog Brata
Jelena Rupnik
Ima raznih načina da se obogatite, legalno ili na druge načine. Izgleda da su vrhovi pojedinih kompjuterskih kompanije sve te načine veoma pažljivo proučili, ali to važi samo za velike; za hakere nema ni trenutka mira!
nopreview
Allied Telesyn at Vienna
Voja Gašić
Veliki sajmovi su korisni, ali često i pretrpani informacijama. Zato mnoge kompatine organizuju "after CeBIT" priredbe na kojima novinarima u znatno mirnijoj atmosferi predstavljaju svoju ponudu. Posetili smo takvu manifestaciju u Beču.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
ATI je odoleo
Aleksandar Veljković
Na tržištu grafičkih kartica vodi se "mrtva trka" između firmi nVidia i ATI. NVidia je GeForce 4 porodicom ponovo uspela da osvoji brzinsku krunu, ali nije sve u brzini...
nopreview
Microsoft Xbox
Dejan Ristanović
Pošto je osvojio kancelarije, Microsoft kreće u pohod na dnevnu sobu, odnosno tržište kućne zabave. Tako je nastao Xbox, tehnološki najnaprednija igračka konzola današnjice.
nopreview
DDR ploče na 333 MHz
Aleksandar Veljković
Najnoviji hit među setovima čipova je ubrzanje memorijske magistrale za DDR memoriju sa 266 na 333 MHz. Koliko viška snage zaista nude matične ploče najnovije generacije?
nopreview
Slika na zidu
Branko Nikitović
Izbor modela je velik, cene su značajno pale, pa su projektori postali pristupačni čak i zahtevnijim kućnim korisnicima. Među 18 različitih modela, možda postoji i neki za vas...
nopreview
List Paco XL A1000
Vladimir Cerić
Beogradska firma List Computers svojim linijama Paco i Nomak polako uspostavlja sinonim za jeftini, a kvalitetan računar. Ovog puta smo na test dobili najnoviju verziju iz generacije Paco XL - A1000.
nopreview
Centra 5080PR
Vladimir Cerić
Centra koja nam je ovoga meseca stigla je prava "aždaja", odgovarajuće cene. Pre nego što se zagrcnete od traženog iznosa, pogledajte listu komponenti i opis svega za šta je računar sposoban.
preview
Vladimir Cerić
Iako pojava eksterne zvučne kartice nije nešto epohalno, Creative je uspeo da osmisli prvu zvučnu karticu koja može da funkcioniše sasvim nezavisno od računara - Extigy.
nopreview
Diskovi na veliko
Branislav Bubanja
Klasični CD pisači su zgodni za backup podataka, ali kada disk treba umnožiti u više primeraka, poželećete nešto ozbiljnije...
preview
Branislav Bubanja
Nastavljajući da pratimo zanimljivosti na tržištu samostalnih DVD plejera, stižemo i do "gornjeg doma", u kome su se našli proizvodi firmi Sony, Samsung i Philips.
nopreview
Nove table za crtanje
Darko Staničić
Wacom je najpoznatiji proizvođač grafičkih tabli na svetu. Šta donose njihovi modeli Graphire2 i Intous2?
nopreview
Canon S750
Milan Četić
Poslednjih godina Canon je proizvodio uglavnom veoma jeftine inkjet štampače; bila je to efektna strategija, ali je dugoročno trebalo učiniti i nešto više, pa su se ljudi iz Canon-ove službe razvoja potrudili da naprave značajan pomak u kvalitetu štampača. Zato je S750 kod mnogih zaslužio epitet najboljen inkjet-a na svetu.
nopreview
HP Business Inkjet 2600
Milan Četić
Prvi štampač iz Business Inkjet serije se pojavio pre oko tri godine, a od tada je Hewlett-Packard "iščistio" koncepciju štampača za kancelarije. Najnoviji A3 model tako predstavlja kvalitetnu zamenu za kolor laser, i to po svim parametrima.
nopreview
Canon S200
Marko Mihajlović
Canon S200, malih gabarita i sa deklarisanom najvećom rezolucijom štampe od 2.880*720 tačaka, predstavlja solidno rešenje za kućne korisnike. Posebno su nas zainteresovali drajveri...
nopreview
Nikon Coolpix 5000
Milan Četić
Digitalni fotoaparati ne postaju bolji samo zbog povećanja rezolucije CCD-a; radi se i na algoritmima za procesiranje slike, o čemu jasno svedoči Nikon-ov novi CoolPix 5000.
nopreview
Praktica DCZ 2.1
Nenad Veljković
Iskusniji fotografi dobro poznaju Praktica kamere, ali je Praktica tek od skora u svetu digitalne fotografije. Sada nam je stigao njihov 2.11 Mp model kompaktnih dimenzija.
nopreview
HP PhotoSmart 812
Milan Četić
PhotoSmart 812 uvodi jednostavnu upotrebu u svet 4 Mp digitalnih fotoaparata. Uz profesionalce, izvanredne rezultate primenom ove kamere mogu dobiti i zahtevniji amateri...
preview
Milan Četić
Kopir-mašine se i dalje drže analogne tehnike, ali će i tome doći kraj - Xerox, najveći svetski proizvođač kopir-mašina, je pre oko godinu dana prestao da proizvodi analogne uređaje ove vrste i odlučio da otvoriti vrata masovnoj prodaji digitalnih kopira. Tako su nastali WorkCentrePro 315 i 320.
nopreview
MIRO u novom ruhu
Branko Nikitović
Ime MIRO svakako vam je poznato, ali ga verovatno povezujete sa karticama, a ne sa monitorima. Ovoga meseca pred nama su se našli i MIRO monitori.
nopreview
Umesto lozinke
Željko Mladenović
Sigurnost podataka je prioritet današnjice. Zato uređaji za identifikaciju korisnika na osnovu biometrijskih parametara stiču sve veću popularnost.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Fuji FinePix 1300, FinePix 4800Zoom i Mustek gSm@rt mini digitalni fotoaparati, Logitech Marble Mouse, Netous switch, Philips EXP203, Rome II i JULI MP3 pleneri, Ricoh MP7240A CD pisač, Soyo P4I Fire Dragon i Epox 4BDA2+ matične ploče i Yuangchang YC-1702 TFT monitor.
nopreview
Vitez rasterskih slika
Bojan Stojanović
Priča o Photoshop-u dobila je i sedmi nastavak u kome ne ponestaje uzbudljivih finesa i opcija vrhunskog kvaliteta.
nopreview
AutoDesk-ova VIZija
Aleksandar Milošević
AutoDesk je u novu verziju VIZ-a ugradio i novu tehnologiju global illumination rendering-a, koja obezbeđuje vrhunski kvalitet scene. Kako iskoristiti njene prednosti?
preview
Vlada Ćalić
Jedina alternativna hardverska platforma na desktop tržištu, Apple Macintosh, u žiži je interesovanja računarske javnosti. Predstavljamo MacOS X!
nopreview
Lakoća čitanja
Bojan Stojanović
Optičko prepoznavanje teksta na računaru postalo je još brže i preciznije, što ubedljivo pokazuje novi FineReader 6. On je logična etapa u razvoju jedne od najboljih OCR tehnologija na svetu...
nopreview
Druženje sa dinosaurima
Dragan Grbić
Veliki računarski sistemi neće nestati sa scene još ko zna koliko godina. Da bismo mogli da im pristupimo sa personalnih računara, treba rešiti raznorazna tehnička pitanja. Zato je Microsoft ponudio Host Integration Server 2000.
nopreview
Flash MX
Goran Kujundžić
Do pre nekoliko godina Internet je bio jednostavna, ali prilično sterilna sredina. A onda je Macromedia plasirala Flash koji je doneo novu dimenziju prikaza - animiranu interaktivnost. Šta donosi novi Flash MX?
nopreview
O velikim i malim ribama
Đorđe Grujić
Autodesk kupuje Revit... Utiče li to na svetsko AEC CAD tržište i da li je uopšte važno za primenu softvera u građevinskoj industriji kod nas?
nopreview
Noviteti VB.NET-a
Ivan Sekulović
Seriju o VB.NET programiranju nastavljamo prikazom mogućnosti koje radno okruženje nudi, uz akcenat na izradu Windows aplikacija i rad sa bazama podataka.
nopreview
Access radionica
Branislav Mihaljev
O Microsoft Access-u se sve više govori: posvećeno mu je na stotine Internet strana, konferencije su prepune poruka, knjižare vrve od različitih knjiga, ali i dalje ima mnogo pitanja "kako da..."
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AdPurger, MailWasher, Outpost Firewall i XFilesDialog.
nopreview
Nemarketinški pogled na siguran e-biznis
Goran Obradović
IPSec protokoli, kao trenutno najsigurniji način bezbednog prenosa podataka putem Interneta, postaju preduslov svakog ozbiljnog e-biznis projekta. Proučili smo tehničke detalje njihovog funkcionisanja...
nopreview
Kuća iz snova
Vesna Milošević
Svetska Mreža nam može pomoći da prostor u kome živimo i radimo učinimo prijatnijim.
preview
Brankica Rakić
Ceremonija dodele Oskara pokazala je i 74. put da se u Americi zaista može sve. O tome svedoče brojni Internet sajtovi čija je centralna tema bio zlatni vitez sa mačem u rukama...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Barbie - Her Magical House, History: 19th Century Nationalism i Punch Home Design.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Jeste li nekada pokušali da zamenite latinicu ćirilicom u nekom tekstu? Ako niste slomili jezik, onda ste verovatno polomili prste. Pišite ćirilicom da vas ceo svet razume, glasajte za jedinu moguću opciju, pa ćete greškom ostati neobavešteni o eventualnim greškama. Važno je samo da ne ostanete bez nekog od bitnih procesora koji brinu o vašem motoru...
nopreview
Kako izabrati i kupiti računar
Dejan Ristanović
Nikada nije bilo lakše kupiti računar, a opet izbor i kupovina optimalne konfiguracije i dalje predstavljaju složen zadatak: veliki broj firmi prodaje kvalitetne komponente i dobro osmišljene konfiguracije, ali sve ono što čujete treba da primite kritički, tražeći objašnjenja i primenjujući znanje koje ste stekli pri dosadašnjem radu sa računarom i kroz literaturu, kao što je časopis "PC" i ovaj specijalni dodatak...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter