GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DVD pedigre
Branislav Bubanja
Nastavljajući da pratimo zanimljivosti na tržištu samostalnih DVD plejera, stižemo i do "gornjeg doma", u kome su se našli proizvodi firmi Sony, Samsung i Philips.
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

DVD pedigre

Još jednom smo se prošetali do prodavnica računara i tehničke robe koje u svojoj ponudi imaju samostalne DVD plejere. Ovoga puta za test smo odabrali po jedan model tri vrhunska svetska proizvođača: firmi Sony, Samsung i Philips. Da počnemo od, uslovno rečeno, mana: sva tri plejera su regionalno zaključana i vezana za zonu dva, a aktivna je i makrovizija; nije, uz to, poznat način da se te zaštite deaktiviraju. Ukoliko ste spremni na takvu „žrtvu“, ovi plejeri će vam ponuditi mnogo.

Sony DVP-NS300

Sony-jev plejer po gabaritima spada u grupu „plićih“ modela. Prednja maska je lepo dizajnirana i na njoj je smešteno čak dvanaest kontrolnih tastera plus jog-dial za kretanje kroz menije. Tu su svi standardni tasteri za reprodukciju uz dodatak nekoliko specijalnih funkcija. Displej i vratanca mehanizma za ubacivanje diskova su trapezoidnog oblika i malo su uvučeni u odnosu na ostatak prednje maske. Na zadnjoj strani su digitalni koaksijalni izlaz, S-Video izlaz, linijski video i stereo audio izlazi, kao i SCART priključak. U paketu se nalazi i daljinski upravljač sa 36 tastera prilično velikih dimenzija, tako da ćete često morati da upotrebite obe ruke da biste komandovali uređajem.

Iznenadio nas je nedostatak uputstva na engleskom jeziku tako da smo objašnjenja nekih funkcija morali da potražimo na Internetu. Srećom, on-screen displej je veoma jasan, tako da ga je lako podesiti i bez uputstva. Prilikom prvog uključenja plejer će vas automatski provesti kroz Setup meni u kome treba podesiti najvažnije opcije da bi uređaj korektno radio.

Plejer može da reprodukuje DVD video diskove, video CD-ove (sa i bez PBC) i klasične audio CD-ove; nije podržan MP3 format, kao ni audio DVD-ovi. Pri tome, Sony zahteva isključivo originalne (fabrički snimljene) diskove i ne uspeva da prepozna CD-R, CD-RW i video CD-ove snimljene u „kućnoj radinosti“. Sve tehničke informacije koje daje na ekranu prikazuju se i na LCD-u, a ubrzanje reprodukcije je moguće samo 2x (unapred i unazad), dok usporenje nije moguće.

Kvalitet video signala je odličan, a Sony je u ovaj model ugradio i BNR (Block Noise Reduction) tehnologiju. Aktiviranjem ove opcije vrši se digitalno izoštravanje slike (u tri nivoa); tako u svim uslovima postižete optimalnu oštrinu slike, što je posebno vredno kod reprodukcije VCD-ova. S obzirom na to da ne postoje 5.1 izlazi, Sony je implementirao TV Virtual Surround tehnologiju sa kojom se postiže efekat zvučne trodimenzionalnosti na stereo zvučnicima. Postoji nekoliko modova virtuelnog procesiranja zvuka, od kojih je možda najinteresantniji night mod (normalizuje zvuk smanjujući razliku u jačini glasa i zvučnih efekata). Što se tiče reprodukcije audio diskova, dozvoljeno je standardno programiranje redosleda pesama. Cena ovog modela je iznenađujuće pristupačna širem krugu potencijalnih kupaca – 260 evra.

Samsung DVD-M105

Samsung-ov plejer je po gabaritima nešto manji od Sony-jevog. Prednja maska je dopadljiva, sa pomalo istaknutim panelom na kome su smešteni displej, mehanizam za ulaganje diskova i svi kontrolni tasteri. Na uređaju su postavljeni samo neophodni tasteri za reprodukciju dok se sve ostale komande ostvaruju preko daljinskog upravljača. Na zadnjoj strani su digitalni optički i koaksijalni izlazi, stereo analogni činč, video i S-Video izlazi, kao i SCART konektor; poseban prekidač određuje aktivni video izlaz (S-Video ili SCART). Daljinski upravljač poseduje 42 tastera i nešto je većih dimenzija nego što bismo poželeli, ali su tasteri tako raspoređeni da se lako dolazi do svakog od njih.

Ovaj model podržava DVD, Video CD i audio CD medije, dakle ne i „rezane“ diskove; nije podržan ni popularni MP3 format. Samsung je razvio sopstveni softver koji je veoma informativan i prijatan za rad. Izdvajamo mogućnost ubrzavanja reprodukcije do 128x kao i usporenje do 1/8x regularne brzine. Zumiranje sadržaja ekrana moguće je do 4x. Interesantna je Digest funkcija koja na jednom ekranu prikazuje devet poglavlja filma. Kada se pozicionirate na određeno poglavlje, u datom prozorčiću reprodukovaće se prvih nekoliko sekundi tog poglavlja, što je zgodno kada tražite neku scenu. Kod svih podržanih vrsta medija moguće je napraviti programiranu listu sa redosledom reprodukcije ili zahtevati reprodukciju po nasumičnom izboru. Plejer ima mogućnost memorisanja do tri pozicije na disku, ali smo utvrdili da ona ne radi sa svim filmovima (što je, ruku na srce, pomenuto i u uputstvu). Preko daljinskog upravljača može se regulisati i jačina zvuka.

Pošto DVD-M105 poseduje samo stereo audio izlaze, ugrađen je Spatializer koji simulira 3D izvor zvuka; ovu tehnologiju koriste mnogi proizvođači DVD plejera. Ovaj model spada među najjeftinije DVD plejere koji se mogu pronaći na našem tržištu (oko 230 evra) pa će verovatno biti interesantan velikom broju kupaca.

Philips DVD-762

Kao firma koja nosi najveći broj patenata vezanih za CD i DVD tehnologiju, Philips se specijalizovao za kvalitetne uređaje – DVD-762 je najbolji plejer koji smo ovom prilikom testirali. Naravno, kvalitet i performanse se moraju i platiti, tako da ovaj model košta oko 460 evra. Ovo je jedini plejer uz koji se dobija i SCART kabl.

Po dimenzijama, Philips je znatno veći od prethodna dva modela: za centimetar je širi i skoro deset centimetara dublji od njih. Prednjom maskom dominira veliki displej ispod koga se nalazi kvalitetan mehanizam za ubacivanje diskova sa pokretnim poklopcem. Na plejeru su postavljeni samo osnovni tasteri za reprodukciju, dok se svim naprednim funkcijama pristupa preko kompaktnog daljinskog upravljača. Zadnja strana otkriva pravo bogatstvo priključaka: digitalni koaksijalni i optički izlazi, posebni činč izlazi za 5.1 i stereo zvučnike, dva RGB video izlaza i S-Video izlaz i dva SCART-a.

Plejer prepoznaje DVD, CD, VCD, SVCD i MP3 diskove, pri čemu nije imao problema sa „narezanim“ diskovima osim kod multisession medija, na kojima prepoznaje samo prvu sesiju. Ugrađeni softver smo već više puta imali prilike da vidimo na različitim DVD plejerima koje smo testirali (Yamaha, Aiwa, Marantz...) – proizvođačima DVD plejera se on mnogo sviđa, ali sa korisničke strane ostaje zamerka da je pomalo haotičan. Prilikom prvog uključenja od korisnika se zahteva da podesi razne parametre. Funkcije ovog softvera su standardne i o njima smo već više puta pisali. Moguće je ubrzanje do 32 puta, usporenje do jedne osmine standardne brzine, zumiranje do 4x, scan mode reprodukuje prvih nekoliko sekundi svake scene (ili pesme ako je u pitanju MP3 ili audio disk) itd.

Glavna zamerka na ugrađeni softver je u tome što u audio CD i MP3 modu reprodukcije ne prikazuje nikakve informacije osim rednog broja pesme. S obzirom na to da postoje izlazi za surround zvučne sisteme interesantno je da je ugrađena i TruSurround tehnologija koja emulira 3D zvuk.

Zaključak

Velika konkurencija je dovela do toga da se i modeli poznatih svetskih firmi prodaju po sve pristupačnijim cenama. Naravno, ne treba zaboraviti da smo na testu imali jedan od najjeftinijih Sony-jevih modela, čije su performanse možda lošije od „nabudženih“ modela manje poznatih firmi u istom cenovnom rangu. Ipak, kada se kupi Sony, zna se da je kupljen proizvod sa „pedigreom“. Samsung je još jednom pokazao da je izrastao u tehnološkog giganta – njegov model je vrlo interesantan, a jedini veći nedostatak je (kao i kod Sony-ja) nemogućnost reprodukcije MP3 muzike. Možda to ima neke veze sa sudskim procesima koji su se u poslednje vreme vodili između muzičke industrije i raznih firmi koje su proizvodile softver za razmenu MP3 pesama. Gledajući realno, to ne bi trebalo da se tiče proizvođača DVD plejera, ali izgleda da su neki od njih odlučili da sačekaju rasplet sporova. Kvalitet audio i video reprodukcije je na najvišem nivou, ali Philips-ov plejer daje kvalitetniji zvuk, prvenstveno zahvaljujući podršci za surround zvučne sisteme.

Sva tri modela su vrlo privlačna, a najveća dilema koju bi trebalo da rešite pre kupovine jeste da li vam treba podrška za MP3 format i surround zvuk. Ako vam to nije potrebno, gotovo je svejedno da li ćete se odlučiti za Sony ili Samsung, a u suprotnom, Philips je idealan izbor.

Korisne adrese:

Processor Commerce
Beogradski sajam, hala 9
tel: 011/655-200

Philips Shop
Srpskih vladara 64, Beograd
tel: 011/2681-075

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
Xerox WorkCentrePro 315/320
Milan Četić


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter