GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Xerox WorkCentrePro 315/320
Milan Četić
Kopir-mašine se i dalje drže analogne tehnike, ali će i tome doći kraj - Xerox, najveći svetski proizvođač kopir-mašina, je pre oko godinu dana prestao da proizvodi analogne uređaje ove vrste i odlučio da otvoriti vrata masovnoj prodaji digitalnih kopira. Tako su nastali WorkCentrePro 315 i 320.
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Xerox WorkCentrePro 315/320

Kopir-mašine se i dalje drže analogne tehnike, ali će i tome doći kraj. Xerox, najveći svetski proizvođač kopir-mašina, pre oko godinu dana prestao je da proizvodi analogne uređaje ove vrste i odlučio da otvoriti vrata masovnoj prodaji digitalnih kopira. Naravno, od digitalne crno-bele kopir mašine lako je napraviti štampač, pa su pred nama dva proizvoda koji bi trebalo da predstavljaju prekretnicu na tržištu. Radi se o modelima WorkCentrePro 315 i 320 koji imaju iste karakteristike, osim brzine štampe/kopiranja, koja iznosi 15 i 20 strana u minuti, respektivno. Oni ne omogućavaju skeniranje ili slanje faksova pa nisu multifunkcionalne mašine u punom smislu te reči; Xerox-ova istraživanja tržišta pokazala su da u velikim MF mašinama skeniranje koristi ispod 10% korisnika, pa su iskoristili priliku da snize cenu.

Maksimalan format štampe i kopiranja je A3. Kopira se pomoću klasičnog ravnog skenera sa staklom, uz standardan skup mogućnosti koje imaju i klasični analogni kopir-aparati. Uvećanje i umanjenje može da se radi u opsegu od 50 do 200% i to u koracima od 1%. Broj kopija je 1 do 100, s tim što se skeniranje ne ponavlja ako radite više kopija; lik se čuva u memoriji i štampa željeni broj puta. Ovo ubrzava rad sa kopirom, čemu doprinosi i brzina reagovanja posle duže neaktivnosti – zagrevanje traje manje od 45 sekundi, a prva kopija izlazi za samo 7 do 8 sekundi pošto pritisnete taster.

Uz kopire dolazi standardna fioka za papir kapaciteta 500 listova, a može da se dokupi još jedna istog kapaciteta. Univerzalna polica za papir se preklapa i u nju staje do 50 listova za koje, kao i za papir iz fioke, važi ograničenje u gramaturi od 60 do 120 g/m2. Formati papira su od 89×104 mm do A3, s tim što je najmanji format koji prima univerzalna fioka A5. Rezolucija kopiranja je 600 tačaka po inču, što daje vrhunski kvalitet kopija teksta i tablica, a i fotografije korektno izgledaju.

Standardna memorija u štampaču od 16 MB može da se proširi na 64 ili 128 MB, a osim dodatne fioke, tu je i postolje za štampač koje služi i kao ormarić za potrošni materijal. Emulacije koje ovi kopir/printeri imaju ugrađene su PCL5e i PCL6; PostScript emulacije nema, ali ona u kancelariji i nije naročito potrebna. Rezolucija štampe je 600×1800 tačaka po inču, što daje vrhunski kvalitet teksta i solidnu grafiku.

Konstrukcija mašina je vrlo jednostavna. Fotoosetljivi valjak je zatvoren u kasetu predviđenu za oko 24.000 strana. Toner se isporučuje u providnim plastičnim bočicama i izuzetno je jeftin – pakovanje namenjeno štampi 12.000 strana teksta (sa 5% pokrivenosti) košta ispod 30 evra. Ovo rešenje obezbeđuje nisku cenu štampe ili kopiranja, a konstrukcija flaše sa tonerom je takva da je curenje i rasipanje praha prilikom punjenja praktično nemoguće. Pouzdanost je na nivou laserskih štampača: nema potrebe za stalnim čišćenjem i usisavanjem tonera, kao kod klasičnih fotokopira; ako menjate potrošne delove na vreme, imaćete konstantan kvalitet štampe.

Komunikacija sa kompjuterom obavlja se preko paralelnog kabla, a ako želite povezivanje u mrežu, na raspolaganju su dve opcije: eksterni print server koji se vezuje na paralelni port ili interna mrežna kartica koja košta više, ali će povećati brzinu prenosa podataka u štampač. Za one kojima je bitna samo veća brzine postoji i opcioni USB interfejs (kartica se stavlja u štampač).

Osim razlike u brzini štampe, prosečan mesečni obim štampe za ova dva modela je različit: WorkCentrePro 320 obezbeđuje 5.000, a model 315 – 3.000 strana mesečno. I ova karakteristika je sasvim dovoljna za većinu kancelarija koje koriste A3 kopire. Dimenzije i masa su u granicama proseka – sa 32 kg i 621×561×394 mm WCPro 315 i 320 izgledaju baš kao klasične A3 kopirke.

Ako Xerox-ov plan uspe, kancelarija koja kupi kopir-mašinu će u budućnosti dobijati i štampač A3 formata – biće jeftinije kupovati ovakav dvonamenski uređaj nego investirati u kopir i štampač. Rešenje, osim toga, pojeftinjuje i eksploataciju – koristite manje tipova potrošnog materijala i manje toga čuvate u rezervi, a po isteku garantnog roka treba angažovati samo jedan servis, a ne dva. Ovim kopir mašinama/štampačima Xerox pokriva potrebe najvećeg broja kancelarija koje postoje kod nas, što će tržište verovatno brzo zapaziti.

Cena: 1.400 evra (WCP 315); 1.700 evra (WCP 320)

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
Čista desetka
Vlada Ćalić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter