GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Satelit na desktop-u
Voja Gašić
Firma Hauppauge bavi se karticama koje će omogućiti da se na ekrenu vašeg računara pojave razni zanimljivi "zemaljski" i satelitski programi...
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Satelit na desktop-u

Ako ste ranije već čuli ime Hauppauge, verovatno ste ga vezali za TV i satelitske kartice odličnog kvaliteta. Ime, ako je verovati nezvaničnim izvorima, potiče od naziva drevnog indijanskog plemena od koga je otkupljeno zemljište na kome su izgrađeni proizvodni pogoni firme; naziv je zadržan kao mali znak pažnje prema starosedeocima, ali svakako i kao marketinška začkoljica zbog koje se svi već godinama pitaju, kako se ta reč zapravo izgovara.

Okom današnjice

Mesto koje danas zauzima Hauppauge značajno je za sve koji prate zbivanja iz oblasti multimedijalnog hardvera, jer je danas teško pronaći firmu takvog formata i usmerenja. Hauppauge brižljivo neguje liniju multimedijalnih proizvoda za kupce koji nemaju pretenzije za profesionalnom obradom videa. Spektar proizvoda obuhvata analogne i digitalne kartice i uređaje; analogne kartice WinTV serije su GO, Primio FM, PCI FM i Theater, od kojih ova poslednja realno nije primerena domaćem tržištu, jer je znatno poskupljuje Dolby Surround Pro Logic dekoder, a takav signal ne emituje nijedna domaća TV stanica. USB ekvivalenti prve dve kartice su WinTV USB i WinTV USB FM. Prelaz iz analognog u digitalni svet čine WinTV-PVR koji sa USB varijantom, sličnom Pinnacle Bungee modelu, pretvaraju računar u HDD rikorder snimajući u MPEG1 ili MPEG2 program sa ugrađenog TV tjunera ili kamere. Naravno, omogućene su i moderne opcije poput time-shift gledanja TV programa.

Mesto među inovatorima Hauppauge zaslužuje gamom kartica i uređaja za prijem digitalnog signala. Čuvena je kartica DVB-s, bazično prijemnik DVB satelitskih programa, koju smo upoznali kada su se pojavili provajderi „satelitskog Interneta“. Iako je većina ovih kartica bila ograničenog veka zbog pregrevanja tjunera i MPEG2 čipa, sigurno su obradovale one koji su odvojili (tada pozamašnu) sumu za njih.

Nexus-s, još uvek najskuplji DVB proizvod, predstavlja neznatno promenjenu DVB-s karticu. Prvenstveno nas je zanimalo da li revizija 2.4 donosi korisniku olakšanje u vidu manjeg grejanja i veće pouzdanosti. MPEG2 čip se zaista manje greje, ali najznačajnije smanjenje grejanja je postignuto kod tjunera. Cena koja je za to plaćena je i nešto manja osetljivost tjunera, a rezultati koje smo zabeležili otprilike su na nivou SatDVB2 kartica koje se standardno isporučuju u Europeonline pretplatničkom pakovanju.

Slabljenje signala ne utiče na performanse prijema i nismo uočili nikakav nedostatak nekog od provajdera koje uobičajeno primamo sa, za naše područje standardnom, 1.2 m antenom. Od početka su ove kartice imale konektor za povezivanje sa CI (common interface) dodatkom, ali smo sada prvi put bili u prilici da ga probamo. Da je ranije postojala mogućnost nabavke, verovatno bih se mnogo teže odlučio za kupovinu DVB prijemnika. Odziv kartice opremljene CI interfejsom je veoma brz – znatno brži od kućnog Echostar-a 2110. Pomenimo da je cena CI interfejsa 100 evra.

Za strpljive i nestrpljive

Čim je neki proizvod dugo na tržištu, a može da bude višestruko koristan, pojave se programeri sa svojim idejama. Softver Multidec nastao je inicijalno kao dekriptor za šifrovane analogne signale, a od verzije 6.0 omogućava prijem i DVB signala. U potpunosti se oslanja na Philips-ov čip, a od verzije 8.0 koncepcija je unekoliko promenjena, pa je deo za dekriptovanje postao samostalan modul Multidec-a koji predstavlja softverski emulator CI dodatka. Aktuelna verzija 8.2 ne zahteva preterano „hakerisanje“, a najlepše je što je u stanju i sama da „uči“ kako da dekriptuje programe. Za funkcionisanje Multidec-a, neophodno je, međutim, da kartica ima nedeljeni IRQ, što je lako kod Pentium 4 ploča, ali kod ostalih to može biti problem...

Vredi naglasiti značaj modela WinTV Nova i WinTV Nova CI. Ove kartice koštaju manje od luksuznog Nexus-a, ali izgubićete izlaz za TV i SPDIF izlaz. Kod Nova modela, CI je izveden u obliku PCI kartice, pa će zauzeti dodatni slot, a modul morate da uključujete sa zadnje strane računara. To i ne bi bilo strašno (kodovi se menjaju mesečno), da čitav mehanizam nije osetljiv na prašinu.

O tome da li je Nova zaista funkcionalno potpuno jednaka Nexus-u, sudićemo sa malo više stečenog iskustva. U svakom slučaju, dobro je da je Hauppauge ponovo na našem tržištu i to sa širokim i zanimljivim spektrom uređaja.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
Jugodata Vision
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter