GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata Vision
Vladimir Cerić
Zahvaljujući dobroj saradnji firmi Jugodata i Zida, pred nama se našla konfiguracija bazirana na ploči koja ima na sebi Intel-ov i845E čipset. Tako smo dobili priliku za ekskluzivni test, jer je ugrađen pred-produkcioni primerak modela A845E sa čipsetom koji se još nije zvanično ni pojavio u prodaji.
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Vision

Uvek je prijatno videti kada neki domaći distributer računarske opreme ostvari dobar poslovni odnos sa stranim partnerom, kao što je firma Jugodata uspela u saradnji sa proizvođačem matičnih ploča Zida. Zahvaljujući njihovom trudu, pred nama je konfiguracija bazirana na ploči koja ima na sebi Intel-ov i845E čipset. Tako smo dobili priliku za ekskluzivni test, jer je ugrađen pretprodukcioni primerak modela A845E sa čipsetom koji se još nije zvanično ni pojavio u prodaji.

Da podsetimo čitaoce, i845E se razlikuje u odnosu na prethodnika po podršci za magistralu na 533 MHz (ili kako je Intel naziva Quad-pumped bus). Nažalost, na test nije stigao i najnoviji procesor iz Intel-a nazvan Pentium 4 – Celeron, tako da su se u Jugodati odlučili za trenutni vrh ponude – Northwood na 2.2 GHz. Iako ploča izgledom ne uliva poverenje (ipak je to probna verzija), tokom intenzivnog testiranja nismo uočili nikakve znake nestabilnosti. Štaviše, sistem je radio velikom brzinom, a u tome mu je zdušno pomagalo ugrađenih 512 MB DDR memorije. Ugrađeni moduli su sertifikovani za rad na CAS2 podešavanjima, a čipovi na njemu su iz firme Nanya. Phoenix-ov BIOS ima opcija taman koliko je potrebno, mada bi zahtevniji korisnici poželeli još neka podešavanja. Ploča je puna noviteta, pa tako sadrži i Intel ICH4 južni most, koji ima ugrađenu podršku za USB 2.0 standard. Tu je i AC97 zvuk firme C-Media.

Izbor za hard disk visokih performansi pao je na Seagate-ov model Barracuda ATAIV kapaciteta 80 GB. Iako je Seagate prolazio kroz razne problematične faze u novijoj istoriji, kvalitet njihovih diskova više klase je ostao isti, a ovaj IDE disk koji se vrti 7.200 puta u minuti nastavio je tradiciju. Ima odličnu krivu transfera, tako da može biti primarni izbor za video montažu i slične poslove (brzina od oko 40 MB/s ne opada skoro do zadnje trećine kapaciteta). Ono što naročito pleni kod ovog diska jeste nivo buke ili bolje reći tišina koju proizvodi – to je ubedljivo najtiši disk sa kojim smo se susreli u skorije vreme. Da bi se to i primetilo, ostale komponente takođe moraju da budu tihe, što je ovde definitivno slučaj. Tome dosta doprinosi i masivni kuler za procesor (sa svega 2.500 obrtaja). Kućište se baš i ne može pohvaliti kvalitetom izrade, ali je ugrađeno Macron napajanje sasvim solidno.

Za dobru sliku i odlične 3D performanse zadužena je Leadtek-ova WinFast Titanium 200 grafička kartica sa nVidia GeForce 3 Ti200 čipom i 64 MB DDR memorije. Od konektora, tu su D-SUB priključak za klasične monitore, DVI za TFT monitore (na koji se uz pomoć adaptera može priključiti još jedan monitor) i S-Video TV izlaz. Zbog velike sirove snage cele konfiguracije (naročito zbog brzog procesora) framerate u 3D igrama retko pada ispod 100. Takođe je poznata činjenica da se Ti200 kartice, pod uslovom da imaju dobro dodatno hlađenje i brzu i kvalitetnu memoriju, mogu ubrzati skoro do nivoa Ti500 modela. Ova WinFast kartica ima masivni hladnjak koji pokriva kako procesor tako i memoriju, a Leadtek je poznat po tome što ne štedi na komponentama, pa verujemo da je i memorija adekvatna. Kupci koji imaju monitore velike dijagonale neće imati nikakvih problema sa prikazom slike i brzinom u igrama u rezolucijama preko 1.280×1.024.

Monitor koji smo dobili uz ovu konfiguraciju neće imati ovaj problem, jer je u pitanju 15-inčni TFT kojem su takve rezolucije nedostupne. Srećom to mu je verovatno i jedina „mana“: Samsung 151S smo već ranije susretali, naročito uz Jugodata Vision računare poput ovog, tako da nemamo šta da dodamo. Oštra slika, dobar kontrast i solidna brzina odziva, kao i mogućnost rotacije su njegove najbitnije prednosti.

Kao što i priliči konfiguraciji više klase, ugrađeni su CD pisač i DVD uređaj. CD-RW ovog puta dolazi iz Samsung-a (model SW-224B, 24/10/40x) i on je jedini uređaj koji ometa sveukupnu tišinu. Odlični Sony 16/40x DVD plejer je tih i nudi jako dobre performanse. Komunikacija sa svetom nije zaboravljena, pa je ugrađen US Robotics-ov 56k softverski modem. Imajući u vidu iskustva sa njihovim ranijim modelima, ovo bi trebalo da bude dobar izbor za sve korisnike. Da bi se konfiguracija zaokružila sa multimedijalne strane, tu su i našim čitaocima već poznati Altec Lansing AVS 300 zvučnici sa dva satelita i subwoofer-om.

O kvalitetu Logitech Cordless miša i tastature smo puno puta pisali; u međuvremenu je oblik miša blago izmenjen u odnosu na klasični Logitech sa točkićem koji svi poznajemo, ali se to nije odrazilo na upotrebljivost. Oslonac za dlanove na tastaturi od dobro odabrane plastike samo podvlači sveukupnu ergonomsku sliku ovog kompleta.

Za sve one koji na kraju očekuju cenu celokupne konfiguracije sledi razočaranje: zbog (za sada) unikatne ploče u Jugodati nisu bili u mogućnosti da formiraju prodajnu cenu, ali znajući da proizvodi firme Zida nikad nisu bili problematični po tom pitanju, verujemo da će i finalna verzija ove konfiguracije biti pristupačna. Kupci će tako sačekati još nekoliko nedelja na ovakve računare, ali je za nas uvek prijatno da se upoznamo sa najnovijom tehnologijom u isto vreme kada i naše kolege u inostranstvu.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
Zvuk van PC-ja
Vladimir Cerić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter