GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #78 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zvuk van PC-ja
Vladimir Cerić
Iako pojava eksterne zvučne kartice nije nešto epohalno, Creative je uspeo da osmisli prvu zvučnu karticu koja može da funkcioniše sasvim nezavisno od računara - Extigy.
- PC #78 (Maj 2002)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Zvuk van PC-ja

Jedan od lidera u domenu zvuka, Creative, ovoga puta nam predstavlja najnoviji izdanak svima poznate SoundBlaster familije pod nazivom Extigy. Ovaj uređaj se povezuje sa računarom preko USB porta, za sada samo u verziji 1.1. Ograničenje protoka od 1.5 MB/s koje poseduju USB 1.1 portovi onemogućilo je ugradnju dodatnog FireWire porta koji je bitna karakteristika ostalih Audigy modela i to je ono po čemu se ovaj proizvod najviše razlikuje od ostatka familije. Inače su bazirani na sličnom čipu, Creative CA0181-DCT, tako da su im i zvučne osobine veoma slične. To je zvučni procesor koji može da reprodukuje 24-bitni signal na 96 kHz kroz svoj DA konverter i koji prema navodima Creative-a ima odnos signal-šum od 100 dB, mada neke strane kolege tvrde da je taj odnos ipak 90 dB. To može predstavljati problem za profesionalce, dok će većina kućnih i poluprofesionalnih korisnika biti sasvim zadovoljna zvukom koji proizvodi Extigy.

Zvuk oko vas

Extigy nije samo zvučna kartica, već i Dolby Digital dekoder. Za dekodiranje digitalnog zvuka zadužen je čip firme Zoran (model ZR38601), koja nam je poznata kao proizvođač čipova za Pinnacle kartice za video montažu. Prethodnik ovog čipa nalazi se u dekoderu zvučničkog sistema Inspire 5700 koji smo predstavili u „PC #77“. Zbog ograničenja USB veze Extigy ne može da dekodira DTS audio stream, pa su filmofili uskraćeni za jedan deo zvučnog užitka pri gledanju DVD-ova.

Uključena je i podrška za sve verzije EAX standarda za pozicioniranje zvuka (Advanced EAX je neupotrebljiv u igrama, gde je i najvažniji), i to je sektor koji Creative odlično pokriva kako kod zvučnih kartica tako i kod svojih zvučničkih sistema. I ovoga puta taj deo posla je odlično odrađen i pozicioniranje zvuka u prostoru je precizno i dobro odmereno, a za sadržaje koji nemaju ugrađenu surround podršku tu je i CMSS (Creative Multi-Speaker Surround) sistem koji omogućuje surround efekte i za sadržaje koji su u običnom stereo modu, kao što je MP3 muzika. Ugrađeni EAX efekti su savršeno funkcionisali u slučaju stereo materijala (npr. Audio Clean Up, koji služi za otklanjanje šuma sa ulaznog signala), ali smo kod 3D igara primetili neke nekompatibilnosti.

Uređaj je napravljen od kvalitetne plastike i oblikom podseća na upravljačke konzole iz SoundWorks serije zvučnika, ali je znatno tanji. Na prednjoj strani su glavni prekidač, par potenciometara, taster za aktiviranje CMSS-a, 3.5 mm izlaz za slušalice, ulazi za mikrofon i line-in, a na levom kraju su optički izlaz i ulaz, propisno zaštićeni plastičnim poklopcima. Tu su i četiri kontrolna LED-a, od kojih jedan signalizira upotrebu priloženog daljinskog upravljača. Na zadnjoj strani su izlazi za analogne i digitalne zvučničke sisteme i koaksijalni SPDIF ulazni priključak. Pored njih tu su i ulazno-izlazni MIDI priključci, a na kraju nalazimo USB priključak za povezivanje sa računarom i priključak za napajanje. Extigy ne podržava SoundFont zvučne banke, ali ih ipak možete koristiti uz Cakewalk Cubase VST, preko plug-in-ova.

Okruženje

Iako je Extigy namenjen i vlasnicima notebook računara, njegova mobilnost je ograničena činjenicom da zahteva eksterno napajanje. Raznovrsnost ponuđenih priključaka omogućava povezivanje sa Hi-Fi komponentama i zasebnim DVD plejerima kojima će odlično doći ugrađeni Dolby dekoder. Time se gubi potreba za investiranjem u skupe zvučnike kao što je Inspire 5700; za pun doživljaj dovoljni su Inspire 5300 odnosno MegaWorks 510D, ako želite veću snagu. Daljinski upravljač poznajemo još od prvih primeraka Live Platinum serije; izvršene komande se signaliziraju preko OSD-a. Na upravljaču je i koristan taster Mute, koji bi dobro došao i na samom uređaju.

Izbor USB standarda za povezivanje Extigy-ja sa računarom stvara ozbiljnije prepreke. Problem se javlja kada protok podataka ka kartici postane intenzivan i tako okupira USB kontroler. Iako to ne predstavlja problem sa manje zahtevnim periferijama (Logitech Dual Optical miš je radio bez zastoja na istom kontroleru sa „karticom“), može bitno smetati u istovremenoj upotrebi sa USB štampačima ili skenerima. Srećom, novije ploče obično imaju dodatni USB kontroler. U svakom slučaju, USB kontroler troši procesorsko vreme, a sam Extigy ne vrši baš celokupno dekodiranje digitalnih signala, što doprinosi sporijem odzivu celokupne kartice.

Kvalitet reprodukovanog zvuka je odličan, što Extigy čini vrhunskim uređajem. Svi oni koji bi želeli da izbegnu maltretiranje oko ugradnje PCI zvučne kartice i eventualne naknadne nekompatibilnosti sa ostatkom hardvera, u Extigy-ju će naći idealno rešenje. Njegova prednost leži u tome što je nešto jeftiniji od odgovarajuće opremljenog Audigy modela, tako da se i neke od mana koje smo naveli mogu zanemariti. Ipak, željno iščekujemo verziju sa USB 2.0 priključkom, čime će se ispraviti skoro sve potencijalne mane ovog modela.

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #78
preview
DVD pedigre
Branislav Bubanja


Original Grupa

BIZIT 2022

300

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter