GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Božićni šoping u Londonu
Jelena Rupnik
Izbor božićnog i novogodišnjeg poklona nije mala stvar - časopisi tvrde da od toga mogu zavisiti čitav vaš život i brak. Izbor, dakle, treba shvatiti ozbiljno, pa ne čudi što je prednovogodišnja euforija u Londonu počela još tokom avgusta...
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Božićni šoping u Londonu

Prvi simptomi božićnog ludila primećeni su još u avgustu; dok su temperature dostizale rekordnih 38 stepeni Celzijusa, britanski gigant kataloške prodaje, Argos, ocenio je da je pravi trenutak za lansiranje božićnog kataloga. Tako su potrošači koji su tih dana posegnuli za Argos-ovim katalogom u potrazi za ventilatorima i bazenima na naduvavanje naišli na širok izbor vunenih čarapa, kapa i rukavica, ukrasa za jelku i ostalih zimskih čarolija.

U međuvremenu, stvar je poprimila šire razmere, tako da su početkom decembra već sve ulice u gradu raskošno okićene, a Oxford Street-om i okolnim uličicama koje spadaju u najužu šoping-zonu jedva da se može proći od najezde sugrađana koji tragaju za idealnim božićnim poklonima. Ako još imate (ne)sreću da živite u centru Londona, svakodnevni odlazak u prodavnicu, na posao ili bilo gde drugde dovešće vas do suza.

Teško je odlučiti se...

Sa stranica dnevne štampe stižu upozorenja o tome da kvalitet vašeg braka direktno zavisi od kvaliteta božićnih poklona koje razmenjujete sa partnerom, pa kako onda da celu stvar ne shvatite ozbiljno? S druge strane, Britanci u proseku na božićne poklone potroše između 400 i 600 funti, pa je logično i što se prodavci utrkuju da prigrabe deo tog kolača.

Tradicionalan izbor božićnog poklona podrazumeva čarape, donji veš i sredstva za ličnu higijenu. Luksuzna hrana i piće takođe su prihvatljivi, ali deluju nekako dekadentno. Za one smelije, ponuda je proširena i na pozmašan broj hi-tech elektronskih napravica koje vam mogu olakšati i ulepšati život. Recimo, ko ne bi poželeo najnoviji model robotskog Electrolux-ovog usisivača Trilobite, koji koristi sonar za navigaciju između nameštaja i zidova? Za samo 1.000 funti rešavate zauvek problem čišćenja; ne znam, doduše, šta je sa stepenicama, kojima engleske kuće i stanovi obiluju...

Lanac prodavnica The Gadget Shop specijalizovao se za luckaste novotarije; jedan od zanimljivijih proizvoda u njihovom asortimanu je digitalni fotoaparat u obliku Zippo upaljača, koji se prodaje po ceni od 70 funti. Hmmm, znam nekog kome bi se to dopalo: meni. Nastavimo u Džems Bond fazonu: ako vam se čini da su fotoaparati u vidu mobilnih telefona i upaljača passe, evo radikalnijeg predloga – digitalni fotoaparat u obliku olovke. Proizvodi ga Nikkai, a može se kupiti za 48 funti (www.maplin.co.uk ). Olovka je, doduše, punačka u odnosu na obične, ali zato ima 2 MB memorije na koje staje 36 slika rezolucije 160×120 tačaka. Važna napomena: pre nego što počnete da ga koristite za špijuniranje, obavezno isključite opciju u kojoj vas ženski glas obaveštava da ste nešto snimili!

I dalje smo u svetu tajnih agenata: šta kažete na ručni sat u kojem možete da čuvate fajlove? Laks Memory Watch je opremljen minijaturnim Toshiba hard diskom ili fleš-memorijom od 32, 64 ili 128 megabajta kojoj možete pristupiti uz pomoć USB kabla vešto ugrađenog u narukvicu časovnika. Zvuči sjajno, pogotovo po ceni od 40 funti.

Za one kojima budžet dozvoljava, ima i skupljih poklona. Hit ove sezone je HP iPAQ džepni računar, a serija H5500 sa 128 MB RAM-a je (navodno) najbolja do sada, jer integriše WLAN i Bluetooth tehnologije, kao i biometrijske mere sigurnosti. U prodavnicama na Oxford Street-u može se naći po ceni od oko 500 funti. Za otprilike duplo više para, u robnoj kući John Lewis možete da pazarite minijaturnu Panasonic SV-AV100 video-kameru koja teži samo 156 grama, a dimenzije su joj 33×90×65 mm. Snimci komprimovani u Mpeg2 ili Mpeg4 formatu čuvaju se na digitalnoj kartici umesto na kaseti; na karticu od 512 MB staje otprilike 10 minuta filma.

Pustite mašti na volju

Kad je reč o mobilnim telefonima, poslednju reč tehnike predstavlja video-telefon Motorola A920; on sjedinjuje mobilni telefon, kameru, fotoaparat, PDA, MP3 plejer i konzolu za igrice. Njegov ekran može da pokazuje 65,000+ boja i dvadeset linija teksta. U lancu prodavnica Carphone Warehouse njegova cena je 525 funti (odnosi se samo na uređaj, bez pretplate), ali se preko Interneta može naći jeftinije. Idealan poklon za tinejdžerke bio bi Xelebri, mobilni telefon u obliku pudrijere. Prodaje se u Selfridges-u po ceni od 179 funti.

OK, svi su čuli za Apple iPod, tako da ga ovog puta nećemo uvrstiti u listu najpoželjnijih didonskih poklona za Božić; izgleda sjajno, ali da li ste ikada pokušali da koristite MusicMatch softver na nekom PC-ju? Creative Zen NX MP3 džuboks-plejer je možda teži i glomazniji od svog konkurenta, ali je zato bolje prilagođen PC-ju. Uz to je i 50 GBP jeftiniji (www.amacom-tech.com ).

Najzad, za povučenije tipove, koji baš ne blistaju u sportskoj veštini rvanja sa prolaznicima, uvek postoji opcija on-line šopinga. Tu je amazon.co.uk vrhunski autoritet, posebno pošto se kompanija na vreme dosetila i proširila božićnu ponudu na šerpe, lonce, tostere i električne četkice za zube... očito da knjige, CD-ovi, DVD-ovi i komercijalni softver ne raspaljuju baš svačiju maštu.

Prema procenama Forrester Research-a, stanovnici Zapadne Evrope potrošiće u on-line transakcijama na božićne i novogodišnje praznike oko 5 milijardi funti – više nego ikad do sad. Od te sume, 63% odnosi se na Nemačku i Veliku Britaniju. Ako je verovati drugom istraživanju, koje je sprovela Barclays banka, četiri od deset on-line mušterija smatra da je najveća prednost kupovine preko Interneta to što ne morate ni sa kim da pričate. Sudeći po konstantnom rastu elektronskih transakcija u poslednjih par godina, broj ćutologa raste ili oni možda postaju sve imućniji. Osim toga, kažu istraživači, mogli biste da uštedite i do sedam dana godišnje ako pazarite on-line umesto po prodavnicama. Jedna od očiglednih prednosti on-line šopinga sastoji se i u tome što lako možete uporediti cene proizvoda bez jurcanja s kraja na kraj grada, od prodavnice do prodavnice. ZD Netbuyer (netbuyer.co.uk ) je dobro mesto za poređenje cena kompjutera i kompjuterske opreme, dok na sajtu www.bookbrain.co.uk možete ustanoviti ko prodaje knjigu koja vas zanima po najnižoj ceni.

Čak je i sastojke za božićnu trpezu moguće naručiti preko Interneta – svi vodeći lanci supermarketa imaju svoje sajtove preko kojih se može naručiti roba iz radnje. Jedini je problem što naručivanje i isporuka obično traju duže nego da ste skoknuli do najbliže samoposluge, objavio je nedavno magazin Good Housekeeping (pretpostavljam da tako izgledaju uporedni testovi u časopisu za domaćice). Ali, ideja je sjajna; čim dođem u Beograd, predložiću vlasniku pečenjare u Blagoja Parovića da pređe na elektronsko poslovanje!Arigamix

YuNet

Čitaj PC Press

Top50 Glas publike

Adizes-2023-01

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter