GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC na poslu
Nenad Akšić, Branko Maksimović
Na velikom testu poslovnih konfiguracija sakupili smo 17 računara iz devet domaćih firmi. Računare smo podelili u kategorije SOHO, workstation i corporate. Ko je najbolji?
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC na poslu

Računari koje je trebalo testirati bili su različito koncipirani, pa ih nije bilo lako klasifikovati tako da među njima bude moguće fer poređenje. Posle opsežne analize, odlučili smo da ih podelimo u tri kategorije. Prvu čine radne stanice za najzahtevnije korisnike i primenu u aplikacijama kojima je neophodno obezbediti zaista izuzetne performanse. Druga je SOHO, dakle računari za male kancelarije ili poslovnu primenu u stanu, a treću smo nazvali corporate desktop i u nju svrstali kompjutere striktno poslovne namene kod kojih performanse nisu ključne; od njih se očekuje korektan rad sa poslovnim programima, efikasno održavanje, finansijska isplativost, i ergonomija.

Kako smo testirali

Na test su stigle tri radne stanice, četiri SOHO mašine i čak deset poslovnih desktop računara. Očigledno je da se naše kompanije sve više okreću velikim kupcima, što govori o trenutnoj situaciji na domaćem tržištu.

Kao i prošlog puta, kompanijama je ostavljena potpuna sloboda u sastavljanju računara, pa i mogućnost da pošalju po dve konfiguracije iz iste kategorije, jer su kategorije mogle podrazumevati i jeftina i vrlo skupa rešenja. Pošto su ovo računari za poslovnu primenu, posebno smo obratili pažnju na podršku, uslove i mogućnosti prodaje, jer je veoma bitno da su ovi računari pouzdani, da su im omogućeni brz i efikasan servis, a na konačnu ocenu utiče i cena, pošto se često kupuje po desetak ili više kompjutera, a tada je svaki dinar razlike na nivou računara značajno poraste u ukupnoj sumi.

Većina konfiguracija koje smo testirali, realno govoreći, prevazilazi standarde koji vladaju na našem tržištu - skoro svi računari su imali TFT monitore, a bila su četiri računara iz ponude najvećih svetskih proizvođača sa nešto višom cenom od domaćih brendova.

Sistem testiranja se promenio u odnosu na prethodni veliki test - performanse smo merili PC indeksom, koji su činili PC Mark 2002, PC Mark 04, HD Tach 2.7 i SiSoft Sandra 2003 MAX!, a za radne stanice smo pridružili Cinebench 2003 i SpecViewPerf 7.1.1, odnosno 3D Mark 2001 SE i Quake 3 za SOHO konfiguracije. Računari su uvek testirani u nižoj a onda i u višoj rezoluciji, s tim što je u zahtevnijem režimu dodato i četvorostruko omekšavanje ivica.

Svaki od rezultata je normalizovan, a zatim pomnožen težinskim faktorom. Primera radi, u Workstation kategoriji smo performanse procesora, memorije i hard diska smatrali jednako važnim dok je kod corporate sistema veći težinski faktor imala jednostavnost održavanja kao i servisna podrška. Time je formirana konačna ocena računara, koju smo kroz indeks isplativosti uporedili sa njegovom cenom.

Za najteže zadatke

Savremene PC radne stanice su kompjuteri sa više (obično dva) procesora, RAID diskovima velikog kapaciteta, a prate ih velika količina radne memorije, skupi i kvalitetni monitori, te glomazna kućišta sa kvalitetnim napajanjima. Radne stanice se često projektuju po potrebi konkretnog korisnika, recimo za obradu audio/video materijala, CAD, DTP ili neku drugu zahtevnu primenu.

Prva stvar na koju smo obratili pažnju testirajući radne stanice jeste postavka diskova, a nakon toga smo ocenjivali kvalitet matičnih ploča - logično je da se prednost da rešenjima namenjenim ovakvoj kategoriji kompjutera, dok su neke desktop zamene dobile ipak samo prelaznu ocenu. Količina i pouzdanost memorije (RAM) takođe utiču na kvalitet radne stanice.

Sledeća bitna stavka su izlazno/ulazne periferije, poput monitora, tastature i miša - traži se da rad bude maksimalno ugodan, ali i precizan. Na kraju, kućište mora biti prostrano, kvalitetno, a prisutno napajanje ima zadatak da opskrbi sve komponente pri najvećem opterećenju.

Na naš test su stigla samo tri kompjutera sa prefiksom Workstation. To pokazuje da malo firmi može ponuditi pravo rešenje za ovu relativno nepopularnu kategoriju kompjutera na našem tržištu, ali i da je potražnja za ovim kompjuterima skromna, prvenstveno zbog visoke cene.

DESK
PIN COMPUTERS
PC CENTAR

Kancelarija u sobi

Pojam SOHO (Small Office, Home Office) sistema uvodi nas u priču o računarima koje se koriste u tzv. mikroposlovnim okruženjima, u kojima je potrebno da računar bude dobro opremljen periferijama budući da "iza" njega nema korporacijske mreže. Zato smo u ocenjivanju pažnju posvetili ukupnoj opremljenosti, dok smo performanse potisnuli u drugi plan. Naravno, uzeli smo u obzir činjenicu da je relaksacija sastavni deo rada, a tada neka dobra arkadna igra može da utiče na smanjenje stresa. Barem tako kažu psiholozi, a što bismo im protivurečili, kada i sami volimo da se zabavimo između dva posla.

Donekle nas je iznenadila slaba zainteresovanost domaćih računarskih firmi za ovaj značajan segment tržišta - stigle su samo četiri konfiguracije u ovoj kategoriji. Verovatno je razlog široko rasprostranjemo mišljenje da između klasične kućne i SOHO konfiguracije nema bitnije razlike. Standardi prihvaćeni u svetu ipak upućuju na to da je reč o dva različita kruga korisnika.

CORES SOHO
JUGODATA SOHO
MB SOFT SOHO
PC CENTAR SOHO

U koži korporacije

Računari za corporate tržište drugačiji su od onih koji se nalaze u našim domovima, mašina za igranje ili onih koji služe za obradu video-materijala. Modularnost PC računara kakvog poznajemo dovedena je u pitanje pojavom integrisanih ploča. U ovakvim konfiguracijama, na osnovnoj ploči se nalazi grafički podsistem, neretko i sa dodatnim S-Video izlazom, zvučni čip, te modemska i mrežna kartica. Iako mnogi iz "stare škole" smatraju da ovakva integrisana rešenja ne nude adekvatne performanse, trebalo bi da se stave u kožu firme koja treba da nabavi više desetina ili stotina računara; tada se i mala razlika u ceni multiplicira značajnim faktorom.

Ovako koncipirani računari su, dakle, jeftiniji, ali to nije jedina njihova karakteristika - važno je i da budu pouzdani i pogodni za održavanje. Ceni se kvalitetno i kompaktno kućište, robustan i pouzdan hard disk, kao i prisustvo što kvalitetnije mrežne kartice i operativnog sistema spremnog za povezivanje u velike mreže. Tih i stabilan rad računara se podrazumeva, pa ventilatori ili "prebrzi" optički uređaji koji zvuče kao avion na pisti ne dolaze u obzir.

Korisnik korporacijske mašine će dobar deo radnog vremena provoditi u nekom od Office ili namenski pisanih programa, štampaće dokumente na udaljenim printerima, a računari će ponekad biti uključeni i po 16 ili 25 sata, sedam dana u nedelji. Dodatni plus je kvalitetan ekran koji ni posle dužeg vremena neće zamoriti oči korisnika, pa je jasno da LCD predstavlja bolje rešenje od CRT-a. Bitno je i da tastatura bude kvalitetna i izdržljiva, a miš dovoljno precizan i ergonomski oblikovan.

Cores
Desk
Fujitsu-Siemens Scenic
Hewlett-Packard d530 Small Form Factor
HP Ultra Slim
Jugodata
IBM
MD & Profy
Pakom
Pin Computers

Za detaljne opise računara, tabele karakteristika, rezultate benchmark testova i spisak dobitnika naših markica "Izbor urednika", "Povoljna kupovina" i "Vrhunske performanse" pogledajte januarski broj časopisa "PC".

SLEDEĆI TEKST U PC #96
preview
Asus za svačiji džep
Vladimir Cerić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter