GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Asus za svačiji džep
Vladimir Cerić
Novi Asus-ov hit se zove MyPal PDA. To je mali računar koji donosi pravo osveženje na tržištu...
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Asus za svačiji džep

Utakmica na tržištu PDA uređaja postaje sve oštrija – cene su svakim danom sve niže, a broj funkcija koje nude ovi mali kompjuteri sve veći. Proizvođači koji imaju nameru da ostanu na vrhu moraju stalno da unapređuju svoje proizvode i lansiraju nove. Ovu tezu najbolje je potvrdio HP, koji je agresivnom politikom cena i plasiranjem novih serija uspeo da sa trona evropskog tržišta PDA uređaja zbaci neprikosnoveni Palm. Asus je među prvima ušao na tada još nestabilan teren uređaja baziranih na Pocket PC platformi, gde je suvereno vladao Compaq-ov iPaq, i modelom MyPal A600 postigao solidne rezultate. Ipak, i najbolje ideje brzo zastare, naročito u jednoj tako dinamičnoj oblasti kao što je IT. Pre tačno godinu dana predstavili smo Asus MyPal A600, a danas je pred nama naslednik, model A620.

Mali drugar

Iako je ideja dizajnera bila da idu u korak sa modom i izgledom nekih od konkurentskih modela (najpre novog FSC Pocket Loox-a), mora se reći da ona nije baš najbolje realizovana. Višesmerni taster i prečice ka glavnim programima lepo su pozicionirani i solidno izrađeni, ali utisak kvare loše postavljeni tasteri za uključivanje i pokretanje diktafona. Oni se nalaze na gornjoj ivici pa, osim lošeg uklapanja u celokupni izgled, donose i česta slučajna uključivanja. Izgleda da su želje inženjera bile usmerene ka što većim uštedama, što se očitava po nešto nižem kvalitetu plastike od onoga koji je uobičajen za uređaje ove vrste. Ovo naročito važi za stylus, čija mala masa ne doprinosi preciznosti.

Ekran je bitno unapređen, ali i dalje spada u neku zlatnu sredinu, barem kada su kontrast i osvetljenost u pitanju. Sve to ulazi u vrlo konkurentnu cenu od oko 300 evra, za koju ne možete kupiti uređaj sa Intel-ovim procesorom na 400 MHz kod nekog od Asus-ovih konkurenata. IR port je izmešten na levu stranu računara, odakle je misteriozno nestao vrlo korisni jog-dial sa modela A600. Na gornjoj strani je preostao 3.5 mm stereo priključak, koji daje savršen zvuk i na kvalitetnijim slušalicama, što ovaj Asus kvalifikuje za ulogu pogodnog MP3 plejera.

U pratećem paketu dobijate cradle, koji se sa računarom povezuje preko USB porta i Microsoft Active Sync 3.7 softvera, a punjač ugrađene baterije (kapaciteta 1300 mAh) može se priključiti i na cradle i na uređaj. Ne treba zaboraviti ni torbicu za nošenje, koja ima pregradak za memorijsku karticu ili neki sličan dodatak. Kako je A620 opremljen samo najosnovnijom opremom, za njegovu punu upotrebljivost bitna je mogućnost priključivanja raznih dodataka. U tu svrhu je ugrađen Type II CompactFlash slot, u koji osim dodatnih memorijskih kartica možete ubaciti i GPS karticu sa ugrađenom antenom, 56k modem, 802.11b WLAN adapter, kameru nepoznate rezolucije, pa čak i FM tjuner (sve ih proizvodi Asus).

Sa bilo kojim od ovih dodataka A620 postaje moćno oruđe u rukama korisnika spremnih da iskoriste njegov potencijal do kraja. Ono što će im u tome pomoći je dodatni softver koji Asus ekskluzivno nudi uz MyPal seriju. Navešćemo samo programe IA Presenter (za PowerPoint prezentacije) i IA Zip, a ne treba zaboraviti ni FPS 3D igru nazvanu X Ranger. Svi oni se savršeno nadovezuju na glavni novitet, a to je verzija 2003 operativnog sistema Pocket PC.

Novi džepni Windows

Kada je Microsoft, menjajući verziju, promenio naziv svoje generacije džepnih operativnih sistema iz Windows CE u Pocket PC, napravljen je ogroman pomak ka budućem velikom uspehu uređaja baziranih na njemu. Kako je Windows CE bio samo derivat „običnog“ Windows-a prilagođen mobilnim uređajima (koji su imali tastaturu, a ne sistem za prepoznavanje rukopisa), programeri su se potrudili da koncept novog OS-a prilagode upotrebi na PDA uređajima kakve danas poznajemo. Velike promene u sferi hardvera zahtevale su adaptaciju prvobitne ideje i ispravku nekih manjih nedostataka, i tako je na svet došla verzija 2003. Naglasak je stavljen na mogućnosti povezivanja i multimedijalne primene. Pod povezivanjem se najpre podrazumevaju WLAN i Bluetooth veze, dok je već zastareli IR stavljen u drugi plan.

Napredak se najpre vidi u detaljno redizajniranom Connections panelu, koji je značajno uprošćen i odaziva se nekoliko puta brže nego kod prethodne verzije. Uvedeno je Zero Configurations podešavanje konekcija, što omogućava potpuno automatsko podešavanje parametara veze, ali koje nažalost ne podržava nijedan od domaćih Internet provajdera. Za one koji su veliku muku mučili sa povezivanjem Bluetooth telefona sa svojim PDA uređajima uveden je poboljšani (čitaj skraćeni) Wizard, koji automatski pretražuje okolinu i prepoznaje PIN-ove detektovanih BT uređaja. Na vama je samo da dodate koji od njih spadaju u Trusted Devices i veza je uspostavljena. Za laku i brzu razmenu podataka sa novijim mobilnim telefonima (slike, kontakti) uveden je i BT beaming.

Poslovne korisnike koji imaju pristup Wireless mrežama zanimaće VPN konekcije (jedna ili više), koje sada podržavaju 128-bitnu enkripciju ugrađenu u ROM samog uređaja. Parametri WLAN mreža mogu imati nekoliko različitih podešavanja, pa vlasnici mogu u par „klikova“ stylus-om promeniti aktivno podešavanje zavisno od lokacije, dok će se administratorima mreža sigurno dopasti instalirani Terminal Services klijent za daljinsko upravljanje serverima. Zaposlenim ljudima oduvek je bila značajna povezanost Pocket PC uređaja sa Outlook-om na PC-ju, koja je sada dodatno „ispeglana“. Ispravljeni su neki poznati bagovi, pa sada celodnevni događaji imaju mogućnost unosa i lokacije, a vreme označeno kao slobodno u kalendaru ne dolazi u konflikt sa eventualnim sastancima. Osnovni pogled na desktop Pocket PC-ja sada, po isteku današnjih, ispisuje sutrašnje obaveze, što može olakšati planiranje kretanja u ranim jutarnjim satima.

U ovom obimnom spisku izmena nije zaobiđen ni Pocket Internet Explorer, koji je sada dobio podršku za neke od najnovijih Web standarda (npr. IPv6, WML 2.0). Osim osnovnih podataka o kontaktima i obavezama, ActiveSync sada sinhronizuje i Favorites segment Microsoft Internet Explorer-a, pa ćete i u pokretu stalno imati na raspolaganju spisak svojih omiljenih sajtova. Osim uobičajenog HTTP protokola, džepni IE ima podršku i za WAP uz mogućnost zasebnog podešavanja proxy-ja, a tu je čak i podrška za Secure WAP.

Nezaobilazni segment Web konektivnosti je e-mail klijent jednostavno nazvan Inbox. Povezanost sa Outlook-om preko ActiveSync-a se podrazumeva, a novitet je mogućnost direktnog povezivanja na kompanijski e-mail server koji pogoni Exchange 2003. Auto suggest i Auto correct mogućnosti su sa Pocket Word-a proširene i na ovaj program (nažalost, samo na engleskom), a potpuna povezanost sa Calendar modulom omogućava zakazivanje sastanaka putem e-mail poruka. Ne treba zaboraviti ni instalirani Microsoft Messenger, koji je doduše (na naše iznenađenje) uporno odbijao da se konektuje na server, pa verovatno treba sačekati na neku zakrpu kako bi on proradio kako treba.

Sve u jednom paketu

Za razliku od Palm-a, koji multimedijalne funkcije poverava drugim proizvođačima softvera, Microsoft ništa nije prepustio slučaju. U Pocket PC 2003 je ugrađena vezija 9 Pocket Windows Media Player-a, a na pratećem CD-u, osim Outlook-a 2002, stiže i WMP9 za PC kako bi kompatibilnost bila potpuna. Najznačajniji novitet su optimizacije ugrađene u novu verziju koje smanjuju opterećenje procesora, što se može primetiti u realnom radu, naročito kod istovremene reprodukcije VBR MP3 materijala i rada u nekom od Microsoft Office programa.

Značajna pažnja posvećena je zahtevnijim video-materijalima, pa je u čip koji generiše sliku (da ne kažemo „grafičku karticu“) ugrađena podrška za neke kodeke, što rasterećuje procesor, ali i štedi bateriju. Jedna od korisnih funkcija poznata nam je od ranije, ali je sada dobila neke dodatne mogućnosti – u pitanju je mapiranje tastera sa prednje strane za upravljanje reprodukcijom u WMP-u. Moguće je prebacivati pesme, menjati jačinu zvuka i to sve uz ugašeno pozadinsko osvetljenje, čime se autonomija baterije povećava nekoliko puta.

Za vlasnike digitalnih fotoaparata koji pohranjuju slike na CompactFlash kartice veoma je korisna aplikacija koja može da učita i izmeni slike u svim popularnim formatima. Moguće je menjati osvetljenje, kontrast, rotirati, pa čak i crop-ovati. Istim programom je moguće postaviti bilo koju od njih kao wallpaper u osnovnoj temi. Korisnici orijentisani ka zabavi znaće da cene i prilično zaraznu igru Jawbreaker, u kojoj sa ekrana uklanjate loptice, uz genijalni zvučni efekat. Kao što vidite, mnogi elementi Pocket PC operativnog sistema su izmenjeni u verziji 2003 – razni elementi funkcionalnosti su poboljšani, a sve navedeno možete u praksi isprobati na Asus-u A620, u osnovnoj verziji ili uz raznorazne dodatke.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #96
preview
U znaku petice
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter