GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
World Book 2004
Peđa Lalević
World Book se oslanja na 85 godina iskustva na polju edukacije i komunikacije. Kako je to iskustvo primenjeno u svetu elektronskih medija?
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

World Book 2004

Enciklopedija World Book dolazi na dva CD-a od kojih prvi služi za instalaciju, te se najveći deo sadržaja nalazi na njemu, dok se na drugom disku nalazi kompletna multimedija u vidu audio i video-sekvenci. Konačno je dat izbor da se prilikom instalacije cela enciklopedija prebaci na hard disk, što konkurencija odavno nudi. Sve video-sekvence su u mov formatu tako da će biti instaliran Quick Time Player 6.1. To je ujedno i jedina aplikacija potrebna za korišćenje izdanja.

Na prvi pogled

Uvodni ekran i korisnički interfejs blago su redizajnirani ali su zadržali „retro“ stil prethodnog izdanja, ali i njegovu preglednost. Sve opcije koje želite da aktivirate nalaze se na uvodnom ekranu u vidu ikona, što znači da se (pre)često vraćate na glavni ekran; meni sadrži samo opcije za podešavanje Internet veze i priključenog štampača, rad sa temama i Sticky Notes. U okviru menija je i fenomenalno urađeni Help koji znatno pomaže pri snalaženju.

Novo izdanje je znatno dopunjeno i dorađeno – dodata su 3.092 nova članka, 43 mape, 530 fotografija, 105 ilustracija itd. Statistički podaci su impresivni: 25.400 obrađenih stavki, 10.100 fotografija, više od 1.500 mapa, rečnik sa 248.000 reči i definicija, 1.880 tabela, 16.500 Web linkova, 117 video i 776 audio-sekvenci! Pretraga se može vršiti po ključnim rečima ili po temi. U ovom drugom slučaju možete precizno odabrati oblast interesovanja jer se dobija meni u kome birate tip prikaza (animacija, simulacija, audio-zapis, mapa...). U dva polja unosite ograničenja kako biste suzili izbor, a pri tom možete koristiti operatore and, or i not.

Članci su korektni, ali bi mogli biti i detaljniji. Cilj je očito bio da se pojmovi prikažu koncizno, ne bi li se obuhvatilo što više materije. Pretraga i kretanje kroz enciklopediju putem hiperlinkova je vrlo brzo što se objašnjava minimalnim hardverskim zahtevima koji su navedeni u specifikaciji. Na početku svakog članka objašnjeno je kako se izgovara zadata ključna reč, pa se tako, na primer, Srbija izgovara kao ser-bee-uh (stvarno je uh!).

Klikom na bilo koju reč u tekstu automatski se otvara rečnik (može se startovati i zasebno) a ukoliko u njemu postoji godina u obliku broja, klikom na nju se otvara Time Frame koji pokazuje ostale značajne događaje koji su se tada desili ili se poziva drugi članak koji u sebi sadrži istu godinu. Uz svaki članak možete zakačiti Sticky Notes, kartice u koje upisujemo zapažanja i uz pomoć kojih kasnije lakše pronalazmo i analiziramo željene pojmove. Postoji čak i mogućnost da se obeleži deo teksta žutim markerom, kao u nekom udžbeniku. Na kraju članka uvek ide spisak autora koji su ga obradili kao i korišćena bibliografija a ponekad i set pitanja u vezi sa tematikom kojom se članak bavi.

Istorija i geografija

(kliknite za veću sliku)

Time Frame je vrlo pregledno urađen sa malim menijem u kome možete zadati vremenski period u vidu ere, milenijuma, dekade ili konkretne godine a zatim izabrati za prikaz neku od ponuđenih osam kategorija (geografija, istorija, nauka, umetnost...). Kao rezultat dobijamo kvadratiće sa kratkim opisom događaja za zadati period odnosno godinu, pa klikom na događaj dobijamo detaljniji opis. Skrolovanje je, za razliku od drugih enciklopedija, vertikalno tako da ne može da se desi da slučajno pređete na neželjenu godinu. Zamerka je što je ekran sa prikazima statičan i ne možemo se jednostavno šetati kroz vreme, već stalno mora da se kuca oznaka godine.

Atlas je naoko funkcionalan ali za nas neće biti mnogo koristan. Velike zemlje su obrađene do nivoa ulica u značajnijim gradova a manje samo sa granicama i glavnim gradom, bez ikakve mogućnosti zumiranja. Korisno je što su mape delimično interaktivne, tako da klikom na pojedine obeležene oblasti dobijamo tekstualni opis predela ili grada sa fotografijama i drugim multimedijalnim sadržajima. Mape možemo pretraživati i analizirati u vidu klasičnih geografskih ili onih specifičnijih kao što su klimatske, ekonomske, istorijske i demografske, a sve su urađene veoma profesionalno. Tu je i Distance Calculator, alatka u kojoj zadajemo dva grada na planeti i dobijamo njihovu geografsku širinu i dužinu kao i međusobnu udaljenost u miljama i kilometrima, uz trodimenzionalne i dvodimenzionalne grafičke prikaze koji su fenomenalno urađeni. Mapa naše zemlje sada sadrži znatno veći broj gradova nego u prethodnom izdanju ali i dalje nema mogućnosti zumiranja do nivoa detalja.

Iz uvodnog ekrana pomenimo još i dve manje opcije: Monthly Spotlight i Just Looking. Prva za odgovarajući mesec daje značajne događaje koji su se tada desili i to za svaki pojedinačni dan. U drugoj opciji možemo da zadamo tematiku i tip prikaza ili jednostavno da izaberemo sve oblasti i, klikom na taster Random, po slučajnom principu dobijamo razne teme i članke koje su obrađene u encikopediji. To je analogija brzog prelistavanja papirnog izdanja.

Zanimljive opcije

(kliknite za veću sliku)

Opcije Surf the Ages i Homework Wizards otvaraju se u posebnim ekranima. Prva od njih kao uvodni ekran daje izbor tri perioda istorije koje želimo da istražujemo: antiku, srednji vek i moderno doba. Nakon izbora, pojavljuje se meni sa najznačajnijim datumima ili događajima koji su obeležili taj period, posle čega slede tekstovi koji po izgledu i obliku slova asociraju na vreme koje istražujemo, od papirusa do kompjuterskog monitora. Simpatično je što sve teme počinju u vidu prezentacije ili pitanja sa odgovorima – Greek Journal iz antičkog vremena, recimo, promoviše Platonova akademija ili Olimpijske igre. Sve je vizuelno vrlo atraktivno a kretanje po oblastima svodi se na igru, ali bez banalizacije i karikiranja. Ovaj deo je očigledno urađen tako da decu školskog uzrasta zainteresuje za učenje i samostalno istraživanje na atipičan, ali vrlo efikasan način.

Homework Wizard nudi pomoć u pisannju istraživačkih ili seminarskih radova, raznih vrsta tabela i statističkih proračuna, Web strana, Timeline-ova i kvizova koji mogu da služe kao igra ili pomoć nastavnicima da pripreme kontrolne zadatke na visokom nivou. Čarobnjak je odlično urađen jer ukoliko želite da napravite neki naučni rad, prezentaciju ili kviz, možete početi „od nule“ ili od već kreiranog predloška, a zatim u dvanaest koraka stići do finalnog izveštaja atraktivnog izgleda.

Multimedijalnih sadržaja nema mnogo ali su oni dobro urađeni i probrani. Ima preko 105 Bubble View prikaza odnosno panoramskih prikaza predela ili objekata u 360 stepeni. Mnoge simulacije su interaktivne, pogotovo one koje objašnjavaju razne fizičke, hemijske i medicinske procese. U takvim slučajvima postoje polja za unos parametara, čiji uticaj na vizuelnu predstavu želimo da istražimo; dat je čak i komentar čitavog procesa. Postoje ukupno četrdeset dve ovakve simulacije i one predstavljaju jedan od najjačih aduta ove enciklopedije.

Pogled na sadržinu

(kliknite za veću sliku)

U novom izdanju detaljno su obrađeni teroristički napadi na Ameriku 11. septembra i napad koalicionih snaga na Irak. Dato je mnoštvo fotografija, skica, mapa i snimaka. Postoje, recimo, skice i planovi leta aviona-samoubica koji su udarali u Svetski trgovinski centar i Pentagon ili fotografija rušenja biste Sadama Huseina u Iraku. Interesantno je da se ova dva članka posebno nude na Internetu, kao reklama za enciklopediju.

Srbija i Crna Gora je dobila znatno veći prostor u odnosu na prethodno izdanje. Istorija je detaljno predstavljena i obuhvata mnoge značajne ličnosti koje su obeležile različite periode. Novija istorija, bolje reći devedesete godine, izložena je korektno i nepristrasno. Hronološki su navedena (ružna) dešavanja koja su obeležila taj period, ali bez preteranog ulaženja u suštinu problema u smislu ko je za šta kriv i ko je prvi počeo. Nepristrasno su opisani uzroci i posledice NATO agresije a naveden je i neuspeh misije UN-a u smislu stradanja manjinskih naroda na Kosovu nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Naši velikani kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin vode se kao Amerikanci srpskog porekla, dok je Ivo Andrić – Jugosloven. Detalj koji vredi pomenuti je da su u našoj kuhinji omiljena jela ajvar, ćevapčići i burek, pa su dati čak i recepti za njihovo spremanje. Omiljena pića su, kažu, slatka turska kafa i šljivovica. Poslednji obrađeni događaji su ubistvo premijera Đinđića, njegova sahrana i početak akcije „Sablja“.

World Book nikad nije pretendovala da bude enciklopedija opšteg tipa. Ciljna grupa su joj učenici, studenti, nastavnici i roditelji. Sve je podređeno jednostavnosti korišćenja i dobijanju traženih rezulata u što manje koraka, ponekad na uštrb dinamike i vizuelne atraktivnosti. Mesto na tržištu, pored giganata kakvi su Encarta i „Britanika“, naći će kako zbog broja obrađenih pojmova tako i zbog vrlo pristupačne cene.

SLEDEĆI TEKST U PC #96
nopreview
Drugi pogled na 2003.
Milan Bašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter