GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #99 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Naših 100 nagrada
Aleksandar Veljković
Sponzori naše velike nagradne igre pripremili su za najsrećnije čitaoce lepu kolekciju opreme iz samog tehnološkog vrha domaće ponude. Testirali smo neke od tih uređaja verujući da mnogi od njih predstavljaju veoma interesantnu kupovinu...
- PC #99 (April 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Naših 100 nagrada

Velika nagradna igra povodom stotog broja našeg časopisa bliži se završnici. Javno izvlačenje dobitnika nagrada zakazano je za 24. april i tada će 100 naših čitalaca dobiti 10 premija i 90 nagrada, od kojih će mnoge pružiti mnogo više od utehe. Ovako bogat nagradni fond, u vrednosti oko 1,5 miliona dinara, obezbedilo je deset najvećih domaćih računarskih firmi.

Na stranicama koje slede videćete ilustrovani pregled nagrada, grupisanih po firmama koje ih dodeljuju. Verujemo da je raznovrsnost takva da će svaki od naših čitalaca poželeti barem neku od njih. Ako vas sreća posluži, nagrada će stići u vaše ruke a ako se Fortuna nasmeši nekom drugom ili vas obraduje nečim što niste očekivali... pa, pojedini proizvodi će vas možda toliko zaintrigirati da ćete odlučiti da ih nabavite „na izvoru“, pod povoljnim uslovima.

Comtrade

(kliknite za veću sliku)

Comtrade (tel. 011/201-5555) je jedan od pionira organizovane distribucije hardvera u našoj zemlji, firma koja je formulisala nove standarde u vreme kada je snabdevanje na našem tržištu bilo stihijsko i prepušteno pojedinačnom „snalaženju“. Ovaj distributer je promovisao svoj brend daleko pre nego što je ta reč ušla u svest prosečnog domaćeg potrošača, a poslovanje firme je vrlo brzo prevazišlo granice našeg tržišta. Danas se Comtrade može pohvaliti impresivnom listom distributerskih ugovora, koji uključuju najznačajnija imena hardverske industrije kao što su AMD, Cisco, HP/Compaq, Epson, Sony... Comtrade računari su posle višegodišnjeg zatišja ponovo na sceni, ovoga puta u velikom lancu Comtrade Shop prodavnica koje postoje u svim većim gradovima u Srbiji.

Zato nema logičnijeg izbora za glavnu nagradu koju ovaj sponzor dodeljuje nego što je to Comtrade računar, naravno trenutno najjači u gami, sa oznakom CT510. Reč je o moderno dizajniranom personalnom računaru sa Pentium 4 procesorom na 2.6 GHz, 512 MB memorije, pouzdanom Gigabyte-ovom i865 pločom i brzom Radeon 9600XT grafičkom karticom.

(kliknite za veću sliku)

Comtrade dodeljuje i obilje vrednih nagrada, među kojima izdvajamo LiteOn eksterni DVD pisač (povezuje se na računar preko USB 2.0 porta). Tu je i HP Photosmart 7660, inkjet štampač specijalizovan za štampu fotografija (koristi mastilo u šest boja kako bi postigao punu fotorealističnost) koji se može koristiti i bez posredovanja PC-ja, ali je zbog punog A4 formata pogodan i za štampanje dokumenata. U spisku nagrada je još jedan HP inkjet štampač sličnih performansi, ali nešto drugačijeg profila – DeskJet 5652 je prilagođen poslovnim primenama. Jedan srećni dobitnik odneće kući skener HP Scanjet 2400 (optičke rezolucije 1200 tačaka po inču, povezuje se preko USB 2.0 interfejsa), dok će nešto snažniji skener konkurentskog Epson-a, model Perfection 1670, pripasti drugom dobitniku. Deli se još jedan štampač – Lexmark P707 photo takođe ima mogućnost direktne štampe sa memorijskih kartica raznih formata koji su zastupljeni u savremenim digitalnim fotoaparatima. Malo neobičnija nagrada je Philips digitalni bežični telefon, model Kala 200, koji odlikuju kompaktne dimenzije, imenik velikog kapaciteta i pregršt naprednih opcija.

Cores

(kliknite za veću sliku)

Cores (tel. 011/308-0400) je veteran među domaćim distributerima hardvera, firma koja je tokom više od jedne decenije dokazala svoju poziciju na našem tržištu. Zahvaljujući njima, nikad nije manjkalo Gigabyte matičnih ploča i grafičkih kartica, LG monitora i periferijskih uređaja i po ceni vrlo atraktivnih Oki laserskih štampača.

Glavna nagrada je kolor laserski štampač Oki C5300N koji će bez sumnje oduševiti dobitnika. To je kolor laserski štampač snažnih performansi, pogodan za rad u mrežnom okruženju i veliki obim štampe. Brz procesor (radi na 400 MHz) koji je ugrađen u njega i 64 MB interne memorije garantuju brzinu od čak 12 stranica u minuti u kolor, odnosno 20 stranica u crno-belom režimu rada. Osim standardne fioke za papir koja prima 300 listova, Cores uz štampač poklanja i dodatnu fioku kapaciteta 530 listova.

Spisak ostalih nagrada koje Cores dodeljuje sastoji se od Gigabyte i LG proizvodnih programa. Pet naših čitalaca dobiće po jedan LG GCC4520BB kombo drajv koji u sebi objedinjuje DVD čitač i CD pisač. U spisku nagrada nalazi se još jedan LG kombo drajv, ali ovoga puta eksterni u slim varijanti; oznaka je GCC5241P slim. Za jednog dobitnika obezbeđen je LCD monitor dijagonale 17“, LG-L1710B, jedan od najboljih modela u 17“ klasi, a svakako model koji nudi izvanredan odnos performansi i cene. Tu su i dve Gigabyte grafičke kartice sa ATI Radeon čipovima: 9200 ViVo varijanta obradovaće korisnike koji traže karticu maksimalne funkcionalnosti koja poseduje i video ulaz, a druga je bez video ulaza, ali bazirana na Radeon 9600 čipu, pa će zadovoljiti ambicije ljubitelja novijih 3D igara.

Direct Link

(kliknite za veću sliku)

Direct Link (tel. 011/321-5151) je po organizacionoj strukturi relativno mali, ali po uticaju i mreži dilera veoma značajan domaći distributer hardvera, koji je od svog osnivanja 1998. godine do danas sklopio ugovore sa više od 550 dilera širom Srbije i Crne Gore. Od prvih dana svog vrlo uspešnog rada poznati su po Asus i APC prodajnim programima, kojima su se u međuvremenu pridružili Microsoft, Allied Telesyn, Maxdata (Belinea), Lexmark i Teldor.

Direct Link je za glavnu nagradu izabrao prepoznatljiv simbol njihove ponude – Asus-ov notebook računar A2. „Mališa“ je baziran na Pentium 4-M / Celeron procesoru, opremljen sa 256 MB memorije i odličnim LCD ekranom dijagonale 15“. A2 poseduje punu funkcionalnost koja se očekuje modernog prenosnog uređaja, koja podrazumeva čak pet USB priključaka i WLAN (mogućnost bežičnog umrežavanja).

(kliknite za veću sliku)

Najatraktivnija dodatna nagrada Direct Link-a je MF mašina Lexmark X-5150, koja objedinjuje inkjet štampač i skener, nudeći i funkcionalnost fotokopir mašine; brzina štampe je impresivnih 19 stranica u minuti. Tu je i inkjet štampač Lexmark Z705, a jedan od dobitnika osvojiće i Lexmark Z602 u kompletu sa Allied Telesyn WLAN USB prijemnikom. Još dva čitaoca dobijaju Z602 štampač, ali u drugačijim kombinacijama; u jednom slučaju tu će biti Side Winder Game Voice komplet slušalica sa mikrofonom, a u drugom nagrada je kompletirana Microsoft bežičnim optičkim mišem. Jedan čitalac će osvojiti komplet koji čine Umax Astra 2500 skener i Lexmark Z605 štampač. APC BackUPS 500 uređaj je, u kompletu sa APC Surge Arrest strujnim razdelnikom, pretposlednja nagrada sa spiska, dok je poslednja nagrada (mada naravno ne po vrednosti) Lexmark 1150 MF mašina, dakle integrisani štampač, skener i kopir.

ERC Commerce

(kliknite za veću sliku)

Kad se kaže Samsung, svaki dobar poznavalac PC monitora u našoj zemlji prvo će pomisliti na ERC Commerce (tel. 011/309-6272). Ova firma se u poslednjoj deceniji afirmisala na tržištu pre svega vrhunski profesionalnom distribucijom i servisom prodajnog programa Samsung-a, čiji važan segment čine monitori za PC računare. Retko koja firma ima kod nas tako snažno, kontinuirano i stabilno prisustvo kao što je to slučaj sa Samsung-om, što prvenstveno treba zahvaliti jasnoći poslovne vizije menadžerskog tima ERC Commerce-a. Zato je bilo očekivano da će glavna nagrada koju će ova firma ponuditi biti reprezentativni proizvod ovog renomiranog proizvođača.

Izabran je 21“ Samsung Syncmaster 213T, monitor o kakvom sanja većina onih koji provode veći deo dana pred računarom. Ne samo da ovaj monitor ima veliku dijagonalu od 21“, sjajan kontrast i osvetljaj i kristalno jasnu sliku rezolucije 1.600×1.200, nego nudi i mogućnost rotacije ekrana (pivot), kako bi bio upotrebljiviji za širok dijapazon primena. Recimo, u njegovoj matičnoj rezoluciji vertikalno postavljen ekran je idealan za profesionalni DTP, pošto omogućava da u svakom trenutku na ekranu imate celu, čitljivu A4 stranicu.

Ostalih devet nagrada koje dodeljuje ERC Commerce-a su L-30N zvučnici za TFT monitore. U pitanju su elegantno dizajnirani zvučnici visine 40 cm i prečnika 6 cm, čija je masa 1,5 kg a realna snaga 3 W.

Informatika

Informatika (tel. 011/321-5111) je verovatno jedina domaća firma iz ove branše koja se može pohvaliti time da je starija čak i od Microsoft-a. Ovaj domaći gigant je tokom poslednjih godina poslovanje prilagodio zahtevima vremena ponudivši širok raspon različitih usluga i servisa. Informatika se danas bavi distribucijom računara i opreme (glavni distributerski program je poznati brend Dell), razvojem softvera, projektovanjem informacionih sistema, Internet provajdingom i edukacijom.

Za glavnu nagradnu u našoj akciji odabrali su kurseve u svom TEC University obrazovnom centru. TEC University je sertifikovani obrazovni centar za obuku IT profesionalaca po Microsoft programima, sa zvaničnim MOC Microsoft Official curriculum udžbenicima i materijalima. Namenjen je obuci profesionalaca, zaduženih za kreiranje i održavanje računarskih mreža u okviru preduzeća, za kreiranje i održavanje baza podataka i/ili za projektovanje, dizajn i razvoj softverskih rešenja. Glavna nagrada je MCSA (Microsoft Certified System Administrator) kurs, dok devet ostalih nagrada čine kursevi po izboru dobitnika za Microsoft proizvode.

Jugodata

(kliknite za veću sliku)

Jugodata (tel. 011/308-7007) je domaći brend sa najdužom tradicijom i firma koja je skoro u potpunosti okrenuta krajnjim kupcima. Danas Jugodata ima razgranatu mrežu prodavnica širom zemlje u kojima se mogu kupiti Jugodata brend računari i sve vrste PC periferija.

Premija je snažan računar iz Jugodata Vision serije, baziran na najmodernijem tipu Intel Pentium 4 procesora, koji radi na taktu od 2.6 GHz sa sistemskom magistralom od 800 MHz i podržava HT tehnologiju. Garant trajnosti i stabilnog rada ovog računara je originalna Intel matična ploča 865 PERL bazirana na i865 setu čipova, a Seagate disk od 80 GB ukazuje na to da je namera bila da se i u tom segmentu ponudi nešto više od uobičajenih „konfekcijskih“ rešenja. Konfiguracija će se posebno dopasti kućnim korisnicima, pošto njena snažna grafička kartica (ATI Radeon 9600 sa 128 MB memorije) nudi odličan potencijal za 3D igre, video i multimediju, a atraktivan dizajn kućišta u crnoj boji sa diskretnim detaljima od prozirne svetloplave plastike na prednjoj masci i magacinom za CD medije na vrhu svakako čini računar originalnim i dopadljivim. Za zvučni ugođaj priložen je Jugodata SP-3000 sistem 5.1 zvučnika, a završni pečat dat je kompaktnim, elegantnim i lepo dizajniranim 15“ LCD monitorom marke Benq.

(kliknite za veću sliku)

Kako je danas nemoguće zamisliti bilo poslovni ili kućni računar bez mogućnosti štampe, Lexmark Z33 kolor inkjet štampač (koji je takođe sastavni deo glavne nagrade) svakako će zadovoljiti elementarne potrebe kućnih korisnika. Na računaru je instaliran licencirani Windows XP Home, trial verzija Office XP Pro poslovnog softvera, a po ustaljenom običaju ove firme u paketu je 15 sati besplatnog pristupa Internetu preko SezamaPro.

Ostale nagrade čine tri vrste periferijskih i multimedijalnih uređaja. Najatraktivnija je HP-ova MF mašina PSC 1110, koja objedinjuje skener, štampač i fotokopir. Uz jednostavan sistem komandi preko brojnih tastera u levom prednjem uglu kućišta, ovaj uređaj po potrebi deluje i nezavisno od računara. Ostali dobitnici obradovaće se Lexmark Z33 kolor inkjet štampaču ili Jugodata SP-3000 setu 5.1 zvučnika (3000 W P.M.P.O.).

Pakom

(kliknite za veću sliku)

„Pakom“ (tel. 018/521-116) je tokom protekle decenije postao jedan od lidera u distribuciji PC hardvera na veliko u našoj zemlji, firma koja svojim bogatim asortimanom i velikim brojem distributerskih programa igra značajnu ulogu u profilisanju domaće ponude. Okosnicu njihovog programa čine Fujitsu-

Siemens brend računari, kao i Asus i MSI komponente, mada „Pakom“ distribuira i proizvode skoro svih značajnijih svetskih proizvođača hardvera. Sedište „Pakoma“ je u Nišu, a radi efikasnijeg poslovanja sa mnogobrojnim kupcima i dilerima sa severa Srbije pre nekoliko godina je otvoren i „Pakomov“ regionalni centar u Beogradu.

„Pakom“ je za glavnu nagradu izabrao ono najbolje iz svoje ponude: Fujitsu-Siemens SC-P300 računar prilagođen potrebama poslovnih korisnika. Reč je o perfektno dizajniranom i pažljivo osmišljenom proizvodu zasnovanom na i845GE ploči sa integrisanom Intel-ovom grafikom, Pentium 4 procesorom koji radi na 2.6 GHz, čitavih 512 MB DDR memorije, 48/16/48x CDRW uređaju, tihom UltraDMA 100 hard disku od 80 GB, a tu su i tri PCI slota za proširenja. Uz računar stiže i monitor FSC Scaleoview X772-1 dijagonale 17“.

(kliknite za veću sliku)

Među ostalim nagradama našlo se obilje proizvoda, od kojih su neki prave „poslastice“. Našu pažnju privukao je Sony MPD-AP20U MP3/CD-RW/DVD-ROM – izuzetan uređaj koji možete koristiti kao klasičan diskman, MP3 plejer ili DVD plejer, a možete ga čak i povezati na računar pa koristiti kao eksterni kombo drajv. Konstruktori su obezbedili čak i Memory Stick slot za memorijske kartice. Sledeća vanserijska nagrada je HP Photosmart 245 Compact Photo Printer, inkjet specijalizovan za štampu fotografija, izuzetno kompaktnih dimenzija, sposobnog za direktnu komunikaciju sa digitalnim fotoaparatom ili čitanje bilo kog formata memorijskih kartica koje su danas u upotrebi. Štampač poseduje i displej na kome možete videti fotografije koje želite da odštampate, eliminišući potrebu za posredovanjem PC-ja.

Sledeća nagrada je grafička kartica MSI nBox FX5600U-VTD128 iz gornjeg segmenta ponude. Pasivni bakarni hladnjaci preko memorijskih modula i veliki takođe bakarni hladnjak na procesoru govore o snazi GPU-a. MSI, u svom prepoznatljivom stilu, pakuje uz karticu 20 raznih alata i 10 igara na 11 CD-ova, čija je zbirna vrednost izuzetna. Ostale nagrade čine Teac CD-W224E slim CD-RW drajv dimenzija pogodnih za ugradnju (i) u notebook računare, MSI K7N2GM-ILB matična ploča za AMD procesore bazirana na nForce 2 čipsetu, Enlight midi tower kućište (300 W), Microsoft i Genius miševi te Creative Modem Blaster interni modem.

Pin Computers

(kliknite za veću sliku)

Novosadski Pin Computers (tel. 021/489-1500) je još jedan dokaz kako i firme koje ne potiču iz prestonice mogu da postanu veliki distributeri hardvera na nacionalnom nivou ukoliko postoji jasna strategija, čiji su sastavni deo atraktivnost i konkurentnost ponude i dobra logistika. Pin je najzaslužniji za stabilno prisustvo brendova kao što su IBM, Chieftec, Soltek, LiteOn, Club3D, Canon i Transcend na našim prostorima.

Glavna nagrada je PC računar iz Neo linije, zasnovan na Athlon XP procesoru 2500+ sa Barton jezgrom. Besprekorne performanse i obilje funkcionalnosti obezbeđuje prestižna Abit AN7 matična ploča sa nForce 2-400 čipsetom, koja nudi i SATA RAID, LAN i IEEE-1394 priključke. Računar je spakovan u kvalitetno Chieftec kućište koje je dodatni garant stabilnosti rada. Poseduje i veoma jak grafički sistem baziran na ATI Radeon 9800SE akceleratoru i solidne zvučnike snage 700 W, tako da je idealno prilagođen igrama najnovije generacije. LG Flatron L900B monitor dijagonale 19 inča je jedan od najboljih i najlepše dizajniranih u CRT konkurenciji.

(kliknite za veću sliku)

Pin se potrudio da ponudi i devet različitih, vrednih i atraktivnih nagrada. Među njima izdvajamo Super Midi Acrylic Case, najoriginalnije PC kućište koje smo do sada videli, izrađeno od prozirnog materijala. Spisak obuhvata i Club 3D grafičku karticu sa Radeon 9200 akceleratorom u ViVo izvedbi, koju srećni dobitnik osvaja u kompletu sa ATI Remote Wonder daljinskim upravljačem za PC. Jednog korisnika će obradovati komplet Genius periferija (bežična tastatura i miš, slušalice sa mikrofonom i volan sa pedalama SWheel 3, pravog poklona za sve ljubitelje simulacija vožnji).

Tu su i dve vredne nagrade na čijim kućištima piše Canon: inkjet štampač i350 i skener iz ultra-slim serije LiDE30 (dobitnik skenera osvaja i Genius eksterni USB modem). Jedan čitalac će biti nagrađen Transcend USB flash drajvom kapaciteta 128 MB koji je i više od prenosnog memorijskog uređaja – može da služi i kao MP3 plejer, ali i kao diktafon. Isti dobitnik osvojiće i USB infracrveni prijemnik koji omogućava komunikaciju sa eksternim uređajima putem IRDA veze čak do 4 Mbps. Preostale nagrade čine jedan komplet multimedijalne tastature, bežičnog miša i zvučnika od 800 W (drvena kutija), klasičan optički miš u kompletu sa jačim, 5.1 zvučnicima snage 3000 W, a jedan dobitnik osvaja i LG T710PH CRT monitor dijagonale 17“ koji, u rezoluciji 1280×1024, nudi osvežavanje od 85 Hz.

Saga

(kliknite za veću sliku)

Saga (tel. 011/310-8500) nas je navikla na nekonvencionalnost, sveže ideje i vizionarski pristup poslu, pa je u skladu sa takvom filozofijom i glavna nagrada neuobičajena. Šta je to što savremenom poslovnom čoveku zamenjuje gomilu notesa, papirića i olovaka, blagovremeno ga podseća na zakazane obaveze i omogućava da nikad u nekoj od brojnih pregrada svoje aktovke ne zaturi neku važnu informaciju? Nije bilo teško pogoditi – PDA uređaj. Ali ne bilo kakav – reč je o najjačem modelu iz HP iPAQ, čija je oznaka h5500. Ovaj džepni računar srećni dobitnik će osvojiti u kompletu sa rasklopivom tastaturom koja daje iPAQ-u punu funkcionalnost, SD memorijskom karticom koja internih 128 MB memorije širi za još 256 MB i omogućava laku razmenu podataka sa drugim uređajima (npr. digitalnim fotoaparatima), a da bi se iPAQ mogao kvalitetnije spakovati tu je i dodatna futrola, raskošnija od one koja se dobija u osnovnom paketu.

iPAQ h5500 je poslednja reč na polju razvoja ove vrste hardvera. Baziran je na snažnom Intel XScale procesoru takta 400 MHz, a u sebi ima već integrisan WLAN (802.11b) adapter, kao i Bluetooth, što omogućava instant bežičnu komunikaciju sa svim vrstama uređaja i mreža u čijem se dometu h5500 nađe. Interesantan detalj je i biometrijski čitač otisaka prsta pogodan za zaštitu podataka i onemogućavanje neovlašćenog pristupa uređaju, a izmenljiva litijum-polimer baterija omogućava da autonomiju uređaja praktično neograničeno povećate. Ako dobitnik ove nagrade bude želeo da dalje širi njenu funkcionalnost, biće obradovan činjenicom da HP nudi široku paletu dodatnih modula za svoju iPAQ seriju, kojima h5500 može postati i GPS navigator ili obebediti GSM ili GPRS komunikaciju.

Smatrajući da je znanje ključ svakog napretka, Saga je odlučila da devetorici dobitnika dodeli Office Business kurs u svojoj SC Akademiji, koja je zvanični Microsoft Business partner i sertifikovani Microsoft edukacioni centar (CTEC). Polaznici kursa će kroz 48 časova (12 radnih dana) ovladati naprednim tehnikama korišćenja Office aplikacija (Windows, Word, Excel, Outlook, Power Point), usmerenim ka maksimizaciji efikasnosti i radne produktivnosti.

Do zaključenja ovog broja nismo dobili listu nagrada koje dodeljuje naš deseti sponzor, firma Sinteh, pa ćemo listu naknadno objaviti na našem Web sajtu.

SLEDEĆI TEKST U PC #99
preview
Bar-kod čitači
Nenad Akšić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter