GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #99 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bar-kod čitači
Nenad Akšić
Fiskalne kase prate ih bar-kod čitači neophodni za brzo prepoznavanje artikala. Pred nama su se ovoga puta našli modeli firmi PSC i Metrologic.
- PC #99 (April 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Bar-kod čitači

Bar-kod čitač sastoji se od četiri osnovne komponente: lasera, prateće optike, senzora i logičkog sklopa za dekodiranje. Snop koji oslobađa laser prolazi kroz delikatan optički sklop, gde se svetlost prelama u određenim pravcima, pada na bar-kod i reflektuje se nazad prema čitaču, gde senzor prikuplja povratni snop i šalje ga na dešifrovanje. Okruženje čitača, naravno, može biti različito: na testu su se našli brojni uređaji za ručno očitavanje, dok su neki imali i „stonu“, vertikalnu postavku, koja se lako može pretvoriti u „ležeću“ (horizontalnu). Krenimo redom...

Sličnosti i razlike

PSC Magellan 2200VS je vertikalni čitač nešto većih gabarita, ali visoke funkcionalnosti: ima čak 20 linija skeniranja, osvežavanje lasera je 6.000 puta u sekundi, čita bar-kodove do širine 15.2 cm, što je više nego dovoljno, a „dubina polja“ prilikom čitanja mu je 20.3 cm. Model 2200VS očitava sve vrste UPC i EAN kodova, kao i deset specifičnih kao što je japanski JAN. Poseduje RS-232, IBM 46XX i USB port, što je dovoljno za povezivanje sa svim fiskalnim kasama i računarima. Tokom testiranja nismo imali problema sa očitavanjem kodova sa ravnih površina, a detektovan je i kod sa relativno izgužvanih novina.

PSC Duet je ručni aktivni skener neobičnog dizajna, sa dve površine kojom se vrši skeniranje (prednja je vidno veća od zadnje). Teži samo 250 g, uz njega dolazi kabl od 2.4 m (sa proširenjem do 3.5 m) i otporan je na padove (Duet može da izdrži pad na beton sa visine od 1 m). Rešenje sa dva „prozora“ za čitanje daje i različite specifikacije – sa prednje strane moguće je čitati 19 linija odjednom, sa zadnje samo jednu, dok je brzina skeniranja 1.500 linija po sekundi. Konektori su RS-232, dva IBM 46xx, te DIN/PS2 tastature. Duet „razume“ i nekoliko industrijskih kodova, a uz njega dolazi plastično podnožje, koje pomaže da se ovaj skener fiksira, mada samo podnožje omogućava postavljanje Duet-a pod uglom.

PSC QuickScan QS2500 je jeftini linearni bar code skener namenjen manje zahtevnim uslovima rada. On očitava samo jednu liniju, uz 200 očitavanja u minuti, pri čemu čita bar-kodove širine nešto preko 10 cm. Ugao skeniranja je 46 stepeni, masa svega 179 grama, a proizvođač ne navodi da li je model otporan na udarce, dakle oprez! Konektori su RS-232, IBM 46XX, IBM USB i DIN/PS2. Očitavanje kodova je nešto siromašnije od prethodnih modela: pored osnovnih UPC/EAN šifara, prisutni su i industrijski, kao i neki RSS kodovi.

Metrologic MS6220 Pulsar je ručni model manjih dimenzija. Skeniranje podrazumeva rad na samo jednoj liniji, a po brzini očitavanja spada u najsporije, sa 72 linije po sekundi. Maksimalna širina bar-koda na daljini od 38 mm je 10.2 cm, što je sasvim dovoljno. Masa modela je 121 gram, što ga čini najlakšim na našem testu. Proizvođač ne navodi da li Pulsar poseduje neku vrstu zaštite od pada, a konektori su RS-232 porta, DIN i PS/2. Skeniranje kodova je slično QS2500 modelu, dakle dijapazon nije preterano širok, ali je za naše uslove sasvim dovoljan.

Metrologic MS9520 Voyager je još jedan ručni skener, ali većih dimenzija od Pulsar-a. Neki parametri su isti kao kod Pulsar-a, dok je osnovna razlika u širini bar-koda koji ovaj model može da očita – skoro 25 cm, što obezbeđuje ozbiljniju primenu. Masa Voyager-a je 150 grama i on spada u uređaje otporne na padove (do 1.5 m). Od konektora tu su prisutni serijiski, IBM 468X/469X, USB kao i DIN te PS/2 adapteri. Mogu se čitati nešto širi bar-kodovi nego kod Pulsar-a, a naglasićemo da Voyager ima širu podršku za RSS standarde. Uz čitač stiže i fleksibilno podnožje.

Metrologic MS6720 je ručni model šireg dijapazona skeniranja. On koristi po pet polja sa četiri paralelne linije (omnidirekcionalno, ukupno 20 linija), brzinom od 1.000 linija po sekundi. Širina skeniranja je 178 mm, nešto manja od Voyager-a. Uz masu od 380 grama, čitač spada u teže ručne modele, a proizvođač ga je sertifikovao kao otpornog na padove sa visine od jednog metra. Konektori su isti kao kod Voyager-a, a podrška varijantama bar code-ova zaista ogromna. Uz MS6720 stiže i gabaritno postolje, stabilnije od onog koje se dobija uz Voyager-a.

Metrologic MS7320 InVista je stoni model koji se najčešće montira na vrlo visoko (i ne baš toliko stabilno) postolje. InVista čita do 20 linija, sa 2.000 skeniranja u sekundi, pri čemu širina čitanja iznosi 135 mm. Konektori su kao i kod prethodnih modela, uz dodatni serijski port za vezivanje nekog od spoljnih uređaja (npr. ručnog bar-kod čitača). Očitavanje kodova podrazumeva izuzetno širok spisak standarda.

I na kraju...

Fiskalne registar-kase će uvesti sva pravna lica, dok bar-kod čitači ostaju opcija koju će firme birati. Predstavljeni modeli čine široki dijapazon ponude pa će se naći nešto za svakoga, mada smo se ovoga puta usredsredili na širi segment namenjen radu sa sitnijim proizvodima. Ukoliko imate veliki magacin, postoje specifična rešenja o kojima će biti reči u sledećim tekstovima.

Korisne adrese:

Sunbar
http://www.sunbar.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #99
preview
IBM ThinkCentre A50p
Nenad Akšić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter