GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #99 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Od sada sa Plavim zubom
Branko Maksimović
Mnogo je MP3 plejera na tržištu, pa njihovi konstruktori traže sitnice koje bi ih uzdigle nad konkurencijom. Sada je to Bluetooth...
- PC #99 (April 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Od sada sa Plavim zubom

U svakom broju „PC”-ja predstavljamo po nekoliko novih MP3 plejera – sve su jeftiniji, „pametniji”, sa više mogućnosti i više memorije, dok su njihove dimenzije sve manje. Iako se najbolje prodaju jeftiniji Mercury, Sweex i Microstar plejeri, neki korisnici požele dodatnu udobnost u radu ili bolji kvalitet reprodukcije. Njihove starije sestre (ili čak roditelji) nekada su kupovale vokmene koji su bili vodootporni ili su se izdvajali FM tjunerom, a sada treba imati plejer koji u zapreminu malo veću od kutije šibica pakuje četiri gigabajta (muzičkih) fajlova i još komunicira sa „okolinom” pomoću Bluetooth veze.

Bluetooth kao adut

Imenom XLive, koje je novo na našem tržištu, potpisan je veoma zanimljiv digitalni plejer koji smo testirali zajedno sa Nokia 6600 mobilnim telefonom. Muziku smo na njega prebacivali pomoću Microstar Bluetooth USB dongle-a. Oznaka modela sa testa je XBM-100, a ovaj plejer je poseban iz više razloga. Dizajnom podseća na iRiver serije iFP-300, ali dimenzijama (85×30×24 mm) i masom od 42 grama (sa integrisanom baterijom) prati i linije popularnog MSI MegaStick-a. Iako ovaj uređaj koristi sve prednosti Bluetooth tehnologije, USB 1.1 je i dalje prisutan; njegov konektor se koristi i da bi se dopunila integrisana litijum-jonska baterija. Fajlove ćete lako prebacivati i putem File Transfer aplikacije u okviru Microstar-ovog softvera za Bluetooth, tako da drajvere ne treba ni instalirati. Takođe, uređaj će se na računar prijaviti kao Mass Storage disk kapaciteta 256 MB, i napuniti praznu bateriju za oko 35 minuta.

Najbitnija osobina ovog plejera je što ima ulogu wireless hands free slušalica. Lako je upariti bilo koji telefon sa BT čipom sa XLive plejerom, te će se prilikom prvog poziva muzika utišati, vi ćete na tasteru koji se nalazi na modulu sa mikrofonom odgovoriti na njega, obaviti razgovor, a muzika će nakon toga nastaviti od mesta na kom je bila prekinuta. XBM-100 ima pravi grafički ekran rezolucije 128×64 tačaka, sa plavim pozadinskim osvetljenjem. Sve ostalo podseća na iRiver, uključujući izgled menija, navigaciju, fontove, činjenicu da podržava gotovo 40 jezika za menije... Tu su čak i identični SRS i SRS WOW ekvilajzeri, te raspon FM frekvencija od 76 megaherca do 108 megaherca, mogućnost direktnog MP3 enkodovanja sa bilo kog audio izvora (ta opcija nam se mnogo svidela kod iFP-595 plejera)! Gotovo smo sigurni da iza XLive plejera stoji sjajni iRiver, ili je u pitanju izvestan oblik kooperacije.

Kvalitet zvuka koji je ovaj plejer ponudio na visokom je nivou, a priložene slušalice su sasvim solidne. Integrisana Li-Ion baterija na našem testu trajala je od 12 do 14 sati (zavisno od načina upotrebe), a verovatno bi i više, da nismo intenzivno koristili Bluetooth. XBM-100 ima firmware koji je moguće unaprediti, ali su već sada podržani svi mogući tipovi muzičkih fajlova.

Sweex

Kompanija Sweex u proizvodnom programu ima USB diskove, zvučnike, tastature, digitalne kamere, pa i MP3 plejer. Izgled i kvalitet obrade navešće vas na pomisao da je u pitanju igračka za decu, ali će „igračka” biti zanimljiva i (nešto) starijim korisnicima. Dizajn je interesantan, plejer se sastoji od dva valjka, sa detaljima koji nas nisu baš oduševili.

Ne možemo pohvaliti kvalitet izrade – tasteri su zanimljivo raspoređeni, ali kranje neudobni, pogotovo onaj za navigaciju i podešavanje jačine zvuka. Ekran je grafički, osvetljen plavim LED diodama, ali su slova sitna, te je sve nepregledno. Sa strane su audio izlaz (bez pojačala) i izlaz za slušalice. Na poleđini je slot za MultiMedia ili SecureDigital karticu kapaciteta do 256 MB, koja može biti kombinovana sa internih 128 megabajta. Ovo je jedini plejer koji sa prednje strane ima jaku LE diodu svetloplave boje, koja će biti korisna da se osvetli brava u mračnom hodniku. Tu je laser nalik na one koji se prodaju u trafikama, a omča za ključeve jasno govori da ćete plejer koristiti kao privezak.

Kvalitet softvera nije na očekivanom nivou – uređaj je spor pri prelazu na naredne pesme, a kontrola tonova i ekvilajzeri su rešeni loše: postoji malo koraka, a plejer ipak ima veoma jak izlaz. Međutim, ako pojačate zvuk preko polovine, primetna je distorzija, te se čak srednji tonovi mešaju sa visokim, tako da ne možete osetiti da li bas stvarno ne postoji ili nešto nije u redu sa vašim (inače veoma dobrim) slušalicama. Ekvilajzere je bolje ostaviti u podrazumevanom stanju, jer u suprotnom možete samo dodatno pogoršati zvučnu sliku. Dakle, prednosti Sweex plejera su prisustvo FM radija i mikrofona, kao i činjenica da će se svideti deci. Da, i cena je atraktivna.

Malo čudovište

Creative je iznenadio sa plejerima solidnog izgleda i odličnog kvaliteta reprodukcije, uz konkurentne cene. Ovoga puta, na test smo dobili plejer koji je negde na pola puta između klasičnog MuVo fleš modela i Zen Jukebox-a. Po gabaritima, plejer spada u klasu veoma malih, pa je teško poverovati da je u njemu Hitachi-jev Microdrive od čak 4 gigabajta. Tih 1.000 pesama u MP3 formatu lako ćete prebaciti preko USB 2.0 porta – MuVo2 se javlja kao klasičan Mass Storage.

Sa prednje strane četvrtastog kućišta smešten je mali grafički ekran sa plavim osvetljenjem i svega dva tastera! Ništa više nije potrebno za navigaciju ovim plejerom, osim jednog petosmernog tastera i play / stop / power dirke ispod njega. Ako mislite da je navigacija plejerom prava idila, prevarili ste se – to je Ahilova peta ovog uređaja. Sistem za pretraživanje je loš, možete samo birati direktorijume. Sva sreća pa MuVo2 može da čita plej-liste koje ste kreirali u WinAmp-u, ali bilo bi fino da unutar samog firmware-a postoji mogućnost da se ona napravi.

Litijumska baterija se dopunjava pomoću ispravljača, i na našem testu je trajala preko 13 sati, što je sjajno za bateriju malih dimenzija (kao na Nokia telefonima serije 60, BLB-4). Sam plejer nema dodatnih mogućnosti, ali je njegova glavna vrlina istaknuta na prednjoj masci – male dimenzije i 4 GB „prostora”. Reprodukcija zvuka je fantastična, osetno bolja nego kod prvog MuVo plejera ili čak Rhombe. Mane su nažalost takođe izražene, a ogledaju se u lošoj navigaciji, sistemu pretrage i sortiranja fajlova, malom ekranu i neergonomskom upravljačkom interfejsu. Verujemo da će ove mane biti ispravljene, možda će naredna generacija MuVo plejera imati 4 ili 8 GB fleš-memorije, koja je sve jeftinija.

XBM-100 je plejer na koji treba obratiti pažnju. Uz dodatne Bluetooth mogućnosti, tu su i osobine koje volimo kod iRiver-a, reprodukcija zvuka je veoma dobra, tu je 256 MB memorije i interna baterija, dok je cena na nivou Creative Rhombe. Ako imate telefon koji koristi Bluetooth tehnologiju, uz XLive ćete imati i dobar wireless hands-free.

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

Sampro
http://www.sampro.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #99
preview
Sam svoj izdavač
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter