GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #111 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PalmOne Treo 650
Vladimir Cerić
Novi Treo 650 donosi ekran veće rezolucije koji prikazuje više boja, Bluetooth interfejs i mnoge korisne dodatke. Da li ovakav Palm može da zameni mobilni telefon?
- PC #111 (Maj 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PalmOne Treo 650

Ogroman uspeh koji je PalmOne ostvario na američkom tržištu sa svojim telefonom/PDA uređajem Treo 600, bio je u senci nekoliko krupnih mana koje je taj uređaj imao (pogledajte „PC“ #103). Zato je sa velikim nestrpljenjem iščekivan njegov naslednik Treo 650... I pored pohvala za dizajn i dimenzije uređaja i njegovu upotrebljivost u najrazličitijim prilikama, ekran prethodne generacije je značajno smanjivao nivo upotrebljivosti modela 600. Zato je tu sada ekran rezolucije 320×320, koji prikazuje 65.000 boja i kojem se pozadinsko osvetljenje može po potrebi ugasiti, što nije opcija koju imaju noviji PalmOne modeli. Druga krupna zamerka odnosila se na odsustvo Bluetooth‑a pa je i to ispravljeno, a da se PalmOne‑ov tim nije usredsredio samo na najkrupnije mane govori i izmena lokacije nekih od funkcijskih tastera na mnogo bolje i praktičnije mesto, odmah ispod ekrana. I preklopnik za Silent način rada je sada mnogo lakši za upotrebu, dok se Power taster preselio na logično mesto, kao kod svih mobilnih telefona.

Umesto slabašnog TI procesora iskorišćen je Intel‑ov čip na 312 MHz, što se oseća i u radu, a naročito pri reprodukciji MP3 fajlova u priloženom RealOne Player‑u. Imajući u vidu količinu od 256 MB kod modela Tungsten T5, neverovatno je da je Treo 650 ima samo 23 MB memorije koja je dostupna korisniku. Doduše, ona se može proširiti SD memorijskim karticama. Uočljiv je i nedostatak Wi‑Fi adaptera, ali biće vam dovoljne samo GSM/GPRS funkcije, koje rade besprekorno. Oni koji vole da razmenjuju MMS poruke obradovaće se poboljšanoj kameri VGA rezolucije i lakšem snalaženju u aplikaciji za slanje SMS i MMS poruka.

Prilično velika (i izmenljiva) Li‑ION baterija omogućava solidnu autonomiju deklarisanu na preko 10 dana. U paketu dobijate i kvalitetan žični handsfree, dok cradle morate dokupiti. Od softvera izdvajamo modifikovani Versa Mail, koji sada može primati e‑mail sa čak osam naloga i ima podršku za IMAP foldere i Exchange 2003 servere. Web browser je već poznati Blazer, koji sada učitava prvo tekst, pa tek onda slike, što ubrzava rad. Uz Treo 650 dobijate i novi Documents To Go 7, koji se funkcionalno opasno približio „pravom“ Office‑u. Ako vam Graffiti sistem unosa odgovara više od (inače odlične) tastature sledi dobra vest – pojavio se softver koji omogućava njegovo dodavanje na Treo. Ukratko, PalmOne je sa verzijom 650 ispravio skoro sve mane i od odličnog, napravio još bolji uređaj. Još ako imate „slobodnih“ 800 evra, računajte da ste se rešili glomaznog notebook‑a.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #111
preview
Samsung Syncmaster 713N
Branko Maksimović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter