GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #111 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Branko Maksimović
Jedno od najdinamičnijih segmenata IT tržišta čine grafički akceleratori. "Stogodišnji rat" između firmi ATI i nVidia se ne smiruje, a iz svake bitke izlazi ohrabrena jedna od strana. Sve to dovodi kupce u dilemu, a možete misliti u kakvoj smo se dilemi mi našli suočivši se sa 73 kartice...  «pročitajte više»
- PC #111 (Maj 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
Novi Treo 650 donosi ekran veće rezolucije koji prikazuje više boja, Bluetooth interfejs i mnoge korisne dodatke. Da li ovakav Palm može da zameni mobilni telefon?
preview
Branko Maksimović
Monitor koji se pomalo neočekivano pojavio na našem testu nosi oznaku 713N i najsvežiji je pripadnik Samsung-ove mainstream serije. Da li da očekujemo kompletan redizajn Samsung familije monitora?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Put do Longhorn-a
Sava Zdravković
Microsoft je ušao u dug i razmerno složen proces prikazivanja Longhorn-a autorima softvera, koji treba na vreme da se pripreme za njegovu promociju. Šta smo novo saznali o operativnom sistemu sledeće generacije?
nopreview
Samo da je bez žica
Draško Drašković
I dok jedni gledaju kako da zaštite postojeće 802.11a/b/g bežične mreže, drugi za 2005. godinu spremaju mnogo novih tehnologija i revizije postojećih standarda...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Intel na 64 bita
Uroš Radulović
Ekskluzivno smo testirali Desk-ov H405 koji koristi novu Intel-ovu familiju procesora i novi Microsoft-ov 64-bitni Windows. Da li je na pragu novo doba personalnih računara?
nopreview
ST Lab MP3 plejer
Branislav Bubanja
Interesantan MP3/WMA/WAV plejer potpisan imenom ST Lab. U kutiji malih dimenzija smešteno je 512 MB memorije, ali je najinteresantnija činjenica da se tu našlo mesta i za SD/MMC slot.
nopreview
Mega DJ
Branko Maksimović
Mega DJ je jednostavan, ali veoma koristan uređaj za one koji žele bežično da reprodukuju muziku sa svog audio-plejera na sistem sa FM tjunerom.
nopreview
Media Play Cordless Mouse
Nenad Akšić
MediaPlay Cordless Mouse je nešto zaista novo - kvalitetnan miš koji olakšava kontrolu programa Winamp, Media Player i sličnih. Još malo pa hibrid miša i daljinskog upravljača...
nopreview
JBL Creature II
Vladimir Cerić
Američki JBL postoji već 50 godina i jedan je od najuglednijih proizvođača svih tipova zvučnika i zvučničkih sistema. Pred nama je ovog meseca bio 2.1 komplet Creature II neobičnog dizajna.
nopreview
Creative Zen Micro
Branko Maksimović
Prvi pogled na isključeni Creative Zen Micro neće oduševiti dobar deo publike, ali se stvar iz korena menja kada plejer uzmete u ruku i uključite. Da li je Apple konačno dobio dostojnu konkurenciju?
nopreview
Sony Ericsson W800 i K750
Marko Tanasković
Sony Ericsson je na ovogodišnjem CeBIT-u publici željnoj tehničkih novotarija predstavio nekoliko veoma zanimljivih mobilnih telefona. Kako će izgledati K750 i W(alkman) 800?
nopreview
Asus K8N4-E Deluxe
Uroš Radulović
Prema Asus-ovoj nomenklaturi, Deluxe model predstavlja jednu od opremljenijih ploča sa dodatnim SATA RAID 3114 kontrolerom, a na ta četiri SATA priključka treba dodati četiri koji idu uz nForce4 čipset. Kako sve to radi?
nopreview
Gigabyte mrežni trikovi
Vladimir Cerić
Gigabyte AirCruiser G Desktop Router (BC01) je PCI kartica koji se napaja preko PCI magistrale. Kad je već vaš računar sa ATX napajanjem stalno pod naponom, zašto ruter ne biste smestili u njegovo kućište?
nopreview
Dual antene
Voja Gašić
Iako odavno pratimo wireless uređaje, dosadašnja iskustva sa bežičnim mrežama ograničavala su nas na indoor primene. Čim se posegne za većim daljinama, mehanika ponovo dobija na značaju, a početnu lekciju savladali smo uz pomoć firme Dual iz Kruševca.
nopreview
Nova koncepcija za MicroATX
Uroš Radulović
Promocija BTX standarda predstavlja afirmaciju onoga čemu IT industrija generalno teži, dakle minijaturizacije i integracije.
nopreview
AMILO u ekstremnim uslovima
Aleksandar Veljković
Amilo 1640 je na našem dugoročnom testu bio korišćen u kancelariji, ali i na kampovanju, "družeći" se sa mravima i raznim egzotičnim insektima, sa svojim wide-screen ekranom igrao je ulogu mobilnog bioskopa za putnike na zadnjim sedištima džipa i u svim tim uslovima pokazao primernu pouzdanost. Koje su finalne opservacije?
nopreview
MSI Mega View 566
Branko Maksimović
Kompanija MSI je, nakon nekoliko "generacija" vrlo dobrih muzičkih plejera, odlučila da predstavi i dva uređaja iz kategorije PMP. Kako se ovi portabl DVD plejeri nose sa sve snažnijom konkurencijom?
nopreview
Canoscan 9950F
Milan Četić
Canoscan 9950F je naslednik modela 9900F, kojem je jedini nedostatak bio u tome što sa rezolucijom od 3.200 piksela po inču nije mogao da udovolji zahtevima vremena. Da li je sada došlo vreme da specijalizovani film skeneri idu u istoriju?
nopreview
HP vp6220
Marko Mihajlović
Hewlett-Packard je jedan od vodećih promotera video-projektora baziranih na DLP tehnologiji, a njihov novi predstavnik iz srednje klase zove se vp6220.
nopreview
Radeon X850XT AGP
Branko Maksimović
Novih Radeon modela za AGP magistralu nije bilo gotovo devet mesec, pa je određen broj kupaca koji žele najbržu ATI karticu, ostao kratkih rukava. Sada se stvari menjaju...
nopreview
Tercet Neo zvučnika
Nenad Akšić
Neo SW-H55 je 5.1 sistem koji je na nas ostavio izvanredan utisak, pa smo se zainteresovali i za tri jeftina 2.1 sistema istog proizvođača.
nopreview
Asus A6 notebook
Nenad Akšić
A6 serija predstavlja odgovor kompanije Asus na veliku potražnju desktop replacement notebook-ova baziranih na Centrino specifikaciji.
nopreview
Hiper napajanja
Uroš Radulović
Treba li vam kvalitetno napajanje? Isprobali smo nekoliko modela firme Hiper i uporedili ih sa našim referentnim Enermax-om.
nopreview
Sony DV kamere
Nenad Akšić
Sony je odavno poznat po miniDV kamkorderima, pa smo očekivali i dobre predstavnike među ovogodišnjim modelima. Pred nama su se našli DCR-HC19E i HC39E...
nopreview
Noviteti iz Logitech-a
Vladimir Cerić
Mada je tokom prethodnih godina značajno proširio svoj proizvodni program, Logitech ne zaboravlja proizvode na kojima je izgradio ime. Jedan od najznačajnijih noviteta na ovogodišnjem CeBIT-u je njihov miš MX518, a drugi čini komplet tastature i miša MX3100.
nopreview
Intex fioka za poneti
Nenad Akšić
Eksterne fioke za hard diskove se povezuju na FireWire ili USB interfejs, ali su često praćene adapterom za struju koji nije zgodan za nošenje u džepu. Intex je poslao model sa ugrađenim adapterom unutar same fioke.
nopreview
Svakom svoje novine
Marko Balaban
Napredak računarske tehnologije radikalno menja štamparsku industriju. Počelo je sa prostom pripremom štamparskih filmova, ali veza sa računarom omogućava i znatno više...
nopreview
Virtuelna tastatura
Jelena Rupnik
Na pragu smo idealnog dodatka za džepni računar - tastatura koja se projektuje na sto i po kojoj kucate kao po pravoj, a sve skupa staje u džep...
nopreview
USB Mini Akvarijum
Jelena Rupnik
Volite ribice i odmara vas pogled na akvarijum, ali ko bi sve to hranio, prao i čistio... Probajte ovaj, elektronski akvarijum...
nopreview
Mozak-stimulator
Jelena Rupnik
Ako ste verovali da se naš izbor gadžeta povremeno graniči sa banalnim, ovog puta ćemo da vas razuverimo - radi se o uređaju za stimulisanje mozga kojim Sony pokušava da pomogne slepima da vide. Do ovog patentiranog otkrića će, ipak, pre doći neki korisnici drugih potreba...
nopreview
Radioaktivni sat
Jelena Rupnik
Sat koji prikazuje radioaktivnost u okolini? Zapravo prikazuje vreme, ali na "radioaktivni" način koji će zainteresovati svakoga ko ga primeti...
nopreview
Dva Thinkpad-a
Dejan Ristanović
U Americi kažu da postoje tri vrste notebook računara: Thinkpad za poslovne ljude, PowerBook za ljude sa stilom i ostali za ostale. Sa zadovoljstvom smo isprobali dva nova ThinkPad-a, R51 i T42...
nopreview
Malo, manje, SFF...
Nenad Akšić
Svake godine MSI, Asus, Gigabyte, DTK i Shuttle plasiraju nekolicinu modela sa SFF prefiksom. Većina ovih noviteta nikad ne stigne do našeg tržišta, ali stvari se polako menjaju...
nopreview
DVD multipraktik
Branislav Bubanja
Cene DVD rikordera pale su na razuman nivo, a sami DVD mediji su bitno jeftiniji od video-kaseta. O razlici u kvalitetu snimaka ne treba trošiti reči. Dakle, DVD rikorder. Recimo Xoro HSDR 505...
nopreview
iPAQ napreduje
Marko Savković
HP je u novoj gami džepnih računara posebno mesto sačuvao za multimedijalni PDA: iPAQ rx3710. A isprobali smo i hx4700, jedan od trenutno najskupljih džepnih računara na tržištu...
preview
Vladimir Cerić
Udobnost koju vam wireless mreža donosi nateraće nas da zaboravite probleme pri početnom konfigurisanju. A ako kupite kvalitetnu opremu, recimo onu koju nudi Linksys, problema neće ni biti. Isprobali smo kompletnu liniju njihovih proizoda zasnovanih na Cisco tehnologiji.
nopreview
DTS zvuk
Branislav Bubanja
Na početku beše mono zvuk. Pa onda stereo, pa smo (za sada) stigli do surround-a... Video industrija je prva iskoristila novu tehnologiju emitovanja zvuka, a onda su na svetlost dana počeli da izlaze i surround audio CD i DVD naslovi.
nopreview
Beograd kao GPS metropola
Aleksandar Veljković
Konačno je stigla druga verzija vektorske karte SCG za Garmin-ove uređaje. Da li su poboljšanja ispunila očekivanja i možemo li konačno da kažemo kako imamo efikasan softverski alat za drumsku navigaciju?
nopreview
Nije sve u megapikselima
Esad Jakupović
Veći CCD ili CMOS senzori i bolje optika svakako doprinose uspehu digitalnih fotoaparata, ali danas mnogi smatraju da su slike već sasvim dovoljno dobre. Zato na scenu stupaju različite inovacije...
nopreview
U godini robota
Nadežda Veljković
Roboti će promeniti način našeg života, mnogo više nego što su to učinili računari ili mobilni telefoni. Japan je proglasio 2005. "godinom robota". Kako izgledaju prvi mehanički ljudi?
preview
Aleksandar Veljković
Koliko god po ponudi ličile jedna na drugu, radnje koje prodaju hardver u Beogradu često umeju da iznenade nekom jedinstvenom ponudom. Evo šta smo sve zanimljivo pronašli za vas obilazeći šopove jednog kišnog 19. aprila...
nopreview
Ujedinjeni kreativni alati
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite 2 donosi nove verzije grafičkih i DTP programa. Oplemenjeni novim opcijama i čvrsto povezani, Adobe-ovi motori kreativnosti spremni su za prepress i Web terene. U susret tržišnoj promociji, zavirili smo u paket...
nopreview
Druga otvorena kancelarija
Branislav Mihaljev
Poslovni programski paket otvorenog koda, OpenOffice.org, uskoro će biti objavljen u verziji 2. Isprobali smo finalnu beta verziju i analizirali brojne novitete.
nopreview
Svet uvek dostupnih
Dragan Grbić
U svetu globalnog povezivanja budućnost kancelarijskog poslovanja leži u direktnoj komunikaciji saradnika, ma gde se oni nalazili. Microsoft nudi još jedno ozbiljno rešenje na tom planu - Live Communications Server 2005.
nopreview
Z kao Zermatt
Đorđe Grujić
Predstaviti projekat investitoru uvek je bio izazov. Današnje vreme donosi mnoge interaktivne načine, od kojih se najnoviji zove Zermatt.
nopreview
RAID za štampače
Milan Četić
RAID je tehnologija koja povezuje više jeftinih diskova u klaster koji konkuriše daleko skupljim proizvodima. Ista ideja funkcioniše u svetu štampača - upoznajte programe ClusterQue i Velocity Balance.
nopreview
Reparacija defragmentacije
Zvezdan Dimitrijević
Pre defragmentacije obično vredi napraviti backup diska, jer se može desiti da sistem nakon "popravke" postane neupotrebljiv. Ali, šta raditi ako nevolja nastupi kada se za nju niste pripremili?
preview
Dražen Dotlić
Moderno doba donosi moderne izazove. Pristup velikom broju servisa na Mreži danas zahteva lozinku, pa čuvanje i zaštita lozinki postaje problem za sebe. Poverite svoje lozinke Password Agent-u...
nopreview
Susret sa zmijom
Marko Aleksendrić
Baze podataka? Obrada teksta? Web programiranje? Upoznajte Python, programski jezik koji je među osam najviše korišćenih u svetu i koji stiče sve veću popularnost...
nopreview
Maj u džepu
Marko Savković
U svetu malih računara željno se iščekuje mobilni Windows 2005, a u međuvremenu je velika većina "džepnog softvera" podržala VGA uređaje i landscape mod prikazivanja. Predstavljamo nekoliko majskih favorita.
nopreview
Telefon pod kontrolom
Miroslav Perović
Telefonski računi predstavljaju ozbiljan izdatak u preduzećima, pa vredi uložiti trud u njihovo stavljanje "pod kontrolu". Ukoliko koristite malu centralu, isprobajte domaći program PBXWatch.
nopreview
Samo moji znaci
Zoran Dimić
Windows je moćan i kompleksan operativni sistem koji donosi i gomilu stvari za koju verovatno i ne znate da postoje, a opet one mogu biti korisne. Isprobajte eudcedit, sistemski editor karaktera.
preview
Dragan Vlajković
Emulacija jednog od najpopularnijih računara prošlog veka, britanskog Sinclair ZX Spectrum-a, već dvadeset godina ne prestaje da privlači pažnju fanova. Sada je na sceni novi kandidat, EmuZWin.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CounterSpy, DBXtract, Digitope Pixelshop, Exact Audio Copy i Undelete.
preview
Nenad Veljković
Uz sva "piši kao što govoriš" pravila, često se dogodi da niste sigurni kako se neka reč ili fraza piše. Tada obično pogledate u knjigu Ivana Klajna "Rečnik jezičkih nedoumica". Zahvaljujući firmi Koš&Co, ova vredna publikacija sada je raspoloživa i u elektronskoj formi.
preview
Dejan Ristanović
ADSL projekat se zahuktava - do sredine aprila u Beogradu je instalirano preko 2000 priključaka, a uskoro se očekuje dostupnost ovog servisa za korisnike niza dodatnih telefonskih centrala. Oni koji su servis već aktivirali sada razmišljaju o raznim formama nadgradnje i reorganizacije lokalne mreže...
nopreview
pc111css.zip
(9.64 KB)
Klizna vrata u primeni
Aleksandar Vacić
Tehnika kliznih vrata, opisana u PC #110, otvorila je novo poglavlje u CSS dizajnu. Čak ni zastupnici stanovišta "pristupačnost pre svega" nemaju primedbu na nju, pa se pojavilo na desetine varijacija i korisnih primena...
nopreview
VPN: IPSec vs. SSL
Peđa Lalević
Daljinski pristup internoj mreži kompanije postaje sve značajniji, pa se o tehnikama sigurne i efikasne komunikacije diskutuje u mnogim firmama. Da li se opredeliti za IPSec ili SSL protokol?
nopreview
Frizirani Internet
Marina Stanić
Dial-up je i dalje dominirajući način pristupa Internetu. Neobee je ponudio veoma zanimljiv način da, bez ikakvih dodatnih ulaganja, značajno ubrzate vašu dial-up konekciju.
nopreview
Crtaći za nove generacije
Vesna Milošević
Svako ko je u poslednjih nekoliko godina poželeo da pogleda neki od klasičnih crtanih filmova, morao je da se osloni isključivo na svoju privatnu videoteku. Novi crtani junaci potisnuli su Pepeljugu i Paju Patka, pridobivši naklonost dece i osvojivši cyberspace. Budite u toku...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Delphi 2005 - prvi koraci
Aleksandar Đurović
Delphi 2005 je moćan, pregledan, brz i još .NET orijentisan. Da li ćemo od sada .NET aplikacije ravnopravno pisati i na paskalu? Nestrpljivo smo isprobali novu platformu...
nopreview
Brze mreže (bez) Srbije
Voja Gašić
Sedmi prolećni susret sa novinarima koji u Beču organizuje kompanija Allied Telesyn izgubio je epitet after CeBIT, ali je potvrdio smernice kojima je ova kompanija krenula prošle godine...
nopreview
Kuća na prozorima
Aleksandar Ćirić
Čuli ste priču o kući Bila Gejtsa u kojoj su primenjena sva tehnološka čuda koja će se tokom sledeće decenije (ili veka?) naći u svakom domu? Naša ekipa imala je priliku da zaviri iza vrata tog cyber sveta...
nopreview
Canon u ofanzivi
Aleksandar Veljković
Proleće je vreme kada se priroda budi iz zimskog sna, a veliki proizvođači hardvera stavljaju nam do znanja da zimu nisu prespavali. Canon dva puta godišnje organizuje tzv. kick-off skupove, na kojima dilerima i javnosti predstavlja nove proizvode. Prolećni kick-off održan je 31. marta i 1. aprila na Paliću.
nopreview
Canon na obali Dunava
Milan Bašić
Canon Concerto je višednevna izložba koja već godinu dana putuje po Evropi. Obišli smo je u Budimpešti 12. i 13. aprila - da li je savremeno kancelarijsko poslovanje zbilja slično simfonijskom orkestru?
preview
Zoran Kehler
Torbe prepune kablova i ispravljača za razne portabl uređaje polako se sele u prošlost - na tržištu su razne zanimljive kombinacije notebook-ova, PDA uređaja, mobilnih telefona i MP3 plejera. Kako komforno putovati po Americi?
nopreview
The Encyclopedia of Recreational Diving
Branislav Bubanja
Enciklopedija rekreativnog ronjenja neće zameniti ronilački kurs, ali će vam omogućiti da se na tom kursu pojavite u top-formi...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Microsoft Excel 2003 - Napredne tehnike
Dragan Grbić
Nastavljajući serijal dodataka o osnovnim programima sistema Microsoft Office 2003, govorimo o naprednim tehnikama korišćenja Excel-a 2003. Najvažnije obrađene teme su grafikoni, alati za pretraživanje i zamenu, rad sa listama i tabelama, izvedene (pivot) tabele, Analysis ToolPak i drugi dodatni alati, podešavanje okruženja...
nopreview
PC-CD #111
Majska kolekcija uglavnom se sastoji od besplatnih programa. Prva PC Aplikacija je finalna beta verzija paketa OpenOffice.org, druga PC Aplikacija je sjajni World Wind uz koji, na osnovu satelitskih fotografija, imate čitav svet na dlanu, a u sekciji PC Util sakupili smo veliku kolekciju programa koje možete besplatno koristiti, bez potrebe za registracijom; ako se vaša glad za besplatnim i shareware softverom ne može zadovoljiti desktop platformom, svratite u bogatu sekciju PC Pocket. Naša nova sekcija PC TimeLine privukla je značajnu pažnju, o ovog meseca smo je učinili aktivnijom - potrudili smo se da kontaktiramo sa nekima od aktera događaja kojima se računarska štampa tada bavila i zamolimo ih da, posle svih ovih godina, prokomentarišu temu o kojoj je pisano...Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter