GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #111 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Syncmaster 713N
Branko Maksimović
Monitor koji se pomalo neočekivano pojavio na našem testu nosi oznaku 713N i najsvežiji je pripadnik Samsung-ove mainstream serije. Da li da očekujemo kompletan redizajn Samsung familije monitora?
- PC #111 (Maj 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Syncmaster 713N

Neobična računica iz naslova govori o monitoru. Čitaoci se možda sećaju nagrade koju je dobio 17“ Samsung SyncMaster 710N. Monitor koji ovde predstavljamo od njega se ne razlikuje previše, pa na njega možete gledati kao na blagi restyling, toliko popularan u industriji. Monitor koji se neočekivano pojavio na našem testu, nosi oznaku 713N i najsvežiji je pripadnik mainstream serije, označene slovom N. Uskoro će se pojaviti i model 713T, koji će isti panel i elektroniku kombinovati sa nešto kvalitetnijom završnom obradom, ali i dodatnim mogućnostima, kakve su digitalni video‑ulaz, pivot i podešavanje kućišta panela po visini.

Spolja gledano, SyncMaster 713N izgleda isto kao i 913N, o kome smo već pisali u okviru megatesta iz PC #108. OSD meni je, kao i kod ostalih novijih SyncMaster monitora, uspešno rešen. Opcije su logično raspoređene, pa je teško napraviti grešku, a MagicBright taster je tu za brzu promenu profila prikaza.

Mogućnost podešavanja gamma vrednosti je korisna opcija, mada Mode 3 u svakom slučaju daje previše tamnu sliku. Podrazumevane vrednosti za osvetljenje i kontrast su 80%, ali se nama više dopalo kada je kontrast nešto niži, iako i na 90 do 95% ne dolazi do efekta gubljenja nijansi i prenaglašavanja. Reprodukcija boja je na veoma visokom nivou, pogotovo ako uzmemo u obzir da je reč o brzom i kontrastnom TN+Film panelu. Banding se pojavio na zelenoj nijansi i to tek pri višim vrednostima kontrasta, odnosno na gamma modu 2 i 3. Generalnim prikazom boja će ogromna većina korisnika biće prezadovoljna – Samsung je ovim modelom pokazao da i agilniji paneli na monitorima srednje klase mogu da pruže dobru vidljivost iz svakog ugla. Naravno, boje ne ostaju potpuno „verne“ ako monitor gledate pod uglom do 160 stepeni, pa u ovoj kategoriji šampioni ostaju 173P i 193P sa odličnim PVA panelima. Najbolja osobina ovog monitora, krunisana je MagicSpeed nalepnicom, jeste brzina odziva, koja iznosi svega 8 ms. Realno govoreći, dobitak nije baš toliki koliko specifikacije govore, pošto nismo uspeli da uočimo veću razliku između odziva modela 710N i 713N.

Pozadinsko osvetljenje je istog intenziteta na ivicama i na centru ekrana, a prikaz čisto bele „boje“ ubedljiv. SyncMaster 713N je kompatibilan sa MagicTune softverom, kojim se na jednostavan način boje, kontrast i osvetljenje mogu profilisati za različite upotrebe. Osim nedostatka bar DVI priključka (u ovom cenovnom razredu ne možemo tražiti USB hub, dual DVI i pivot), modelu 713N se ne može mnogo toga zameriti, a treba znati i to da uskoro stižu novi SyncMaster modeli, sa ukupnim odzivom od 4 ms...

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #111
preview
Za mrežu sa imenom
Vladimir Cerić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter