GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #119 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC Muzej
Nenad Akšić
Ako ono čime se bavimo ima istoriju, imaće i budućnost. Pomozite da, zajedničkim snagama, napravimo "PC Muzej"!
- PC #119 (Februar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC Muzej

Tek što smo metlicama i četkicama načeli prvi sloj kenozoika, ugledali smo očuvana svedočanstva da naši preci nisu oduvek koristili samo bežičnu tehnologiju. Prvi predlozi predstavljaju dokaz da na „arheološkom nalazištu“ ima žica, ali i starih procesora, diskova, ekrana, pa i svega ostalog. Da imamo najbolje čitaoce na svetu, svedoči i činjenica da se radi o predlozima koji ozbiljno konkurišu za stalnu postavku budućeg muzeja.

Da podsetimo, u prošlom broju „PC“- ja najavili smo akciju sakupljanja eksponata za IT muzej – prvi muzej takve vrste u ovom delu sveta. Ideja o muzeju računara se javila odavno, ali ona nikako da se pretvori u stvarnost. Sama organizacija nije jednostavna – treba locirati sav taj stari hardver, uraditi katalogizaciju, probrati sve što valja, napraviti izložbu... Želja nam je da to bude zaista muzej informatike, a ne samo stovarište starog hardvera. Osim opreme, muzej treba da pomene i značajne ljude i događaje u našem informatičkom životu.

Celu akciju ne bismo mogli izvesti bez vernih čitalaca, pa je vama ovaj poziv i upućen. U nadi da ćemo skupiti veliki broj IT antikviteta, pozivamo sve da učestvuju u ovoj akciji, jer sigurno znate nekog pored vas ko ima nešto što bi pomoglo našu akciju.

Od slike do vitrine

Za početak, pozivamo vas da vaše predloge za „PC“ muzej fotografišete i pošaljete na adresu muzej@pcpress.co.yu. Ne zaboravite da uz slike napišete i kratak opis „eksponata“ – o čemu se radi, da li je ispravno, koliko je staro, kako ste ga nabavili, pa i koliko platili... čisto da se prisetimo cifara od pre 20 i više godina.

Šta sve dolazi u obzir? Pre svega hardver i softver proizveden pre 2000. godine, što znači da pokrivamo eru do Pentium III procesora, i njegovih AMD i Cyrix pandana. Nemojte ovaj poziv vezivati samo za hardver – lepo bi bilo videti originalna pakovanja prvog Windows-a, OS/2 operativnog sistema, paketa Lotus 1-2-3 pa i naših omiljenih programa kao što su CorelDraw ili 3D Studio. Bilo bi posebno zanimljivo da je neki od ovih uređaja potpuno funkcionalan, ali možda se nešto može i popraviti, ili sastaviti jedan ispravan računar od dva felerična... Zapamtimo, godine u IT industriji su ekvivalentne decenijama u nekoj drugoj.

Ako nam pošaljete neki predlog, ne zaboravite da pomenete vaše ime i prezime, kontakt telefon i e-mail. A možda je uz neki eksponat vezana i neka lepa priča ili čak priča koja je značajna za istoriju informatike na našim prostorima – nekoliko propratnih rečenica učiniće opremu „živom“.

Pristigli predlozi

Naš prvi poziv u prošlom broju je već dao rezultate, pa je već stiglo nekoliko predloga. Naš čitalac Branko Lučić je poslao slike nekoliko XT računara i hard diskova ogromnih gabarita i malih kapaciteta (eh, tada su megabajti „svemirski“ zvučali...) – hardver je star preko 20 godina i zasigurno će se naći na izložbi. Takođe, najavio nam je i VAX mašinu, „zverku“ `80-ih godina. Ponajviše smo bili oduševljeni našim proizvodom, koga je predložio Nikola Momčilović: računar Galaksija. Mlađim naraštajima, naviklim na GeForce i Radeon grafičke karte, neće biti lako objasniti da se nekada radilo na srebrnkastom čudu iz koga izvire tastatura, i na čijoj zadnjoj strani postoji nekoliko petopolnih DIN priključaka, sa natpisom „Kasetofon“ iznad jednog od njih. A pritom je grafička rezolucija bila 64×48 tačaka, naravno crno-belo... Danas uglavnom na pozadini računara ne piše ništa, ali svi znaju šta je USB, Firewire, LAN...

Jovan Prokopović nam je poslao predlog svog ispravnog XT-a sa „neverovatno velikim“ hard diskom od 32 MB i radnim taktom procesora od 10 MHz! Nadamo se da ova mašina ima i legendardni Turbo taster, da je malo ubrzamo kada budemo vrteli na njoj 3D Mark 2005...

Za Branka, Jovana i Nikolu, kao najbrže predlagače, spremili smo adekvatne nagrade – šestomesečnu pretplatu na naš časopis, a nagrade mogu da očekuju svi koji nam pošalju zanimljive predloge. Naravno, oni čiji eksponati budu odabrani za stalnu postavku „PC muzeja“ biće posebno nagrađeni.

`Ajmo, `ajde, svi...

...u akciju. „PC“ vas još jednom poziva da učestvujete u stvaranju (ili bar beleženju) IT istorije. Nešto što je sasvim normalno za razvijene zemlje, stvara se tek 2006. godine u Srbiji i Crnoj Gori. Smatramo da je sasvim normalno da i mi negde zabeležimo sitne detalje koji su nas okruživali u našim prvim druženjima sa računarom i pratećom opremom.

Nadamo se da će ova akcija privući pažnju svih onih koji imaju mogućnost da učestvuju u nečemu čega će se sećati narednih decenija. Takođe se nadamo da će Muzej nauke i tehnike ubrzo postati bogatiji za neke vredne antikvitete. Ova vrednost naravno postoji samo u davnim emocijama, zgodama i nezgodama koje su pratile korišćenje te opreme, a početak godine je idealno vreme da se podsetite svega toga...

SLEDEĆI TEKST U PC #119
preview
Iz mračne prošlosti
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter