GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #119 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Berislav Todorović
Jedne hladne februarske noći, pre ravno 10 godina, u vreme kada su nam vrata ka ostatku sveta, spolja i iznutra, bila hermetički zatvorena, otvorio se jedan značajni prozorčić. Od tada smo prešli dug put, ali ima još što-šta da se uradi...  «pročitajte više»
- PC #119 (Februar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
Na tržištu notebook-ova se najčešće kupuju jeftini modeli, dok se o njihovom kvalitetu ne vodi uvek dovoljno računa. Zato smo analizirali ponudu modela koji koštaju manje od 1000 evra - kako za malo para doći do dobrog portabl računara?
preview
Milan Četić
Najnoviji model HP-ovog štampača velikog formata namenjen je najvećim projektnim biroima i kopirnicama. DesignJet 4500, dakle, donosi mogućnost produženog rada bez nadzora - kako to na najbolji način iskoristiti?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Aktivacija danas
Sava Zdravković
Microsoft-ova tehnologija obavezne aktivacije softvera je toliko zaživela da su počeli da je primenjuju čak i autori shareware softvera. Kakvi su rezultati?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Intel-ovi veliki planovi
Uroš Radulović
Najnovije vesti iz Intel-a govore da ova kompanija čini sve kako bi održala i čak popravila svoje pozicije na globalnom tržištu. Šta su, dakle, Intel Viiv i Intel Centrino Duo?
nopreview
Džepni bioskop
Voja Gašić
Ako još niste videli one japanske mikro-kanistere zapremine dvadeset litara, svakako će vas obradovati korejski džepni bioskop. Naravno, iz Samsung-a...
nopreview
Uroš Radulović
RE serija WD diskova je po mnogo čemu karakteristična, ali na prvom mestu zbog izuzetno velike izdržljivosti i pouzdanosti...
nopreview
RAID? No problemo
Branko Maksimović
Svi se sećamo časovnika sa ugrađenim radijom koji su vas budili muzikom, a ne ružnim zvukom zvona. Philips je tu ideju preneo u digitalni svet...
nopreview
ASUS Extreme AX1300 Pro
Branko Maksimović
Za ljude koji multimediji pridaju najveći značaj, najbolji izbor je neka od Radeon X1300 Pro grafičkih kartica. I to iz više razloga...
nopreview
Genius Mini Tracer miš
Nenad Akšić
Mini Tracer je žični model miša sa PS/2 ili USB priključkom, sasvim dovoljnom dužinom kabla, solidnom ergonomijom i prosečnim kvalitetom izrade. Fali li mu šta?
nopreview
Samsung SyncMaster 244T
Branko Maksimović
SM244T je praznik za oči i u igrama koliko i u ostalim primenama. Ostaje da odlučite možete li da izdvojite novac, pa da se ovaj Rols Royce među TFT monitorima nađe na vašem stolu.
nopreview
Fujifilm Finepix S5600
Aleksandar Veljković
S5600 je aparat koji oblikom i načinom korišćenja uveliko podseća na profesionalne modele. Ipak, telo je plastično, ali izgleda da su kompromisi razumno napravljeni...
nopreview
Fujifilm Finepix E900
Aleksandar Veljković
E900 je prestižni model Fujifilm-ove linije kompaktnih amaterskih aparata, pa kao takav zaslužuje posebnu pažnju. Posebno nas je privukla njegova rezolucija...
nopreview
Sony DSC N1 i W17
Milan Četić
Sony Cyber Shot DSC N1 je idealan fotoaparat za "tehno-šminkere" a DSC-W17 je dizajniran pomalo konzervativno, tako da podseća na klasične fotoaparate. Ipak, ova dva modela imaju nekih sličnosti...
preview
Branko Maksimović
Kada je ATI izbacio Radeon X800GT i GTO kartice i počeo da "grabi" deo tržišta koji je do tada "pripadao" GeForce 6600GT i 6800 modelima, nVidia je odgovorila sniženjem cena, a zatim i "novom" karticom, kojoj je dodat sufiks GS.
nopreview
Epson AcuLaser 2600
Milan Četić
Epson AcuLaser 2600 se isporučuje kao crno-beli štampač, ali zapravo ima mehanizam klasičnog četvoroprolaznog laserskog štampača u boji. Razlika je naoko samo u toneru koji treba dokupiti, ali štampač zaista predstavlja "udvojenu ličnost"...
nopreview
iPod, peti put
Branko Maksimović
Originalni iPod plejer je doživeo svoje peto izdanje: na prvi pogled on se razlikuje od modela iz 2004. godine (često nazivanog iPod Photo) "samo" po ekranu veće dijagonale, ali...
nopreview
Zen NanoPlus
Branko Maksimović
Iza dugog naziva Creative Labs Zen NanoPlus 1 GB krije se prilično mali i lak uređaj: kako se nosi sa konkurencijom?
nopreview
Dve Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našla dva modela Web kamera na ovom tržištu potpuno anonimnih proizvođača Wirtek i Action Multimedia. Već viđeni servisi ili nešto novo?
nopreview
Nikon Coolpix P1
Aleksandar Veljković
Nikon-ovi Coolpix P1 i P2 će ostati zabeleženi kao prvi amaterski aparati kod kojih je implementiran bežični prenos fotografija WiFi vezom. Kako sve to funkcioniše u praksi?
nopreview
NeXfit kućni bicikl
Jelena Rupnik
Najzad proizvod koji vam omogućava da po ceo dan visite ispred kompjutera, a da i dalje budete fit! NeXfit BK A6 izgleda kao običan sobni bicikl, ali se pomoću USB konekcije može povezati sa kompjuterom i vašom omiljenom igricom...
nopreview
TH386 Brain Spa
Jelena Rupnik
Brain Spa ili, u slobodnom prevodu - masažer za mozak. I to za samo 49.95 dolara. Kako teče ova unutrašnja masaža?
nopreview
USB papuče
Jelena Rupnik
Naziv govori sve - radi se o USB papučama, tj. grejačima za noge. Ali, zašto samo noge?
nopreview
Pametni kišobran
Jelena Rupnik
Na upravo završenom sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu firma Ambient Devices predstavila je nekoliko zanimljivih proizvoda, od kojih jedan zvuči kao izum profesora Baltazara. Radi se o kišobranu koji predviđa vremenske prilike.
nopreview
Cabestan sat
Jelena Rupnik
Mehanički sat u ovoj rubrici? Pa još takav koji se navija ručno, uz pomoć male kurble, koja se potom može odložiti u elegantnu kopču na kaišu? Slobodno čitajte dalje...
nopreview
Šejder, pa mišići
Branko Maksimović
Sredinom januara u Beogradu je predstavljen novi ATI R580, a u našoj laboratoriji se našao najjači model grafičke kartice X1900 XTX. Evo prvih utisaka...
preview
Bojan Petrović
U šumi procesora koji se danas ugrađuju u računarske konfiguracije nije lako pronaći onaj pravi. Skuplje je obično bolje, ali je prava umetnost imati meru. Da li AMD Sempron predstavlja najbolji kompromis?
nopreview
iPAQ dobitna kombinacija
Marko Savković
iPAQ hx2490 je novi predstavnik srednje klase na PDA tržištu. Da li je Hewlett-Packard, uz minimalne kompromise, opet našao dobitnu kombinaciju cene i performansi?
nopreview
Šokantno dobar
Branislav Bubanja
Upoznajmo se sa prijatnim iznenađenjem neobičnog imena - na naše tržište stigao je ShockWave S1, konačno pomirivši DVD rikordere sa DivX formatom.
nopreview
Četiri Gigaset-a
Dejan Ristanović
Popularna Siemens Gigaset serija telefona dobila je nedavno četiri nova predstavnika čije su oznake C450, S450, E450 i SL555. Razvijajući davno usvojenu filozofiju zaokruženih rešenja za kuće i manje firme, Siemens se usresredio na precizniju segmentaciju tržišta.
nopreview
Za bezbrižni SAN
Peđa Lalević
Rešenja za obezbeđivanje konstantne raspoloživosti podataka poslednjih godina su dobila na važnosti u većini poslovnih okruženja. Pogledajmo kako problem rešavaju firme Cisco i Hewlett-Packard.
nopreview
Modularni Trimble
Aleksandar Veljković
Za mnoge GIS primene modularni GPS sistemi su pogodniji od integrisanih rešenja. Zato upoznajte porodicu Trimble Pathfinder uređaja i Recon kontrolere.
nopreview
2c or not 2c
Nenad Akšić
Naslov ne treba da vas prevari - nije u pitanju nikakav veliki pronalazak, već želja da gledamo televiziju na našem monitoru. Ponuda tjunerskih kartica je veoma dobra, ali nije lako izabrati adekvatnu...
nopreview
Zimski izlozi
Aleksandar Veljković
Gomile atraktivnih artikala su rasprodate uoči Nove godine, a noviteti, izgleda, još nisu stigli u radnje. Ipak, i u periodu "zimskog sna" može se štošta zanimljivo pronaći, naročito ako planirate unapred i mislite na proleće...
preview
Nenad Akšić
Ako ono čime se bavimo ima istoriju, imaće i budućnost. Pomozite da, zajedničkim snagama, napravimo "PC Muzej"!
nopreview
Microsoft SQL Server 2005
Milan Kosanović
SQL Server 2005 je najnoviji Microsoft-ov adut koji stiže u šest verzija; isprobali smo najveću, Enterprise varijantu. Da li će zahtevni profesionalci biti spremni da menjaju osnovni infrastrukturni alat koji koriste?
nopreview
Srpski kurziv i InDesign CS2
Bojan Stojanović
Uzmite InDesign CS2 i OpenType Pro fontove i sve to začinite programom FontLab Studio 5. Na meniju će se pojaviti srpski kurziv u najboljem izdanju.
nopreview
Knjigovođa za male firme
Dragan Grbić
Mnoge velike firme uvode snažne integrisane sisteme kao što je Navision, ali Microsoft ima rešenja i za one manje. Isprobali smo Small Business Accounting 2006.
nopreview
Knoppix i njegova deca
Novica Milić
Kad se pre oko tri godine pojavio, Knoppix je izazvao oduševljenje, jer je ideju "živog" Linux-a doveo do vrhunca. Šta je danas sa njim, ali i sa njegovim "potomcima"?
preview
Voja Gašić
Tek što smo pomislili da smo apsolvirali neke od ključnih komponenti koje će OVS pretplatnicima doneti nova Vista, Microsoft nas je iznenadio preokretima...
nopreview
Integrisana sigurnost
Kristijan Lazić
Iskustvo od gotovo dve decenije (setite se F-Prot-a za DOS) i nekoliko najpoznatijih stručnjaka iz ove oblasti u razvojnim laboratorijama čine da F-Secure Internet Security 2006 uliva veliko poverenje.
nopreview
Kerio poštansko sanduče
Milan Đukić
Administratori mreža tragaju za rešenjima za efikasno slanje i prijem elektronske pošte. Zanimljivo rešenje kompanije Kerio zove se jednostavno Mailserver, a sada stiže u verziji 6.1.x.
nopreview
Navision za sve visine
Vladimir Cerić
MBS Navision je ERP paket čija je važna osobina lako prilagođavanje potrebama korisnika. Posetili smo kompaniju European Construction i na licu mesta se uverili u prednosti ovakvog koncepta.
nopreview
MPEG-2 enkoderi
Zvezdan Dimitrijević
Nakon serije tekstova o kreiranju, transkodiranju i modifikaciji DVD-Video diskova, na red je došao i test MPEG-2 enkodera, prvenstveno u vezi sa rekodiranjem DVD-ova.
nopreview
WinFS - vizija budućnosti
Aleksandar Šušnjar
Na tržištu se svakodnevno pojavljuju nove tehnologije, računari postaju manji, softver je sve moćniji a povremeno i brži. No da li se stvari suštinski menjaju? Recimo, kada je reč o radu sa fajlovima...
nopreview
Dobroćudni agenti
Zoran Dimić
Microsoft se oduvek trudio da korišćenje računara približi ljudima koji ne znaju mnogo o IT-ju. Jedna od tehnologija koje je ostala u senci jeste Microsoft Agent. Da li se agenti vraćaju na scenu?
preview
Branko Nikitović
Svi korisnici PocketPC-ja su upoznati sa bolnom realnošću - "džepni" Office programi nisu upotrebljivi za iole ozbiljne poslove. Možda da isprobate i proizvode firmi SoftMaker i Conduits...
nopreview
Sitnice za lepši život
Marko Savković
Mobilne uređaje sve više koristimo za unos podataka, od važnih datuma do telefona i e-mail adresa. Pogledajmo kako PocketPC može da vas spase u restoranu ili prilikom kupovine poklona...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Auto Patcher, Fullshot, Outpost Firewall Pro, Registry Optimizer i What's Running
nopreview
Prvi dani OVS-a
Dejan Ristanović
Većina OSL ugovora sklopljenih tokom legalizacione kampanje, u jesen 2002. godine, ovih dana je istekla. Da bi i dalje koristili Microsoft-ov softver, korisnici su se uglavnom odlučili za sklapanje novog OVS ugovora. Kako izgleda "prelazni režim"?
preview
Dejan Ristanović
Kraj 2005. godine doneo je širenje ADSL mreže van Beograda - instalirani su prvi priključci u Novom Sadu, a najavljeno je i korišćenje ovog servisa u drugim gradovima. Na sve to se naslanjaju zanimljivi servisi, pa se virtuelne mreže prostiru i na međugradskim prostorima...
preview
Voja Gašić, Vladimir Cerić, Dejan Ristanović
Po deveti put urednici časopisa "PC" biraju najbolje sajtove na domaćem Internet nebu. Pedeset pobednika ukrasiće svoje naslovne strane našom markicom, uz nadu da će 2006. doneti ozbiljniji pomak prema funkcionalnijem Web-u...
nopreview
Peer-to-peer bez servera
Dražen Dotlić
Bolja pretraga i skaliranje i veća otpornost prilikom nestanka servera, neki su od razloga prelaska na "čiste" P2P mreže. Kako je organizovana direktna računarska komunikacija sledeće generacije?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Bojan Stojanović
Na CD-u uz ovaj broj "PC"- ja je razvojna verzija Rečnika srpskog jezika, koju je pripremio Milorad Simić, saradnik Instituta za srpski jezik SANU. Kako rečnik radi i šta će kasnije verzije ponuditi?
nopreview
Moj ljubimac
Branislav Bubanja
Znajući da deca vole životinje, autori CD-a "Moj ljubimac" napravili su dečju enciklopediju životinja. Još jedno šareno izdanje za najmlađe...
nopreview
XProfesor
Bojana Bojanić
XProfesor je interaktivni priručnik za upotrebu Windows-a XP. Namenjen je svima koji nemaju nikakvo iskustvo u upotrebi ovog operativnog sistema, ali ni vremena ili novca za pohađanje škole računara.
nopreview
Vizija upravljanja
Esad Jakupović
CA (ranije Computer Associates) je prešao dug put od distributera Clipper-a do jedne od najvećih softverskih firmi u svetu. Na godišnjoj konferenciji CA World 2005 u Las Vegasu kompanija je promovisala novu viziju nazvanu "upravljanje IT-jem kompanije"
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Programirani Office - Uvod u VBA
Dragan Grbić
Davno su prošla vremena kada je programiranje bilo rezervisano za kompjuterske stručnjake - programski jezici su toliko napredovali da danas svako može bez napora napraviti jednostavne programe kojima će automatizovati neke poslove u firmi. Naročit doprinos tome dao je Visual Basic for Applications (VBA), programski jezik ugrađen u komponente sistema Microsoft Office. U ovom specijalnom dodatku izložene su osnove korišćenja VBA i dati primeri programa koje sami možete dalje modifikovati i prilagođavati potrebama. Pre nego što kažete da je programiranje prekomplikovano za vas, prelistajte ovaj umetak - videćete da, uz korišćenje sistema za snimanje makroa u Word-u i Excel-u, vrlo brzo možete doći do svojih prvih programa, koje ćete onda kasnije menjati i učiniti moćnijim...
nopreview
PC-CD #119
PC Aplikacija je ovoga puta nešto posebno: profesionalno urađeni rečnik srpskog jezika u elektronskoj formi. Srbi spadaju u poslednje evropske narode koji su objavili rečnik svog jezika (izdao ga je 1818. godine u Beču Vuk Karadžić), a ni u elektronsko doba nismo se pokazali efikasnijim - do danas nije postojao elektronski rečnik srpskog jezika. Zahvaljujući radu mr Milorada Simića, saradnika Instituta za srpski jezik SANU, u prilici smo da čitaocima "PC"-ja prezentiramo radnu verziju "Srpskog elektronskog rečnika" sa 300,000 reči i oko 1,500,000 značenja. Sekcija PC Utility je takođe posvećena elektronskim formatima teksta - sakupili smo gomilu besplatnih i shareware programa za rad sa PDF fajlovima. A za one koji su zainteresovani za rad sa digitalnim fotografijama, tu je druga PC Aplikacija, novi paket ACDSee Pro koji proširuje funkcionalnost popularnog ACDSee-ja.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter