GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #169 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Gigabyte za šampione
Miloš Stamenković
Ako insistirate na platformi koja treba da izdrži svakovrsno maltretiranje, X58 čipset je pravo rešenje. Maksimalno nabildovana Gigabyte-ova X58A-UD9 ipak nije za sve korisnike...
- PC #169 (Septembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gigabyte za šampione

Na tržištu ima raznih Core i7 matičnih ploča, mada se po ponudi u domaćim radnjama ne bi baš reklo da je tako. LGA1366 platforma je najbolje rešenje, ali je zbog visoke cene interesovanje kupaca malo; dodatno ga je smanjilo i prisustvo LGA1156 platforme. Pojava Gulftown hexacore procesora vratila je u žižu LGA1366 platformu, što je, opet, uticalo na to da proizvođači matičnih ploča ponude još nešto više za modele bazirane na X58 čipsetu.

Vrh ponude

U kategoriji top‑modela, Gigabyte je prvo imao UD5, pa UD7, pa još neke modele, da bi sada došao na red X58A‑UD9. Naravno, razne verzije i modeli su se pojavljivali zbog USB 3.0 i SerialATA 6 Gb/s standarda koji su morali na neki način da budu implementirani.

Shodno nomenklaturi, X58A‑UD9 trenutno je Gigabyte‑ov ultimativni model, namenjen veoma uskoj ciljnoj grupi – gejmerima. I to onim najekstremnijim kojima grafičkih performansi nikada dosta i koji uvek traže još jednu grafičku kartu više i slot u koji bi je smestili. Zašto da ne? Kada imamo Gulftown procesor sa šest jezgara, zašto ne bismo imali i matičnu ploču u koju (barem teoretski) možemo staviti i šest grafičkih karti.

Prvo pitanje je: šta je to Gigabyte mogao da ponudi više u odnosu na već odlični X58A‑UD7? Odgovor je: broj PCI Express slotova koji se mogu efikasno upotrebiti za Crossfire ili SLI. Iako ploča nosi oznaku „9“, na PCB‑u se nalazi ukupno sedam PCI Express x16 slotova. Da bi se sve to smestilo na PCB, Gigabyte je morao da upotrebi XL‑ATX format ploče, što znači dimenzije od čak 345×263,5 mm. I pored većih dimenzija, jasno se vidi da je svih sedam PCI Express slotova veoma gusto raspoređeno na PCB‑u. To znači da se s novim grafičkim kartama mogu koristi „samo“ četiri, jer su ostali slotovi automatski blokirani samim gabaritom kartica.

Imajući u vidu ovaj broj slotova, jasno je da se moralo nešto uraditi kako bi se oni učinili korisnim, makar koristili i „samo“ četiri. Tako je Gigabyte odlučio da na X58A‑UD9 upotrebi tešku artiljeriju – NVIDIA nF200 čip. I to nije upotrebljen samo jedan, već dva nF200 čipa, koji imaju zadatak da obezbede dovoljan broj PCI Express linija za svih sedam slotova.

X58 čipset ukupno ima 36 PCI Express linija, što je dovoljno „samo“ za 2×16 režim rada, pa je upotreba nF200 čipova postala neizbežna. Dva nF200 čipa od početnih 36 PCI Express linija prave ukupno 72 linije, čime je omogućeno da četiri grafička PCI Express slota rade u punom x16 režimu. Dakle, X58A‑UD9 omogućava QuadSLI i CrossfireX sa ukupno četiri grafičke kartice koje rade na maksimalnoj x16 frekvenciji PCI Express magistrale. Za preostala tri slota obezbeđen je x8 mod, a ta tri slota koriste linije direktno iz X58 northbridge‑a. Dakle, dva nF200 čipa direktno kontrolišu četiri x16 slota, dok se za ostala tri brine čipset. Pitanje je kada će ta tri slota moći da se upotrebe, pa se može reći da je ovo ostavljeno tek za svaki slučaj. Možda bi bilo bolje da se umesto ta tri slota na ploči našao barem jedan upotrebljiv PCI slot, ali sa svim što ploča nudi, očigledno su smatrali da PCI više nije potreban.

Hlađenje ploče sa dva nF200 čipa predstavlja problem, te je Gigabyte primenio novu varijantu sistema za hlađenje koji smo videli na X58A‑UD7. To podrazumeva novi heatpipe sistem koji kao dodatnu mogućnost ima opciju vodenog hlađenja. Sistem se proteže preko MOSFET‑a, northbridge‑a i southbridge‑a, a na centralnom delu se nalazi water block dodatak na koji se veoma lako mogu povezati creva bilo kog sistema za vodeno hlađenje. Tako je omogućeno bolje hlađenje vitalnih delova matične ploče, čime se obezbeđuje duži radni vek pri maksimalnom opterećenju, koje se podrazumeva sa ozbiljnim overklokingom.

Voda ili vazduh

Ukoliko ne želite da koristite vodu za hlađenje, na raspolaganju su dve opcije. Ostaviti water block, jer heatpipe sistem veoma dobro obavlja svoju funkciju, ili skinuti water block i umesto njega povezati ogroman hladnjak koji se dobija u paketu. Hladnjak se povezuje za kućište poput PCI kartice i obezbeđuje dodatno povećanje performansi hlađenja vazduhom. Dakle, Gigabyte se potrudio da kupcu ponudi sve napredne varijante za hlađenje vitalnih delova ploče, a šta će biti odabrano kao finalno rešenje stvar je korisnika. Detalj koji razlikuje UD9 varijantu ovog sistema od UD7 jeste još veći deo hladnjaka koji se nalazi preko southbridge‑a. Naravno, ovaj deo hladnjaka nije tu zbog ICH10, već zbog dva nF200 čipa koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Zbog realno većih zahteva po pitanju napajanja, Gigabyte je kod X58A‑UD9 morao da poradi i na ovom delu ploče. Čuvena Gigabyte 24‑phase naponska jedinica nalazi se i na X58A‑UD9, ali je, po rečima proizvođača, ta naponska jedinica optimizovana kako bi pružila stabilan napon i pri LN2 overklokingu Gulftown procesora. Tokom nekih test overkloking sesija koje je radio Gigabyte, Gulftown procesor na oko 5,5 GHz „vuče“ čak 500 W pri naponu od 2.0 V, tako da izgleda da se X58A‑UD9 i ovde dosta dobro snalazi.

Kao dodatno osiguranje, na ploči su i dva 8‑pinska konektora kojim dovodite više struje do procesora. Što se grafičkih kartica tiče, pored PCI Express slotova se nalaze dva molex 12v konektora ako se slučajno desi „da nema struje“. Da ne bude kako X58A‑UD9 uvek „vuče“ maksimum energije, tu je unapređeni DES2 sistem koji ima phase switch funkciju, pa je cela naponska jedinica aktivna samo po potrebi.

Veze i vezice

S toliko PCI Express linija, logično je da X58A‑UD9 podržava SerialATA 6 Gb/s i USB 3.0, i to u standardnom broju portova: dva USB 3.0 i dva SerialATA 6 Gb/s. Interesantno bi bilo da se Gigabyte odlučio da implementira još jedan NEC USB 3.0 čip i duplira broj ovih konektora, ali je to, izgleda, ostavljeno za neku drugu verziju ploče.

Dva Realtek 8111D čipa obezbeđuju gigabitnu LAN podršku, a JMicron JMB362 čip obezbeđuje dva eSATA priključka. Neizbežni NEC D720200 čip obezbeđuje USB 3.0 funkcionalnost, a Marvell SE9128 SerialATA 6 Gb/s podršku. Na I/O panelu ima još nekoliko detalja – audio‑priključci za Realtek ALC899A kodek i dva FireWire porta. Na I/O panelu se nalazi i CLR CMOS taster koji ima funkciju resetovanja BIOS‑a, a laka dostupnost ove funkcije je za pohvalu.

BIOS X58A‑UD9 je veoma sličan onom na X58A‑UD7, a glavni novitet su memorijski množioci koji omogućavaju rad memorije do 2133 MHz, a da pri tome nije obavezno korišćenje XMP profila. To je veoma značajan dodatak koji omogućava korisnicima da mnogo lakše izvuku maksimum iz svih novih modula, koji su već probili barijeru od 2250 MHz i stižu do čak 2400 MHz. Prirodno, rasponi dozvoljenih napona za podešavanje svih vitalnih delova sistema su dovoljni da ceo računar „ode u Honduras“. Procesor koji smo koristili za test nije baš dozvoljavao pločama da pokažu svoj maksimum, pa je tako maksimalni BCLK ostao na 200 MHz, uz finalni klok procesora do 4 GHz. Prilikom overkloking testa malo teže smo stigli do tog rezultata, pa je na X58A‑UD9 bilo potrebno par dodatnih podešavanja kako bi se prešla faza od plavog ekrana do stabilnog rada.

Stvorili su čudovište

Gigabyte je sa X58A‑UD9 modelom napravio pravo čudovište od ploče i time podigao dosta prašine u krugovima korisnika koji su opako zainteresovani za maksimalne performanse i overkloking. Mislimo na quadSLI ili quad Crossfire mogućnosti, i to na punoj brzini u 4×16 režimu rada PCI Express magistrale. X58 je prva matična ploča sa ovim mogućnostima koju smo testirali, tako da X58A‑UD9 zasigurno zaslužuje sve pozitivne kritike.

S druge strane, te karakteristike fiksiraju domen X58A‑UD9 ploče na veoma uzak krug korisnika. Dakle, overklokeri i gejmeri koji idu na maksimalan rezultat u 3DMark Vatange‑u i koji bi da obore neki svetski rekord trenutno najbolje šanse imaju na X58A‑UD9, za šta su potrebne četiri grafičke karte u QuadSLI ili Quad CrossfireX modu. Za sve ostale korisnike koji su zainteresovani za LGA1366 platformu ili Gulftown procesore X58A‑UD9 jednostavno nema smisla jer neće moći da iskoriste sve što ova ploča nudi, a pri tome će morati da plate i povisoku cenu. Njima i dalje preporučujemo neki od jeftinijih Gigabyte modela, UD7 ili UD5, kao i najekonomičniji UD3R, naravno sve u varijanti sa X58 čipsetom. A ako ste čvrsto odlučili da uposlite četiri grafičke kartice, Gigabyte X58A‑UD9 je logičan izbor.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #169
preview
Struja i mreža
Marko Herman


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter