GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #178 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Širi projektantski vidici
Đorđe Grujić
Prijatno iznenađenje za leto - Graphisoft je najavio novu verziju ArchiCAD-a - prodaja počinje krajem maja, a isporuka u junu. Da vidimo šta donosi ArchiCAD 15 i da li, kao što reklame tvrde, zaista širi projektantske vidike.
- PC #178 (Jun 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Širi projektantski vidici

Ideja vodilja ArchiCAD‑a 15 je bila ponuda novih alata, kojima bi se ispunili dugogodišnji zahtevi korisnika. Tu svakako spada alat za slobodno modelovanje Shell, da ne kažemo „Ljuska“. Ponuđen je i kompletan sistem za rad sa zgradama koji se renoviraju, što se savršeno uklapa u svetske trendove. Uz novi sistem za modelovanje složenih krovova, i nove sisteme za snalaženje u prostoru, Graphisoft nije zaboravio dalje usavršavanje saradnje u OpenBIM okruženjima i punu 64‑bitnu podršku i na MacOS‑u.

Nova ljuska

Jedan od osnovnih zahteva je bilo slobodno modelovanje zakrivljenih oblika koji, iako retko dožive izvođenje kao osnovni oblik zgrade, često budu ideja vodilja celog projekta. Novi alat je nazvan Shell, asocirajući na pokrenute strukture koje su proslavile mnoge majstore tankog a savijenog betona. „Ljuske“ mogu biti i mnogo prozaičniji pokretni krov neke hale, akustični plafon, pod auditorijuma ili jednostavno ustalasana enterijerska pregrada.

SHELL, ARTechnic architects, www.artechnic.jp, Photography: © Nacasa & Partners Inc.
(kliknite za veću sliku)

Shell je doneo i još dva rešenja za rad u prostoru. Da biste se lakše snašli u, ne baš uvek jednostavnim, prostornim odnosima zakrivljenih površina, ArchiCAD sada nudi prostorne linije vodilje, kao i radnu ravan koju možete postaviti bilo gde u prostoru. Ovo radi za sve što modelujete pravo u prostoru (a i kako biste drugačije?) 3D prozora. Da ne zaboravim – ljuske možete da okrećete proizvoljno!

Programeri Graphisoft‑a su preradili i ravanske linije vodilje i uveli nove kontrole. Iako sam dovoljno staromodan da smatram da linije‑vodilje ometaju brz i nesmetan rad, korisnici čiji prsti ruke kojom drže miša ne lete sami na skraćenice za zaključavanje koordinata, pozdraviće ove novosti.

Sledeći novitet su složeni krovovi, koji su prerasli u interaktivni sistem koji „zna“ kako mu se delovi ponašaju i menjaju. Osim čistog modelovanja, i dokumentacija sistema krova u neophodnim projekcijama je obogaćena novim mogućnostima – što je, opet, uz ljuske, prouzrokovalo i preradu alata Skylight – krovnog prozora ili svetlarnika. Pošto je cela priča o ljuskama krenula od opni za pokrivanje objekata, logično je bilo da se u ljuske, kao i u krovove, mogu umetati krovni prozori. Nažalost, nije bilo vremena da ljuske saznaju da bi mogle da budu i zidovi, pa da se u njih ugrade i vrata i prozori...

Vratimo se dokumentaciji i neophodnim projekcijama. Shell i novi krovovi se jako lepo predstavljaju u tradicionalnim projekcijama, i vrlo lako se podešavaju da izgledaju baš onako kako vekovna pravila struke i konvencije izrade projektne dokumentacije nalažu.

Renoviranje objekata

SHELL, ARTechnic architects, www.artechnic.jp, Photography: © Nacasa & Partners Inc.
(kliknite za veću sliku)

Kao odgovor na veliku potrebu arhitekata u svetu za alatima koji pomažu dokumentovanje renoviranja objekata, Graphisoft nudi sistem na nivou elemenata zgrade kojima im se dodeljuje status „postojećeg“, „za rušenje“, ili „novog“. Taj sistem kontroliše automatski kako se šta vidi (ili ne vidi), te da li se preseca sa nečim drugim ili ne.

Bilo da renoviramo postojeću ili projektujemo novu zgradu, odnosi između građevinskih elemenata su jedan od osnovnih pokazatelja kvaliteta projekta. Da bi ovi odnosi bili tačni i u digitalnom prostoru, ArchiCAD 15 uvodi koncept Connections, gde se svi pređašnji načini interakcije dopunjavaju novima, uz tačan prikaz veza u uobičajenim projekcijama. Tako će se dve ljuske automatski spojiti, zidovi zaustaviti na krovu, a ako vam ustrebaju Bulove operacije, i to sada spada pod Connections.

Možda strateški najbitniji skup novosti podržava OpenBIM koncept. Graphisoft je šampion OpenBIM pristupa i podrške IFC formatu još od sredine 90‑ih godina, kada je počela sa radom IAI, danas buildingSMART. Ovaj otvoreni format za saradnju između svih disciplina i faza građevinskih projekta je u ArchiCAD‑u 15 dodatno podržan IFC parametrima koji su ugrađeni u objekte i strukture svih elemenata koji se mogu napraviti. Korišćenje postojećih IFC modela (konstrukcije, instalacija, opreme...) kao referentnih ili sastavnih delova projekta je usavršeno, kao i alati za poređenje verzija IFC modela i izvoz IFC modela iz drugih BIM modelera.

Od svih prevashodno arhitektonskih BIM paketa, ArchiCAD najbolje rukuje IFC formatom, pa ćete se sa ArchiCAD‑om najbezbolnije uključiti u bilo koju OpenBIM ekipu. Podsetimo da ovo ne znači snimanje projekta u formatu koji koristi neki drugi program, već u obliku koji je otvoren, svima dostupan i u svetu prihvaćen kao jedini format kojim možete preneti pun model.

„Zeleni“ elementi

SHELL, ARTechnic architects, www.artechnic.jp, Photography: © Nacasa & Partners Inc.
(kliknite za veću sliku)

Biblioteka je prerađena i dopunjena elementima, pogotovo „zelenim“ kao što su solarni kolektori i turbine na vetar. Snimanje u prethodnu verziju ne znači da ćete morati da redefinišete elemente biblioteke, već se elementi automatski vraćaju u prethodnu verziju. Ovo je bitna novost koja omogućava projektnom timu da koristi različite verzije na istom projektu.

ArchiCAD 15 je brži od prethodne verzije, pogotovo na MacOS‑u gde se u potpunosti koristi 64‑bitna arhitektura. No, to je i dalje sporije od Windows okruženja, gde se koristi više procesora, koje danas svaka ozbiljna mašina za projektantski rad ima. Ubrzan je i Autosave, kao i uvoz i izvoz IFC modela.

Preradom i optimizacijom programskog koda, kao i 64‑bitnom i višeprocesorskom podrškom, ArchiCAD se učvrstio na vodećem mestu po sposobnosti da „proguta“ bilo koju veličinu projekta, na normalnoj projektantskoj mašini i mreži. Ma koliko da je projekat veliki, ne morate ga razbijati na sastavne delove, a ako delove projekta rade drugi, kao što je verovatno slučaj, moći ćete bez previše muke da projekat sastavite i odmah vidite šta nije u redu. Uz to, nije neophodno praviti posebne mašine i plaćati najbrže moguće mreže i priključke na Internet.

Ako se, kao ja, već 15 i više godina družite sa ArchiCAD‑om, bićete više zadovoljni novitetima, nego iznervirani izmenama koje ne odgovaraju vašim navikama. Svakako je bitnije kako se novi ArchiCAD dopada novim i mlađim korisnicima, koji tek sad prave prve BIM korake. ArchiCAD 15 je najnoviji dokaz da Graphisoft čvrsto drži prvo mesto u arhitektonskom BIM‑ovanju. Uostalom, pogledajte na Webinaru 7. juna: www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=145002108906779 . Američka premijera teče dok nastaje ovaj tekst, a evropska će biti održana na Prolećnoj ArchiCAD akademiji u Puli, na kojoj ste se, nadam se, lepo proveli: www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=117157241692733

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter