GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #178 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CCTV optimizacija maloprodaje
Mladen Mijatović
Klasični CCTV sistemi polako bivaju zamenjeni inteligentnim video-nadzorom u kome zametne poslove obavlja računar. Jedna interesantna primena je i automatsko brojanje ljudi. Da vidimo kako to radi TrueView People Counter firme Cognimatics.
- PC #178 (Jun 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CCTV optimizacija maloprodaje

Količine materijala koje se svakodnevno snimaju u CCTV sistemima su istinski ogromne, pa se često dešava da snimljeni materijal ne bude analiziran, jer to zahteva preveliko angažovanje radne snage. Tu na scenu stupa „Inteligentni video“ (IV), koji pretvara sirovi video‑materijal u korisnu informaciju. IV se zasniva na digitalizaciji i automatskoj obradi u aplikacijama koje odvajaju bitne informacije od nebitnih.

Jedna od prvih i danas najzastupljenija IV aplikacija jeste detekcija pokreta. Umesto da čuvar provodi dane zureći u statičnu sliku na ekranu, čekajući trenutak kada će se neko pojaviti u obezbeđenom prostoru, sistem prepoznaje taj događaj umesto njega i tada se automatski aktivira snimanje ili šalje poruka upozorenja operateru.

Bezbednost i još ponešto

(kliknite za veću sliku)

Zahvaljujući inteligentnoj analizi, upotreba sistema za video‑nadzor nije ograničena samo na bezbednosne primene. Firma Cognimatics je razvila IV aplikaciju pod nazivom TrueView People Counter, koji služi za prikupljanje podataka značajnih za poslovanje. Ova aplikacija doslovce broji ljude koji prolaze ispod kamere i koristi se najčešće u prodajnim objektima. Napredni algoritmi obezbeđuju precizno prebrojavanje u realnom vremenu čak i kada je gužva, kao i u komplikovanijim slučajevima kada osoba, recimo, gura kolica.

Tako se dobijaju dragoceni podaci o tome koliki je odnos mušterija koje samo razgledaju i onih koje zaista kupuju, na osnovu čega se mogu analizirati trendovi, poboljšati raspored osoblja ili nagraditi najuspešniji prodajni objekti. Ovi podaci pružaju i mogućnost za analizu efikasnosti marketinških kampanja i promocija, kao i za procenu prometa mušterija kako bi se odredilo optimalno radno vreme.

Interesantno je da se TrueView People Counter može integrisati i sa eksternim izvorima podataka, kao što su POS sistemi koji pružaju podatke o novčanim transakcijama kako bi se u realnom vremenu obezbedili podaci kao što je tzv. conversion rate – odnos broja poseta i ostvarenih prodaja.

Inteligencija na obodu mreže

(kliknite za veću sliku)

Analiziranje video‑materijala tradicionalno obavljaju centralni serveri, ali je Cognimatics aplikaciju za brojanje ljudi razvio u vidu embedded softvera koji se izvršava direktno na samim kamerama. TrueView People Counter je dobro integrisan sa Axis IP kamerama, posebno s kupolastim modelima koji se instaliraju na tavanici. Tako se izbegava nepotrebno opterećenje IP infrastrukture kojom su kamere povezane, jer se kroz mrežu prenose samo rezultati prebrojavanja, ne i video‑materijal. Sistem se lako implementira u postojeće IP mrežno okruženje, a očitavanje statističkih podataka koje pruža TrueView People Counter ide kroz običan Web interfejs.

Ovakvi sistemi su deo naše realnosti, o čemu svedoči i nedavna uspešna implementacija nekoliko desetina Axis 212 PTZ kamera u jednom velikom prodajnom objektu u Beogradu, gde Cognimatics‑ov softver pruža statističke podatke koji pomažu u poboljšanju poslovanja brojnih lokala.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #178
preview
Mobilna LTE budućnost
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter