GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #181 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS O!Play Mini Plus
Branislav Bubanja
Nakon uspešnog prethodnika, plejera O!Play Mini, ASUS je početkom septembra predstavio i unapređenu verziju koja omogućava streaming multimedije (i) sa telefona.
- PC #181 (Oktobar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS O!Play Mini Plus

ASUS O!Play Mini Plus. Konektori: USB, USB/eSATA kombo, SD/MMC/MS/xD kartica, optički audio izlaz, LAN, Wi-Fi 802.11 b/g/n, A/V izlaz • Podržani formati: Video: MPEG1, MPEG2, MPEG4, RM, RMVB, VC-1, H.264, TRP, MP4, MOV, AVI, ASF, WMV, MKV, FLV, TS, MTS, M2TS, DAT, MPG, VOB, ISO • Audio: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS 2.0 +Digital out, Dolby True HD (Passthrough), Dolby True HD (Decoding), Tag ID3 • Fotografije: JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF • Titlovi: SRT, SUB, SMI, SSA, TXT • Tehnologije: O!Direct, O!MediaShare, AutoPlay, Right TxT, DLNA. Cena: Oko 100 evra.

ASUS O!Play Mini Plus je uglavnom zadržao izgled modela O!Play Mini, ali je nešto veći. Gornja strana, koja je kod prethodnog modela bila ravna i s trodimenzionalnom grafičkom aplikacijom, sada je reljefna i poluprovidna, pa kada se plejer uključi, kroz gornju površinu blago probija plava svetlost, što doprinosi utisku trodimenzionalnosti. Razlike se ogledaju u vrsti i broju konektora: najinteresantniji je eSATA/USB kombo priključak koji štedi prostor, a omogućava konekciju i USB i eSATA diskova. Osim toga, plejer podržava i bežičnu mrežu.

Pošto je izraz Smart danas posebno popularan u svetu TV tehnike, u tom svetlu ASUS O!Play Mini Plus može da se nazove i Smart TV upgrader‑om. Zahvaljujući mrežnim konekcijama (žičnoj ili bežičnoj), osim što može da pristupa sadržajima deljenih foldera na umreženim računarima ili na mrežnim diskovima, ima i interesantne Internet linkove. Preko ovog plejera može da se pristupa različitim unapred definisanim popularnim sajtovima (YouTube, Picasa, Flickr, Internet TV i radio-stanicama...). Takođe, ovo je prvi plejer na svetu koji podržava streaming servis Acetrax, najpopularniji te vrste u Evropi. Uređaj ima implementirane i tehnologije O!Direct i O!MediaShare, namenjene da korisnicima pojednostave strimovanje materijala. Uz pomoć tehnologije O!Direct olakšano je strimovanje materijala preko mreže, a O!MediaShare je Android aplikacija (radi od verzije 1.6 naviše) koja, kada je instalirana na vaš pametni telefon ili tablet, omogućava bežično strimovanje multimedijalnih sadržaja sa ovih uređaja na TV, naravno preko O!Play Mini Plus‑a.

Pomenućemo i funkciju koja još nije aktivna, a početak rada se očekuje krajem oktobra, i to nakon nadgradnje firmvera (koja je automatizovana). Radi se o mogućnosti pristupa Facebook‑u, što će biti interesantno velikom broju korisnika. Još jedan novitet je funkcija AutoPlay koja će reprodukovati datoteke smeštene u folder Autoplay na storage mediju. Pomenimo i funkciju RightTxT, koja na osnovu podešavanja uređaja detektuje i automatski bira odgovarajući titl. Titlovi su podržani na vrhunskom nivou: moguće je definisati praktično svaki detalj, počev od boje i načina prikaza, preko njegove pozicije i veličine na ekranu, pa sve do kodnog rasporeda koji će se koristiti. Naša slova su podržana, a uređaj odlično barata i višestrukim internim i eksternim titlovima kod formata datoteka koji ih podržavaju. Jedini problem na koji smo naišli jeste to što ih plejer nije prepoznao kada su bili spakovani unutar formata DivX 6.

Kada su formati audio i video zapisa u pitanju, plejer je bio veoma zahvalan za saradnju. Praktično nismo naišli na format koji nije uspeo da reprodukuje. Jedino se malo bunio kada smo mu podmetnuli XviD QPEL datoteku i prijavljivao je da format nije podržan, ali je uprkos tome, njegova reprodukcija tekla bolje nego na većini drugih plejera. Šta na kraju reći? Iako ASUS O!Play Mini Plus u trenutku testiranja još nije bio potpuno funkcionalan, bez dvoumljenja možemo reći da će on zauzeti jedno od vodećih mesta na listi multimedijalnih plejera dostupnih na našem tržištu.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter