GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #181 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sava Zdravković
Elektronske knjige su već godinama oko nas, i izazivaju podeljene reakcije - jeste, zgodno je to ali... uvek 101 izgovor u prilog papiru. Valjda je tako bilo i kad su se pojavile pisaće mašine, tekst procesori. Kako dani prolaze, tako je izgovora sve manje.  «pročitajte više»
- PC #181 (Oktobar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
Na berlinskom sajmu IFA, Samsung je predstavio dva nova uređaja iz mobilnog segmenta: tablet GALAXY Tab 7.7 i GALAXY Note, poslovni hibrid koji se pozicionira između tableta i smartfona.
preview
Boris Tanacković
Oce ReproKiosk CS2436 je sposoban da plotuje, skenira i fotokopira u koloru sve dokumente do formata A0. Važan uređaj za svaki arhitektonski biro...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Prvi Mango telefoni
Jovan Marić
Novi Windows Phone 7.5 zvani Mango stiže, čime se džepni Windows približava zrelosti. Isprobali smo prva dva WP7.5 telefona - HTC TITAN i Radar.
nopreview
Varijacije na HD temu
Voja Gašić
Visoka definicija je lepa stvar, ali za kreiranje sadržaja ne treba posegnuti za prvom digitalnom kamerom koja ima HD snimanje. Za dobre pokretne slike, potreban je vam je i pravi HD kamkorder kao što je neki od Canon ili Panasonic modela koje predstavljemo.
nopreview
Uz malu pomoć SSD-a
Miloš Stamenković
Zajedno sa čipsetom Z68, Intel je predstavio Smart Response Technology, interesantno rešenje za ubrzavanje rada celog sistema upotrebom manjeg SSD diska koji služi kao keš velikom hard-disku. Proverili smo koliko SRT utiče na performanse.
nopreview
OPS, ili kako uštedeti 20-60%
Vesna Knežević
Kada čujete termin Optimized Print Services, pomislićete na brže i lakše upravljanje štampačima u firmi. To je zaista važna komponenta ovog sistema, ali za menadžment je možda značajnija ona druga - ušteda novca na godišnjem nivou!
nopreview
Montana: Nova Garmin-ova zvezda
Boris Stanojević
GPS uređaj prilagođen potrebama planinara i ljubitelja prirode svakako nisu retkost na tržištu, ali Garmin-ova Montana donosi novu, zanimljivu ravnotežu...
nopreview
Čip kao mozak
Nadežda Veljković
Težnja za stvaranjem mašine koja će funkcionisati poput ljudskog mozga, te najveće misterije čovekovog organizma, prisutna je već vekovima. Možda će presudnu ulogu u tom razvoju imati najnovije dostignuće istraživača iz IBM-a nazvano Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics ili SyNAPSE.
nopreview
Daleki preci naših kompjutera
Voja Antonić
Bilo je potrebno mnogo godina da od prvih ideja stignemo do koncepcije savremenih računara. Istovremeno je i čudna i logična činjenica da digitalna računarska tehnika za svoje rođenje najviše duguje II svetskom ratu. Upoznajmo neke od početnih ideja...
preview
Branislav Bubanja
Nakon uspešnog prethodnika, plejera O!Play Mini, ASUS je početkom septembra predstavio i unapređenu verziju koja omogućava streaming multimedije (i) sa telefona.
nopreview
Backup preko USB 3.0
Bojan Stanojević
Najjednostavnije je napraviti backup na eksternom disku. Toshiba Canvio omogućava da to uradite brzo i nudi 500 GB prostora. Ako nemate USB 3.0 interfejs, disk radi i sa USB 2.0, ali je bolje rešenje dodati testiranu karticu i tako preći na novi interfejs.
nopreview
Tabla umesto zida
Branislav Bubanja
Ukoliko imate dete koje svoje crtačko umeće voli da predstavlja na zidovima, Genius Kids Designer je mnogo ekonomičnije rešenje od krečenja.
nopreview
HP Wi-Fi Mobile Mouse
Andrija Ćeranić
Jedinstven i kvalitetan Wi-Fi miš namenjen putnicima s laptopom - radi pozdano, a sačuvaće vam jednu USB utičnicu, pošto za povezivanje nije potreban nikakav dongle.
nopreview
Zavodljivi Intex Envy
Voja Gašić
Tableti su sve popularniji, a pojava budžetski prihvatljivijih modela omogućiće da u njihovim mogućnostima uživa daleko veći broj korisnika. Isprobali smo Intex Envy koji košta svega 21000 dinara.
nopreview
Portabl audio-bar
Branislav Bubanja
Kod prenosivih računara često je najgora komponenta zvučni sistem, jer je teško smestiti kvalitetne zvučnike u mali prostor. Verbatim taj problem rešava na elegantan način, modelom Portable USB Audio Bar.
nopreview
Tablet i smartfon gedžeti
Branislav Bubanja
Na nedavno završenom sajmu potrošačke elektronike IFA u Berlinu, osim "ozbiljnih" noviteta iz sveta IT i audio/video tehnike, mogli su se videti i rukavice za smartfon, neobične tastature, pa čak i kit za sušenje tableta...
nopreview
Samsung NX200
Nenad Veljković
Prateći postepeno napuštanje koncepta refleksnih aparata sa ogledalom, sve češće prikazujemo predstavnike nove kategorije - ozbiljnih kompaktnih kamera. Samsung NX200 je odličan kandidat...
preview
Mladen Mijatović
Axis-ov partnerski program je stvoren da pomogne distributerima njihove opreme i rešenja da ostvare bolje poslovne rezultate na rastućem tržištu mrežnog videa. Kompanija IP Way zato redovno organizuje obuku namenjenu profesionalcima u svetu IP video-nadzora.
preview
Voja Gašić
Nakon septembarske konferencije build Windows u Kaliforniji, Microsoft je neuobičajeno rano prikazao javnosti radnu verziju Windows-a 8. Šta donosi novi operativni sistem i njegov novi korisnički interfejs Metro?
nopreview
Špijuni poput nas
Stevan Josimović
Gubitak ili krađa računara predstavljaju trostruki problem: štetu zbog gubitka hardvera, štetu zbog gubitka podataka i štetu zbog toga što podaci padaju u ko-zna-čije ruke. Backup rešava problem gubitka podataka, a za njihovu sigurnost brine TrueCrypt.
nopreview
Facebook aplikacije
Dejan Vesić
Kako napisati program koji se izvršava kao Facebook aplikacija, pod uslovom da očekujete da mu pristupaju stotine ili hiljade ljudi? Amazon-ov oblak je logično rešenje, ali put od ideje do aplikacije nije jednostavan...
nopreview
Na krilima mašte
Stevan Josimović
Programi za 3D animaciju, vizuelizaciju i 3D simulaciju dosegli su neslućene mogućnosti, dok programi za 3D modeliranje imaju sopstveni put i zbog toga opstaju kao zasebna klasa. Open Source zajednica nam nudi vrlo interesantan alat za 3D modeliranje: Wings 3D.
preview
Vladimir Vučinić
Bezbednost i zaštita privatnosti na Internetu postaju tema broj jedan, naročito kada su deca u pitanju. Symantec-ov odgovor na ovaj izazov se zove Norton Online Family.
nopreview
Panda Cloud client
Kristijan Lazić
Zaštita mreže je bitno različita od zaštite kućnog računara - profesionalni pristup podrazumeva automatizaciju niza procesa, ali i izbegavanje greški korisnika. Panda Cloud servisi donose interesantne prečice do cilja.
preview
Mladen Mijatović
Domaća kompanija PS.IT se već sedam godina uspešno bavi razvojem IT rešenja za unapređivanje poslovanja, o čemu svedoči više od 2.500 korisnika računovodstveno-poslovnog softverskog paketa MPP1. Nova verzija ovog softvera krenula je u osvajanje tržišta prošle godine.
nopreview
InDesign i Brzi Gonzales
Bojan Stojanović
Promišljena upotreba osnovnih i naprednih opcija za pretraživanje teksta u InDesign-u u kombinaciji sa skriptovima, ključ je za veliku produktivnost i eliminisanje čitavog spektra mogućih grešaka.
nopreview
Vatreni efekti
Nenad Veljković
Potreba za obradom grafike ne svodi se samo na rad sa fotografijama - Photoshop se često koristi za dizajniranje efektnih banera i reklama. Ovoga puta govorimo o alatima za transformaciju i efektiranje slova.
nopreview
Sajber-arsenal
Branko Nikitović
Iako je hakovanje kompjuterskih sistema opštepoznat termin, većina nas nije svesna dokle je ono stiglo. Poneki događaj nas trgne iz svakodnevice, kao što je bila pojava virusa Stuxnet. U poslednje vreme su isplivale i druge interesantne stvari s kojima se vredi upoznati...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Calibre, Comic Rack, Nero Kwik Media i Magix Music Maker.
preview
Vladimir Vučinić
Informacije su pod sve snažnijim udarima pretnji sa Interneta. Kako kompanija ograničenih resursa može da zaštiti svoj računarski sistem?
nopreview
ERP-ceptura za uspeh
Vladimir Cerić
Nakon uspešne implementacije novog ERP sistema u tri fabrike u sastavu KappaStar Group, menadžment ove grupacije je odlučio da isti sistem uvede i u četvrtu. Ovaj put reč je o kompaniji koja mnogima od nas donosi slatke asocijacije - Jaffa Crvenka.
nopreview
Da se prebrojimo
Mladen Mijatović
U šoping centru "Ušće" nedavno je instaliran sistem koji automatski broji posetioce i tako obezbeđuje korisne statističke podatke koji poboljšavaju poslovanje.
preview
Vladimir Cerić
U modernom poslovanju i najmanje promene mogu doneti velike dobitke. Na primeru kompanije "Autopromet" pokazaćemo vam šta se sve može postići standardizacijom IT okruženja.
nopreview
Televizija u oblacima
Berislav Todorović
Sajam audio-vizuelnih tehnologija IBC, održan početkom oktobra u Amsterdamu, doneo nam je mnoge zanimljive novine, ali i otvorio važna pitanja...
preview
Mladen Mijatović
Na medijskom brifingu u Stokholmu novinarima je predočena Ericsson-ova vizija društva bliske budućnosti, u kome svi uređaji međusobno komuniciraju. LTE Advanced i druge napredne tehnologije su na korak od nas...
nopreview
Dani TNT-a u Moravskim konacima
Andrijana Maksimović
Uz dobro raspoloženje i sjajne vremenske uslove, TNT je u etno-selu "Moravski konaci" okupio svoje partnere. Cilj skupa održanog 1. i 2. septembra bio je upoznavanje dilera sa novim proizvodima iz programa koji uvozi TNT, ali i stvaranje novih veza i poznanstava među TNT-ovim kupcima.
nopreview
Tramvaj pod video-nadzorom
Mladen Mijatović
Beograđani su nedavno dobili nove tramvaje, ali ima mnogo toga što se može poboljšati i u starim vozilima. Pre svega bezbednost putnika i osoblja, kroz uvođenje video-nadzora.
preview
Vesna Milošević
Javljanje na telefonski poziv, čitanje vesti na Internetu ili pretraživanje za većinu nas je deo svakodnevice. Nažalost, hiljade ljudi s posebnim potrebama nikada nisu čuli zvonjavu telefona ili videli Web stranicu. Kako im pomoći da koriste prednosti savremenih tehnologija?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #181
Centralno mesto na našem oktobarskom DVD-u imaju originalni sadržaji. Tu su pre svega fotografije pristigle na letnji konkurs koji je, u saradnji sa kompanijom "Tehnomanija", organizovao naš časopis - uživajte u kreativnosti naših čitalaca i lepim fotografijama. Osim toga, tu je i najpoznatiji roman Aleksandra Dime, po prvi put u elektronskoj formi na srpskom - priredio ga je Ivan Kalnak i poklonio našim čitaocima. Za slične buduće projekte, u sekciji PC Utility objavljujemo alate za kreiranje i pregled elektronskih knjiga. Na DVD-u je i Panda Internet Security 2012 sa posebnom tromesečnom licencom, zatim ABBYY FineReader 11, Sony Vegas Movie Studio HD 11, Nero Kwik Media, MAGIX Music Maker MX... U sekciji PC TimeLine nastavljamo put kroz istoriju domaće računarske štampe, a sadržaj po običaju zaključuje PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter