GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #181 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zaštitite decu na Internetu
Vladimir Vučinić
Bezbednost i zaštita privatnosti na Internetu postaju tema broj jedan, naročito kada su deca u pitanju. Symantec-ov odgovor na ovaj izazov se zove Norton Online Family.
- PC #181 (Oktobar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zaštitite decu na Internetu

Osnovna škola u Beogradu, odeljenje šestog razreda. Od 25 upitanih đaka da li koriste Facebook, njih 25 odgovorilo je potvrdno, uključujući i one koji nemaju računar kod kuće. Podsetimo se, šesti razred tj. 13 godina je granica za mogućnost da otvorite nalog na Facebook‑u. Reči kao što su YouTube, MP3, video, slike, igre i igrice su najčešće ključne reči koje ovi osnovci koriste pri pretraživanju (da, oni su sa Google pretraživačem „na ti“, a nisu im strani ni Bing, Yahoo, Krstarica i drugi).

Pitanje za odrasle

(kliknite za veću sliku)

U trećem razredu iste škole nemaju baš svi učenici Facebook nalog, ali dobar deo ima „uglavnom zbog igrica“, i većina ovih mališana koristi Internet. Tako će ovi trećaci, kao i njihovi stariji drugari u dokolici tražiti „igre za decu“ ili „online igrice“, ali će sigurno u nekom trenutku potražiti i „igre za odrasle“, ne bi li videli ima li još boljih online igrica (ispravnom logikom "sve za odrasle je bolje i lepše, veće i stvarnije"). A onda će se pred njihovim očima pojaviti mračna strana Interneta. Pitanje je koliko njih će biti spremno za ono što će im pretraživači ponuditi? Ako krenu dalje, sa nekoliko klikova doći će do dela Interneta gde čak i nama odraslima nije prijatno – nasilja, brutalnih snimaka i slika, pornografije i drugog neželjenog i nepodesnog sadržaja za njihov uzrast.

Šta mi, kao roditelji i nastavnici, vaspitači treba da uradimo da zaštitimo decu na Internetu? Naravno, prvi korak je edukacija – naša na prvom mestu, a zatim i dečija, kako bismo bili svesni da Internet traži i dozu pažnje i opreza. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je još 2009. godine pokrenulo inicijativu za povećanje svesti o opasnostima i poboljšanju bezbednosti na Internetu sa odličnim sajtom www.kliknibezbedno.rs, koji vam toplo preporučujem i savetujem da posvetite vreme i pročitate ono što ovaj sajt nudi.

Edukacija je prvi, ali ne i dovoljni korak. Sledeći korak je akcija – moramo da se postaramo i sprečimo da deca nehotice dođu do neprihvatljivih sadržaja, a to nije lako postići pričom. Srećom, postoji niz proizvoda koji nude roditeljima dobro rešenje za zaštitu dece na Internetu. Jedan od njih, besplatan u osnovnoj verziji, jeste i Norton Online Family.

Pomoć za bezbednije surfovanje

(kliknite za veću sliku)

Norton Online Family je portal koji će vam omogućiti da pratite i kontrolišete aktivnosti dece na Internetu uz pomoć softvera koji se zove Norton Safety Minder i koji se može preuzeti nakon prijavljivanja na portal. Na portalu možete da kreirate profile za svako od dece posebno, možda kako biste na primer starijem detetu omogućili pristup Facebook‑u, a mlađem ne. U okviru dela sa podešavanjima se preuzima i instalacija za Norton Safety Minder za Windows ili Mac OS. Instalacija je jednostavna, potrebno je da unesete svoj e‑mail i šifru sa kojim ste se registrovali za pristup Online Family portalu i izaberete ili kreirate nalog na računaru sa kojim se deca prijavljuju na Inernet.

Kada kliknete na Done, instalacija će sama otvoriti prvu stranu portala i uputiti vas na prvi korak i ono zaista esencijalno – postavite kućna pravila. Symantec čak preporučuje da sednete sa decom i pokažete im sva podešavanja, kako bi od početka bili upućeni u sve detalje – iz ličnog iskustva mogu reći da se radi o odličnom savetu. Kada se dogovorite ko, kada i koliko može da koristi Internet, koje sajtove žele da posećuju, a koje ne mogu i ne smeju, u sekciji Settings pretvarate dogovoreno u pravila koja će Norton Safety Minder za vas dosledno sprovoditi. Još jednom napominjem, važno je da se prvo dogovorite šta i zašto želite da ograničite i to objasnite deci što detaljnije i sa razumnim razlozima.

Podešavanja omogućavaju kreiranje profila i korisnika i to za sve računare koje posedujete (npr. da li ste nekada dozvolili deci da rade i na vašem laptopu, pored kućnog računara?) Podešavanje pristupa Web sajtovima je sledeća oblast gde možete da izaberete različite vrste odobrenih lokacija za svako od dece, kao i da kreirate sopstvene liste zabranjenih i liste dozvoljenih sajtova. Symantec ima već pripremljene kategorije sajtova označene tagovima kao što su droga, alkohol, kockanje, mržnja, sadržaj za odrasle, socijalne mreže, proxy serveri, oružje, nasilje... Jednostavno izaberete šta ne želite da vaša deca vide ili možete upotrebiti već unapred pripremljena podešavanja prema godištu deteta – manje od 8 godina, od 8 do 11, od 12 do 14 i preko 15 godina. Sledeće podešavanje se tiče pretraživača i omogućava vam da uključite Safe Search Filtering, koji osigurava da se u rezultatima ne prikazuju neprimereni sadržaji.

Sledeće na redu su instant poruke. Možete da izaberete da li želite da ih blokirate ili pratite (ili ignorišete), a možete da nadgledate listu prijatelja i svih naloga koji se koriste za instant poruke. Nezaobilazne društvene mreže su sledeće u podešavanjima i ovde možete da uključite praćenje aktivnosti dece na dozvoljenim društvenim mrežama (koliko puta ih posećuju, koje naloge otvaraju i slično). U podešavanjima vezanim za vreme (sekcija Time) određujete u koje vreme deca mogu da koriste računar i koliko dugo (na primer, ukupno 2 sata dnevno), pri čemu vreme možete da merite i kao stvarnu aktivnost deteta, a ne samo dok je ulogovano na računar. U poslednjem delu podešavanja možete da podešavate kako i u vezi s čim će vam sistem poslati poruku, npr. kada se pokuša poseta blokiranom Web sajtu, kada se kreira novi nalog za društvene mreže, kada se pokuša chat sa blokiranim prijateljima i slično.

Pratite sve sa distance

(kliknite za veću sliku)

Aktivnosti i izveštaje, koji se u besplatnoj verziji pamte za zadnjih sedam dana, pratite u Activity sekciji. Ovde možete da proverite posete sajtovima, vreme poseta, blokirane aktivnosti, bilo da se radi o Web‑u ili instant porukama, šta je sve korišćeno kao termin za pretraživanje, kada je pristupano društvenim mrežama i drugo. Ako ste uključili ograničenja po pitanju vremena, možete da pratite i raspodelu vremena korišćenja računara. Na kraju, tu su i zbirni izveštaji sa grafikonima top posećenih sajtova i kategorija top chat posvećena prijateljima i najčešćim terminima pretrage.

Jedina poruka koju deca dobijaju prilikom korišćenja računara na kojem je instaliran Safety Minder jeste kada pokušaju da pristupe nedozvoljenim sadržajima, i na to ih upozorava malena simpatična kuca koja im daje mogućnost da se vrate i nastave sigurno ili mogu da roditeljima obrazlože zašto su otišli na taj Web sajt i zatraže dozvolu da ga pogledaju. Norton Safety Minder može takođe i delimično da blokira nedozvoljeni sadržaj, obično na onim sajtovima gde se takav sadržaj prikazuje kroz neprimerene reklame ili delove stranica.

Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost svoje dece na Internetu i ako možete sa njima da se otvoreno dogovorite o primeni rešenja koja će im ograničiti pristup nedozvoljenim sadržajima i vama omogućiti uvid u ove aktivnosti, probajte odlični paket čija je jedina mana što nema podršku za naš jezik.

Korisne adrese:

Norton, Online Family
http://onlinefamily.norton.com



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter