GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #182 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Instalacija na daljinsko upravljanje
Mladen Mijatović
Unica Wireless uređaji omogućavaju vam da modifikujete postojeću električnu instalaciju i dodate joj nove, pametne funkcije brzo i jednostavno. Nema bušenja i rušenja zidova i provlačenja novih kablova!
- PC #182 (Novembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Instalacija na daljinsko upravljanje

(kliknite za veću sliku)

Svako ko je bio u prilici da renovira stan ili poslovni prostor, da nešto prerađuje ili dorađuje zna koliki je problem menjati postojeće električne instalacije. Dovoljno je samo da prekidač za svetlo premestite s jednog na drugi zid i već vam ne ginu štemovanje, bušenje, polaganje više metara novog električnog kabla, ugradnja nove dozne i na kraju gipsovanje, gletovanje i krečenje da bi sve opet izgledalo lepo. Sa ovom situacijom se srećemo sve češće – uz visoke cene nekretnina i sve manje kvadrata na raspolaganju, vlasnici moraju da ekonomišu sa prostorom, pa se neretko desi da novi orman zakloni prekidač na zidu. Iz kompanije Schneider Electric stižu Unica Wireless uređaji koji ovakve probleme rešavaju brzo i jednostavno – bežičnim putem.

Prilepite prekidač na zid

Rešenje za premeštanje prekidača izgledalo bi otprilike ovako: postojeći prekidač za svetlo se demontira i u njegovu doznu na zidu se instalira Unica Wireless uređaj dimenzija običnog prekidača, koji u sebi krije minijaturni radio‑prijemnik; drugi uređaj, koji takođe ima formu tastera za svetlo, opremljen je radio‑predajnikom i baterijom, pa se jednostavno zašrafi ili prilepi na zid, orman, keramičke pločice... pritiskanjem posebnih tastera za uparivanje predajnik i prijemnik se međusobno povežu i od tada svetlom možete da upravljate pomoću bilo kojeg od ova dva Unica Wireless „prekidača“.

Predajni uređaj je toliko tanak da se uopšte ne razlikuje od vidljivog dela običnog prekidača za svetlo (čiji je najveći deo skriven unutar dozne, duboko u zidu). Spolja se ni po čemu ne bi reklo da je ovaj ultratanki prekidač samo prilepljen na gladak zid, jedna baterija traje od pet do sedam godina, a svi ovi uređaji su raspoloživi u nekoliko dezena primerenih dizajnu enterijera, tako da je varka potpuna.

Bežična komunikacija se ostvaruje radio‑vezom na 868 MHz. Domet je dovoljno veliki za normalnu primenu – na otvorenom prostoru i do 300 m, a uz prepreke u vidu zidova od 10 do 50 metara.

Fleksibilno upravljanje

(kliknite za veću sliku)

Unica Wireless koncept je zasnovan na bežičnim daljinskim upravljačima i prijemnicima, pri čemu se svaki predajnik može upariti s više prijemnika istovremeno, pa se sistem lako prilagođava potrebama. Pored pomenutog daljinskog tasterskog prekidača koji se može konfigurisati sa jednim ili dva tastera (može da upravlja sa dva nezavisna prijemnika), na raspolaganju su i ručni daljinski upravljači: mali, u vidu priveska sa četiri tastera (poput onoga od automobilskog alarma) i veliki metalni daljinac izuzetnog izgleda (svaki komšija će vam pozavideti na njemu) sa osam tastera i nizom piktograma koji možete po želji rasporediti tako da svaka sličica jasno sugeriše šta je funkcija kog tastera.

Prijemnik za svetlo, pored prekidača s relejem, postoji i u verziji sa prigušivačem (dimerom) osvetljenja, a na raspolaganju je i uređaj veće snage, namenjen upravljanju motorima (roletne na prozorima, vrata garaže, tende...) Pomenimo i prijemnik u vidu šuko‑utičnice u koju se može priključiti bilo koji potrošač. Posebno je interesantan kombinovani prijemno/predajni modul koji takođe ima izgled prekidača za svetlo: njime se može upravljati pomoću nekog od daljinskih upravljača, a takođe pruža mogućnost da pomoću njega upravljate drugim udaljenim prijemnicima.

Unica Wireless uređaji se mogu povezati i u režimu scenarija. To su kombinacije više akcija koje se istovremeno pokreću pritiskom na taster. Možete, recimo, da isprogramirate prijemnike tako da se, pri izlasku iz kuće, jednim pritiskom na taster istovremeno pogase sva svetla i spuste električne roletne. Takođe, pomoću dimerskih prekidača možete da definišete nekoliko različitih nivoa osvetljenja u raznim delovima stana. Pritiskom na taster aktivirate posebno svetlo za večeru, druženje, gledanje televizije, čitanje... eto efektnog načina za stvaranje atmosfere.

Korisne adrese:

Schneider Electric
http://www.schneider-electric.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #182
preview
Blueberry Net Cat M-03 C
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter