GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #182 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Blueberry Net Cat M-03 C
Voja Gašić
Domaća "mrežna maca" je napredovala, pa u trećem izdanju ovaj tablet krasi vrlo pristojan hardver, uz vrlo umerenu cenu.
- PC #182 (Novembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Blueberry Net Cat M-03 C

Blueberry Net Cat M-03C. Procesor: ARM Cortex A8 1,2 GHz (3D API podrška) • Memorija: 512 MB RAM, 4 GB interno, MicroSD do 16 GB • Ekran: 7” 800×480 multitouch • OS: Android 2.3.3 • Baterija: Li-Ion, 4 Ah • Komunikacija: Wi-Fi b/g/n • Kamera: 1,3 Mp. Cena: 19.900 dinara.

Net Cat M‑03 C dosta liči na svog prethodnika, najpre po konceptu koji je usmeren ka multimediji. Zato će probirljiviji korisnici, pogotovo zavisnici od mreža, pronaći dosta nedostataka koji bi kompletirali ambiciozniji mrežni uređaj – nedostaju GSM modul, Bluetooth, GPS, a na raspolaganju je samo frontalna, chat kamera. Budžetski pristup neminovno podrazumeva neke kompromise, ali ako ste ljubitelj mutimedije i igrica, ovaj tablet je dobar izbor.

Krenimo od poboljšanja koja ćete sigurno osetiti. Najpre, duplirana je količina RAM‑a (sada iznosi 512 MB) i ugrađene flash memorije (4 GB). Proširenje je i dalje moguće microSD/TrandFlash karticom do 16 GB, a proširivanje svakako ima smisla jer tablet radi na Android 2.3.3 pogon (Gingerbread), pa aplikacije možete da smeštate i na karticu. Specifikacije navode da je procesor Cortex A8 arhitekture na 1,2 GHz, a detaljnija provera system info softverom za CPU daje ARMv7 Processor rev 2 (v7l) na 1 GHz. Neka vas ne uzbuđuje ova mala dezinformacija, jer brzina, uz dodatak Mali 200 GPU‑a, na ekranu od 800×480 piksela daje vrlo živahne rezultate, pa gotovo da nema zabavne aplikacije na Android Market‑u koju ne možete da pokrenete. Mali GPU podrazumeva i 3D (OpenGL 2.0) akceleraciju, pa je igranje često ugodnije nego na dvostruko skupljim telefonima. Izabrana „telefonska“ rezolucija omogućila je i nesmetano korišćenje Market‑a, što je korisno, jer instalacija lokalnih APK fajlova ne daje uvek očekivane rezultate.

Ekran je upadljivo bolji nego na prethodnom modelu, a kapacitivna kontrola (izmerili smo pet multitouch tačaka) omogućava mnogo više primena i, naravno, igranja. Android‑a 2.3.3 podrazumeva podršku za Adobe Flash, što takođe garantuje prošireni izbor zabavnih sadržaja, društvenih i online igara. Za one koji više uživaju u video‑zapisima, pomenimo da Net Cat M‑03 ima HDMI izlaz koji hardver vrlo pristojno podržava. Za pravo uživanje u filmovima, serijama i muzici, preporučujemo priključivanje na neki HDMI displej, jer tablet ima samo mono zvučnik (istina, prilično glasan). Alternativa je da koristite slušalice.

Kad je u pitanju komunikacija, tablet je usmeren na Wi‑Fi. Podržani su standardi 802.11 b/g /n, a ako želite više da gledate HD sadržaje, preporučujemo da kućni sistem bazirate na „g“ ruteru ili Access Point‑u. Odsustvo GSM modula znači da ne možete da telefonirate, ali za one koji ne mogu bez mreže, raspoložive su druge opcije. Naime, USB port je host tipa, pa može da „udomi“ različite flash diskove (automatski ih mount‑uje), ali i foto-aparate, kamere i slične uređaje. Postojanje host režima omogućava i priključivanje USB mobilnih modema, a raspoloživi su drajveri za većinu aktuelnih modela. USB mobilni modem možete da koristite i za notebook i za tablet, te ne morate da kupujete više GSM kartica za svaki uređaj posebno. Jeste da rešenje sa USB modemom nije tako elegantno kao kartica u uređaju, ali daje GSM vezu i svakako predstavlja priliku za dodatnu uštedu.

Od uobičajenih senzora za tablete, tu su akcelerometar, senzor gravitacije, e‑kompas i senzor ambijentalnog osvetljenja. Za zabavu i većinu primena to je dovoljno iako će vam GPS verovatno nedostajati na putovanjima. Nažalost, zbog nedostatka Bluetooth-a, ne možete da računate ni na spoljni GPS modul. Najčudnije je, ipak, što ovom tabletu nedostaje mikrofon, iako je opremljen web kamerom.

Ako prihvatite njegova ograničenja, Net Cat M‑03C će vam pružiti dosta uživanja u multimediji, igranju, pa i korišćenju Interneta, ako vam je na raspolaganju Wi‑Fi ili USB GSM modem. Vrlo dobar hardver i softver pobrinuće se da sve teče brzo i glatko.

Korisne adrese:

Pinsoft
http://www.pinsoft.com

SLEDEĆI TEKST U PC #182
preview
Maskirani miševi
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter