GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #182 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Maskirani miševi
Branislav Bubanja
Još od 1963. godine, kada je napravljen prvi prototip miša, on suštinski nije menjao izgled. Da li je došlo vreme za promene? Genius je pripremio miša u obliku prstena, Ring Mouse, kao i Pen Mouse usmeren prema ljudima koji pero vole više od miša...
- PC #182 (Novembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Maskirani miševi

Genius Ring Mouse. Kontrola: 2 tastera + treći na touch panel-u * Preciznost: OptoWheel Touch kontrola, 1000 dpi * Veza s računarom: Bežična, RF, 2,4 GHz * Baterija: Li-Polymer * Cena: 30 evra.
(kliknite za veću sliku)

Genius ima u ponudi dva, sa dizajnerskog stanovišta, neobična miša (ako ove alternativne pokazivačke uređaje uopšte možemo tako da nazovemo): jedan u obliku prstena, a drugi u formi olovke.

Genius Ring Mouse je najmanji uređaj sa funkcijom miša koji smo videli. Napravljen je u obliku prstena, s namerom da se drži na kažiprstu. Gumena traka koja drži uređaj da ne spadne s prsta blago je rastegljiva, ali njen osnovni položaj je takav da mogu da ga koriste samo odrasle osobe. U nedostatku boljeg izraza, Ring Mouse bismo mogli nazvati hibridom između miša, touchpad‑a i trackball‑a. Glavni kontrolni deo ovog uređaja je OptoWheel Touch Panel dimenzije 15×10 mm. To je neka vrsta „klikabilnog“ touchpad‑a s rezolucijom od 1000 dpi. Kada se uređaj nalazi na kažiprstu, ova kontrola dolazi tačno u domet palca i njegovim pomeranjem po površini se kontroliše kursor. U početku, dok se ne naviknete, kursor miša zbog male površine ima tendenciju da poskakuje po ekranu, ali kada se stekne osećaj, taj početni efekat se polako gubi. Dobro je što uređaj radi bežično i ne smeta mnogo na prstu dok njime kucate, a kad vam zatreba pomoć miša, gotovo da ne morate da podižete ruku s tastature.

Iako mu je osnovna funkcija da zameni miša, uz pomoć softvera, koji stiže u kompletu, može da se iskoristi i za neke druge namene. Tada može da se prebaci u prezentacioni ili u režim Media Center‑a. Uređaj ima sopstvenu punjivu bateriju koja se dopunjava preko USB priključka. Zgodan je kao saputnik uz prenosive računare jer ne zauzima mnogo mesta, a u kompletu se dobija i kutijica za nošenje u koju mogu da stanu uređaj, bežični prijemnik i kabl za punjenje.

Genius Pen Mouse. Kontrola: 2 tastera + treći na vrhu olovke * Preciznost: Optički senzor, 1200 dpi * Veza s računarom: Bežična, RF, 2,4 GHz * Baterija: 1 AAA * Cena: 22 evra.
(kliknite za veću sliku)

Pen Mouse je model kojim je Genius pokušao da rad na računaru prilagodi ljudima koji nisu vični korišćenju miša. Osoba koja pravi prve korake u svetu računara često ima problema s kontrolom kursora pomoću miša. Ako bi se taj osnovni pokazivački uređaj prikazao u obliku olovke, upotreba bi im bila mnogo intuitivnija. Pen Mouse se izgledom gotovo ne razlikuje od obične olovke koju svakodnevno koristimo. On može da bude od velike koristi svima koji koriste raznorazne grafičke programe, jer dobijaju deo slobode pokreta koja je dosad bila rezervisana samo za vlasnike grafičkih tabli.

Miš je zasnovan na optičkoj tehnologiji, a „vrh olovke“ je u stvari optički senzor i levi taster. Preostala dva tastera, desni i scroll, postavljeni su u domet kažiprsta. Radi štednje baterije, posle nekoliko minuta neaktivnosti, uređaj se uspavljuje, a ponovo je spreman za rad nakon pritiska na bilo koji taster.

Iako će raditi pod uglovima od 45 do 90 stepeni u odnosu na podlogu, primetili smo da se najbolji rezultati kontrole ostvaruju ako se miš drži pod uglom od oko 80 stepeni. Ako ste navikli da olovku držite pod nekim drugim uglom, moraćete malo da se prilagođavate, ali je proces navikavanja brz.

Klasični miševi (kako god bili dizajnirani) koji klizaju po stolu, verovatno će i dalje biti jedan od najlakših načina upravljanja računarom. Međutim, uvek je bilo i uvek će biti specijalizovanih poslova koji zahtevaju nešto drugačiji dizajn ovih perifernih uređaja. Upravo tu svoju šansu mogu da traže inovativno dizajnirani „miševi“ koje nam je ponudio Genius.

Korisne adrese:

Computer Dream
http://www.computerdream.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter