GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
Nenad Akšić
Arhiva tekstova čiji je autor Nenad Akšić. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u arhivi PC-a (182) Samo tekstovi objavljeni online (33)
- PC #280 u prodaji po ceni od 290 din
broj
preview
Nenad Akšić
Nikon je pre par godina modelom D40 uveo DSLR u amaterske vode, gde su do tada vladali "prosumer" aparati. Trend se jasno ocrtava, a DSLR aparati zamenjuju prosumer modele. Da vidimo šta donosi D60.
nopreview
Canon EOS 450D
Nenad Akšić
Japanski gigant po tradiciji svakih godinu i po izbaci naslednika cenovno najpopularnijeg segmenta DSLR klase. Počevši od EOS 300D, preko 350D i 400D, stižemo do najnovijeg modela, EOS 450D. Pokazaće se da je ovo najveći skok koji je Canon napravio u DSLR serijalu.
preview
Nenad Akšić
Pred nama se našla robustna mašina, daleko veća od svih Olympus-a koje smo opisivali proteklih godina - Olympus E3. Još jedan DSLR sa Live ekranom ili nešto suštinski novo?
nopreview
Olympus EVOLT E-410 i E510
Nenad Akšić
Japanska kompanija je zaista bila vredna tokom leta: dok je konkurencija pretežno mirovala, Olympus je izbacio dva nova modela: EVOLT E-410 i E510. To su DSLR fotoaparate kojima možete slikati gledajući displej umesto okulara...
nopreview
Nikon D40X - Profesionalac za amatere
Nenad Akšić
Nikon namerava da liniju modela bez čuvenog "šrafcigera" drži po strani od ostalih DSLR-ova, D40 i D40X obitavaju kao posebna rešenja, dok su za nešto zahtevnije korisnike ostavljeni su D50, D80 i D200.
nopreview
ECS Green 320 notebook
Nenad Akšić
Kakva je to notebook platforma čija end-user cena iznosi samo 448 evra sa sve PDV-om? Odmah ćemo razuveriti čitaoce da to nisu ni Intel, ni AMD, već nešto treće - proizvođač koga smo skoro zaboravili!
preview
Nenad Akšić
Pošto smo krajem prošle godine konstatovali da čak i domaće tržište poslovnih desktop konfiguracija polako nestaje, okrenuli smo se pobedničkom notebook taboru. Kolekcija za proleće-leto 2007. sadrži nešto manje brendova, ali su modeli sve kvalitetniji i pristupačniji. A uz to ih možete poneti sa sobom...
nopreview
Kreativni sistem bliceva
Nenad Akšić
Nikon trenutno ima najnapredniji sistem bliceva koji su međusobno umreženi, pa smo poželeli da ga testiramo i utvrdimo zašto je toliko cenjen...
nopreview
DSLR trka se nastavlja
Nenad Akšić
Većinu tekstova o DSLR aparatima obično počinjemo konstatacijom da su cene ovakvih uređaja sve niže. Na radost svih zainteresovanih, takav trend se nastavlja, a do nas su stigli novi DSLR aduti firmi Canon i Nikon: EOS 400D i D40.
preview
Nenad Akšić
Ne pamtimo da smo nekada testirali kompjuter namenjen deci. Posle hrpe kućnih i poslovnih konfiguracija, u Redakciju je pristigla mašina sasvim posebnog izgleda i namene...
nopreview
Poslovne konfiguracije
Nenad Akšić
Časopis "PC" početkom svake godine nudi uporedni test poslovnih računara, ali svemu najzad dođe kraj, pa i ovoj tradiciji - svega osam računara na testu dokazuje koliko je ovaj segment tržišta u opadanju; svi prelaze na notebook-e. Ipak, računar na stolu u nekim firmama ostaje racionalnije rešenje, pa smo pažljivo isprobali kandidate...
nopreview
DSLR i treća strana
Nenad Akšić
Canon i Nikon jesu vodeći svetski proizvođači DSLR aparata, ali na sceni postoje i drugi "igrači", koji nude modele vredne pažnje. Ovoga puta na naš test su stigli Olympus E-400 i Samsung GX-1S...
nopreview
Amilo Li1720 i Amilo Pro 3205
Nenad Akšić
Posle dva velika testa notebook-ova koje smo radili u letnjim brojevima "PC"-ja, FSC je ponudio puno novih modela, a za ovaj test smo izabrali jedan veliki i jedan mali notebook: Amilo Li1720 i Amilo Pro 3205.
preview
Nenad Akšić, Mladen Mijatović, Aleksandar Veljković, Branko Maksimović
I ove godine tradicionalna sezona kupovine računara počinje čitanjem velikog testa koji objavljuje naš časopis. Pred nama se našlo 38 konfiguracija koje smo dobili od 16 domaćih kompanija. Gde otići po jeftin, savremen, snažan i(li) vrhunski računar?
nopreview
Nešto između
Nenad Akšić
DSLR fotoaparati su sve prisutniji na najširem tržištu, pa segmentacija ponude postaje sve preciznija. Nikon je do skora nudio skupi D200 i znatno jeftiniji D50, a sada se pojavljuje "nešto između" - D80 košta ispod 1000 evra a po mogućnostima je sasvim blizu višestruko skupljem prethodniku...
nopreview
Pero laka kategorija
Nenad Akšić
Sve češće vidimo oglase u kojima se računari nude za 199 evra (plus PDV) ili još bolje za 199 evra sa PDV-om. Zvuči primamljivo, ali šta se uopšte dobija za toliko para? Tražili smo na test najjeftinije domaće računare i na poziv se odazvalo pet firmi...
preview
Nenad Akšić
Treba li da uvedemo kategoriju prevozivih notebook-ova? Dell XPS M2010 jedino tako može da se transportuje, ali njegovih 8.2 kg mase efektno menja oblast primene...
preview
Nenad Akšić
PC Muzej se u junu uspešno predstavio posetiocima u dve galerije, a planovi za jesen se polako pripremaju. Kako je teklo prikupljanje opreme i "restauracija" starih računara? Pročitajte izvode iz Dnevnika glavnog kustosa Muzeja...
preview
Nenad Akšić, Mladen Mijatović
Tržište notebook računara očito cveta - za naš veliki test najavljeno je preko 80 modela koje smo, precizno definišući klasu biznis mašina, sveli na 44 ozbiljna kandidata za poslovne ljude koji traže dobar balans između mobilnosti i računarske snage.
preview
Nenad Akšić
Nikon je firma sa izuzetnom reputacijom na tržištu fotoaparata, pre svega zahvaljujući tome što njihovi modeli zacrtavaju trendove i uvode nove tehnologije. Šta je sve donela P serija?
preview
Slađana Radivojević, Nenad Akšić
Već nekoliko godina vas ubeđujemo da početak letnje sezone predstavlja idealnu priliku za nabavku prenosnog računara, pošto veliki proizvođači baš tada pripremaju lepa iznenađenja za kupce. Da li je i 2006. godine tako pokazaće pregled 28 aktuelnih modela sa domaćeg tržišta...
preview
Dejan Ristanović, Nenad Akšić
Lepo je kada se neka ideja ostvari, a još lepše kada premaši i najsmelije prognoze - kroz galeriju "Progres" je tokom Noći muzeja prodefilovalo preko 10,000 posetilaca, na ulazu su se formirali redovi, a većina posetilaca je bila naprosto fascinirana starim računarima. Dobar motiv da krenemo dalje...
nopreview
Ako želite pokretne slike
Nenad Akšić
Proizvođači kamkordera izbacuju nove serije na tržište jednom godišnje, najčešće u periodu februar - mart. Tako su se pred nama našle nove generacije digitalnih kamera za ovo leto, a prilika za kuovinu nikada nije bila bolja - ako ste savladali pravljenje fotografija, zašto ne biste u svom digitalnom albumu zabeležili i pokret?
preview
Nenad Akšić
Posle šest meseci priprema, došlo je vreme da postavka PC Muzeja ugleda svetlost dana, u galeriji "Progres" tokom manifestacije "Noć muzeja", a onda i u galeriji "O3one" na Andrićevom vencu...
nopreview
Trio Acer-a
Nenad Akšić
Mnogi ne znaju da Acer spada u red najvećih proizvođača mobilnih računara na svetu. Pred nama su se ovoga meseca našla tri računara: dva notebook-a iz TravelMate i jedan iz Aspire serije.
nopreview
Olympus E-330
Nenad Akšić
Pre nekoliko meseci Olympus je najavio nešto do tada neverovatno: DSLR aparat sa Live View opcijom. I tako se pred nama našao Olympus E-330.
preview
Nenad Akšić
Nakon pet meseci, akcija PC Muzej ulazi u finalnu fazu - prikupljamo eksponate i pripremamo postavku koju će već 3. juna, u okviru manifestacije "Noć Muzeja", zainteresovani moći da vide u galeriji "Progres"...
nopreview
Prenosivi teškaši
Nenad Akšić
Pojava sve većeg broja notebook-ova sa 17-inčnim ekranima, prosto nas je naterala da napravimo mali pregled. Da li su to naši budući kućni računari?
nopreview
AMD u Imtel-u
Nenad Akšić
Često smo slušali o kompanijama koje su dobile sertifikate o implementaciji Intel-ovih procesora u računarima, a sada je naše tržište osveženo ponudom kompjutera koje je sertifikovao konkurent, firma AMD.
nopreview
IBM Z60m
Nenad Akšić
Lenovo konačno nastupa i na našem tržištu, razvijajući brend otkupljen od velikog IBM-a. Kako se pokazao ovaj notebook prilično velikih dimenzija iz Z serije?
nopreview
Nezavisni TV tjuner
Nenad Akšić
AVerTV Box7 Live je namenjen manje zahtevnim korisnicima koji žele da gledaju televiziju na monitoru bez uključivanja računara. Kako radi?
preview
Nenad Akšić
Naša priča o PC Muzeju ušla je u četvrti mesec. Predloga je sve više, kao što smo i očekivali, a dobre vesti daleko se šire. Dan otvaranja izložbe je sve bliži!
preview
Nenad Akšić
U eri porasta popularnosti notebook računara, sve je teže tržištu ponuditi nešto originalno. Pogledajmo adute firme ASBIS iz serije Prestigio, koju karakteriše minimalistička koncepcija...
nopreview
Efikasniji ADSL
Nenad Akšić
ADSL je pristupačan u sve većem broju srpskih gradova i na sve više centrala, pa raste i potražnja za opremom koja će omogućiti da se dugo očekivani priključak iskoristi na optimalan način. Čime da, uz minimalne troškove, povećate mogućnosti svog broadband-a?
nopreview
Bežični zvučnici Logitech Z-5450
Nenad Akšić
Wireless tehnologija stiže lagano i među zvučnike, a dobar primer je Logitech Z-5450 Digital sistem.
nopreview
Televizija na desktop-u
Nenad Akšić
Nakon prošlomesečnog testa TV kartica, posvetili smo pažnju softveru koji omogućava njihov rad i od koga uveliko zavisi njihova funkcionalnost, ali i vaše uživanje pri gledanju "računarske televizije".
preview
Nenad Akšić
Naša akcija se širi, a predloga čitalaca je sve više. Nadamo se da će uskoro moći da bude predstavljena i prva postavka PC muzeja.
nopreview
Sinonim za komunikaciju
Nenad Akšić
Ime US Robotics već decenijama predstavlja sinonim za kvalitetna mrežna i ostala komunikaciona rešenja. Pred nama se našla njihova gama proizvoda koji kombinuju wireless i ADSL pristup.
nopreview
Poslovni ASUS W3H00
Nenad Akšić
Serija ASUS notebook-ova sa početnim slovom "W" uvek je označavala skupe i kvalitetne prenosive računare. Tako je na test stigao W3H00, koji po svim specifikacijama predstavlja pravo poslovno rešenje.
nopreview
LW20: Aždaja u malom
Nenad Akšić
Mali i neverovatno snažni notebook-ovi su po pravilu vrlo skupi, ali i interesantni. LW20-JDMH1 je LG-jev predstavnik u ovoj klasi, a nas je zanimalo šta se krije u kućištu koje košta 2220 evra...
preview
Nenad Akšić
Ako ono čime se bavimo ima istoriju, imaće i budućnost. Pomozite da, zajedničkim snagama, napravimo "PC Muzej"!
nopreview
2c or not 2c
Nenad Akšić
Naslov ne treba da vas prevari - nije u pitanju nikakav veliki pronalazak, već želja da gledamo televiziju na našem monitoru. Ponuda tjunerskih kartica je veoma dobra, ali nije lako izabrati adekvatnu...
nopreview
Dve Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našla dva modela Web kamera na ovom tržištu potpuno anonimnih proizvođača Wirtek i Action Multimedia. Već viđeni servisi ili nešto novo?
nopreview
Genius Mini Tracer miš
Nenad Akšić
Mini Tracer je žični model miša sa PS/2 ili USB priključkom, sasvim dovoljnom dužinom kabla, solidnom ergonomijom i prosečnim kvalitetom izrade. Fali li mu šta?
preview
Nenad Akšić
Možda je četvrt veka, koliko kod nas izlaze računarski časopisi, sa istorijskog aspekta kratak period, ali je za nas on veoma značajan. Došao je trenutak da sakupimo sve one stvarčice koje su nas za sva vremena privukle u IT svet...
nopreview
GlacialTech kuleri
Nenad Akšić
Kompanija koja je već sebi stvorila renome na tržištu kulera poslala nam je dva zanimljiva modela: Turbine 4500 i Limba 2000.
nopreview
Prvi U3 fleš disk
Nenad Akšić
U3 je platforma namenjena proizvođačima hardvera i tvorcima softvera za tzv. smart drive computing uređaje. Kako će raditi vaš budući flash disk sa kompjuterom u sebi?
nopreview
ASUS A7V notebook
Nenad Akšić
Kada vam najave "gabaritan" notebook, uglavnom pretpostavljate da će on biti nešto veći ali da ćete ga ipak lako staviti u svoju omiljenu torbu. A onda je stigao džin iz ASUS-a...
nopreview
Toshiba L20-101
Nenad Akšić
Brend Satelitte odavno nismo imali na test stolu, te je Toshiba L20101 predstavljala odličan način da vidimo gde se ova serija danas nalazi.
nopreview
BTC DVD čitač
Nenad Akšić
U doba kada se uglavnom kupuju DVD pisači i Combo uređaji, poneko ipak želi da kupi DVD čitač. Isprobali smo BDV 316E.
nopreview
ASUS MyCinema TV tjuner
Nenad Akšić
Nakon dužeg perioda tajvanski ASUS je izbacio na tržište novi tjuner P7131, koji treba da nasledi njihov poznati TVFM model. Ima li pomaka u svetu televizije na PC-ju?
nopreview
Canyon zvučnici
Nenad Akšić
Moraju li zvučnici uvek da budu crni? Canyon je napravio interesantan CN-SP51OP 5.1 set belih zvučnika...
nopreview
Tri tanke tastature
Nenad Akšić
Popularnost slim tastatura za desktop računare porasla je u poslednje dve godine. Pred nama su se našle tri tastature sa PS/2 priključkom koje dolaze iz firmi Chicony i Genius.
nopreview
LG GE50 notebook
Nenad Akšić
Od svih LG-jevih notebook-ova koje smo ikad imali prilike da testiramo, GE50 se pokazao kao najveća nepoznanica.
nopreview
Canon DC10 kamkorder
Nenad Akšić
Da li DVD kamkorderi predstavljaju budućnost kućnog video zapisa? Teško je reći, ali je Canon ovim modelom počeo da piše istoriju...
nopreview
Gigabyte notebook-ovi
Nenad Akšić
Predstavljamo nekoliko notebook računara renomirane firme Gigabyte - šta su Tajvanci smislili za razne kategorije korisnika, održavajući nisku cenu opreme?
nopreview
Canon MVX45i kamkorder
Nenad Akšić
MiniDV kamkorderi sa optičkom stabilizacijom su uvek spadali u viši cenovni rang, pa je njihova popularizacija išla sporo. Sada cena pada ispod 1000 evra, a pred nama se našao Canon miniDV sa takvom funkcijom...
preview
Nenad Akšić
Trend da veliki proizvođači core komponenti diverzifikuju svoje proizvodne programe nastavio je MSI koji na naše tržište ulazi sa filozofijom barebook-a.
nopreview
Tri DSLR aduta
Nenad Akšić
Pred nama su tri nova modela starih konkurenata na DSLR tržištu, firmi Canon, Nikon i Olympus. Pogledajmo koliko su napredovali i šta EOS 20D, D70s i E-500 donose korisniku.
nopreview
iDAY: Upecajte profIT
Nenad Akšić
Slogan Fishing for ProfIT je prosto prožimao hotel NORCEV na Fruškoj gori. Skoro 200 partnera firme PiN Computers slušalo je i diskutovalo o novitetima u IT svetu...
nopreview
USB fleš diskovi
Nenad Akšić
USB diskovi su danas toliko široko prihvaćeni da ih svaki od čitalaca verovatno nosi u džepu ili tašni. Često ih menjamo, a na našem tržištu ima zanimljivih modela izuzetnih performansi...
nopreview
AIRIS notebook-ovi
Nenad Akšić
AIRIS ima u ponudi kako entry-level modele, tako i one najjače sa Pentium M i Pentium 4 procesorima. Filozofija kompanije je slična Gericom-ovoj, dakle, nešto više kompromisa oko kvaliteta radi postizanja nešto niže cene od konkurencije.
nopreview
3D kućište iz Gigabyte-a
Nenad Akšić
Svojevremeno je Gigabyte u svoju ponudu uveo notebook-ove, pa mrežnu opremu, a sada se srećemo sa prvim kućištem nazvanim 3D Aurora.
nopreview
Prestigio mobilni disk
Nenad Akšić
Prestigio Pocket Drive PPS1820, kako glasi puno ime ovog prenosivog diska, teži tačno 95 grama. Kada se uz njega doda kratki USB kabl, masa jedva premašuje deseti deo kilograma. Zainteresovani?
nopreview
Gericom Ego GT 1780
Nenad Akšić
Prošlo je oko pola godine kako se nismo sreli sa nekim Gericom notebook-om iz Ego serije. Posle modela 1560, stiže nam i nešto napredniji GT 1780. Izgled je ostao sličan, ali je "ispod haube" dosta toga unapređeno.
nopreview
Chieftec trojka
Nenad Akšić
Najnovija generacija Chieftec kućišta nije donela neke veće novosti, ali vredelo je pogledati tri suštinski različita modela: desktop, midi i big tower.
preview
Nenad Akšić
Dimenzije Dell-ovog notebook-a odmah ukazuju da se radi o uređaju čiji su aduti budu portabilnost i dug rad na baterijama. Testiranje je pokazalo da Latitude X1 predstavlja mnogo više od malog računara...
nopreview
Sigurnost iznad svega
Nenad Akšić
Savremena kretanja u oblasti računarske obrade video materijala nisu zaobišla ni područje video nadzora - sve je više jeftinih uređaja koji će pojačati sigurnost vašeg stana ili poslovnog prostora.
nopreview
Polaroid digitalni fotoaparati
Nenad Akšić
Borba za pozicije na tržištu fotoaparata uvek je bila žustra, i decenijama se vodila među desetak firmi. Polaroid je iskakao iz priče, a sada se u nju uključuju nizom modela...
nopreview
TwinMOS memorijske kartice
Nenad Akšić
Ime TwinMOS, koje smo navikli da čujemo na području sistemskih memorija, ovog puta pred nama nastupa sa memorijskim karticama...
nopreview
Genius Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našla četiri modela Web kamera od kojih je tri potpisao čuveni Genius. Isprobajte ovaj "obavezni" periferijski uređaj za korisnike broadband konekcije.
nopreview
DSLR za mase
Nenad Akšić
DSLR aparati sa izmenjivim objektivima bili su doskora preskupi uređaji namenjeni prekaljenim profesionalcima. Danas su cene takve da DSLR aparat može da nabavi i zahtevniji amater. Šta se nudi na domaćem tržištu po ceni ispod 1000 evra?
nopreview
Genijalni zvučnici
Nenad Akšić
Genius predstavlja tri nova seta zvučnika, a o istom "trošku" upoznaćemo se sa starijim modelom, njihovim najpopularnijim predstavnikom među Home Theater sistemima.
nopreview
Transcend Jet Flash
Nenad Akšić
Na prvi pogled klasični USB diskovi, JetFlash 110 modeli kriju u sebi nekoliko možda i neočekivanih funkcija.
nopreview
Intex PC TV Capture
Nenad Akšić
Ako planirate smeštanje računara u centar kućne zabave, TV kartica je važna komponenta sistema. Isprobali smo Intex-ov adut...
nopreview
Sapphire Theatrix
Nenad Akšić
Pošto je ATI već napravio sebi ime na polju čipova za video obradu, sasvim logičan sled je bio da pored All-in-Wonder kartica ponude i klasične TV tjunere, bolje reći kartice za video obradu.
nopreview
ADSL trojka
Nenad Akšić
Ako želite da izvučete maksimum iz svoje konekcije, ruter je uređaj o kome vredi razmisliti. Testirali smo tri ADSL modema i rutera potpisanih od strane firme Geneko.
nopreview
Asus kućišta
Nenad Akšić
Prve informacije o modelu Vento stigle su pre nekoliko meseci, ali smo na ovo kućište zaista dugo čekali. Najzad je pred nama vrh ponude, pa smo sa pravom očekivali puno...
nopreview
Philips Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našle dve Web kamere koje je potpisao Philips, dajući im čudna imena SPC 200NC i DMVC 1300K. I sami proizvodi su neobično koncipirani...
nopreview
Secure Digital na tronu
Nenad Akšić
Trend proizvodnje jeftinijih, manjih i lakših digitalnih fotoaparata uslovio je promene i na tržištu memorijskih kartica. Compact Flash standard polako odlazi u istoriju, a zamenjuje ga Secure Digital...
nopreview
LG VS5H1 notebook
Nenad Akšić
LG LS50-VS5H1 košta 1.380 evra (sa PDV-om) što zvuči jako povoljno kada pogledate šta dobijate u kućištu. Da li je bilo i nekih ozbiljnijih kompromisa?
nopreview
Audigy 4
Nenad Akšić
Preskakanje oznaka proizvoda je postalo praksa u kompjuterskoj industriji pa je Creative toliko očekivanog naslednika Audigy 2 serije nazvao Audigy 4 Pro. Da li su promene tolike da zaslužuju "kvadriranje" oznake?
nopreview
Logitech Quickcam
Nenad Akšić
Logitech je nedavno predstavio Web kameru čija su osnovna namena video konferencije. Baš zgodno za naše nove ADSL priključke...
nopreview
Canon MVX330i kamkorder
Nenad Akšić
Kada smo na Canon-ovoj konvenciji na Paliću upoznali MVX3xx serijom MiniDV kamkordera, unapred nam je najavljeno da će ona sadržati nekoliko novih modela. MVX330i liči na prethodnike, kojima smo bili zadovoljni, pa je vredelo isprobati unapređenja...
nopreview
Dva kulera za leto
Nenad Akšić
Cooler Master je ponudio dva nova modela: Ultra Vortex i Hyper 6 Plus. Koji izabrati za vruće dane koji dolaze?
nopreview
Sony VAIO VPN-X505
Nenad Akšić
Subnotebook računare prilično retko dobijamo na test, pa smo rado pogledali Sony-jevog mališu. Šta je sve stalo u njegovih 785 grama?
nopreview
Malo, manje, SFF...
Nenad Akšić
Svake godine MSI, Asus, Gigabyte, DTK i Shuttle plasiraju nekolicinu modela sa SFF prefiksom. Većina ovih noviteta nikad ne stigne do našeg tržišta, ali stvari se polako menjaju...
nopreview
Intex fioka za poneti
Nenad Akšić
Eksterne fioke za hard diskove se povezuju na FireWire ili USB interfejs, ali su često praćene adapterom za struju koji nije zgodan za nošenje u džepu. Intex je poslao model sa ugrađenim adapterom unutar same fioke.
nopreview
Sony DV kamere
Nenad Akšić
Sony je odavno poznat po miniDV kamkorderima, pa smo očekivali i dobre predstavnike među ovogodišnjim modelima. Pred nama su se našli DCR-HC19E i HC39E...
nopreview
Asus A6 notebook
Nenad Akšić
A6 serija predstavlja odgovor kompanije Asus na veliku potražnju desktop replacement notebook-ova baziranih na Centrino specifikaciji.
nopreview
Tercet Neo zvučnika
Nenad Akšić
Neo SW-H55 je 5.1 sistem koji je na nas ostavio izvanredan utisak, pa smo se zainteresovali i za tri jeftina 2.1 sistema istog proizvođača.
nopreview
Media Play Cordless Mouse
Nenad Akšić
MediaPlay Cordless Mouse je nešto zaista novo - kvalitetnan miš koji olakšava kontrolu programa Winamp, Media Player i sličnih. Još malo pa hibrid miša i daljinskog upravljača...
preview
Nenad Akšić
Većina korisnika kompjutera nije svesna uticaja kvaliteta kućišta na rad kompletnog sistema, pa kod kupovine obraćaju pažnju isključivo na izgled i cenu. Praksa pokazuje da ovoj komponenti treba posvetiti više pažnje...
nopreview
MiniDV za mase
Nenad Akšić
Došlo je vreme za kupovinu DV kamere - naš test je pokazao da u svakoj od klasa postoje modeli vredni preporuke, koji će vam omogućiti da kućne snimke konačno pogledate u modernijoj tehnici, na DVD i DivX uređajima...
nopreview
Sweex 16 in 1
Nenad Akšić
Kompanija Sweex je poznata pre svega po jeftinim proizvodima. Ovom prilikom upoznajemo njihov čitač memorijskih kartica u čak 16 formata.
nopreview
FSC Amilo Pro V2020
Nenad Akšić
Pad cena Centrino čipova uslovljava sve niže cene notebook-ova: za 1320 evra dobijate Pentium M procesor na čak 1.6 GHz, 15.1" ekran i DVD pisač. Kako sve to funkcioniše u praksi?
nopreview
Gigabyte G-Max N411
Nenad Akšić
Posle dobrog nastupa na tržištu notebook-ova krajem prošle godine, tajvanski Gigabyte je malo sačekao sa novitetima, a sada kreće napred...
nopreview
Centrino na kvadrat
Nenad Akšić
Intel, kao tržišni lider u oblasti notebook-a, promoviše novu Centrino platformu čije je radno ime Sonoma. Isprobali smo je na LG LW70 računaru...
nopreview
Sklopite svoj notebook
Nenad Akšić
Ponuda barebook-a iz ASBIS-a, sa kompletnim rešenjem za domaće integratore, predstavlja značajnu novost za korisnike koji žele da drže pod punom kontrolom sastav svog računara.
preview
Nenad Akšić
Većinu čitalaca verovatno zaboli glava kada pomisle na upgrade matične ploče, a samim tim i čitavog sistema. Kada je upgrade moguć i kada ima smisla? Koje komponente izabrati?
nopreview
Gericom Cinema XXL 3280
Nenad Akšić
Kompanija Gericom je predstavila Cinema XXL 3280, notebook čija je namena vidljiva već iz imena. Radi se o klasičnom desktop replacement računaru koji teži preko 4 kilograma, pa očito nije namenjen (pre)čestom prenošenju.
nopreview
Asus A4500
Nenad Akšić
A4500 je Celeron D notebook koji donosi napredak u odnosu na Celeron-e iz prethodne generacije. Kako se on snalazi u desktop replacement klasi?
nopreview
Canon MVX250i
Nenad Akšić
Posle nekoliko Canon kamkordera iz serije 700, predstavljamo model koji pripada (za jednu stepenicu) višoj klasi. Pola kilograma mase i CCD od 1.33 Mp. Kako izgledaju filmovi?
nopreview
HP Compaq nxx9030
Nenad Akšić
HP Compaq nx9030 nudi standardnu opremu, uz masu od 3 kilograma i 15" monitor. Kako ta kombinacija funkcioniše?
nopreview
Seagate eksterni disk
Nenad Akšić
Eksterni hard diskovi velikog kapaciteta su pravi raritet na ovom području, pa nas je pojava Seagate-ovog 200 GB modela itekako zainteresovala.
nopreview
NEC Versa M500c
Nenad Akšić
NEC se odlučio za konzervativnu koncepciju i dizajn, pa Versa M500c liči na "monumentalne" notebook-e. Ipak, računar je itekako moderan...
nopreview
Sony PCV-W1 računar
Nenad Akšić
Ne sećamo se da je neki desktop računar izazvao više čuđenja u Redakciji od Sony-jevog PCV-W1. Trebalo je vremena da pronađemo sve interfejse i periferije po ovom čudu tehnike...
nopreview
Logitech V500 miš
Nenad Akšić
Bežični miševi zahtevaju prijemnik povezan sa računarom koji zauzima određen prostor. U slučaju V500 Cordless Notebook modela, USB prijemnik se smešta u samog miša...
nopreview
Računari za veliki biznis
Nenad Akšić
Kako su se domaći distributeri pripremili za velike narudžbine računara koji će vredno raditi u korporativnim mrežama? Uporedno smo testirali poslovne konfiguracije...
nopreview
Transcend TV-tuner Box USB 2.0
Nenad Akšić
Pred nama se našao eksterni Transcend TV-tuner Box USB 2.0 čija je oznaka TS-TVW2P, pri čemu ovo "P" na kraju imena znači da je reč o tjuneru koji podržava PAL standard.
nopreview
Notebook po želji
Nenad Akšić
Na našem tržištu se pojavio sasvim nov proizvod - barebook. To je analogija barebone-u u svetu desktop računara, dakle prenosivi sklop kućišta, LCD-a i matične ploče.
nopreview
Gericom Overdose notebook
Nenad Akšić
Ideja Gericom-a da za 1035 evra napravi Centrino računar je pravi poduhvat koji je ipak zahtevao neke kompromise...
nopreview
Panasonic NV-GS400EG-S DV
Nenad Akšić
Šta se krije ispod kućišta nešto većih gabarita nego što smo navikli? Prva napomena bi treba biti da je ovo kamkorder sa tri CCD-a...
nopreview
Tercet 5.1 zvučnika
Nenad Akšić
Svima poznati Philips i dva "neznanca", Everest i Microlab, poslali su nam na test svoje komplete 5.1 zvučnika. Šta smo čuli sa njih?
nopreview
DTK DEFT 865G barebone
Nenad Akšić
Ime DTK odavno nismo sretali u našim krajevima, pa pojava njihovog DEFT-865G mini-barebone-a nije mogla proći neopaženo.
nopreview
ASUS barebone
Nenad Akšić
S-presso je lepo dizajniran barebone, sa instaliranom ASUS-ovom matičnom pločom zasnovanom na Intel i865 čipsetu. Kakav računar je izgrađen na ovoj osnovi?
preview
Nenad Akšić
Tajvanski Gigabyte pokazao je da dobijamo potpuno novu kategoriju notebook-ova - njihov N601 je mala multimedijalna radna stanica.
preview
Nenad Akšić
Rad od kuće je trend koji se i u našim uslovima afirmiše, a za takav rad potreban je ne samo dobar i pouzdan računar, već i prateća oprema u vidu štampača, skenera, faksa... Kako domaće računarske firme vide potrebe SOHO korisnika?
nopreview
NEC Versa C-160 notebook
Nenad Akšić
NEC Versa C-160 je klasičan primer desktop replacement računara, pa nas je pre svega zanimalo zašto on košta samo 930 evra.
nopreview
Gericom EGO 1560 XL
Nenad Akšić
Pažljivi čitaoci našeg časopisa su primetili "poplavu" notebook-ova koji nose nalepnice Centrino i ATi Radeon 9700 Mobile. Ta kombinacija se dobro pokazuje kod Gericom računara,
nopreview
Canon MV750i digitalni kamkorder
Nenad Akšić
Canon je sve snažniji na tržištu digitalnih kamkordera, a njegovi aduti su niska cena praćena solidnim performansama. Vredi li kupiti MV750i?
nopreview
Intel HAM modemi
Nenad Akšić
Dva interna PCI modema, koja nose Intel HAM čipove i536EP i i537EP, susrela su se sa verovatno najgorim telefonskim centralama u našem gradu. Rezultat?
nopreview
Hitachi diskovi
Nenad Akšić
Na našem tržištu je poslednjih godina uvedeno "pravilo" da se u konfiguracije smeštaju Maxtor diskovi, pa smo permanentno zasuti modelima ovog proizvođača. Barijeru je prvi probio WD svojom odličnom ponudom, ali smo tragali i dalje. Naišli smo na diskove firme Hitachi...
nopreview
Gigabyte N203 notebook
Nenad Akšić
Popularnost malih notebook-a raste, a snaga koju oni nude je sve veća. Upravo tu popularnost tajvanski Gigabyte želi da iskoristi promovišući model N203.
nopreview
NGS miševi
Nenad Akšić
Dobri poznavaoci IT industrije znaju da je malo kompanija locirano u Evropi, a o proizvodnji da ne pričamo. Informacija da NGS miševi, sa kojima se prvi put susrećemo, potiču iz Španije, delovala je avangardno...
nopreview
Sony VAIO VGN-A117S
Nenad Akšić
Sony je napravio odličan notebook, čiji je jedini protivnik cena - sve ostalo je na svom mestu.
preview
Nenad Akšić, Branko Maksimović, Uroš Radulović
Ako kupujete računar, kupite ga odmah! Kompjuterske firme su se spremile za najezdu kupaca, pa je i na našem testu kofiguracija bilo "vruće". Koji je od 26 testiranih računara najbolji?
nopreview
Logitech komplet i tastatura
Nenad Akšić
Logitech Cordless Desktop komplet nosi oznaku Express, a uz njega je stigla i simpatična tastaturom manjih dimenzija zvana prosto USB Keyboard.
nopreview
Neo Turbo Mars tastature
Nenad Akšić
Neo pojačava nastup na tržištu tastatura. Na test su nam stigli crni i srebrni modeli zvani Turbo Mars - Email Multimedia Keyboard.
nopreview
Sony DCR-HC20 DV kamera
Nenad Akšić
HC20 je deklarisan kao MiniDV kamkorder, sa rezolucijom 800.000 piksela, kompaktnim dimenzijama, malom masom i niskom cenom. Da li je to dobra prilika da dođete do svoje prve DV kamere?
nopreview
Prve prenosiva 64-ka
Nenad Akšić
ASUS je napravio snažan notebook kome će se posebno obradovati pristalice AMD tabora, koji uživaju u snazi Athlon 64 procesora.
nopreview
Anet notebook
Nenad Akšić
Notebook koji nosi nalepnicu beogradske firme Anet Computers nosi markicu sa cenom od svega 820 evra i solidan spisak opreme ugrađene u kućište. Kako se pokazao ovaj jeftini desktop replacement na našem testu?
nopreview
Foxconn Alderwood ploča
Nenad Akšić
Foxconn je napravio i925x matičnu ploču koja u potpunosti prati njegov renome. Kako će ona proći na našem tržištu?
preview
Nenad Akšić
Među četiri LGA775 ploče pristigle tokom ovog meseca, dve je potpisao Intel lično, a čak tri su bazirane na naprednijoj verziji seta čipova i925. Dobra prilika za prelazak na novu generaciju opreme ili prvi mačići koje treba baciti?
nopreview
Logitech Cordless Pilot
Nenad Akšić
Spas od šume kablova donose bežični miševi i tastature. Najdalje je stigao Logitech sa svojim Bluetooth rešenjima, koja povlače visoku cenu. Ovom prilikom predstavićemo jeftinijeg miša iz palete Cordless modela - Logitech Cordless Pilot Optical Mouse.
nopreview
Leadtek WinFast TV2000 XP
Nenad Akšić
Jeftine TV kartice sa Conexant BT878A čipom vladaju tržištem, i pored očajnih drajvera. Uvidevši da je to ipak veliko tržište, Leadtek nudi svoj low-end model zasnovan baš na Conexant čipovima.
nopreview
Gericom Webgine 341C2
Nenad Akšić
Moderan notebook koji košta 639 evra stavio nas je u vanredni režim - navikli smo da se cena najjeftinijih modela penje do 800-900 evra. Notebook je potpisao Gericom, a njegova oznaka je Webgine 341C2...
nopreview
HP NX9020
Nenad Akšić
NX serija kompanije HP spada u poslovne modele, a mi smo se susreli sa najjeftinijim od njih - NX9020. Po čemu je specifičan ovaj notebook?
nopreview
Kodak EasyShare DX4530
Nenad Akšić
Tražite jeftin point and shoot fotoaparat? Kodak-ova ponuda u ovoj klasi uvek je vredna pažnje...
nopreview
Maxgear DVD plejer
Nenad Akšić
U "poplavi" jeftinih DVD plejera svoje mesto pokušava da izbori i Maxgear, proizvod iz Sweex porodice. Ističe se obiljem priključaka...
nopreview
Gigabyte GK-5UW
Nenad Akšić
Gigabyte je sve aktivniji na tržištu periferijskih uređaja, pa se pred nama našao GK-5UW bežični set koji se izdvaja po "neobičnoj" frekvenciji na kojoj komunicira.
nopreview
Budući mainstream
Nenad Akšić
Razvoj novog Intel-ovog čipseta i915 ne teče baš onako kako je proizvođač želeo - za dva meseca u Redakciju su stigle samo četiri i915 ploče. Ipak, rezultati su zanimljivi...
nopreview
Chicony Multimedia FunTouch
Nenad Akšić
Chicony je predstavio seriju Multimedia FunTouch tastatura. Ima li novih ideja?
nopreview
Genius Wireless NetScroll
Nenad Akšić
Netscroll serija miševa je odavno poznata, a ovoga meseca smo isprobali Wireless Superior...
nopreview
Gigabyte GMAX TC4 barebone
Nenad Akšić
Kada vam neko donese kompjuter veličine kutije sladoleda, prilično se začudite. Ovoga puta u kutiji je bio Gigabyte TC4 mališa iz G-MAX serije.
nopreview
Philips zvučnici
Nenad Akšić
Zapakovani u male bele kutije, tri seta Philips zvučnika nisu izgledala baš moćno, ali je usledilo prijatno iznenađenje - dobar zvuk i jedan solidan 5.1 sistem...
preview
Nenad Akšić
Vest da će matične ploče čuvenog Foxconn-a stići u našu zemlju nisu nas ostavile ravnodušnim. Kako izgledaju aduti jednog od najvećih OEM proizvođača na svetu?
nopreview
Coolermaster Aquagate
Nenad Akšić
Vodeno hlađenje je overklokerski san, ali kako taj san funkcioniše u realnosti? Isprobali smo rešenje firme Cooler Master - Aquagate ALCU01.
nopreview
MS Industrial periferije
Nenad Akšić
Letos se na našem tržištu pojavilo nekoliko novih firmi. Jedna od njih je MS Industrial, kineski proizvođač kućišta, napajanja, tastatura, miševa, USB uređaja i sličnog hardvera...
nopreview
Intel-ova kontraofanziva
Nenad Akšić
Nakon upoznavanja sa budućim Intel-ovim mainstream čipsetom koji nosi oznaku i915, na red je došao i trenutni top-model - i925X, nekada zvani Alderwood.
nopreview
AMD-ovi aduti
Nenad Akšić
Iz AMD-a nam je stigao najbrži PC procesor na svetu, Athlon 64 3500+, spreman da premosti razliku između serverskih i korisničkih ploča. Iskoristili smo priliku da ga testiramo u njegovom prirodnom okruženju...
nopreview
Genius GHT-510
Nenad Akšić
GHT-510 se sastoji od Jazz 9940 zvučnika kojima su, u skladu sa imenom Home Theater, ugrađeni činčevi za povezivanje sa izvorom 5.1 zvuka...
nopreview
Epox EP-8KDA3+
Nenad Akšić
Nakon MSI matične ploče zasnovane na najnovijem NVidia NForce3 250Gb čipsetu, prvi sledeći model koji smo imali prilike da probamo je Epox-ovo novo "čedo" EP-8KDA3+.
nopreview
Teškaši iz Altec Lansing-a
Nenad Akšić
Altec Lansing nam je posla dva sistema iz 2.1 klase za koje mogu da se kažu razne stvari, ali nikako ne da su tihi...
nopreview
Canon MV690 digitalni kamkorder
Nenad Akšić
Isprobali smo najjeftiniji Canon-ov digitalni kamkorder MV690 - šta možete da očekujete za 460 evra?
nopreview
MSI 845PE Max3 vs. 848P Neo-L
Nenad Akšić
Microstar je odlučio da osveži stari Intel-ov 845PE čipset dodajući mu podršku za 800 MHz Front Side Bus. Uporedili smo novi i obnovljeni čipset.
nopreview
Kuleri za leto
Nenad Akšić
Leto je stiglo, pa je krajnje vreme da razmislite o novom kuleru. Isprobali smo čak 15 modela namenjenih Athlon platformi, koje su popisale tri poznate firme: Thermaltake, Cooler Master i GlacialTech.
nopreview
Nove ploče i novi čipovi
Nenad Akšić
Posle promocije novih Intel-ovih čipova, situacija na tržištu razvija se veoma brzo a proizvođači matičnih ploča munjevito reaguju. Potrudili smo se da i sami budemo brzi - nabavili smo čak tri ploče sa Intel-ovim novim setom čipova Grantsdale.
preview
Nenad Akšić
Iako proizvođači matičnih ploča pokazuju svoju snagu promocijom vrhunski opremljenih modela, ni korisnici skromnijeg budžeta nisu zanemareni. Testurali smo ploče iz ekonomske klase, koje obezbeđuju pouzdan i efikasan rad po umerenoj ceni: SiS ASRock P4S61, P4S55FX i P4S55FX+, ASUS P4I48, P4I65GV i P4R800-V, ABIT VT7 i Epox 4PDA5+.
nopreview
ABIT IS-10 i IS-20
Nenad Akšić
Tajvanska kompanija ABIT poznata je po matičnim pločama punog ATX formata. Ovom prilikom videćemo šta ovaj proizvođač ima da kaže na područiju gde dominiraju druge firme - microATX ploče.
nopreview
FSC Scaleo 600
Nenad Akšić
Borba AMD-a i Intel-a nikada nije bila žešća, a nas je zanimalo kako taj "sukob" izgleda preslikan na Fujitsu Siemens računare. Uzeli smo na test dva modela iz njihove Scaleo 600 serije.
preview
Nenad Akšić, Uroš Radulović
Sećajući se gužve u Redakciji tokom decembarskog testa konfiguracija, poželeli smo da ovoga puta radimo sa manjim kutijama. Testirali smo, dakle, male računare, u svetu poznatije pod imenom Small Form Factor (SFF), prilagođene kući ili kancelarijama. Izaberite jednog od 22 kandidata.
nopreview
Metrologic barkod skeneri
Nenad Akšić
Bar kod čitači u korak prate fiskalne kase, pa nastavljamo sa pregledom uređaja firme Metrologic: na našem stolu su se našli moodeli 2022 Stratos, 9540 Voyager CodeGate, 7320 InVista, 9520 Voyager ali i dodaci kao što su specijalizovana tastatura firme Tysso i pomagalo nazvano ScanPal 2.
nopreview
Jeftini Opteron server
Nenad Akšić
U IT sektoru postao je trend imati u svojoj ponudi server baziran na AMD-ovom Opteron procesoru. Uostalom, teško je odoleti rečenici: "64-bitni server veoma povoljne cene". Kako radi ASUS AW171?
nopreview
Pyro 1394 Drive Kit
Nenad Akšić
Nama relativno nepoznata kompanija ADS Technologies proizvela je komponentu koja bi se najlakše opisala kao "prenosiva fioka sa FireWire konekcijom". O čemu je zapravo reč?
nopreview
Logitech Extreme Headset
Nenad Akšić
Extreme PC Gaming Headset je Logitech-ov model slušalica sa mikrofonom namenjen pravim igračima. Izdržljivost je u centru pažnje...
nopreview
MSI P4MAM-L ploča
Nenad Akšić
Nakon nekoliko sudskih sporova između Intel-a i firme VIA oko licenci vezanih za proizvodnju čipsetova za Intel-ove procesore, sve je rešeno na obostrano zadovoljstvo i VIA je legalno lansirala nove modele. Do nas je stigla ploča označena sa P4MAM-L, očito nastala tokom dugotrajnog sukoba...
nopreview
Thermaltake Xaser III kućišta
Nenad Akšić
Nakon uspešne serije Xaser II kućišta, Thermaltake je odlučio da plasira naslednika - Xaser III. Na testu su nam se našla dva modela - 2420+ od aluminijuma i 1420+ izrađen od čeličnog lima...
nopreview
Neo SW-M25 zvučnici
Nenad Akšić
Jeftinih 2.1 zvučnih sistema je sve više, a ovom prilikom predstavljamo Neo SW-M25. I odmah jedno iznenađenje: izrađen je od drveta, što je prava retkost u ovoj klasi.
nopreview
Logitech MX510
Nenad Akšić
Nakon čuvenog MX500 miša, na naš test je stigao i naslednik, Logitech MX510. Već smo postavili pitanje da li je moguće napraviti bolji miš od MX500. Logitech je odgovorio potvrdno...
nopreview
Fujitsu Siemens Scaleo 600
Nenad Akšić
SOHO mašina ili kućni multimedijalni računar? Scaleo 600 nije baš najnoviji tip računara, ali je pokazao trendove koje sledi Fujitsu Siemens...
nopreview
HP Workstation XW4100
Nenad Akšić
Dugo nismo na testu imali radnu stanicu koju je potpisala neka velika američka firma, pa smo sa interesovanjem zavirili u srebrno-crno midi-tower ATX kućište sa HP logotipom. Pokazalo se da je mašina namenjena pre svega radu u 3D aplikacijama...
nopreview
IWill ZPC barebone
Nenad Akšić
Small Form Factor (SFF) barebone sistemi su sve češći u ponudi velikih proizvođača. Njihova namena je prvenstveno poslovna, a kada je celo kućište veličine kutije keksa, onda računar postaje zanimljiv korporacijama u kojima je prostor na radnom stolu službenika dragocen. Da vidimo kako nas IWill i Anet Computers ubeđuju da notebook nije jedino "malo" rešenje...
nopreview
MSI Mega 865 barebone
Nenad Akšić
Najavljen za mart i predstavljen na CeBIT-u, MSI Mega865 barebone se brzo obreo i u našoj Redakciji. Kakav nam je "kostur" računara ponudio MSI?
nopreview
Pogled na memorije
Nenad Akšić
Nakon februarske posete Blustar-u, prvoj IT fabrici u našoj zemlji, bili smo nestrpljivi da isprobamo i deo njihovog proizvodnog asortimana. Počeli smo od memorija...
preview
Nenad Akšić
Corporate Desktop je najbrojnija kategorija računara na svetu pa je IBM, kao jedan od giganata u IT industrijim izneo je svoje predloge za ovo tržište. Predstavljamo njihov model iz srednje klase ThinkCentre A50p.
preview
Nenad Akšić
Fiskalne kase prate ih bar-kod čitači neophodni za brzo prepoznavanje artikala. Pred nama su se ovoga puta našli modeli firmi PSC i Metrologic.
nopreview
Od dva do sedam
Nenad Akšić
Vrhunski zvučnici se retko povezuju sa računarima, pa je bilo zanimljivo staviti jedan do drugog tri sistema čija cena ne silazi ispod 200 evra. Kako zvuče?
nopreview
Made in Arilje
Nenad Akšić
Informacija da neko u Arilju proizvodi TFT monitore i memorijske module u početku nam je zvučala kao čuveno pitanje Mike Antića "da li u radiju žive mali ljudi?". Ma koliko neverovatna, informacija se pokazala kao potpuno tačna...
nopreview
Šest puta Intel
Nenad Akšić
Pred nama se našlo šest ploča namenjenih Pentium 4 procesorima, pri čemu svaka od njih koristi različit čipset. Izbor je, dakle, širok pa su rezultati tim zanimljiviji...
preview
Nenad Akšić, Branko Maksimović
Na velikom testu poslovnih konfiguracija sakupili smo 17 računara iz devet domaćih firmi. Računare smo podelili u kategorije SOHO, workstation i corporate. Ko je najbolji?
preview
Branko Maksimović, Nenad Akšić
Ako ste radoznali kako izgleda 25 aktuelnih konfiguracija iz domaće ponude na jednoj gomili, pogledajte naš novogodišnji test kućnih računara, podeljenih u dve grupe - multimedijalne mašine i računari prilagođeni igrama. Rezime je kratak: u proseku - odlično. Neki su se, osim toga, izdigli i znatno iznad proseka...NIS

Veracomp

Epson

YuNet


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2020 prijava

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter