GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
Stevan Josimović
Arhiva tekstova čiji je autor Stevan Josimović. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u arhivi PC-a (143) Samo tekstovi objavljeni online (44)
- PC #272 u prodaji po ceni od 219 din
broj
nopreview
Kompajler kome (ne) verujete
Stevan Josimović
Kompajler je kao čarobna kutija - ubacite u njega izvorni program i dobijate kod koji se direktno izvršava na vašem računaru. Ali, šta ako u taj prevod programa bude ubačen i neki "slepi putnik"? Dobrodošli u svet Trusting Trust napada.
nopreview
Virtuelna Prijateljica
Stevan Josimović
Ove godine "okrugao" rođendan nije proslavio samo naš časopis - navršilo se 30 godina od prvog predstavljanja računara Commodore Amiga. Ako već niste išli na proslavu u Amsterdam, uživajte u ovom računaru koristeći FS-UAE emulator
preview
Stevan Josimović
Imate li gomilu prelepih video-snimaka koji su i dalje na hard-disku u sirovoj, nemontiranoj formi? Hoćete da se oprobate u video-blogovanju, ali niste nikada montirali ili ne možete da izađete pred partnere s piratskim softverom? Slobodni softver vam može ponovo priskočiti u pomoć u vidu programa Blender
nopreview
Svetlo, tama, sloboda
Stevan Josimović
Koliko često se upuštate u kreativne foto-projekte? Oni oduzimaju dosta vremena, ali uz malo talenta, znanja, inspiracije i pravi softver, svoj prostor možete osvežiti snimcima voljenih, prelepim pejzažima ili možda nekim apstraktnim radom. A softver? Umesto klasičnih, isprobajte darktable
nopreview
Gledanje preko digitalnog ramena
Stevan Josimović
Razgovor glasom preko Interneta je nezaobilazni element modernih digitalnih komunikacija. Svako se neminovno zapita koliko je takav privatni razgovor zaista privatan i da li još neko može da ga čuje, snimi, (zlo)upotrebi...
nopreview
Otvoreni kod u poslovnom okruženju
Stevan Josimović
Tema slobodnog softvera veoma je kontroverzna za mnoge preduzetnike. Način rada i razmišljanja, koncept poslovnog okruženja i njegovog funkcionisanja, pa i sam sistem vrednosti u današnjem kapitalističkom svetu može se učiniti upravo suprotnim ovoj filozofiji. Ipak, vredi obratiti pažnju i na ovaj segment softverskog tržišta
nopreview
Mrežna neutralnost
Stevan Josimović
Internet se u modernom društvu podrazumeva poput električne energije - neke zemlje su ga proglasile osnovnim ljudskim pravom. Ali, on je i više od toga: najmasovniji medij, komunikacioni kanal, baza znanja i informacija. Šta će se dogoditi ako neko uvede pravila koja iz korena menjaju njegovu prirodu?
nopreview
Vue-zuelizacija digitalnih pejsaža
Stevan Josimović
E-on je ponovo postavio nove standarde za vizuelizaciju digitalnih terena i eksterijera uopšte, a razlika u odnosu na konkurenciju je sada tolika da izazov ostaje bez odgovora. 3D paketi opšte namene postaju sve bolji i u vizuelizaciji eksterijera, ali je za vrhunske rezultate u animaciji i fotorealistici neophodan Vue
nopreview
Špijunski selfie
Stevan Josimović
Priča o nesavesnim ili zloupotrebljenim državnim organima koje je spopalo da isteruju mak na konac obično preraste u burlesku. Tako su američki obaveštajci smislili da na kraju moraju da špijuniraju i same sebe! Realno, jedino su oni i ostali bez kontrole na svekolikom Web-u...
preview
Stevan Josimović
Afera vezana za masovno prisluškivanje i kontrolu Interneta ne pokazuje znake smirivanja. Mnogo toga se čulo o "digitalnim predatorima" i njihovom metodu rada, ali je vrlo malo učinjeno na tome da se praksa prisluškivanja ograniči i uvede u zakonske okvire. Šta o svemu tome kažu evropske vlade, a šta korisnici?
preview
Stevan Josimović
Na Chaos Communication kongresu u Hamburgu čulo se mnogo interesantnih i novih detalja o tome kako NSA obavlja svoj sumnjivi posao. Jacob Appelbaum, jedan od najpoznatijih aktivista i istraživača digitalne sigurnosti, koautor TOR projekta i blizak Asanžov saradnik, održao je prezentaciju koje će se mnogi dugo sećati.
nopreview
Ispod radara
Stevan Josimović
Afera globalnog prisluškivanja se ne smiruje. Da li će pritisak javnosti suzbiti legislativu koja omogućava globalno prisluškivanje? Dok se to ne desi, nismo sasvim bespomoćni...
nopreview
Tri cigle za elektronski bedem
Stevan Josimović
Kako zaštititi privatnost na Internetu? Zvuči kao bitka koju smo izgubili u startu, ali ne treba se predavati... Upoznajmo servise LastPass, Wuala i Mega, stalno pamteći da matematika važi za svakoga, pa i za NSA superšpijune.
nopreview
Četvrto dugme na vajarskom kaputu
Stevan Josimović
3D Coat je klasični 3D modeler, koji se ponosi modernim pristupom i i naprednim tehnologijama modeliranja. Verzija 4 ide korak dalje na tom putu - da vidimo kojim pravcem i koliko brzo.
preview
Stevan Josimović
Stigao je MODO 701 od milošte nazvan "Moćni sos". Godinama smo posmatrali kako ovaj softver iz alternative prelazi u mainstream produkcijski paket. MODO je sada kompletan, savremen, okretan, prelepo dizajniran i visokokvalitetan softver za stvaranje 3D grafičkog sadržaja. Da li se ukapa u vaš produkcioni proces?
nopreview
Novi peron GeoExpress-a
Stevan Josimović
GeoExpress 8.5 je proizvod firme Lizardtech kojim se omogućava efikasnije upravljanje vazdušnim i satelitskim fotografijama. Cilj je da se fotografski podaci kompresuju, mozaikuju i kolor-balansiraju radi lakšeg skladištenja, prenosa i distribucije.
nopreview
Svetlosna talasanja
Stevan Josimović
Lightwave je jedini 3D paket iz "velike četvorke" koji danas nije pod okriljem Autodesk-a. Posle epizode sa CORE varijantom Lightwave-a koja je trebalo da nagovesti dolazak nove generacije, dinamični razvoj ovog 3D paketa se nastavlja. Pred nama je verzija 11.5.
preview
Stevan Josimović
Ako se bavite 3D dizajnom ili animacijama, znate koliko je bitan renderer. Često morate da ga dokupite pored svog standardnog 3D paketa, pri čemu renderer može biti skuplji od 3D aplikacije. Možda da probate besplatni softver, recimo LuxRenderer.
nopreview
Supstancijalno drugačiji
Stevan Josimović
Allegorithmic nas je pre neku godinu oduševio MapZone editorom tekstura. Ta tehnologija je u međuvremenu obogaćena i usavršena i tako se rodio Substance Designer. Da vidimo šta može verzija 3.1.
nopreview
FenoMEnalni Desktop
Stevan Josimović
Projekti u industriji prostornih podataka ne mogu se zamisliti bez ozbiljnih baza podataka. Rad sa bazama je zahtevan, često podaci stižu iz heterogenih izvora, pa je pre njihovog memorisanja potrebna obrada. Tu svoje mesto traže alati ETL alati kao što je FME Desktop.
nopreview
Svetlosna budućnost
Stevan Josimović
Modo 601 je kompletan program za modeliranje, teksturiranje i animaciju, uključujući i dugoočekivanu karakter-animaciju. Da vidimo kako izgleda...
nopreview
Prozori i mape
Stevan Josimović
Da li ste nekad poželeli da obeležite mesto u parku, šumi, na ulici ili svom dvorištu i da ga povežete s nekim merenjem? Za to je bio potreban GIS paket, ali ste odustali zbog njegove cene i zbog toga što vašem računaru manjkaju gigaherci i gigabajti. Možda ste odustali prerano, pre nego što ste pogledali MapWindow.
nopreview
U momentu inspiracije
Stevan Josimović
Spadate li u onu grupu 3D stvaralaca koji imaju ideje i želju, ali vas odbija beskrajno komplikovan korisnički interfejs? Da li uz to volite da eksperimentišete i improvizujete, da sa ograničenim skupom alata pravite scene iz Blejdranera? Probajte MoI, Moment of Inspiration.
nopreview
Sumnjivo lice
Stevan Josimović
SpyFiles je novi projekat kojim WikiLeaks pokazuje koliko je privatnost ljudi širom sveta ugrožena visokotehnološkom špijunažom. Proverite ko vas sve prisluškuje i začudićete se kad saznate da državne službe čine tek deo klijenata globalnog Velikog Brata.
preview
Stevan Josimović
U eri svemoguće 3D kompjuterske grafike i holivudske megalomanije, postoji i drugi 3D svet, sa drugačijim zahtevima, profesionalnim standardima i dizajnerskim stremljenjima. Za taj svet postoje drugačija, jevtinija ali i adekvatnija rešenja. Firma Strata nudi nešto originalno: Design 3D CX.
nopreview
U novom 3D kaputu
Stevan Josimović
Industrija 3D kompjuterske grafike pustila je duboke korene u produkcijama TV programa, filmskoj umetnosti i modernim video-igrama. Potrebe i apetiti korisnika su šaroliki, pa je takva i ponuda na tržištu 3D alata. Našu pažnju privukao je Pilgway 3D Coat, koji je stigao do verzije 3.7.
preview
Stevan Josimović
Kamere prate naše kretanje na ulici, banke naše finansijske transakcije a provajderi i pretraživači naše aktivnosti na Mreži. Nije uzalud Isaac Asimov rekao da se napredak tehnologije može meriti ugrožavanjem privatnosti korisnika te tehnologije...
nopreview
Petica za gestove
Stevan Josimović
Smrt vođe Apple-a nije omeo ovu kompaniju da predstavi verziju 5 operativnog sistema za svoju mobilnu platformu. Život se nastavlja, kao i trka sa konkurencijom - analizirali smo glavne adute novog iOS-a.
nopreview
Na krilima mašte
Stevan Josimović
Programi za 3D animaciju, vizuelizaciju i 3D simulaciju dosegli su neslućene mogućnosti, dok programi za 3D modeliranje imaju sopstveni put i zbog toga opstaju kao zasebna klasa. Open Source zajednica nam nudi vrlo interesantan alat za 3D modeliranje: Wings 3D.
nopreview
Špijuni poput nas
Stevan Josimović
Gubitak ili krađa računara predstavljaju trostruki problem: štetu zbog gubitka hardvera, štetu zbog gubitka podataka i štetu zbog toga što podaci padaju u ko-zna-čije ruke. Backup rešava problem gubitka podataka, a za njihovu sigurnost brine TrueCrypt.
preview
Stevan Josimović
Blue Marble je kompanija koja proizvodi softverska rešenja za industriju prostornih informacija skoro 20 godina. Njihov engine za geokodiranje i reprojekcije zaslužio je zavidnu dozu poverenja među korisnicima ali i autorima pratećeg softvera. Od dva popularna proizvoda nedavno je stvoren novi - Blue Marble Desktop.
nopreview
Predeo slikan Vuem
Stevan Josimović
Sistem za simuliranje prirodnih okruženja Vue ponovo je pomerio granicu vizuelnog kvaliteta i uverljivosti. Verzija 9.5 je, pored foto-realizma, iskoračila i po pitanju brzine, pa je interesantno pogledati kakve će nove Avatare Holivud uskoro kuvati u e-on-ovom loncu.
nopreview
Info na mapu
Stevan Josimović
MapInfo Professional firme Pitney Bowes je jedan od najpopularnijih i najboljih GIS paketa na tržištu. Razvijao se uporedo s razvojem GIS tehnologije te je zbog toga svojevrstan odraz uspona ove oblasti računarstva.
preview
Stevan Josimović
Novozelandska firma Ambient Design je svojim painter-om ArtRage osvojila veliki broj korisnika. Program, pored atraktivnih mogućnosti i još atraktivnije cene, ima i "faktor X" uspešnosti...
preview
Stevan Josimović
GIS postaje nezaobilazan deo informacionog sistema svake ozbiljne organizacije. Google je i u ovu oblast uneo revoluciju Google Maps-om i čuvenim Google Earth-om, pa je ponuda GIS softvera sve bolja, a Quantum GIS je vrhunac ponude slobodnog softvera.
preview
Stevan Josimović
U očekivanoj poplavi tablet računara sa Android operativnim sistemom Witstech je zauzeo dobar polazni položaj - njihov A81e je odlično rešenje, naročito za korisnike koji se ne boje "igara" sa firmverom...
nopreview
Šta nam je otkrio iPad
Stevan Josimović
Možda nemate iPod ili iMac, ali vrlo verovatno imate neki uređaj koji je što-šta preuzeo od ovih bestselera. Pre nekoliko meseci Apple je ponudio iPad koji će nastaviti tradiciju... i koji ćete uskoro imati. Makar u drugom obliku.
preview
Stevan Josimović
Vue nije tek još jedan u nizu laganih generatora pejzaža ili 3D programa koji imaju proceduralni plug-in za teren ili oblake. Vue je opsežni simulator eksterijera, kompleksan i moćan kao da ga je e-on otrgnuo iz ruku svemoćnog Slartibartfast-a i doneo na desktop.
preview
Stevan Josimović
Pikseli su deo bitmape, dok vokseli imaju istu ulogu u 3D prostoru. 3D Coat je program za operisanje sa vokselima visokih aspiracija - da vidimo šta može nove verzija 3.2.10.
nopreview
Vajanje po Z osi
Stevan Josimović
Pixologic je ponovo obradovao korisnike besplatnim update-om ZBrush-a, najpopularnijeg digitalnog vajarskog alata na tržištu. Neke promene nisu vidljive na interfejsu, ali ćete ih primetiti dok vajate nova remek-dela. Neki drugi noviteti otimaju svetlo pod reflektorima korisničke zajednice...
nopreview
Stevan Josimović
Hoće li papirna mapa nestati ili će se koristiti ravnopravno sa elektronskom naslednicom? O tome stalno diskutuju profesionalci iz industrije prostornih informacija. Mišljenja su često oprečna...
nopreview
Mnogostrukost jednog Manifold-a
Stevan Josimović
Manifold smatra da softver i podaci o prostoru moraju da napuste opskurne lavirinte matične industrije i postanu stvari od šireg značaja. Manifold System su koncipirali tako da najširim krugovima približi GIS sisteme i svu korist od njih.
preview
Stevan Josimović
Umetnost se rađa kada se sretnu inspiracija i improvizacija. Modo je i u verziji 401 SP1 skrojen tako da vam ti susreti budu što zabavniji i što češći...
nopreview
Slojeviti 3D
Stevan Josimović
3D Coat je novi adut na tržištu 3D alata - to je mešavina programa Luxology modo i Zbrush, ali u obliku punog 3D modelara.
preview
Stevan Josimović
TVP Animation firme TV Paint Development je novi stari program - fenomenalni 2D animatorski alat Mirage, koji je distribuirao Bauhaus, vraćen je firmi TV Paint Development, tako da na tržištu više ne postoje dva naslednika slavnog TV Paint-a...
nopreview
GISlanje u velikom stilu
Stevan Josimović
Informaciono društvo je ideal kojem se u poslednjih nekoliko decenija teži, a jedna od stepenica u dostizanju tog ideala je prostorno osvešćeno društvo. Koliko program ESRI ArcGIS može da pomogne u izgradnji takovog društva?
nopreview
MID-ovi menjaju svet
Stevan Josimović
Danas praktično ne postoji proizvođač računara koji nije izbacio ili barem najavio svoj Mobile Internet Device. MSI već uveliko isporučuje svoj Wind, Acer se uzda u AspireOne, Asus isporučuje treću generaciju Eee PC-ja... Šta sve to znači za jednog svetskog putnika?
preview
Stevan Josimović
Na vašem desktop-u će ovih dana zaigrati modo 302. Neko će reći da je u pitanju minorna revizija, ali je Luxology zapravo besplatno ponudio nešto suštinski novo...
nopreview
Svetlosna komora
Stevan Josimović
Svakog dana na svetu nastaju milioni digitalnih fotografija i sav taj materijal treba preuzeti, proveriti, popraviti, publikovati i arhivirati. Softvera koji pomaže u tim poslovima ima dosta, ali je jedno ime u poslednje vreme i te kako aktuelno: Adobe Lightroom.
preview
Stevan Josimović
Teksturiranje je pipav posao koji zahteva ne samo iskustvo, nego i strpljenje. Photoshop je nezamenjiv alat za teksturiranje, ali bi dobro došla i neka dodatna pomoć...
preview
Stevan Josimović
Luxology se zahuktao a nove verzije modo-a ispadaju kao sa pokretne trake. Ovoga puta dobili smo milestone verziju 301 sa nekoliko noviteta koji potpuno menjaju položaj modo-a na tržištu.
preview
Stevan Josimović
ZBrush je u rekordnom roku sakupio hiljade poklonika, a među njima i creme de la creme iz holivudskih produkcijskih kuća. Verzijom 3.1 Pixologic pokazuje da ume i da čuje želje korisnika, što je bio dobar razlog da se još jednom latimo najnovije "Z-četkice".
nopreview
2D u punom naletu
Stevan Josimović
U bezglavoj "trci u naoružavanju" glavnih 3D programa, pomalo smo zapustili animatorsku 2D scenu. Da bismo ispravili grešku, pogledaćemo šta nudi jedan od tržišnih lidera - Bauhaus Mirage.
nopreview
Mekane slike, šesti put
Stevan Josimović
Malo je programa za 3D animaciju koji su ušli u treću deceniju postojanja. Softimage je prošao sve: od zvezdanih početaka, preuzimanja i padova, do velikog povratka. Uz solidnu funkcionalnu osnovu prethodnih verzija, "šestica" donosi preko potrebna osveženja, ali i nešto više od toga...
preview
Stevan Josimović
Pojavljivanje novih edukativnih proizvoda kuće Luxology prati i mudar marketinški potez - besplatan update na modo 203. Isprobali smo čitavu kombinaciju...
nopreview
Inteligentna animacija
Stevan Josimović
Tvorci Dynamic Motion Synthesis sistema animiranja, kompanija Natural Motion, su predstavili verziju 2.7 sjajnog programa za inteligentnu animaciju nazvanog endrophin. Šta ima novo u njihovom svetu?
preview
Stevan Josimović
U univerzumu 3D programa rođena je nova zvezda koja formacijski pripada sazvežđu Luxology, a kataloška oznaka joj je modo 202. Zvezda privlači pažnju kako 3D ratnika vikendaša, tako i okorelih profesionalaca, a njena "gravitacija" uticaće i na okolna sazvežđa.
preview
Stevan Josimović
U eri "globalnog sela" ponovo se javlja, ovog puta u sferi digitalne umetnosti, ideja svetskog esnafa podržanog snagom svetske informatičke mreže. Ime esnafa je Pixel Corps...
nopreview
Softimage ponovo jaše
Stevan Josimović
Nakon turbulentne decenije, Avid se postarao da svog pulena na polju 3D animacije vrati na staze stare slave - predstavljamo verziju 5.0 nove generacije Softimage-a.
preview
Stevan Josimović
Pre nekoliko godina predstavili smo ideju da se 3D modeliranje približi umetničkom svetu korišćenjem programa ZBrush firme Pixologic. U međuvremenu je ovaj paket značajno napredovao, pa sa zadovoljstvom predstavljamo ZBrush 2.
nopreview
Civilizacija Maya
Stevan Josimović
Od našeg poslednjeg prikaza Maya je postala 3D paket broj jedan na tržištu - kroz pet velikih revizija mnogo toga je dodato, ali bi korisnik iz 1999. koji je "prespavao" šest godina ipak mogao odmah početi sa korišćenjem nove verzije.
nopreview
Alias-ov novi adut
Stevan Josimović
Bilo je jasno da Alias neće sedeti skrštenih ruku kada je discreet uključio Character Studio u 3ds max 7. Vlasnik 3D paketa Maya ubrzo kupuje firmu Kaydara i time stiče njihov MotionBuilder...
preview
Stevan Josimović
Nešto pre Nove godine Blender zadužbina plasirala je verziju 2.36 ovog popularnog paketa. Lista rešenih bagova je poduža, a dodati su i neki značajni noviteti.
preview
Stevan Josimović
Računare i Internet često nazivamo "prozorom u svet", a sada je izgleda došlo vreme da svet smestimo u prozor. Alatka koja će nam u tome pomoći zove se Image Web Server i proizvod je firme Earth Resource Mapping.
preview
Stevan Josimović
ER Mapper je tipičan industrijski softver, nešto o čemu ne pišemo često. Prisutan je na tržištu skoro deceniju i po, ima armiju korisnika i predstavlja nezaobilaznu stavku u pravljenju fotografskih mapa...
nopreview
Fatamorgana iz Bauhaus-a
Stevan Josimović
Bauhaus je mlada softverska kuća sa izuzetnim proizvodom koji se zove Mirage. Ako ste nekada voleli DPaint, očekuje vas prijatno iznenađenje u svetu postprodukcijskih softverskih alata.
preview
Stevan Josimović
Kaydara prešla dug put od smele ideje do stabilnog i upotrebljivog proizvoda, a noviteti povećavaju ionako solidnu prednost koju je paket imao na polju karakter-animacije.
preview
Stevan Josimović
Blender je besplatni paket za 3D modeliranje, animaciju i razvoj igara koga sudbina nije štedela - posle zvezdanih trenutaka na Siggraph-u 2000, stvari su krenule nizbrdo. Sada se pojavila nova nada...
preview
Stevan Josimović
Nakon mnogih godina usavršavanja, kompanija Kaydara ponudila je tržištu MotionBuilder, program spreman da odoli najvećim izazovima u svetu 3D animacije.
preview
Stevan Josimović
Ideja da se 3D modeliranje približi vajarskom postupku nije nova. Alatom ZBrush firme Pixologic možete hrabro krenuti u osvajanje novog terena...
nopreview
AIG-ova legenda o Ikaru
Stevan Josimović
Sećate li se filma Blade Runner u kome Rick Deckart analizira 2D fotografiju tako što ulazi u njen 3D prostor. Takva budućnost još nije počela, ali pomaže da skrenemo vašu pažnju na veliki korak u pravom smeru koji se zove AIG Icarus.
nopreview
Pert, Zapadna Australija
Stevan Josimović
Australija - obećana programerska zemlja... Ili je tako bilo nekad. Standard stanovništva je i dalje dalje na zavidnom nivou, ali IT biznisu baš ne cvetaju ruže. Zašto je tako?
nopreview
Produhovljen pogled na svet
Stevan Josimović
Vue'd Esprit je predstavnik nove klase grafičkih alata koja će vam omogućiti da napravite spektakularne slike pejsaža. Kako radi verzija 4?
preview
Stevan Josimović
Pre otprilike tri godine predstavili smo paket Rhinoceros, samostalni NURBS modeler koji je ponudio ozbiljne alate tada uglavnom nepoznate u mainstream paketima. Danas predstavljamo njegovog naslednika.
nopreview
Predeo slikan PC-jem
Stevan Josimović
Bryce je izrastao u ozbiljan program, ali i prešao u okrilje velikog Corel-a. Zato sa zadovoljstvom predstavljamo Bryce 5.0.
preview
Stevan Josimović
Aura 2 firme Newtek je paint sistem koji omogućava sve vrste dorade načinjenih snimaka. Šta je sačuvala od osobina velikog prethodnika zvanog DeluxePaint, a šta je promenjeno?
nopreview
Srećan broj 7
Stevan Josimović
Strasti koje je Newtek uzburkao promocijom Lightwave-a 6.5 tek što su se stišale, kad je stigla vest da će na Siggraph-u biti predstavljena i verzija 7. Tajming je odličan, a program?
nopreview
UViti teksturu
Stevan Josimović
Problem teksturiranja 3D objekata je dugo bio velika enigma mnogih modelara, dok nije otkriveno UV mapiranje. Kako ga koristiti, oslanjajući se na programe UV Mapper i BodyPaint 3D?
nopreview
Ponovo na vrhu - XSI 1.5
Stevan Josimović
Na scenu stupa nova generacija paketa Softimage. XSI 1.5 predstavlja prvu potpuno funkcionalnu i zaokruženu verziju, koja je uzela u obzir primedbe korisnika...
nopreview
Nije broj, ali zato renda
Stevan Josimović
Ako ste početnik u render vodama ili zaljubljenik u alternativne operativne sisteme, nemojte dalje čekati - vreme je da isprobate Blender firme Not a Number.
preview
Stevan Josimović
O programu za kompjutersku animaciju SoftImage pisali smo davno, povoljno ga ocenjujući. U međuvremenu se mnogo toga promenilo, pa ponovo skrećemo vašu pažnju na ovaj i dalje izuzetan program.
nopreview
Alias-ovi studijski alati
Stevan Josimović
Alias/Wavefront StudioTools je porodica alata koju čine DesignStudio, Studio, AutoStudio i SurfaceStudio. Svi su namenjeni prevashodno industrijskom dizajnu.
nopreview
Četiri rezača
Stevan Josimović
Taman smo pomislili da će CD otići u zasluženu penziju i da će mesto prepustiti DVD-u, kad se pojavio MPEG4, kao podsticaj za novu generaciju CD pisača. Na našem testu našli su se modeli Creative Blaster Studio 8*4*32, NEC NR-7500A, Philips PC RW804 i Samsung SW-208.
nopreview
Animacija i sreća
Stevan Josimović
Nijedan ozbiljni program za 3D modeliranje ili animaciju nije uspeo na tržištu dok neki majstor njime nije napravio prizor ili sekvencu vrednu pažnje. Veliki adut pete verzije Amapi-ja je film Megalex...
nopreview
Labtec-ova zvučna baterija
Stevan Josimović
Već prvo slušanje opravdava visoku reputaciju koja prati Labtec zvučnike. Ova firma nudi za svakoga po nešto: Spin seriju za osnovne multimedijalne primene, LCS seriju za zahtevnije korisnike i F/X Theater za one koji teže vrhunskom zvuku.
nopreview
Novi Centrični Duron
Stevan Josimović
AMD procesori su ozbiljan izazov za kupce, pa je beogradska firma "PC Centar" predstavila računar Centra 4030Duron.
nopreview
DVD leto 2000
Voja Gašić, Stevan Josimović
DVD tehnologija dostiže punu zrelost, ali glavni adut za njen prodor u PC arenu i dalje nisu programi i multimedijalni diskovi, već filmovi. Analiziramo parametre DVD uređaja i uporedno testiramo modele koje smo pronašli na YU tržištu.
nopreview
Hash-ova animatorska radnja
Stevan Josimović
Filmska umetnost približila je animaciju najširem sloju ljudi, ali su ti ljudi bili samo pasivni posmatrači. Da bi se stvari promenile bio je potreban PC, pa naša priča govori o smelom pokušaju firme Hash da omogući "smrtnicima" da pričaju animirane priče...
nopreview
Ekonomičan notebook
Stevan Josimović
Trend pada cena notebook računara učinio je Compaq Presario 1200 - XL103 veoma interesantnim za domaće tržište.
nopreview
RAID za svakoga
Stevan Josimović
Promise efikasno nastupa na tržištu disk kontrolera: prvi je uveo jeftino IDE RAID rešenje, a mali trik sa Ultra66 kontrolerom može da mu obezbedi lidersku poziciju u narednom periodu...
nopreview
TV tjuneri
Stevan Josimović
Televizijska slika lako može da postane podstanar ekrana vašeg monitora. Potrebna vam je samo odgovarajuća TV kartica, pa smo testirali Guillemot Maxi TV Video 3, Genius Video Wonder II Series, APAC ViewComp 878, ATI TV Wonder i Pinnacle Systems Studio PCTV USB.
nopreview
Brzinski šampion renderinga
Stevan Josimović
Cinema 4D je najbrži ray-trace program koji trenutno postoji na tržištu. Isprobali smo aktuelnu verziju.
nopreview
Teac CD-W54E
Stevan Josimović
CD pisače danas koriste podjednako firme i pojedinačni korisnici koji imaju potrebu za redovnim backup-om i arhiviranjem podataka. Na našem tržištu Teac ima najbolju reputaciju kada su u pitanju CD uređaji, a ovim modelom nestaje i potreba da nabavljate SCSI kontroler - pred nama je IDE CD pisač.
nopreview
Zvuk koji me obara
Stevan Josimović
Na domaćem tržištu naći ćete širok izbor zvučnika za vaš PC, od jeftinih, preko zvučnika izvanrednog dizajna, do zaista kvalitetnih kutija. Predstavljamo zanimljive modele firme JazzSound.
nopreview
Kad stiže "šestica"?
Stevan Josimović
Čekanje Lightwave-a 6 postaje već legendarno među korisnicima zainteresovanim za animaciju. Finalna beta verzija govori da bi se strpljenje moglo isplatiti...
nopreview
Mala velika Armada
Stevan Josimović
Dimenzije čine notebook Armada V300 idealnim saputnikom, koji može poslužiti kako za rad, tako i za zabavu.
nopreview
Istinski Prostor u četvrtom izdanju
Stevan Josimović
trueSpace se u verziji 4 nije mnogo promenio, ali takva konstatacija može predstavljati i kompliment...
nopreview
Strategija za budućnost
Stevan Josimović
Dodaci za program Maya stizali su jedan za drugim, a onda je postalo jasno da treba učiniti suštinski korak napred. Tako je stigla Maya 2, a uz nju i dve strategije...
nopreview
Hewlett-Packard ScanJet 3300C
Stevan Josimović
Porodica ScanJet dobila je prinovu u srednjoj / ekonomskoj klasi, čija je oznaka 3300C. U pitanju je naslednik modela 3200C koji koristi USB port i uz koji stiže zanimljiv softver...
nopreview
Izlaz u svet
Stevan Josimović
U našim uslovima izbor modema je veoma značajan korak, pre svega zbog neujednačenog kvaliteta linija. Isprobali smo nekoliko modema firmi Acorp, Motorola, Conexant i Wisecom Rockwell, kao i Micronet Internet IP Sharer, koji obezbeđuje jednostavno povezivanje čitave firme na Internet.
nopreview
Više od palice
Stevan Josimović
I palice za igru moraju da prate razvoj računarskih komponenti. Sa novim Saitek džojsticima, osećaćete se kao u kokpitu X-Wing-a...
nopreview
HP ScanJet 6300C
Stevan Josimović
Od Hewlett-Packard-ovih skenera se uvek mnogo očekuje, a model 6300C ta očekivanja ispunjava: visoka rezolucija, USB priključak i veoma jednostavno korišćenje dopunjeni su mogućnosti skeniranja slajdova.
nopreview
Treći put maksimalno
Stevan Josimović
Rendering scena se zahuktava, a Discreet se uključuje u samo središte događaja, izdajući 3D Studio MAX R3. Šta donosi nova verzija?
nopreview
Papiri za ink-jet štampače
Milan Četić, Stevan Josimović
Rezultat štampanja, pa samim tim i konačni utisak, mnogo zavise i od papira na kome štampate. Srećom, domaća ponuda je solidna.
nopreview
Lični virtuelni kokpit
Stevan Josimović
Typhoon, AVB, Saitek... Simulacije auto-trka spadaju u najpopularnije igre, a volani koji se "tresu" i "otimaju" dok vozite su pravi hit. Testirali smo četiri modela različitih cena.
nopreview
Kompaktna Centra
Stevan Josimović
Centra 3000 net donosi novi pristup dizajnu računara koji zauzimaju sve manje mesta na vašem stolu.
nopreview
Amapijev prirodni način
Stevan Josimović
Posle "sušnog" perioda po pitanju programa za 3D modeliranje, rendering i animaciju, prvi vesnik napretka je Template Graphics Software Amapi 3D.
nopreview
Novi pisač, novi snimač
Stevan Josimović
CD snimači su postali pristupačni za širi krug korisnika, a ovoga puta predstavljamo nove modele firmi Teac i Mitsumi. Prvi od njih je CD snimač osmostruke brzine, a drugi omogućava i rad sa CD-RW medijima.
nopreview
Fotografski modeler
Stevan Josimović
Firma Eos Systems je predstavila izuzetan modeler 3D objekata i scena, zasnovan na fotogrametriji.
nopreview
Kućni CD rezač
Stevan Josimović
Teac je uvek mogao da se pohvali dobrom pozicijom na tržištu CD uređaja, pa smo rado isprobali njihov pisač CD-R56S.
nopreview
Moćna Aura
Stevan Josimović
NewTek je, nakon uspešnog paketa Lightwave 3D, ponudio novu paint/DTV aplikaciju pod imenom Aura.
nopreview
Novi DVD aduti
Stevan Josimović
Ponuda DVD čitača je sve bolja - stigli su Pioneer DVD-103 i Hitachi GD2500.
nopreview
Centra 3000 mikro
Stevan Josimović
Beogradska firma PC Centar proširila je svoju Centra liniju računara modelom 3000 mikro, baziranom na DTK i MSI komponentama. Cena je i dalje atraktivna...
nopreview
Stevan Josimović
Uz program "Džingl" ćete na PC računaru pripremiti, a zatim i emitovati, više sati radio programa.
nopreview
Stevan Josimović
Ako ste profesionalni dizajner, Rhinoceros je pravi alat za vas, a o nabavci mogu da razmisle i dizajneri-amateri.
nopreview
Dodaci za Lightwave
Stevan Josimović
Veliki broj plug-in-ova pretvara Lightwave u vrlo snažan alat, ravan daleko skupljim konkurentima.
nopreview
Upornost vizije
Stevan Josimović
Persistence of Vision je besplatan ray-trace program. Nije, naravno, namenjen profesionalcima, ali ima itekako šta da ponudi...
nopreview
Bura u vodama renderinga
Stevan Josimović
Novi NuGraf Rendering System ne donosi hiljadu noviteta, ali će uzburkati ionako ne baš mirne rendering vode...
nopreview
Stevan Josimović
Realističnost 3D objekata umnogome zavisi i od tekstura... Pogledajmo koji se programi koriste za njihovu obradu.
nopreview
Ipak se kreće
Stevan Josimović
Uz Bryce 3D - It moves možete i da se krećete kroz digitalne eksterijere...
nopreview
Maya i prijatelji
Stevan Josimović
Maya je naslednik programa PowerAnimator. Predstavljamo napredne osobine ovog moćnog programa i dodatke za njega.
nopreview
Alat za 3D umove
Stevan Josimović
Nekadašnji Power Animator je prerastao u program Maya - teško je naći bolji alat za 3D animaciju, vizualizaciju i dizajn.
nopreview
Stevan Josimović
Ray Dream sakuplja najbolje iz rendering sveta i tome dodaje visok stepen automatizma. Vredi probati!
nopreview
U virtuelnom bioskopu
Stevan Josimović
Cinema 4D je dobar, ali kod nas prilično nepoznat program za 3D modeliranje i animaciju.
nopreview
Stevan Josimović
Form-Z RenderZone "pliva" između CAD i dizajnerskog sveta, spajajući njihove najbolje osobine.
nopreview
Stevan Josimović
Imagine je prešao na Windows platformu, a prati ga "mlađi brat", Organica, fantastični modeler organolikih objekata.
nopreview
Prijatno MAXovanje
Stevan Josimović
3D Studio MAX 2 će biti veliki hit - predstavljamo neke od njegovih noviteta.
nopreview
Stvaranje sveta
Stevan Josimović
Animatek World Builder 2.0 nije samo još jedan program za generisanje pejsaža - uz njegovu pomoć postići ćete fantastične efekte.
nopreview
Stevan Josimović
Stigla je i nova verzija paketa 3D Studio Max - hoće li on učvrstiti firmu Kinetix na samom vrhu rendering tržišta?
nopreview
Novi svetlosni talas
Stevan Josimović
Vreme je za novi susret sa "svetlosnim talasom": upravo je predstavljena nova verzija programa za animaciju LightWave.
nopreview
Stevan Josimović
Nakon velikih paketa za 3D modelovanje i animaciju, Stevan Josimović priča o Martin Hash's 3D Animation Pro, malom programu velikog srca...
nopreview
U 3D svetu
Stevan Josimović
Leto je donelo mnogo novih render programa, a Stevana Josimovića najviše je zainteresovao TrueSpace 3.
nopreview
Napredne rendering tehnike
Stevan Josimović
Pojavljuju se sjajni programi namenjeni grafičkoj vizuelizaciji i animaciji. Stevan Josimović opisuje puteve kojima mogu da krenu početnici u ovoj oblasti...
nopreview
Stevan Josimović
Iako se za radiosity algoritam znalo i ranije, Lightscape je prvi program koji koristi njegove prednosti. Stevan Josimović opisuje rezultate.
nopreview
U šezdeset četiri glasa
Stevan Josimović
Stevan Josimović predstavlja novu verziju Sound Blaster-a koja nosi oznaku AWE64 i predstavlja direktnog naslednika modela AWE32.
nopreview
Stevan Josimović
Primetili ste da su programi za 3D modeliranje zapostavljeni? Ovoga puta Stevan Josimović im posvećuje više pažnje.
nopreview
Terenski rendering
Stevan Josimović
Stevan Josimović predstavlja rendering program izuzetnih karakteristika, Bryce 2.0.
nopreview
Žestoko sabijena slika
Stevan Josimović
FIF (Fractal Image Format) polako postaje imperativ na Mreži. Stevan Josimović predstavlja najnoviji, fraktalni, kompresor za video datoteke.
nopreview
Holivudski san
Stevan Josimović
Legenda zvana Softimage 3D, zahvaljujući Microsoft-u koji ga je otkupio, sada živi novi život. Stevan Josimović je fasciniran mogućnostima ovoga paketa, pre svega u filmskoj industriji.
nopreview
LightWave 3D
Stevan Josimović
Stevan Josimović predstavlja predstavnika program koji je za kratko vreme postao jedna od referenci za kompjutersku animaciju i vizuelizaciju.
nopreview
Na Windows osnovama
Stevan Josimović
Priča o programima za rendering i animaciju je počela odavno, ali su autori programa Asymetrix 3D/FX među privima posvetili pažnju korisničkom interfejsu, kaže Stevan Josimović.
nopreview
Od ideje do snimka
Stevan Josimović
Imagine, kaže Stevan Josimović, ima najdužu istoriju među rendering programima koji i danas postoje na tržištu. Vredi li ga probati?
nopreview
Tekstualne egzibicije
Stevan Josimović
I u starom, dobrom DOS-u mogu da se pišu lepi programi, uverava nas Stevan Josimović, dajući i nekoliko konkretnih primera VGA programiranja.


PC
Twitter Facebook Feed Newsletter