GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
Vladimir Cerić
Arhiva tekstova čiji je autor Vladimir Cerić. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u arhivi PC-a (307) Samo tekstovi objavljeni online (67)
- PC #286 u prodaji po ceni od 290 din
broj
nopreview
Online kuća i njen temelj
Vladimir Cerić
Kao što gradnja kuće počinje od dobrog temelja, tako i nastup kompanije na Internetu počinje ali se i završava dobrim Web sajtom. Opcija za kreiranje uspešnog online nastupa ima mnogo - možda i previše - pa ćemo ovim člankom pokušati da razgraničimo bitno od nebitnog i pomognemo vam da lakše i brže krenete sa izgradnjom vaše kuće na Internetu
nopreview
Na putu ka oblaku
Vladimir Cerić
Brojni IT menadžeri razmišljaju o "prelasku na cloud", ali se mali broj njih i odlučuje na ovaj korak, iz najrazličitijih razloga. Zato je važno da još jednom istaknemo glavne prednosti koje ovaj prelazak čine pametnim potezom za veliki broj kompanija
preview
Vladimir Cerić
Po prvi put u istoriji Microsoft je objavio verziju Office-a koja donosi vrlo malo noviteta u pojedinačnim aplikacijama. Ali ako pogledate kompletnu Office platformu, primetićete suštinske promene koje u perspektivi mogu pomoći Microsoft-u da ostane na vrhu piramide proizvođača poslovnog softvera
nopreview
Tehnologija za pametnije gradove
Vladimir Cerić
U ovom trenutku 54% svetske populacije živi u gradovima, a prema procenama Ujedinjenih nacija, taj procenat će do 2050. narasti na 66. Kako učiniti da urbane sredine opstanu i uspešno funkcionišu i u budućnosti? Ključ je u primeni modernih tehnologija koje će nas dovesti do pametnih gradova
nopreview
IT kursevi kao ulog u budućnost
Vladimir Cerić
Životni vek tehnologija se u poslednjih tridesetak godina stalno skraćuje, a informatička industrija predvodi taj trend. Da li ste sigurni da će vaši zaposleni bez kontinuirane edukacije moći da odgovore izazovima koji ih čekaju već za godinu ili dve?
nopreview
Vrednost softvera se ne meri njegovom cenom
Vladimir Cerić
Određivanje vrednosti softvera isključivo prema njegovoj ceni je pogrešan put - ako mudro odaberete, taj softver vam može doneti mnogo više od onoga što ste uložili u njegovu kupovinu. PCTech je uspešno demonstrirao snagu ovog koncepta ali i sopstvenih rešenja...
preview
Vladimir Cerić
Ako preferirate da elektronsku komunikaciju (za)držite na sopstvenim računarima, neophodan vam je pouzdan i svestran e-mail server. Popularni MDaemon je stigao do verzije 14 i vremenom postao ravnopravan takmac mnogo većim igračima, uz nekoliko puta nižu cenu.
preview
Vladimir Cerić
Novo pojačanje u kompaniji Mainstream je Jelena Opačić, koja na poziciju direktorke prodaje i marketinga donosi višegodišnje iskustvo u prodaji upravo cloud hostinga, glavnog Mainstream-ovog proizvoda.
nopreview
Ušteda stiže iz oblaka
Vladimir Cerić
Već dugo govorimo o prednostima cloud computing-a, ali izgleda da i dalje nismo uspeli da uverimo "neverne Tome" koji ne shvataju konkretne prednosti i uštede dok im se ne prikažu na slučaju sličnom njihovom. Zato ćemo vam ovom prilikom na praktičnom primeru prikazati kako možete profitirati od prelaska na cloud infrastrukturu.
nopreview
Pouzdani oblaci
Vladimir Cerić
Kada razvijate kompaniju, izgradnja prateće IT infrastrukture predstavlja ozbiljan trošak. Ključna prednost koju nam je doneo cloud computing je što neke od elemenata te infrastrukture možemo da prenesemo "u oblak" i tako jednim potezom unapredimo dostupnost i smanjimo troškove.
nopreview
Ceo svet je učionica
Vladimir Cerić
Interaktivno učenje na daljinu, predavanja i seminari dostupni svima ili samo ponekom, danas predstavljaju realnost, naravno uz računar, Internet vezu i odgovarajući softver. Pred nama je Adobe Connect...
preview
Vladimir Cerić, Vesna Čarknajev
Prisutan je na domaćem IT tržištu od samih početaka, od firme "iz garaže" stigao je do multinacionalne kompanije sa 1600 zaposlenih, a i dalje je svima dostupan, neposredan i spreman za razgovor. Da, to je Veselin Jevrosimović, predsednik Comtrade Group, najveće IT kompanije u našem regionu. Nedavno otvaranje razvojnog centra Comtrade-a u Kragujevcu iskoristili smo kao povod za priču o sadašnjim uspesima, nekim starim vremenima i, naravno, onom što nas čeka.
nopreview
Podrška za miran san
Vladimir Cerić
Vlasnici posećenih Web sajtova su uvek u opasnosti da se suoče sa problemima poput usporenja u radu ili nedostupnosti sajta, što u njihovom slučaju može značiti i solidnu količinu izgubljenog novca. Da bi takve situacije sveli na minimum, oni su u stalnoj potrazi za hosting provajderom koji im može pružiti adekvatnu podršku.
preview
Vladimir Cerić
Prethodnih meseci bavili smo se temom Web hostinga, ukazujući na stvari koje su važne korisnicima ove usluge. Ovaj put smo zavirili "iza zavese", u nameri da saznamo kako to izgleda iz ugla provajdera i kakva je tehnologija potrebna da bi sajt bio uvek dostupan.
nopreview
Hosting po meri korisnika
Vladimir Cerić
Od kako je Internet postao nezaobilazni alat u poslovanju kompanija, ponuda hosting usluga je eksplodirala. U moru različitih ponuda nije lako odabrati uslugu koja će biti po meri vaše kompanije, pa evo priče o putu kojim vredi poći.
preview
Vladimir Cerić
Ako upitate vlasnika iole posećenijeg Web sajta koji mu je glavni kriterijum kod izbora hosting provajdera, najčešće ćete čuti da to nije cena već pouzdanost, jer svaki sekund nedostupnosti podrazumeva i gubitak prihoda. Zato se sve veći broj njih odlučuje za cloud hosting usluge.
preview
Vladimir Cerić
Svaka kompanija tokom razvoja i rasta prolazi kroz razne faze, a ključne su tačke u kojima je firma toliko velika da se se njom više ne može efikasno upravljati postojećim sredstvima. Tada je vreme za uvođenje novih sistema, a CRM je jedan od najkorisnijih.
nopreview
Sve beleške u jednom oblaku
Vladimir Cerić
Tesna integracija verzije 2013 Microsoft Office-a sa cloud servisima donela je najviše prednosti jednom od najmanje zapaženih programa u paketu. OneNote 2013 sada funkcioniše istovremeno na svim tipovima Windows uređaja, što će mu doneti mnogo novih poklonika.
preview
Vladimir Cerić
Uz svu popularnost društvenih mreža, za poslovnu komunikaciju se i dalje primarno koristi e-mail. A ako želite da budete i dobro organizovani, jednostavni e-mail klijent vam nije dovoljan. Outlook je mnogo više od e-mail klijenta, naročito u verziji 2013.
nopreview
U najboljem svetlu
Vladimir Cerić
Bilo da promovišete sebe ili neki proizvod, elektronske i štampane prezentacije i brošure su obavezni temelji medijske promocije. PowerPoint i Publisher, sastavni delovi Microsoft Office paketa, su i u verziji 2013 odlična polazna tačka za izradu svih vrsta promotivnih materijala.
preview
Vladimir Cerić
Excel spada u moćne alate čije opcije ostaju tajna za većinu korisnika, koji se zaustavljaju na sumiranju liste. Verzijom 2013 Microsoft ih ohrabruje da naprave ključni korak unapred: moćne opcije za analizu podataka se prosto guraju pred korisnikom, ne čekajući da ih on pronađe na ribbon-u.
nopreview
2013 reči u oblaku
Vladimir Cerić
Pregled novog izdanja Office-a počinjemo od aplikacije koju svi najčešće koristimo - i drugi programi donose novitete, ali nijedan od njih ne dostiže popularnost Word-a. Dakle, isprobali smo Microsoft Word 2013...
nopreview
Korak bliži budućnosti
Vladimir Cerić
U trci za inovacijama i migraciji svega i svačega u cloud, korisnici kao da su počeli da zanemaruju značaj kvalitetnih aplikacija koje podržavaju poslovanje. Lansiranjem verzije 2013 Dynamics NAV-a Microsoft nas je podsetio da ulaganje u poslovno-informacioni sistem nikada ne izlazi iz mode.
nopreview
Kancelarija je preseljena u oblak
Vladimir Cerić
Masovnoj migraciji ka cloud-u nije odoleo ni veliki Microsoft Office. Microsoft-ova vizija, da jednako jednostavno koristite Office aplikacije na svim uređajima, je ambiciozna i obećava, ali podrazumeva i adekvatnu platformsku i infrastrukturnu podršku. I topao doček korisnika, naravno.
nopreview
Da roba bude na pravom mestu
Vladimir Cerić
Jeste li se nekada zapitali koliko je vremena i truda potrebno da se sva roba u supermarketu poređa na police? Kakav sistem se koristi? Beogradska kompanija LS Data razvila je softversko rešenje koje će profesionalcima u ovoj oblasti olakšati svakodnevni posao.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
IT administratori imaju mnogo komplikovanih zadataka, a jedan od njih je izbor antivirusnog rešenja za kompaniju za koju rade. ESET se potrudio da im pomogne paketom Endpoint Security.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
Ako vam upravljanje kvalitetom u preduzeću predstavlja izazov, dobra vest je da se na tržištu odnedavno nalazi i jedno domaće rešenje bazirano na svetski priznatim tehnologijama: Dokumentarijum.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Uz BI do veće konkurentnosti
Vladimir Cerić
Prave informacije u pravo vreme vode direktno ka poslovnom uspehu... ili neuspehu. Ali kako pronaći pravu informaciju u moru podataka? Naš sagovornik na ovu temu je Boštjan Kožuh, rukovodilac odeljenja za poslovno izveštavanje kompanije Adacta.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Komunikacija koja spasava živote
Vladimir Cerić
Uvođenjem novog informaciono-komunikacionog sistema baziranog na Microsoft Lync 2010 u dispečerski centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu je značajno ubrzao najvažnije poslovne procese, u kojima svaki sekund može značiti razliku između života i smrti.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić, Voja Gašić, Bojan Stanojević, Aleksandra Šakić
Petnaesti po redu izbor najboljih domaćih sajtova pokazao je da kvalitet i dalje o(p)staje na vrhu, ali da je za kvantne skokove potrebno još mnogo edukacije, truda, dobre volje, novca... Odabrali smo za vas 50 posebno vrednih Web lokacija i podelili ih u deset kategorija.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Dynamics AX ostaje izbor Norma Grupe
Vladimir Cerić
Da li je moguće implementirati veliko svetsko ERP rešenje u jednu proizvodnu kompaniju i pustiti ga u rad za samo dva meseca? Primer uvođenja Microsoft Dynamics AX rešenja u kompaniju "Norma Jugoistočna Evropa" će vam pokazati da jeste...
nopreview
IT kao motor razvoja poslovanja
Vladimir Cerić
Kompanija Extreme organizovala je polovinom decembra skup za svoje korisnike. Glavna tema bila je korišćenje potencijala koji već postoje u kompanijama, kako ljudskih tako i tehnoloških, sa posebnim akcentom na IT.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
Omiljena alatka za smanjivanje fajlova došla je do šesnaestog izdanja. Šta nam sve donosi WinZip 16 i da li će nas to naterati da ga vratimo u naše cyber živote?
preview
Vladimir Cerić
Izbor poslovnog informacionog sistema nikada nije bio jednostavan zadatak, naročito kada pred sobom imate bogatu ponudu. Potrudili smo se da vam barem malo olakšamo izbor prikazom EPR sistema koje nudi domaće tržište - šta može koji od njih i koliko košta implementacija.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Sinergija: I dalje u oblaku
Vladimir Cerić
Jedanaesta Sinergija je, baš kao i prethodna, imala za temu cloud computing. Promovisana vizija računarstva u oblaku se ove godine čini mnogo bližom, zahvaljujući proizvodima poput Office-a 365.
nopreview
Server i uštede
Vladimir Cerić
Ako nemate svoje informatičko odeljenje, najvažnije je da vam IT infrastrukturu čine pouzdana i proverena rešenja, koja se neće kvariti i stvarati vam glavobolje. Nekad i jeftina rešenja mogu biti sasvim dobra. Fujitsu nudi dva Primergy servera.
preview
Vladimir Cerić
Tradicionalno najveći izazov za implementaciju poslovnih rešenja su klijenti sa komplikovanim maloprodajama. Naročito ako su globalni brend, kod kojeg lokalni sistem treba integrisati sa drugim rešenjima. Takav je bio slučaj sa lancem Mr. Bricolage u Srbiji.
nopreview
Koliko poznajete svoj biznis?
Vladimir Cerić
Dobar prodavac će vam navesti sve razloge zbog kojih treba da kupite ERP softver. Dobar konsultant će vam reći da je to beskorisno ako nemate uređene poslovne procese. Kao i uvek, istina je negde između...
preview
Vladimir Cerić
Današnji multimedijalni svet se zasniva na slikama, statičnim ili pokretnim, i svima nam je potreban alat koji će nam pomoći da to obilje informacija nekako prilagodimo. Moguće rešenje je novi Corel Photo & Video X4.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
U modernom poslovanju i najmanje promene mogu doneti velike dobitke. Na primeru kompanije "Autopromet" pokazaćemo vam šta se sve može postići standardizacijom IT okruženja.
nopreview
ERP-ceptura za uspeh
Vladimir Cerić
Nakon uspešne implementacije novog ERP sistema u tri fabrike u sastavu KappaStar Group, menadžment ove grupacije je odlučio da isti sistem uvede i u četvrtu. Ovaj put reč je o kompaniji koja mnogima od nas donosi slatke asocijacije - Jaffa Crvenka.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
Put kompanije ka uspehu može biti veoma trnovit ako ne uključite informatičku podršku na vreme. Privatna kompanija iz Čačka iskoristila je prednosti modernog ERP sistema u pravom trenutku.
nopreview
CRM: Put do zadovoljnog kupca
Vladimir Cerić
Koliko puta ste čuli od predstavnika neke firme da su im mušterije na prvom mestu? I koliko puta ste se uverili u suprotno? Doduše, ima i prijatnih iznenađenja. A neki među nama znaju da iza toga stoji - CRM.
nopreview
Tabla za posao
Vladimir Cerić
Tableti su preko noći osvojili tržište, ali ih korisnici i dalje koriste uglavnom za zabavu. Ako poželite da vam novi tablet bude od koristi i na poslu i kod kuće, možete se susresti s raznim preprekama. Osim ako se niste opredelili za Fujitsu Stylistic Q550...
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Uz dobar softver do više hrane
Gordana Dragićević, Vladimir Cerić
Nakon integracije dve lokalne kompanije, "Perutnina Ptuj Group" je uspela da konsoliduje poslovne podatke u jedinstven sistem... i to u kratkom roku.
nopreview
Brži poslovni procesi
Vladimir Cerić
Nakon digitalizacije poslovnih procesa u Eurobank EFG banci, procedure koje su ranije trajale i po nekoliko sati su svedene na nekoliko minuta. Na zadovoljstvo klijenata...
preview
Vladimir Cerić
Kada kao glavnog konkurenta imate program koji predstavlja prihvaćeni industrijski standard, teško je napraviti nešto revolucionarno. Zato su se autori GstarCAD-a fokusirali na proverene vrednosti...
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Veliki softver za mali biznis
Vladimir Cerić
Cloud computing pruža raznorazne prednosti, ali za sada vas neće lišiti potrebe za lokalnom IT infrastrukturom. Dobar server će vam sigurno biti potreban, a onda i softver za njega. Microsoft je, kroz Small Business Server 2011, pripremio okruženje koje odgovara manjim firmama.
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
preview
Voja Gašić, Bojan Stanojević, Vladimir Cerić
Ove godine u novogodišnju kupovinu krenuli smo malo ranije - pravi je trenutak za novi, tehnološki savršeniji laptop. U Tehnomanija prodavnicama našli smo preko 400 laptopa, od kojih smo za vas odabrali 40 najboljih...
nopreview
I mi YouTube za frku imamo
Vladimir Cerić
Produkcijska kuća IT TV iz Beograda pre dve godine pokrenula je Web portal Live-eTV na kome preovlađuju video sadržaji. Razgovarali smo sa sa Radomirom Laletom Markovićem, menadžerom IT TV produkcije i Veljkom Radosavljevićem, kreativnom direktorom.
nopreview
Windows server u firmi
Vladimir Cerić
Iako je već neko vreme na tržištu, Windows Server 2008 nije još osvojio svoje mesto na serverima u kompanijama širom Srbije. Analiziramo ključne prednosti koje je donela verzija 2008 - vredi li konačno napustiti proverenu kombinaciju Windows XP/Windows Server 2003 R2?
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić, Marko Herman
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
Jedan od najpopularnijih "pametnih" telefona kod domaćih poslovnih ljudi je Sony Ericsson P900/910. Sada na naše tržište stiže i njegov naslednik, model P990, prepun značajnih unapređenja...
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
preview
Vladimir Cerić
U stalnoj borbi protiv najrazličitijih tipova prevara vezanih za kreditne kartice, Raiffeisen banka je formirala sistem baziran na Microsoft-ovom BizTalk serveru koji u tu borbu uključuje i korisnika, putem SMS poruka.
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Softver koji vredi više
Vladimir Cerić
Stručnjaci kompanije Saga su na primeru Rafinerije nafte Pančevo demonstrirali kako se iz postojećih IT resurs a i uz minimalno ulaganje može ostvariti vredan efekat.
preview
Vladimir Cerić
Male su šanse da ste kupovinom notebook-a zaokružili investiranje u svoje mobilno poslovanje. Uobičajeni dodaci su miš i torba, ali ima i stvari kojih se setite tek kasnije. Predstavljamo kompletno okruženje za HP-ovu poslovnu klasu notebook-ova.
nopreview
Vesti
Milan Bašić, Vladimir Cerić
nopreview
Logitech MX5000 Laser Cordles Desktop
Vladimir Cerić
Kompanija Logitech uspela je da u novom kompletu miša i tastature nazvanom MX5000 Laser Cordless Desktop spoji sve opcije koje bi korisnik kućnog, multimediji okrenutog računara mogao da smisli. Bluetooth i laser zajedno, baš zvuči zanimljivo!
nopreview
FSC Amilo Pro računari
Vladimir Cerić
Do sada nezamisliva situacija u kojoj puni Centrino notebook u maloprodaji košta oko 1000 evra najzad je postala realnost. Jedan od prvih takvih modela na našem tržištu je FSC Amilo Pro V2085.
nopreview
MX610: Inteligentni miš
Vladimir Cerić
Najnoviji u nizu Logitech miševa je MX610, ambiciozno nazvan prvim inteligentnim mišem na svetu.
nopreview
Dinamični noviteti
Vladimir Cerić
Konstantnim unapređivanjem svojih rešenja, Microsoft napreduje ka viziji kompletnog poslovnog informacionog sistema baziranog na njihovom softveru. Service Pack 1 za Dynamics NAV predstavlja važan korak u tom smeru...
nopreview
Sledeće Sony Ericsson generacije
Vladimir Cerić
Sony Ericsson je između 3G konvencije u Barseloni i CeBIT-a predstavio obnovljenu gamu mobilnih telefona. Predstavljamo neke od interesantnih noviteta koji će se polovinom godine pojaviti i na našem tržištu.
nopreview
Verbatim noviteti
Vladimir Cerić
Čekajući nove formate optičkih diskova, Verbatim nastavlja razvoj popularnih medija - stigli su DVD+RW mediji koji obezbeđuju 8x upis, a razvoj LightScribe tehnologije se nastavlja, pa sve lakše "režete" sliku na gornjoj površini diska...
nopreview
Logitech S510 Media Desktop
Vladimir Cerić
S510 Media Desktop se bitno razlikuje od ostalih Logitech desktop modela - u kompletu se nalazi i daljinski upravljač, zadužen za kontrolu reprodukcije multimedijalnih sadržaja.
nopreview
MSI MegaBook M635
Vladimir Cerić
MegaBook M635 je samo jedan u nizu MSI-jevih notebook-ova, ali je privukao našu pažnju jer za oko 1300 evra nudi isti nivo opreme i brzine kao i prilično skuplji modeli poznatih brendova.
nopreview
iPAQ hw6900
Vladimir Cerić
HP je oslušnuo zahteve kupaca i medija i tako je nastao novi, unapređeni iPAQ hw6900. To je i dalje hibrid mobilnog telefona i PDA uređaja propraćen tastaturom, ali...
nopreview
AMD u visokom društvu
Vladimir Cerić
Kada je AMD početkom 2005. predstavio procesor za mobilne računare, niko nije predviđao njegov veliki uspeh. Ko bi rekao da će za samo godinu dana Turion 64 stići i do notebook-ova najviše klase kao što je FSC Lifebook S2110?
nopreview
Komunikacija i organizacija
Vladimir Cerić
U PC #120 predstavili smo Qtek telefon kompaktnih dimenzija sa svim funkcijama PDA uređaja. Sada su pred nama dva nova Qtek-ova modela zasnovana na upravo suprotnom konceptu: 9100 i S110.
nopreview
Poslovanje ide dalje
Vladimir Cerić
Nova strategija zahteva adekvatnu promociju. Otišli smo čak do Danske da bismo saznali šta se dešava u Microsoft Dynamics projektu i šta nam on donosi...
preview
Voja Gašić, Vladimir Cerić, Dejan Ristanović
Po deveti put urednici časopisa "PC" biraju najbolje sajtove na domaćem Internet nebu. Pedeset pobednika ukrasiće svoje naslovne strane našom markicom, uz nadu da će 2006. doneti ozbiljniji pomak prema funkcionalnijem Web-u...
nopreview
Navision za sve visine
Vladimir Cerić
MBS Navision je ERP paket čija je važna osobina lako prilagođavanje potrebama korisnika. Posetili smo kompaniju European Construction i na licu mesta se uverili u prednosti ovakvog koncepta.
preview
Vladimir Cerić
Na tržištu notebook-ova se najčešće kupuju jeftini modeli, dok se o njihovom kvalitetu ne vodi uvek dovoljno računa. Zato smo analizirali ponudu modela koji koštaju manje od 1000 evra - kako za malo para doći do dobrog portabl računara?
nopreview
Stanice za najteže zadatke
Vladimir Cerić
Većinu potreba u firmama zadovoljiće desktop računari, ali je za neke poslove iz oblasti grafike, projektovanja, animacije ili DTP-a potrebna veća snaga. Zato smo razmotrili ponudu radnih stanica na našem tržištu...
nopreview
Tabele karakteristika
Vladimir Cerić
Uporedite sastav testiranih konfiguracija, pogledajte rezultate na benchmark testovima i ocene naših urednika...
nopreview
Poslovne konfiguracije
Vladimir Cerić
Glavninu prostora u januarskom "PC Izlogu" zauzimaju testovi konkretnih konfiguracija - pogledajte šta smo primetili na svakom od pristiglih računara i ko je dobio naše markice "Izbor urednika", "Najbolja kupovina", "Vrhunske performane" i "PC Preporuka".
nopreview
Vladimir Cerić
Kako izgleda domaće tržište računara za firme i šta smo na njemu zatekli? Da li se opredeliti za neki domaći računar ili sve prisutnije strane brendove? Opisujemo i proces testiranja i ocenjivanja pristiglih konfiguracija.
nopreview
Microsoft u praksi
Vladimir Cerić
Kompanija LimIT je na Paliću organizovala skup posvećen primeni Microsoft-ovog softvera, namenjen kupcima Windows i Office paketa koji žele da maksimizuju efekte svoje investicije, ali i da se pripreme za OVS.
preview
Vladimir Cerić
Godišnji pregled kućnih konfiguracija je zgodna prilika da se sagledaju trendovi na domaćem tržištu. Iz 40 računara testiranih i prikazanih prošlog meseca izvukli smo zanimljive statističke podatke...
nopreview
Kako biti legalan
Vladimir Cerić
Kupovinom hardvera obavili ste tek pola posla - treba da nabavite i operativni sistem (obično ga kupujete zajedno sa računarom) i druge programe koje ćete svakodnevno koristiti. Istražili smo cene softvera u raznim varijantama, ali i dodatne stvari koje dobijate posle kupovine - kada ste već legalni, treba to dobro da iskoristite!
nopreview
Tabele karakteristika
Vladimir Cerić, Voja Gašić
Uporedite sastav testiranih konfiguracija, pogledajte rezultate na benchmark testovima i ocene naših urednika...
nopreview
Kako smo testirali
Vladimir Cerić
Četrdeset računara koji su stigli u našu laboratoriju trebalo je podvrći raznim "mukama" kako bi se uporedile performanse, ali i drugi parametri važni pri kupovini. Pročitajte kako smo testirali i dodeljivali markice "Izbor urednika", "Najbolja kupovina" i "Vrhunske performanse".
preview
Vladimir Cerić
Od računara koji košta preko 800 evra kupac očekuje mnogo: efikasan rad u svim poslovnim aplikacijama, primenu u svetu videa i multimedije i, što je najvažnije, moderne igre u visokim rezolucijama. Na naš test pristiglo je 7 ovakvih mašina.
preview
Vladimir Cerić
U srednjoj klasi konkurencija domaćih konstruktora bila je najžešća, verovatno zato što se računari ove cene najviše kupuju. Za koji se od 15 testiranih modela opredeliti?
preview
Vladimir Cerić
U ekonomsku klasu ubrajamo računare koje možete nabaviti za 500 ili manje evra. Na našem testu našlo se 11 takvih mašina - istražili smo njihove jake strane, ali i ukazali mesta na kojima su njihovi konstruktori štedeli...
preview
Dejan Ristanović, Vladimir Cerić
Carol Bartz je za 13 godina transformisala Autodesk od firme koja je imala samo jedan (ali dobar) proizvod u tržišnog lidera, istovremeno upetostručivši prihode kompanije. Kao predsednik i direktor Autodesk-a, ona je najviše rangirani rukovodilac jedne velike IT kompanije koji je posetio Beograd
preview
Vladimir Cerić
Godina koju polako privodimo kraju bila je, po opštem mišljenju, ubedljivo najteža za domaću IT industriju. Na petom po redu Pakom Roadshow-u potražili smo znake oporavka...
nopreview
Desktop ili notebook?
Vladimir Cerić
Značajan pad cena notebook-ova postavlja izbor između prenosnog i stonog poslovnog računara kao sasvim realan. Isprobali smo dve konfiguracije sličnih cena, od kojih svaka pripada jednom od ovih svetova...
nopreview
Čekajući dobre vesti
Vladimir Cerić
Malo toga se promenilo od prošlogodišnjeg velikog testa DVD pisača. Novi standardi još nisu zaživeli, ali su proizvođači ipak izbacili nove generacije svojih uređaja. Pogledajmo kako ko vidi zahteve tržišta u oblasti masovne memorije...
nopreview
APC vas štiti
Vladimir Cerić
Iako verujemo da ste svoje važne i vredne kućne aparate već zaštitili odgovarajućim produžnim kablovima, moguće je da ste neki i propustili. Zato predstavljamo APC-ovu seriju praktičnih i pristupačnih surge arrest-ova.
nopreview
Canyon Mini Mouse Presenter
Vladimir Cerić
Canyon Mini Wireless Mouse Presenter je interesantan bežični miš koji u jednom kompaktnom kućištu kombinuje nekoliko funkcija koje su vam potrebne na putu.
nopreview
FSC Amilo Pro V2045
Vladimir Cerić
Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 je računar neobično atraktivne cene, pa smo se odmah upustili u potragu za kompromisima. A onda...
nopreview
Naslednik legende
Vladimir Cerić
Posle planetarnog uspeha sa modelima T610 i 630, Sony Ericsson je imao težak zadatak da kreira adekvatnog naslednika. Posle relativno uspešnog K700, pred nama se našao K750i, prvi mobilni telefon sa kamerom od 2 Mp.
nopreview
Navision u Jagodini
Vladimir Cerić
Poslovni softver je teško testirati u laboratorijskim uslovima. Zato smo posetili jednu od domaćih kompanija koja je uspešno primenila MBS Navision i raspitali se o iskustvima...
nopreview
Na vrhu CAD sveta
Vladimir Cerić
Autodesk je ove godine izbacio dvadeseti po redu AutoCAD. Verzija 2006 predstavlja logičan nastavak ideja koje su zacrtala prethodna dva izdanja programa, pa pogledajmo šta je zapravo novo u vodećem CAD paketu...
nopreview
Atom mrav
Vladimir Cerić
Firma Atom Computers nam je poslala zanimljiv računar sa 64-bitnim Sempron procesorom. Isprobali smo ga u poslovnim aplikacijama i igrama...
nopreview
Logitech G5 - miš sa tegovima
Vladimir Cerić
Detalj po kojem će ovaj miš ostati zapisan u analima kompjuterskih periferija je izmenljivi uložak u koji se stavljaju minijaturni tegovi. Prilagodite miša igri koju najviše volite...
preview
Vladimir Cerić
Često slušamo o tome kako je teško primeniti svetska rešenja i iskustva na našem terenu. Evo jednog primera koji govori upravo suprotno...
nopreview
Vladimir Cerić
Notebook nije nešto što ima smisla "beskonačno" proširivati, ali kupovina nekih dodataka je praktično obavezna - krenite od torbe pa na dalje...
nopreview
Tablet PC posle SP2
Vladimir Cerić
Drugi servisni paket za Windows XP doneo je i neka skrivena unapređenja. Jedno od njih je i transformacija Tablet PC operativnog sistema u novo izdanje označeno brojem 2005.
preview
Vladimir Cerić
Na našem tržištu je teško naći softver specifične namene, naročito onaj koji dolazi iz domaćih firmi. Program EduStat kompanije Alpha Omnia je redak pozitivan primer...
nopreview
Oprema postaje aktivna
Vladimir Cerić
Profesionalna aktivna mrežna oprema je oduvek koštala mnogo. Kao što to obično biva u računarskom svetu, sa napretkom tehnologije cene neminovno padaju, a mogućnosti su sve veće. Pogledajmo dva nova Linksys-ova upravljiva switch-a.
nopreview
Novo ime za novo vreme
Vladimir Cerić
Iako neke firme odustaju od tržišta stonih računara, taj segment ipak nije rekao svoju poslednju reč. Fujitsu Siemens je nedavno lansirao novi brend poslovnih računara nazvan Esprimo.
nopreview
Mac mini za poneti
Vladimir Cerić
Mac mini je po konceptu sličan PC-ju ali je po izgledu definitivno Apple-ov računar. Kako funkcioniše ovaj hibrid?
nopreview
Fujitsu Siemens Amilo
Aleksandar Veljković, Vladimir Cerić
Došlo je vreme da se oprostimo od dva Fujitsu Siemens notebook-a iz Amilo serije koje smo dobili na dugotrajno testiranje. Tokom proteklih šest meseci imali smo sasvim dovoljno vremena da se upoznamo sa svim njihovim dobrim i lošim stranama...
nopreview
LightScribe: rezanje sa pisanjem
Vladimir Cerić
HP, BenQ i Philips su smislili nov način upisa sadržaja na gornju površinu diska - isti uređaj snimi disk a onda iscrta zamenu za nalepnicu. Tehnologija je nazvana LightScribe, a sada su stigli prvi njeni predstavnici...
nopreview
Kingston memorijske kartice
Vladimir Cerić
Pored toga što je jedan od najvećih proizvođača memorija za ugradnju u PC, Kingston je i veliki proizvođač memorijskih kartica svih tipova. Isprobali smo deo njihove ponude.
nopreview
Sve u jednom
Vladimir Cerić
Odrednica all-in-one dobila je pravo značenje sa izlaskom novog HP iPAQ-a. Predstavljamo vam model hw6515, novi univerzalni PDA-telefon sa integrisanim mobilnim telefonom i GPS-om.
nopreview
U potrazi za kvalitetom
Vladimir Cerić
Izbor praznih CD i DVD medija nije tako lak posao ako ste limitirani sredstvima, a ipak vodite računa o kvalitetu i trajnosti upisa. Predstavljamo modele tri proizvođača koji pretenduju na solidan balans cene i kvaliteta.
preview
Vladimir Cerić
Lansiranje CT serije računara pre više od godinu dana predstavljalo je važan korak u razvoju domaćeg tržišta konfiguracija. Pogledajmo kako Comtrade računari izgledaju danas i šta nude korisnicima.
nopreview
Logitech Z-5500 zvučnici
Vladimir Cerić
Pred nama se ovog meseca našao Logitech Z-5500, 5.1 komplet koji dolazi u kutiji teškoj skoro 30 kilograma koja ne može stati u manji prtljažnik. Kakav zvuk daje ovo "čudo"?
nopreview
Logitech Freedom 2.4 Cordless
Vladimir Cerić
Posle kvalitetnih volana i miševa, Logitech je ovog proleća lansirao obnovljenu seriju džojstika, na čijem je čelu bežični model koji vam ovom prilikom predstavljamo.
nopreview
PocketLoox 720
Vladimir Cerić
Model 720 je predstavnik obnovljene PocketLoox serije PDA uređaja. Najznačajnija novost je VGA ekran dijagonale 3.6", a ima tu i drugih zanimljivosti...
nopreview
Naš FSC u servisu
Vladimir Cerić
Posle skoro šest meseci korišćenja došlo je vreme i da jedan od naša dva Fujitsu Siemens notebook-a, koji su na dugotrajnom testiranju, ode u servis. Kako je sve to prošlo i šta se najčešće kvari na notebook računarima?
preview
Vladimir Cerić
Udobnost koju vam wireless mreža donosi nateraće nas da zaboravite probleme pri početnom konfigurisanju. A ako kupite kvalitetnu opremu, recimo onu koju nudi Linksys, problema neće ni biti. Isprobali smo kompletnu liniju njihovih proizoda zasnovanih na Cisco tehnologiji.
nopreview
Noviteti iz Logitech-a
Vladimir Cerić
Mada je tokom prethodnih godina značajno proširio svoj proizvodni program, Logitech ne zaboravlja proizvode na kojima je izgradio ime. Jedan od najznačajnijih noviteta na ovogodišnjem CeBIT-u je njihov miš MX518, a drugi čini komplet tastature i miša MX3100.
preview
Vladimir Cerić
Novi Treo 650 donosi ekran veće rezolucije koji prikazuje više boja, Bluetooth interfejs i mnoge korisne dodatke. Da li ovakav Palm može da zameni mobilni telefon?
nopreview
Gigabyte mrežni trikovi
Vladimir Cerić
Gigabyte AirCruiser G Desktop Router (BC01) je PCI kartica koji se napaja preko PCI magistrale. Kad je već vaš računar sa ATX napajanjem stalno pod naponom, zašto ruter ne biste smestili u njegovo kućište?
nopreview
JBL Creature II
Vladimir Cerić
Američki JBL postoji već 50 godina i jedan je od najuglednijih proizvođača svih tipova zvučnika i zvučničkih sistema. Pred nama je ovog meseca bio 2.1 komplet Creature II neobičnog dizajna.
nopreview
Cebit oporavka
Vladimir Cerić, Voja Gašić
Ovogodišnji CeBIT pokazuje znake oporavka cele IT industrije i kraj višegodišnje krize. Kao slamke spasa iskočile su zabavna elektronika i tehnologije za digitalni dom, dok osnovne komponente za PC kao da padaju u drugi plan...
nopreview
Naš FSC na CeBIT-u
Vladimir Cerić
Odlazak ekipe PC Press-a na CeBIT predstavljao je idealnu priliku da na terenu isprobamo mogućnosti FSC Amilo L1300 notebook-a koji smo dobili na dugotrajno testiranje...
nopreview
D-Link wireless adapteri
Vladimir Cerić
Testirali smo nekoliko uređaja iz D-Link-ove wireless game koji obećavaju brzinu transfera od 108 Mbps.
nopreview
ATI Theatre 550 Pro
Vladimir Cerić
Kompanija ATI poznata je vlasnicima računara pre svega po odličnim grafičkim čipovima i karticama, ali većina njih zaboravlja na ATI-jev pionirski uticaj na tržište TV kartica. Sada je došlo vreme za novi all-in-wonder.
nopreview
Audigy 2 ZS notebook
Vladimir Cerić
Zvuk na prenosnicima koje smo do sada susretali nije puno odmicao od AC97 rešenja. Kao što i priliči lideru na tržištu, Creative je pripremio PCMCIA zvučni adapter Audigy 2 ZS Notebook...
nopreview
US Robotics wireless
Vladimir Cerić
Kako su bežične mreže trenutno u modi, upoznali smo se sa delom ponude WiFi opreme koju je potpisao US Robotics.
nopreview
LG LS-50 notebook
Vladimir Cerić
Sa dolaskom PDV-a notebook je postao još teže pristupačan domaćem kupcu. Zato nas je zainteresovao LG-jev LS50 A46H1 koji u maloprodaji košta 1020 evra.
nopreview
Pioneer DVR-109 i NEC ND3520A
Vladimir Cerić
Domaći favorit broj jedan među DVD pisačima, Pioneer DVR-108, dobio je naslednika čija je oznaka 109. Jedina kompanija koja je do sada uspešno parirala Pioneer-u u oblasti DVD pisačima je NEC, a njihov najnoviji model se zove ND-3520A.
nopreview
FSC Amilo L1300 i A1640
Vladimir Cerić, Aleksandar Veljković
Posle dva meseca "maltretiranja", dva Fujitsu Siemens notebook-a iz Amilo serije i dalje nas služe u sreći i veselju. Šta pokazuje naš long-term test?
nopreview
Asus WL-530g
Vladimir Cerić
Vrh ponude Asus kućnih uređaja predstavljaju wireless ruteri, pa posle vrlo uspešnih modela 500b i 500g stiže i minijaturni WL-530g.
nopreview
PalmOne Tungsten T5
Vladimir Cerić
Kao logičan nastavak serije Tungsten, na tržište je izašao model T5, koji predstavlja ne jedan, već dva koraka unapred za PalmOne.
preview
Vladimir Cerić
Lifebook P7010 je idealni pratilac uspešne dame, a i džentlmeni će mu se obradovati. Na osnovu samih cifara teško je pojmiti koliko je ovaj računar mali, ali koliko je rad sa njim udoban?
preview
Voja Gašić, Dejan Ristanović, Vladimir Cerić
Birajući po osmi put listu 50 najboljih sajtova na domaćem Web-u i očekujući njegov kvantni skok, odlučili smo da podstaknemo razvoj uvodeći novu kategoriju - uz top 50, izdvojili smo i 5 najboljih sajtova!
nopreview
Potraga za boljim zvukom
Vladimir Cerić
Dok se procesori menjaju više puta godišnje, tržište zvučnika je relativno statično. Ovog meseca smo imali prilike da se upoznamo sa novim 2.1 kompletima nekih od najvećih proizvođača.
nopreview
Poslednja slamka spasa
Vladimir Cerić
Šta donosi druga generacija Serial ATA standarda i kakve sve nove tehnologije kriju SATA II hard diskovi? Upoznajte mogućnosti NCQ tehnologije i Barracuda diskova.
nopreview
iMac G5
Vladimir Cerić
Pre par meseci promovisan je novi Macintosh koji u samo 5 cm debelom kućištu iza TFT-a sadrži ceo računar...
nopreview
FSC notebook računari
Vladimir Cerić, Aleksandar Veljković
U nastavku priče o Fujitsu-Siemens prenosnim računarima koje smo dobili na višemesečno testiranje, bavili smo se njihovom ergonomijom...
nopreview
WD i(li) Maxtor
Vladimir Cerić
David Sanford je WD-ov menadžer prodaje za istočnu i južnu Evropu, a Cagatay Kilic je Maxtor-ov menadžer prodaje za jugoistočnu Evropu, Bliski istok i Tursku. Iskoristili smo njihove posete Beogradu da im uputimo ista pitanja i saznamo njihove planove za nastup na našem tržištu.
nopreview
Deo po deo... WLAN
Vladimir Cerić
I kod wireless-a je najvažnija infrastruktura, koja u ovom slučaju podrazumeva prisustvo access point-a. Isprobali smo nekoliko rešenja iz svih cenovnih kategorija i vrlo smo zadovoljni rezultatima.
nopreview
Asus MyPal A730
Vladimir Cerić
MyPal A730 koji vam ovom prilikom predstavljamo je jedan od retkih PocketPC računara sa ekranom rezolucije 640*480 piksela.
nopreview
FSC: Long-term test
Vladimir Cerić
Isprobali smo dva FSC-ova notebook-a iz Amilo serije: L1300 i A1640. Po svemu su slični, ali prvi koristi Intel Celeron M a drugi AMD Mobile Sempron 2800+
nopreview
ASUS A3
Vladimir Cerić
Najslabiji model iz Asus A3 serije ima Celeron M procesor na 1.4 GHz, a postoji i nešto skuplji sa Pentium-om M na 1.5 GHz. Kako rade?
nopreview
Microsoft na delu
Vladimir Cerić
U palićkom "Eko Centru" okupili su se sistem administratori LimIT-ovih klijenata sa željom da se upoznaju sa novim Microsoft-ovim uslugama i prednostima koje imaju legalni kupci, kao i sa Symantec-ovim sigurnosnim rešenjima.
nopreview
Dodaci za lakši život
Vladimir Cerić
Iako PDA uređaji postaju sve moćniji, korisniku uvek ponešto nedostaje. Ako zbog jedne funkcije ne biste kupovali nov uređaj, možete potražiti odgovarajući dodatak. Pored Asus-a A716 predstavljamo i nekoliko zanimljivih proširenja...
preview
Vladimir Cerić
Komunikacije su u samoj osnovi iPaq računara, a pred nama se našao model koji ideje o mobilnosti, stalnoj povezanosti i visokoj produktivnosti prikazuje u praksi. U prevodu, gomila interfejsa pa čak i tastatura u malom kućištu.
preview
Vladimir Cerić
"PC"-jevi tradicionalni pregledi konfiguracija predstavljaju zgodnu priliku da se uoči uticaj globalnih brendova na naše tržište. Za čije su se komponente najčešće odlučivali sistem-integratori?
nopreview
pc105dvd.zip
(4,577.18 KB)
Prženje u velikom stilu
Vladimir Cerić
Najnoviji DVD pisači se vrlo slično ponašaju i slično koštaju, pa je teško odlučiti se. Verujemo da će vam uporedni test devet najnovijih modela pomoći da napravite pravi izbor.
nopreview
Staro protiv novog
Vladimir Cerić
Predstavljamo dva PocketPC računara iz Hewlett-Packard-ove porodice iPAQ. rz1710 pripada ekonomskoj, a h4150 višoj klasi.
nopreview
Bežična fioka
Vladimir Cerić
Najinteresantniji novi proizvod iz asortimana Asus-ove mrežne opreme je WLHDD, bežična "fioka" za 2,5" hard disk. Za malo novca postavićete svoj kućni file server koji će obavljati i neke funkcije mrežnog uređaja.
nopreview
APC za sve namene
Vladimir Cerić
APC je kreirao novu klasu UPS uređaja, koja obezbeđuje zaštitu od prevelikog napona iz mreže i baterijsko napajanje skromnog kapaciteta. Stigao je prvi predstavnik te klase.
preview
Vladimir Cerić
U želji da sistem integratorima ponude što kvalitetniju osnovu za izgradnju računara, u Direct Link-u su kreirali Barebone Assembly Kit, komplet proverenih osnovnih komponenti po povoljnoj ceni.
nopreview
iPod: Šetnja sa stilom
Vladimir Cerić
Ako ste svoj život stilski uredili prema Apple-olikom dizajnu, nemojte preskočiti ni iPod, nezaobilazni deo tog sveta. Šta donosi ovaj kultni MP3 plejer u novom izdanju?
nopreview
Revolucionarna plovidba
Vladimir Cerić
Čitaoci našeg časopisa zapazili su interesantnu marketinšku kampanju kompanije Foxconn, koja je organizovana u saradnji sa firmom PC Centar. Priča je nastavljena na talasima Dunava...
nopreview
DVD akrobacije
Vladimir Cerić
Iako je zbrka oko postojanja dva formata DVD medija uglavnom razjašnjena, problemi kompatibilnosti su ostali. Uz pomoć najnovijeg NEC-ovog DVD pisača isprobali smo bitsetting, novu tehniku za poboljšanje kompatibilnosti dual layer diskova.
nopreview
Skupo zadovoljstvo
Vladimir Cerić
Jednostavniji, lepši, neki tvrde i brži, Macintosh računari predstavljaju jaku konkurenciju PC-ju. Lansiranjem nove generacije PowerPC procesora, Apple svet je doživeo novu mladost, a Power Mac G5 je samo jedan od noviteta...
nopreview
Gigabyte M1600B
Vladimir Cerić
Inspirisani odvojenim komandama za rukovanje audio CD-ovima koje sve češće srećemo na notebook računarima, inženjeri firme Gigabyte su koncipirali specijalni DVD čitač koji radi i dok je računar isključen.
nopreview
Omron RS8600 fiskalna kasa
Vladimir Cerić
Proces fiskalizacije teče svojim tokom, pa se na tržištu pojavljuju novi modeli uređaja. Omron RS8600 odudara od uobičajene ponude, pošto je u pitanju odlično opremljeni modularni POS terminal.
nopreview
Mobilni PDA
Vladimir Cerić
Moderno poslovanje podrazumeva da ste stalno u pokretu, ali i da uvek budete u kontaktu sa bazom podataka vaše firme. Jedan od uređaja koji će vam to omogućiti je PalmOne Treo 600.
nopreview
LG u torbi
Vladimir Cerić
LG ne predstavio svoju ponudu na tržištu notebook računara. Šta donose LS50a, ABZH1 i LM50?
nopreview
MSI HomePlug Network
Vladimir Cerić
Ako ne biste da razvlačite Ethernet i ne verujete u sigurnost bežičnih mreža, pokušajte sa komunikacijom preko naponskih vodova. Isprobali smo HomePlug sistem firme Microstar.
nopreview
Leadtek Winfast TV USB II
Vladimir Cerić
WinFast TV USB je zanimljiv dodatak za korisnike kablovske televizije - donosi kvalitetnu TV sliku bez potrebe da rasklapate kućište vašeg PCja ili razmišljate o konfigurisanju.
nopreview
Za bolji prevoz
Vladimir Cerić
Talas opšte informatizacije zahvatio je i saobraćaj, pa se pojavljuju informacioni sistemi koji olakšavaju svakodnevne poslove. Jedan od takvih kreirao je švedski Volvo i nazvao ga Dynafleet.
nopreview
Pametni(ji) telefon
Vladimir Cerić
PDA koji radi kao mobilni telefon? Ovog meseca imamo priliku da ekskluzivno prikažemo dva predstavnika različitih filozofija u izradi minijaturnih komunikatora: Motorola MPx200 i O2 XDA II.
nopreview
Kopija kao original
Vladimir Cerić
Asus-ov DRW-0804P pisač zadovoljavas 8x specifikacije i dolazi u zanimljivom pakovanju. Kada smo zavirili ispod haube, ugledali smo starog znanca...
nopreview
Mali pomoćnik
Vladimir Cerić
Specifične namene traže i specifična rešenja, pa je tako nastao mini-računar Psion NetBook Pro, negde na pola puta između PDA uređaja i Tablet PC-ja.
preview
Vladimir Cerić
Posle uspešnog Tablet PC-ja iz Stylistic serije, Fujitsu Siemens kreće dalje oslanjajući se na modernu Centrino platformu - stigao je Lifebook T.
nopreview
Duplo veća zabava
Vladimir Cerić
Dvoslojni DVD-ovi su sasvim standardni u vašoj filmskoj kolekciji, ali su svi oni proizvedeni u fabrici. Konačno je došlo vreme da i sami snimate dual-layer diskove kapaciteta 8.5 GB - predstavljamo pisač i DL medije.
nopreview
Tablet na putu
Vladimir Cerić
Do sada smo testove opreme u realnom okruženju mahom obavljali na putevima u inostranstvo. Red je najzad došao i na domaći teren - krenuli smo na put opremljeni FSC TabletPC-jem te Logitech i LiteON pratećom opremom.
nopreview
Noviteti iz PalmOne-a
Vladimir Cerić
Skoro sve generacije uređaja kompanije PalmOne dobile su u zadnjih par meseci temeljne revizije. Predstavljamo modele Zire 71, 72 i Tungsten E.
nopreview
DVD iz Philips-a
Vladimir Cerić
Philips je jedna od kompanija koja je izmislila CD standard, pa samim tim nas je uvek čudilo njihovo zapostavljanje CD/DVD uređaja. Sada se situacija menja, a pred nama su se našli njihov DVD čitač, CD pisač i DVD pisač.
nopreview
Za pametne kase
Vladimir Cerić
Kao i kod bilo kog drugog uređaja o kom čitate u "PC"-ju, i za fiskalne kase važi staro pravilo: bez dobrog softvera to je samo hrpa plastike i silicijuma. Isprobali smo POS softver i prateću bazu podataka firme Logosoft.
nopreview
LiteOn DVD pisači
Vladimir Cerić
Kada tragate za kvalitetnim optičkim uređajima, u spisak obavezno uvrstite i LiteON. Eksterni SDW-431SX i interni SOHW-812S daju puno razloga za to.
nopreview
Logitech Internet Navigator Keyboard SE
Vladimir Cerić
Kvalitetne tastatre avangardnog dizajna oduvek su previše koštale, a crna boja je tek skoro počela da "silazi u narod". Odlučan korak u tom pravcu napravio je Logitech plasiranjem modela Internet Navigator Keyboard Special Edition, poznatog iz Logitech-ovog najskupljeg (bežičnog) kompleta...
nopreview
Asus MyPal A620BT
Vladimir Cerić
U "PC #96" predstavili smo novi model iz Asus-ove serije PDA uređaja, MyPal A620, a sada je do nas je stigla njegova usavršena verzija, A620BT.
nopreview
Wireless kancelarija
Vladimir Cerić
Imate firmu sa nekoliko računara, ali oni još nisu umreženi. Kupovinom nekoliko jeftinih Wi-Fi uređaja, mrežu ćete uspostaviti za tili čas...
nopreview
Delimičnih 8x
Vladimir Cerić
Tržište DVD pisača ide dalje, prema većim brzinama. NEC NR-2500A, Pioneer DVR-107D, Sony DRU-530A i Teac DV-W58G ipak govore da se približavamo granicama DVD tehnologije.
nopreview
Fiskalna ponuda
Vladimir Cerić
Obaveza uvođenja fiskalnih kasa je još jednom prolongirana, ali to znači da opet treba čekati poslednji trenutak. Predstavljamo tri zanimljiva modela firmi EI i Intracom.
nopreview
Škola za primer
Vladimir Cerić
Iako računarske škole niču na svakom uglu, nije lako naći kvalitetne kurseve. Naročito ako tražite nešto više od uobičajenog korišćenja Windows-a i Office-a. Beogradska firma YuCAD je ovom poslu pristupila ozbiljno...
nopreview
Sve na jednom mestu
Vladimir Cerić
Pocket Loox 610 dolazi iz velike firme Fujitsu Siemens Computers. Kako je PDA koncipiran i kako se nosi sa sve žešćom Palm i PocketPC konkurencijom?
nopreview
Ko (nam) je kriv
Vladimir Cerić
Ne, ovo nije još jedna analiza našeg političkog života, već lament jednog korisnika nad pojavom zvanom "socijalni inženjering u svetu kompjuterskih virusa"
nopreview
Windows u fabrici računara
Vladimir Cerić
Sa rastom tržišta računara rasla je i potreba za kvalitetnim serviserima, koji će posao obavljati brže i efikasnije. Nažalost, konfigurisanju softvera se često poklanja (pre)malo pažnje...
nopreview
PDA višestruke namene
Vladimir Cerić
Sony UX50 nije baš klasičan Palm PDA, ali nije ni Tablet PC. Potražili smo njegov pravi identitet...
preview
Vladimir Cerić
Prva četiri brand računara kompanije Comtrade su ovog meseca prošla kroz našu laboratoriju: da li se opredeliti za model 210, 310, 410 ili 510?
nopreview
Izlog knjiga
Vladimir Cerić
AutoCAD 2004, VB.NET - korak po korak i Windows XP Professional.
preview
Vladimir Cerić
Novi Asus-ov hit se zove MyPal PDA. To je mali računar koji donosi pravo osveženje na tržištu...
nopreview
Na američki način
Vladimir Cerić
U borbi za svaki evro (ili barem dinar), kupci često zaboravljaju na važnost posedovanja kvalitetnih periferija. A Microsoft-ove tastature i miševi spadaju u najbolje...
preview
Vladimir Cerić
Po preuzimanju Compaq-a, Hewlett-Packard je izmenio mnoge proizvodne programe. Posebno su zanimljive promene u porodici malih iPaq računara, pa smo sa zadovoljstvom testirali jeftini 1930 i skupi, ali moćni iPaq 5550.
nopreview
Pin-ov iDay
Vladimir Cerić
Značajnih IT događaja ima sve više, a zanimljivo je da su skoro svi organizovani u jesenjim mesecima. Tokom oktobra održan je i iDay kompanije PIN Computers.
nopreview
TV zabava za sve
Vladimir Cerić
Asus, MSI, Leadtek... ova imena su vam verovatno poznata iz sveta matičnih ploča i grafičkih kartica. Pogledajmo kako su se ovi proizvođači snašli u izradi nečeg potpuno drugačijeg - TV kartica.
preview
Vladimir Cerić
ECS-ovi proizvodi su od prvih dana bili usmereni ka kupcima najplićeg džepa. Međutim, neke stvari se kod ovog velikog proizvođača matičnih ploča menjaju...
nopreview
Kvalitet za mase
Vladimir Cerić
O Asus-u ste mnogo puta čitali u našem časopisu. Njegovo ime je sinonim za kvalitet, ali i visoku cenu. Za one sa plićim džepom tu je sada ASRock...
nopreview
Euprosoft
Vladimir Cerić
Sastaviti konfiguraciju po meri oduvek je bio težak zadatak, naročito ako je budžet skroman. Pogledajmo kako je beogradska firma Euprosoft zamislila brzu mašinu bez ikakvih ustupaka, a po optimalnoj ceni.
nopreview
Sony za sve prilike
Vladimir Cerić
Ako ste mislili da tastatura, ekran visoke rezolucije koji se okreće oko svoje ose i digitalni fotoaparat predstavljaju vrhunac u PDA svetu, Sony PEG-NZ90 će vas prijatno iznenaditi...
nopreview
Strasti se stišavaju
Vladimir Cerić
Nekadašnji kamen spoticanja, spor oko standarda DVDR medija, polako pada u zaborav - dual uređaja je sve više, a neki proizvođači čak naprasno menjaju tabore. Pred nama su se našli BenQ, NEC i LG.
nopreview
Za svakog po TFT
Vladimir Cerić
Dugo smo je prizivali i konačno je stigla - TFT moda u poslednje vreme osvojila je i domaće korisnike. Prvobitno smo planirali kratak prikaz noviteta, ali spisak modela na našem tržištu je impresivan...
nopreview
Nero(n) u novom ruhu
Vladimir Cerić
Nero je kod nas osvojio simpatije mnogih korisnika i zavladao tržištem, ali to ne znači da mu se u verziji 6 nije moglo štošta dodati.
nopreview
Manje je bolje
Vladimir Cerić
Monitor je jedna od komponenti na kojoj ne treba štedeti, ali budžeti su obično veoma tesni... Zato su u kompaniji Hyundai potražili dobru meru i ugradili je u ImageQuest familiju.
preview
Vladimir Cerić
Pod naletom Pocket PC uređaja, Palm je bio prinuđen da obnovi svoju gamu i unese značajne novine. Neke od njih upoznaćemo na modelima Zire 71 i Tungsten T2.
nopreview
Konačno pomirenje
Vladimir Cerić
IT industrija je još jednom shvatila razorne posledice podele na dva tabora, pa su i "najtvrđi igrači" rešili da potraže kompromis sa protivničkim standardom. Isprobali smo Pioneer DVR-106D, Teac DV-W50D, Sony DRU500A i "odgovarajući" LiteON, pitajući se da li je vreme za kupovinu prvog DVD pisača.
preview
Vladimir Cerić
AMD Athlon procesore od početka prati fama o pregrevanju koja se širi i na okolne komponente. Proveli smo ovo leto uz desetak ugodno pregrejanih VIA KT600 i nForce2 400 ploča.
preview
Vladimir Cerić
Serije Scaleo namenjena je poslovnim korisnicima i nosi međunarodno priznanje za dizajnersko dostignuće. Ovoga meseca predstavljamo radnu stanicu N600 namenjenu kancelarijskim korisnicima većih zahteva.
nopreview
Standardi u sukobu
Vladimir Cerić
Cene DVD pisača su sve prijatnije za naše džepove - od prvobitnih "astronomskih" cifara, stigle su do nivoa od nekoliko stotina evra. Glavna nedoumica kupaca je, nažalost, ostala: kom se standardu prikloniti? NEC (ND-1100A) i Pioneer (DVR-105) su izabrali strane, dok Sony modelom DRU-500A nudi univerzalnost...
preview
Vladimir Cerić
Iz Desk-a nam je stigla konfiguracija koja koristi najbrži Pentium 4 procesor na 3.06 GHz. Iako je Intel-ov GraniteBay čipset i od strane samog proizvođača bio proglašen za prelaznu fazu ka Springdale-u i Canterwood-u, ovaj računar se pokazao kao izvanredno rešenje za Pentium 4 procesore, a kada smo tome dodali i DVD+RW pisač...
nopreview
Dell Dimension 4550
Vladimir Cerić
Brand-name računari o kojima smo do sada pisali uglavnom su namenjeni poslovnim okruženjima, a sada smo se susreli sa čistokrvnom kućnom mašinom jednog od najvećih svetskih proizvođača PC računara: zove se Dell Dimension 4550 a distributer, firma "Informatika", mu je sa pravom dodala sufiks Extreme.
nopreview
Jugodata Vision P4
Vladimir Cerić
Iako najveći deo svoje ponude zasniva na konfiguracijama iz ekonomske i srednje klase, firma "Jugodata", zahvaljujući poslovnoj saradnji sa kanadskim MDG-jem, ima pristup komponentama koje prati i doza ekskluzivnosti. Ovoga meseca stiglo nam je nešto izuzetno: Vision P4 se zasniva na Pentium-u 4 koji radi na čitavih 3.06 GHz i podržava HyperThreading.
nopreview
Pakom XP Game Station
Vladimir Cerić
"AMD-ovu stranu" na ovomesečnom testu konfiguracija brani niški "Pakom", koji nam je poslao XP Game Station - šta mogu 2500+ procesor i Barton jezgro?
nopreview
Rađanje zvezde
Vladimir Cerić
Kompaniju Logitech do sada smo poznavali kao vrhunskog proizvođača miševa i tastatura, a sada su nam se predstavili i kao kreatori odličnih kompjuterskih zvučnika.
nopreview
Petica za trud
Vladimir Cerić
Plasiranjem MX serije, Logitech je otišao korak dalje u tehnologiji izrade optičkih miševa. Pogledajmo šta nude modeli 300, 500 i 700.
nopreview
WD za svakog
Vladimir Cerić
Maxtor možda dominira tržištem, ali su zastupnici Western Digital-a spremni da ponude hard disk istih performansi pod povoljnijim uslovima. Isprobali smo modele 400BB, 600BB i 1800JB.
nopreview
Kroz USB do CD-a
Vladimir Cerić
Iako ga koristimo još od pojave ATX standarda i Intel LX ploča, USB je tek plasiranjem verzije 2.0 dobio svoju pravu ulogu. Za to su zaslužni pre svega eksterni CD pisači, kao što su BenQ CRW 4012EU, LiteON LXR-40122C i Teac CD-W552E.
nopreview
Serial ATA diskovi
Vladimir Cerić
Tržište hard diskova se već neko vreme ne pomera sa mrtve tačke. Serial ATA tehnologija je mogući most ka svetlijoj budućnosti, pa smo je nestrpljivo očekivali. Kako se pokazao prvi Serial ATA disk koji je stigao u Jugoslaviju, Maxtor DiamondMax 6Y160M0.
nopreview
Kombinovani uspeh
Vladimir Cerić
Combo uređaji su prešli dugačak put od sporih i problematičnih do sasvim konkurentnih modela.
nopreview
LG GCC-5240P eksterni combo
Vladimir Cerić
Ako niste imali uslova za nabavku notebook računara najnovije generacije, verovatno vam najviše nedostaje mogućnost da podatke iz vašeg malog PC-ja prebacite na CD. Logično rešenje je eksterni uređaj, ali šta ako nemate USB 2.0 portove? Isprobali smo LG GCC-5240P koji se priključuje u PCMCIA slot a može da reprodukuje i DVD-ove...
nopreview
Leadtek WinFast Cinema
Vladimir Cerić
Kombinacija grafičke kartice bazirane na GeForce čipu i eksternog TV tjunera nazvana Personal Cinema nije zaživela na tržištu, ali je Leadtek odlučio da ovoj ideji da još jednu šansu. Pred nama se našao WinFast Cinema, eksterni modul u kom se nalaze TV i FM tjuner i koji se sa ostatkom računara povezuje preko posebnog priključka na Leadtek-ovim My ViVo grafičkim karticama.
preview
Vladimir Cerić
Ako ste u nekoj od prodavnica koje smo predstavili prošlog meseca kupili vaš novi računar, verovatno ste poželeli da ga dopunite nekim atraktivnom dodatkom ili sitnicom. Srećom, ponuda je raznovrsna...
nopreview
Dvostruko ubrzanje
Vladimir Cerić
Promocijom Granite Bay čipseta Intel se oprostio od RAMBUS memorije i oberučke prihvatio sve popularniji DDR. S druge strane, ni rešenja sličnih potencijala za AMD ne zaostaju mnogo...
nopreview
Obračun u velikom stilu
Vladimir Cerić
"Rat" proizvođača procesora predstavlja glavni zamajac hardverske industrije. Obnavljanje opreme je neminovno, pa treba izabrati procesor koji najbolje odgovara konkretnim potrebama. Isprobali smo najbrže Intel-ove i AMD-ova kandidate.
nopreview
48 puta (ni)je prebrzo
Vladimir Cerić
Testirali smo aktuelnu ponudu 48-brzinskih CD-ROM pisača, modele LiteOn LTR-48246S, Microstar MSI-8348, Teac W548E i Waitec Storm 48/1, razmišljajući o tome da li napredak u tehnologiji uvek donosi i boljitak za kupca...
nopreview
Na sasvim sigurnom mestu
Vladimir Cerić
Nije lako naći dovoljno siguran medij za prenos i skladištenje veće količine podataka. Jedno od mogućih rešenja pruža tehnologija magnetno-optičkih (MO) diskova.
nopreview
Ogoljeni Gigabyte
Vladimir Cerić
Gigabyte je kompanija koja nam je najviše poznata po proizvodnji matičnih ploča. Odskora kod nas možete naći i njihove barebone sisteme...
nopreview
Sila na n
Vladimir Cerić
Iako setovi čipova za matične ploče nisu glavna sfera njenog interesovanja, kompanija nVidia je verzijom 2 svog nForce-a uspela ponovo da zauzme tron na Socket A tržištu.
nopreview
U potrazi za kreditom
Vladimir Cerić
U Beogradu se otvara sve više maloprodajnih objekata namenjenih isključivo prodaji računara i prateće opreme. Obišli smo neke od najzanimljivijih kompjuterskih radnji glavnoga grada...
nopreview
Novo-staro ime
Vladimir Cerić
Iako se ime BenQ možda čini nepoznatim, u pitanju je ogranak čuvenog Acer-a namenjen proizvodnji optičkih uređaja. Sa zadovoljstvom smo testirali njihovu ponudu.
preview
Vladimir Cerić
Kompanija Abit oduvek se isticala naprednim, ali i neobičnim rešenjima na svojim matičnim pločama. Dva modela koja vam ovog meseca predstavljamo, IT7-MAX2 i AT7-MAX2, tipičan su primer ovakve filozofije.
nopreview
Ipak iPaq
Vladimir Cerić
PDA uređaji postaju sve manji i sve moćniji, ali im nedostaje podrška za mobilnu telefoniju. Compaq (sada Hewlett-Packard) je među prvima napravio GSM/GPRS dodatak za svoj novi iPaq.
nopreview
Ploče od granita
Vladimir Cerić
Nismo se još čestito upoznali sa svim novitetima koje nam je doneo i845PE čipset, a Intel je već spremio novo iznenađenje nazvano Granite Bay ili, oficijelno, i7205.
nopreview
Izlog knjiga
Vladimir Cerić, Vojislav Simić
Početnica za Internet, Quark XPress 5 za Windows i Macintosh i Visual Basic .NET.
nopreview
Očekivanja i rezultati
Vladimir Cerić
Najnoviji set VIA čipova donosi mnoštvo noviteta, ali kako stoji stvar sa performansama?
preview
Vladimir Cerić
Detaljno smo testirali 15 konfiguracija domaćih firmi koje su se potrudile da sklope brze, svestrane i udobne mašine namenjenih kućnoj upotrebi.
nopreview
Korak unazad
Vladimir Cerić
Željno iščekivana verzija 3.0 popularnog Winamp-a nije izmamila samo komplimente - naprotiv, zamerki ima više nego pohvala, ali program svakako vredi pogledati...
nopreview
Može li još brže?
Vladimir Cerić
Prvog predstavnika generacije 40-brzinskih CD-pisača već smo vam predstavili - bio je to Teac-ov CD-W540E. Sada su stigla i dva žestoka konkurenta: NEC NR-9100A i LG GCE-8400B.
preview
Vladimir Cerić
DVD pisači polako "hvataju zalet", mada ih u našim prodavnicama i dalje nema baš previše. Zato smo se obradovali novom Asus-ovom DVD-R uređaju čija je oznaka DVR-104.
nopreview
Intel ili SiS?
Vladimir Cerić
Na tržištu Pentium 4 čipsetova sve jače pozicije osvaja i do sada marginalizovani SiS. Uporedili smo njegov najnoviji proizvod sa Intel-ovim rešenjima.
nopreview
Usamljen na vrhu
Vladimir Cerić
Tek što smo pomislili da će se Maxtor uspavati na mestu tržišnog lidera, on je plasirao nove, usavršene modele. U očekivanju SerialATA diskova, isprobali smo Fireball3, DiamondMax Plus8, DiamondMax Plus9 i D70X-6L.
nopreview
Polovno, a skoro novo
Vladimir Cerić
Uvoz polovnih računara je sve atraktivniji - počelo se od 486 i Pentium kompjutera, a sada na naš test stižu reparirani Compaq Deskpro računari zasnovani na Pentium-u II i BX setu čipova. Šta nudi firma Infograf?
nopreview
Centra 5066 EX
Vladimir Cerić
Model 5066 EX govori da firma PC Centar nije zapostavila opremu iz ekonomske klase - za samo 750 evra dobijate solidnu konfiguraciju.
nopreview
Jugodata Đak 2002
Vladimir Cerić
Pod parolom "Povratak u školu", "Jugodata" nastavlja akciju koju je započela pre par godina promocijom modela "Đak". Stigao nam je, dakle, računar namenjen početnicima u računarskom svetu, čiji budžet zahtev aoprezan izbor komponenti.
nopreview
ComExpo u Beogradu
Vladimir Cerić
Od 17. do 21. septembra na beogradskom Sajmu premijerno je održan ComExpo 2002, međunarodni sajam kompjutera, informacionih tehnologija, telekomunikacija i novih medija. Kako je bilo ove godine i šta će biti dalje?
nopreview
Zvuk za novo vreme
Vladimir Cerić
Najnoviji modeli Altec Lansing zvučnika, 220, 221 i XA3021, možda nisu glamurozni i snažni kao neki od njihovih prethodnika, ali plene jednostavnošću i kvalitetom.
nopreview
Centra 5380 PR
Vladimir Cerić
Centra linija više ne sadrži samo računare, već i kompletna okruženja - ovomesečni model se prodaje "u paketu" sa štampačem i skenerom.
preview
Vladimir Cerić
Već ustoličenim brand-ovima domaćih računarskih firmi sada se pridružuje se novosadski Pin Computers nam je na test poslao probni primerak računara iz serije Neo, koji osim kvalitetnih komponenti iz Pin-ovog distributerskog programa ima i personalizovane periferije.
preview
Vladimir Cerić
Kupci računara sve češće nalaze interes da investiraju u jaču mašinu, koja će uspešno "pokriti" trenutne potrebe, ali neće brzo pokleknuti pod teretom dolazećih verzija Windows-a i Office-a. Jedna takva konfiguracija nam je ovog meseca stigla iz firme Jugodata.
nopreview
Tandem za budućnost
Vladimir Cerić
Naziv "integrisana ploča" i dalje budi negativne asocijacije. Firme nVidia i Shuttle udružile su se kako bi oborile tu predrasudu...
nopreview
Tehnicom Gamer Pro
Vladimir Cerić
BrandCode Gamer Pro je računar koji izgleda avangardno, drugačije, ali ne treba zanemariti ni njegove performanse. Čak je i cena atraktivna...
preview
Vladimir Cerić
PC Centar domaćem tržištu želi da pruži i malo glamora, pa je tako pripremio posebnu, personalizovanu verziju PC konfiguracije u izuzetno zanimljivom kućištu firme Cooler Master i sa potpisom autora, Petra Gredelja...
nopreview
Trka bez kraja
Vladimir Cerić
CD pisači idu putem koji su prilično davno zacrtali CD čitači - brzina je stigla do 40x, uz najavu 48x uređaja. Kako ta čuda tehnike realno rade?
nopreview
Veliko u malom
Vladimir Cerić
"Budite informisani u svakom trenutku" je široko priznato geslo savremenog poslovnog čoveka. Cassiopeia BE300 će pomoći da se to geslo pretvori u realnost.
nopreview
Brend na domaći način
Vladimir Cerić
PC za ovo leto radi na frekvenciji koja prelazi 1 GHz, ima 256 MB memorije i košta između 700 i 900 evra. Tako je barem pokazao naš test osam konfiguracija najvećih domaćih firmi.
preview
Vladimir Cerić
Fujitsu Siemens Scenic koji nam je stigao iz "Pakoma" predstavlja atraktivnu mašinu namenjenu poslovnom okruženju. Samo izaberite podverziju...
preview
Vladimir Cerić
Iako pojava eksterne zvučne kartice nije nešto epohalno, Creative je uspeo da osmisli prvu zvučnu karticu koja može da funkcioniše sasvim nezavisno od računara - Extigy.
nopreview
Centra 5080PR
Vladimir Cerić
Centra koja nam je ovoga meseca stigla je prava "aždaja", odgovarajuće cene. Pre nego što se zagrcnete od traženog iznosa, pogledajte listu komponenti i opis svega za šta je računar sposoban.
nopreview
List Paco XL A1000
Vladimir Cerić
Beogradska firma List Computers svojim linijama Paco i Nomak polako uspostavlja sinonim za jeftini, a kvalitetan računar. Ovog puta smo na test dobili najnoviju verziju iz generacije Paco XL - A1000.
preview
Vladimir Cerić
Zahvaljujući dobroj saradnji firmi Jugodata i Zida, pred nama se našla konfiguracija bazirana na ploči koja ima na sebi Intel-ov i845E čipset. Tako smo dobili priliku za ekskluzivni test, jer je ugrađen pred-produkcioni primerak modela A845E sa čipsetom koji se još nije zvanično ni pojavio u prodaji.
nopreview
Lek za gužve
Vladimir Cerić
Predstavljamo softverske pakete namenjene regulisanju saobraćaja.
preview
Vladimir Cerić
Već pogledom na spisak komponenti shvatićete da je AMD Extreme XP beskompromisna igračka mašina. Kako se ona pokazala u praksi?
nopreview
Blizu savršenog
Vladimir Cerić
Iako smisao hi-fi opreme ne bi trebalo da bude toliko u snazi koliko u kvalitetu zvuka, mnogi proizvođači teško postižu kompromis između ovih krajnosti... Srećom, postoje firme koje taj balans ostvaruju na pravilan način. Jedna od njih je Creative.
preview
Vladimir Cerić
Možda je Macintosh neobičan za one koji su navikli na PC i Windows, ali on uz atraktivan dizajn nudi viši stepen udobnosti. Bilo je zanimljivo isprobati novi PowerMac M8705L.
nopreview
Problem velikih diskova
Vladimir Cerić
Nekada je granica bila 30 MB, danas je 137 GB, ali problemi sa matičnim pločama i novim, većim diskovima su isti. Ima li rešenja?
nopreview
Najbolje iz oba sveta
Vladimir Cerić
Snažna PC konfiguracija danas obavezno ima CD pisač i DVD čitač, dakle troši dva mesta u kućištu i dve IDE grane za rad sa kompakt diskovima raznih vrsta. Ako želite da obe funkcije objedinite u jednom uređaju, isprobajte LH GCC-4120B.
nopreview
WD FireWire hard disk
Vladimir Cerić
IEE1394 (FireWire) je nezamenljiv pri montaži audio i video materijala, a uz ekspanziju DV kamera sve su popularniji eksterni diskovi koji se povezuju na računar pomoću ovog interfejsa. Do nas je stigao Western Digital-ov adut.
nopreview
Centra 5098PR
Vladimir Cerić
Veliki povratak Pentium-a 4 na tržište snažnih konfiguracija umerene cene nastupio je nakon promocije Intel i845D čipseta koji podržava DDR memoriju. Na njemu se zasniva i najnovija kreacija iz Centra familije - model 5098PR.
preview
Vladimir Cerić
Za one koji su se zasitili uobičajenih sivih tonova kompjuterske opreme, Compaq je izbacio novu seriju poslovnih računara pod nazivom Evo. Koncipirani u obliku radnih stanica smeštenih u klasična kućišta, oni su redizajnirani taman toliko da unesu novi duh u kancelarije svojih vlasnika...
nopreview
Vaša polovina računara
Vladimir Cerić
Računara nikada dosta - koliko god da ih kupite, u firmi će neko uvek čekati na svojih pet minuta. Samo kada bi isti računar moglo istovremeno da koristi nekoliko službenika... EasyClone obećava upravo to!
nopreview
Praznik za uši
Vladimir Cerić
Izbor kvalitetnih zvučnika nikada nije jednostavan zadatak, ali dođe dan kada se morate odlučiti za konkretan model. Altec Lansing i Creative su uvek bili dobri kandidati...
nopreview
Stigosmo do 24x
Vladimir Cerić
Na našem tržištu konačno se pojavljuju i 24x mediji, što je uvoznicima skrenulo pažnju na 24x pisače. Ovoga meseca svoje adute prikazali su najpoznatiji: NEC i Asus.
preview
Vladimir Cerić
Centra 5073EX je jeftina, a potpuno upotrebljiva igračka platforma, zasnovana na nForce integrisanom čipsetu. Kako je on uticao na performanse, ali i na cenu?
preview
Vladimir Cerić
Jugodata Vision predstavlja zanimljivu kombinaciju jeftinih i skupih komponenti - Pentium 4 sa 512 MB RAM-a i licenciranim softverom ne mora više biti preskup...
nopreview
Pin Office 900
Vladimir Cerić
Pin Office 900 je računar kod koga je akcenat stavljen na poslovnu primenu - sve je, od desktop kućišta preko matične ploče, grafičke kartice i dodataka, primereno savremenoj kancelariji.
nopreview
Compaq Deskpro PII
Vladimir Cerić
Najmodenije konfiguracije su, nažalost, i dalje van domašaja mnogih korisnika, a naročite probleme imaju firme kada treba nabaviti na desetine računara. Umesto kompromisa u vidu nabavke nekvalitetnih komponenti, možete se opredeliti za polovni računar neke od prethodnih generacija. Naravno, Deskpro PII je daleko od toga da bude zastareo...
nopreview
Žeđ za brzinom
Vladimir Cerić
CD pisači su dostigli savršenstvo - iz meseca u mesec stižu sve brži modeli, a cene su stalno u padu. U domaćim prodavnicama se trenutno nudi priličan broj modela; isprobali smo najnovije, obraćajući naročitu pažnju na perspektive upisa 24x brzinom, kao i na double-density diskove na koje se, umesto 700 ili 800 MB, upisuje čak 1.3 GB podataka.
preview
Aleksandar Veljković, Vladimir Cerić
Šta se u poslednjih godinu dana promenilo na domaćem tržištu računarskih konfiguracija? Čak 35 računara koji su stigli na naš test govore da je firmi sve više, a da je ponuda sve bolja, pa smo pristigle računare podelili na tri kategorije. Kako je sa cenama, a kako sa performansama?
nopreview
Zvučnici bez premca
Vladimir Cerić
Sve naprednije zvučne kartice ostaju nemoćne ako na njih ne priključite zvučnike koji imaju barem neke elemente onoga što smo nekada zvali Hi-Fi. Altec Lansing je dobar kandidat...
nopreview
U korak sa vremenom
Vladimir Cerić
Još jednom su nam iz Samsung-a stigli kvalitetni i inovativni monitori sa oznakama SyncMaster 151MP i SyncMaster 757NF.
nopreview
Centra Line 4030 PR
Vladimir Cerić
Za one kojima je svaki sekund (ili frejm) bitan, PC Centar je spremio model Centra Line 4030 PR. "Dragulj u kruni" je AMD Athlon deklarisan na 1.33 GHz...
nopreview
IBM NetVista A50
Vladimir Cerić
U svetu postoji stroga podela na računare za kućnu i poslovnu upotrebu. PC za kancelariju dolazi u desktop kućištu, zauzima malo prostora i garantuje visoku pouzdanost i jednostavno održavaje. IBM NetVista A50 savršeno odgovara toj specifikaciji.
nopreview
Brzo ali sigurno
Vladimir Cerić
Tehnologija nazvana burn-proof, ugrađena u nove Teac i NEC CD-RW uređaje, ne ostavlja mesta za greške, čak ni kad radite najkomplikovanije poslove dok snimate na CD.
nopreview
Reparirani IBM
Vladimir Cerić
Paralelno sa uspostavljanjem reda na celokupnom računarskom tržištu ustaljuje se i uvoz polovnih računara. To su uglavnom mašine korišćene u velikim firmama i onda zamenjene - ako vam nije potrebna velika brzina a iznad svega cenite pouzdanost, pogledajte fabrički reparirane IBM računare.
nopreview
Kvalitet pre svega
Vladimir Cerić
Firmu Yamaha poznajemo kao proizvodača kvalitetnih muzičkih uređaja, a sada se i na našem tržištu pojavljuju njihovi aktivni zvučnici...
nopreview
Muzika iz podzemlja
Vladimir Cerić
Odavno neka kompjuterska tema nije toliko uzburkala i podelila javnost kao projekat Napster. O programu se živo raspravlja u američkom Kongresu, a pune ruke posla imaće čak i Vrhovni sud. Kako rade su Napster i Gnutella i zašto su postali toliko popularni?
nopreview
Muzika na disku
Vladimir Cerić
U moru raznih MP3 enkodera teško je pronaći onaj koji zadovoljava potrebe ljubitelja kvalitetnog zvuka. Isprobali smo najpopularnije alate.
BIZIT Seminar

ASEE - KURS ZA MLADE NASLEDNIKE

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


PC
Twitter Facebook Feed Newsletter