GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
Bojan Stojanović
Arhiva tekstova čiji je autor Bojan Stojanović. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u arhivi PC-a (328) Samo tekstovi objavljeni online (54)
- PC #285 u prodaji po ceni od 290 din
broj
preview
Bojan Stojanović
Budućnost Apple računara leži u novom M1 procesoru koji donosi brzinu, snagu, malu potrošnju i integraciju čitavog ekosistema. Da li nas slične uzbudljive promene uskoro očekuju i na PC-ju?
preview
Bojan Stojanović
Iako svojim pametnim telefonima Google još uvek nije osvojio svet, u njih su ugrađene mnoge vrhunske tehnologije koje su pomerile granice i postavile nove standarde. Google Pixel 3 je novi nastavak jedne uzbudljive priče
nopreview
Malim koracima napred
Bojan Stojanović
Najmoćniji DTP program više ne napreduje koracima od sedam milja, već se postepenim promenama kursa i putanje održava u visokoj orbiti. Verzija za 2018. donosi nekoliko novih opcija s korisnim i važnim unapređenjima
preview
Bojan Stojanović
Iako još uvek zvanično nije dostupan u našim krajevima, isprobali smo Pixel, prvi smartfon koji je u celini pod kontrolom kompanije Google. To je ne samo najuzbudljiviji Android uređaj današnjice, već i nagoveštaj budućih planova u razvoju Android operativnog sistema
preview
Bojan Stojanović
Kada mrežni storage opslužuje velik broj računara, lokalna mreža može da postane usko grlo za protok podataka. Zato je QNAP na modelu TS-EC880U ostavio mogućnost ugradnje četiri 10-gigabitna LAN modula
nopreview
Kindle, e-knjige i Srbija
Bojan Stojanović
Nova verzija najpopularnijeg čitača elektronskih knjiga ponovo nas podseća na izostanak trenda digitalizacije pisane reči u Srbiji, kao i na drugim, za globalni biznis malim tržištima
preview
Bojan Stojanović
Redovno godišnje servisiranje Adobe aplikacija donosi paradu novih opcija i pokaznih vežbi sa svim zamislim digitalnim multimedijalnim formatima slike, teksta i zvuka. Izdvojili smo tri vodeće DTP aplikacije, Photoshop Illustrator i InDesign u CC 2015 verzijama i proverili njihove kreativne potencijale
nopreview
Prelom knjiga za Kindle
Bojan Stojanović
Objavljivanje knjiga koje će se čitati na Kindle platformi podrazumeva odgovarajuću tehničku pripremu. Koji su alati neophodni i šta čeka samostalne autore/izdavače u ovom segmentu elektronskog izdavaštva?
nopreview
Kindle i domaća izdanja
Bojan Stojanović
Nije nikakva novost da u tehnološkom pogledu kaskamo za razvijenim svetom, ali spektakularno zaostajanje na polju elektronskih knjiga posledica je veoma zamršenog pravno-ekonomsko-tržišnog klupka koje ćemo pokušati da raspetljamo. Kako prodavati knjige tako da se mogu čitati na Kindle-u?
preview
Bojan Stojanović
Adobe je doterao mašineriju svojih programa i pojačao Creative Cloud konstrukciju, a rezultat je, po običaju, odličan. Predstavljamo novi Photoshop, Illustrator i InDesign.
nopreview
Planeta fontova
Bojan Stojanović
Broj tipografskih kuća i kvalitetnih fontova u njihovoj ponudi nikada nije bio veći. Mnogi novi fontovi podržavaju našu ćirilicu i latinicu, mogu se koristiti i u štampi i na ekranu, a neke od njih dobijamo besplatno uz operativni sistem. Koja je pokretačka snaga moderne digitalne tipografije?
nopreview
Iznajmljeni fontovi
Bojan Stojanović
Promene u oblasti digitalne tipografije, usklađene s povećanjem rezolucije ekrana mobilnih telefona, tableta i računarskih monitora, postepeno su preoblikovale scenu grafičkog dizajna. Izgubila se razlika između fontova za štampu i Web, a tipografija elektronskog teksta je izjednačena sa klasičnom. Kako sve to izgleda u praksi?
nopreview
Veoma fini čitalac
Bojan Stojanović
Digitalizacija papirne dokumentacije i dalje spada u važnu primenu računara, a OCR programi ili opcije neizostavni su u mnogim firmama i institucijama. Koliko je u domenu optičkog prepoznavanja teksta napredovao FineReader 12, program koji odavno ima status najboljeg majstora ovog zanata?
nopreview
hunspell_srb.zip
(1,164.84 KB)
InDesign, Word i srpski jezik
Bojan Stojanović
Koliko su moderni programi prilagođeni obradi i prelomu teksta na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom? Analizirali smo InDesign CC i Word 2013 kako bismo ustanovili da li je napokon prošlo vreme modifikacija fontova, aplikacija i operativnih sistema.
nopreview
Kreativne munje i gromovi
Bojan Stojanović
Kolekcija Adobe CreativeCloud programa obuhvata nekoliko desetina softverskih alata namenjenih svim oblastima ljudskog delovanja koje imaju veze sa tekstom, pokretnim i statični slikama i Web-om. Za ovaj prikaz odabrali smo tri vodeća CC predstavnika koji se bave grafičkim tehnologijama: Photoshop, Illustrator i InDesign.
nopreview
Adobe na rate
Bojan Stojanović
Promovisanjem nove linije Creative Cloud programa, Adobe uvodi pretplatu na korišćenje softvera kao jedini način licenciranja. Iako očekivan, taj korak je doneo i brojne dileme u vezi sa kupovinom i upotrebom Adobe programa, naročito u našim uslovima. U susret novoj verziji CC programa, predstavljamo najvažnije novitete ali i odgovoramo na pitanja koja se nameću.
preview
Bojan Stojanović
Stalna dostupnost temeljnih jezičkih alata i elektronskih rečnika predstavlja osnov savremene obrade teksta. O tome smo razgovarali sa Miloradom Simićem, autorom najsveobuhvatnijeg lingvističkog paketa programa za srpski jezik, koji sada dobija i cloud varijantu.
nopreview
Bojan Stojanović
Nedavno je Internet protresla vest da je Adobe CS2 sada besplatan program koji se može slobodno preuzeti sa www.adobe.com i koristiti bez aktivacije. Da li CS2, objavljen u aprilu 2005, možemo da smatramo freeware-om? Stvar nije tako jednostavna...
nopreview
Kuda idu digitalni fontovi
Bojan Stojanović
Ogromna količina teksta koji se čita na računaru, smartfonu ili tabletu i sve veće rezolucije ekrana doveli su do fundamentalnih promena na nivou fontova. Kako se snalaze Windows 8, Android i iOS/OS X?
nopreview
Maksimalna PDF snaga
Bojan Stojanović
Acrobat XI je pokušaj Adobe-a da prevaziđe ograničenja PDF formata i omogući obradu teksta direktno u dokumentima. Uz sve druge pogodnosti koje donosi jedna zrela tehnologija, Acrobat zadržava poziciju najmoćnijeg alata za upravljanje elektronskom dokumentacijom.
nopreview
Tablete za InDesign CS6
Bojan Stojanović
Pišući novu istoriju DTP-a, InDesign je došao na raskršće. Kako će se ovaj moćan program, napravljen za najteže zahteve i najviše standarde grafičkog dizajna i digitalne tipografije, prilagoditi novim medijima u kojima glavnu ulogu imaju tableti i drugi mobilni uređaji?
preview
Bojan Stojanović
Impozantna Master kolekcija programa firme Adobe obuhvata sve neophodne alate za rad sa slikom, videom, zvukom i tekstom. Šta donosi CS6 generacija ove sveobuhvatne zbirke?
nopreview
Photoshop u kreativnom oblaku
Bojan Stojanović
Naoružan pozamašnim arsenalom novih opcija, Photoshop CS6 uskoro izlazi pred korisnike. Kao prethodnicu, Adobe nam je ponudio beta verziju - proverimo strategiju i taktiku ovog vrhunskog alata za profesionalnu obradu digitalnih fotografija.
nopreview
Filmovi u digitalnoj eri
Bojan Stojanović
U svetlu najnovijih pokušaja filmske industrije da se kroz SOPA i PIPA zakone u Americi, a potom i u drugim zemljama, na mala vrata uvede cenzura Interneta, osvetlimo za trenutak podzemnu scenu digitalnog videa. Formati, kompresija, konverzija i... opasnost?
preview
Bojan Stojanović
Razmišljate o selidbi svih računarskih poslova u oblake? Da počnemo od najjednostavnijeg i za mnoge najvažnijeg - e-mail-a. Kako da veliku arhivu e-mail poruka iz više klijenata prebacimo najpre u Outlook 2010, a potom u Gmail cloud?
nopreview
QuarkXPress u novom DTP svetu
Bojan Stojanović
Bio jednom jedan Quark... koji je u međuvremenu stigao do verzije 9, ne menjajući se previše. Može li se, sa nekoliko preciznih nadogradnji i novom podrškom za elektronske knjige, opstati na uzburkanom tržištu grafičkih alata?
nopreview
InDesign i Brzi Gonzales
Bojan Stojanović
Promišljena upotreba osnovnih i naprednih opcija za pretraživanje teksta u InDesign-u u kombinaciji sa skriptovima, ključ je za veliku produktivnost i eliminisanje čitavog spektra mogućih grešaka.
nopreview
pc179ind.zip
(1,164.55 KB)
InDesign 5.5 i srpski jezik
Bojan Stojanović
Želite li da se konačno bavite DTP-om kao da živite u nekoj "podržanoj" zemlji? Rešenje koje opisujemo otključava podršku za srpski jezik u InDesign-u CS5.5 i omogućava regularnu hifenaciju, proveru pravopisa i ispravne slovne oblike u ćiriličnim fontovima.
nopreview
U svetu elektronskih knjiga
Bojan Stojanović
Hronometar firme Adobe nas je ove godine malo iznenadio, pa smo nekoliko meseci pre roka dobili novu verziju kreativne svite. U generaciji CS5.5 većina programa je ostala ista, ali InDesign je napredovao...
nopreview
Tablice u zemlji čuda
Bojan Stojanović
Nove registarske tablice na automobilima u Srbiji mnogostruko dotiču računarsku tehnologiju. Imamo li razloga da budemo zadovoljni novim obeležjem naših limenih ljubimaca?
preview
Bojan Stojanović
Adobe FrameMaker 10 je povučen sa glavne linije DTP fronta i premešten na nove radne zadatke. Pozicija glavnog arhitekte za struktuirane tekstualne sadržaje je zvučna, ali u čemu se danas ogleda specijalnost ovog slavnog programa?
nopreview
Akrobatska desetka
Bojan Stojanović
Novi Acrobat X krasi zvučno ime, ali ne previše novih opcija. Ipak, on donosi sveže ideje u načinu korišćenja programa i okruženje neprikosnovenog kvaliteta za sve oblasti rada sa PDF dokumentima.
nopreview
Corel X5 u proširenom sastavu
Bojan Stojanović
Ako osnovnoj kolekciji CorelDRAW Graphics Suite X5 dodate programe za video, Flash i Web, dobijate novu svitu sa oznakom Premium. Da li je ovaj multimedijalni eliksir dovoljan za ne baš jednostavne zahteve modernih vizuelnih komunikacija?
preview
Bojan Stojanović
Veteran među programima za digitalno crtanje je i dalje u šampionskoj formi. Novi Adobe Illustrator CS5 je bolji, brži i spretniji od svog prethodnika, ali da li je to dovoljan motiv za nadogradnju?
nopreview
Mali korak za InDesign, veliki za DTP
Bojan Stojanović
InDesign je došao u fazu kada ne mora da grabi krupnim koracima napred. Protekle decenije grafička industrija se promenila, a Adobe je postavio nove standarde. Zato je InDesign CS5 sastavljen od prethodnog uspeha i nekolicine novih, ali vrednih poboljšanja.
nopreview
Doktor piksel i mister Photoshop
Bojan Stojanović
Photoshop CS5 je iskorak u pravcu boljeg i dinamičnijeg korisničkog iskustva, sa prijatnim iznenađenjima u vidu novih opcija koje smo za zadovoljstvom isprobali.
preview
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite je fascinantan mozaik multimedijalnih tehnologija koje u stvarnost pretvaraju gotovo svaku kreativnu ideju u oblasti grafičkog dizajna, digitalne fotografije, izrade Web prezentacija i video produkcije. Pogledajmo šta ima novo u upravo objavljenoj verziji CS5.
preview
Bojan Stojanović
Corel PhotoPaint je moćan program za obradu digitalnih fotografija, skrojen po meri naprednih foto amatera. Zahtevi tih korisnika su iz godine u godinu sve veći, pa da vidimo kako na njih odgovara verzija Photo Pro X3.
nopreview
Prva ljubav u X5 izdanju
Bojan Stojanović
Oni koji su radili sa prvim verzijama programa CorelDRAW više nisu tako mladi, ali je novi Corel X5 doteraniji, svežiji i pouzdaniji nego ikada pre. Može li se ova zrela tehnologija, pravljena po meri slavnih dana DTP-a, uspešno koristiti na zahtevnim poslovima modernih računarskih vremena?
nopreview
Windows 7 i DPI skaliranje
Bojan Stojanović
Kupili ste novi monitor visoke rezolucije - slika je divna, ali su slova presitna. Nema druge nego da upoznate ograničenja današnjih monitora i operativnih sistema, uz recept kako da ih prevaziđete...
nopreview
Digitalni mister Hajd
Bojan Stojanović
Mnogi korisnici legalnog poslovnog softvera žive život doktora Džekila i mistera Hajda, jer obilato koriste piratovanu muziku i filmove. Šta nam otkriva suočavanje sa realnošću?
nopreview
Malolitražni Photoshop
Bojan Stojanović
Photoshop Elements 8 je pojednostavljena verzija moćnog Photoshop-a: dobili smo jeftin, ali i dalje snažan alat koji će zadovoljiti potrebe većine vlasnika digitalnih fotoaparata.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
DTP Bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Matematika i DTP
Bojan Stojanović
Prelom teksta sa matematičkim formulama je izazov, i pored mnoštva softverskih alata namenjenih ovom zadatku. Da li je TeX prevaziđen i kako se sa matematikom snalaze Microsoft Word i Adobe InDesign?
nopreview
DTP sidra i lengeri
Bojan Stojanović
Povezivanje teksta i slika u InDesign-u nevidljivim sponama značajno ubrzava rad i doprinosi automatici preloma kojoj težimo još iz doba prvih tekst procesora.
nopreview
DTP Bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Photoshop na mestu zločina
Bojan Stojanović
Obradom digitalnih fotografija lako se prave fotomontaže kojima se falsifikuje i menja autentični snimak. Upoznajmo elementarne forenzičke tehnike kojima se takve prevare otkrivaju...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Digitalno slikarstvo
Bojan Stojanović
Obrada rasterskih fotografija može da bude kreativan posao, ali šta tek reći o digitalnom slikarstvu? Umesto nogara, platna i palete koristi se računar... i program Corel Painter, naslednik slavnog Fractal Design Painter-a.
nopreview
Drugi svetski rat browser-a
Bojan Stojanović
Nakon višegodišnjeg zatišja, u areni Web browser-a nastupile su turbulencije i promenio se odnos snaga. Uporedili smo programe Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera i Safari...
nopreview
Komunikatori digitalnih dokumenata
Bojan Stojanović
FrameMaker je oko sebe izgradio čitav jedan svet - skup tehnologija objedinjenih pod imenom Adobe Technical Communication Suite 2 omogućava obradu dokumenata proizvoljne složenosti, njihovo recikliranje i objavljivanje na papiru, Web-u, u video-zapisu ili bilo kom drugom mediju.
nopreview
Bojan Stojanović
Za korisnika PC-ja pitanje kodnih stana i standarda postalo je gotovo neprimetno, ali PDF arhive časopisa i knjiga prelomljenih na Mekintošu u vreme pre InDesign-a ne možete da pretražujete ili indeksirate niti da iz njih kopirate teksta. YUSCII na drugi način...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Skrojen po meri Web dizajnera, Adobe Creative Suite 4 Web Premium čini skup programa usmerenih ka naprednim Internet tehnologijama. U čemu se ogleda originalni nastup firme Adobe kada je reč o oblikovanju Web komponenti?
nopreview
Vektorska Formula 1
Bojan Stojanović
Firmi Adobe je ponekad teško da nadmaši samu sebe, pa novi Illustrator CS4 donosi samo umerena poboljšanja, koja uz očekivanu pouzdanost i pažljivo osmišljene opcije, obezbeđuju grafički i tržišni potencijal ovog programa za narednih 18 meseci.
nopreview
Junak piksela
Bojan Stojanović
Photoshop nema dostojnog rivala na tržištu, a ipak sa svakom novom verzijom dobijamo sve više grafičke snage. Verzija CS4 ume da koristi 64-bitne instrukcije i procesor na grafičkoj kartici, a ima i elemente veštačke inteligencije...
nopreview
InDesign trči počasni krug
Bojan Stojanović
InDesign CS4 obezbedio je novi mandat na položaju najboljeg DTP programa. Korisnike ovog puta nije osvojio količinom novih opcija, već preciznim rešenjima za praktične probleme, pouzdanošću i brzinom.
preview
Bojan Stojanović
Adobe Flash je zavladao Internetom i ništa više nije kao pre. Bacimo pogled na aktuelnu verziju Adobe-ovog alata za kreiranje Flash sadržaja.
nopreview
Adobe CS4: prečica do savršenstva
Bojan Stojanović
Hronometarskom preciznošću, tačno 18 meseci nakon verzije CS3, Adobe je promovisao Creative Suite 4. Spektar tehnologija za Web, videoprodukciju, pripremu za štampu i obradu zvuka pedantno je razvrstan u šest paketa, sa različitim upotrebnim mogućnostima i cenama. Šta mogu novi Photoshop, InDesign, Illustrator...
nopreview
Hromirani Google
Bojan Stojanović
Novi Web browser Google Chrome nastupio je uraganskom snagom, a Microsoft je dobio ozbiljnog konkurenta. Da vidimo na osnovu kojih aduta Google očekuje da ćemo njihov pretraživač koristiti iz njihovog browser-a...
preview
Bojan Stojanović
QuarkXPress 8 je učvrstio svoju stabilnu drugu poziciju, bez velikih pretenzija da se vrati na DTP tron. Kozmetičke izmene su brojne, ali je vidljiv nedostatak opcija koje bi svojim kvalitetom ili originalnošću ugrozile InDesign.
nopreview
PDF ide u Holivud
Bojan Stojanović
Adobe Acrobat 9 objedinjuje PDF i Flash tehnologije i, uz brojna druga poboljšanja, donosi elegantno okruženje za rad sa elektronskim dokumentima modernog doba.
nopreview
InDesign CS3 - uvod u DTP
Bojan Stojanović
Poznavanje osnovnih tehnika rada u InDesign-u CS3 danas spada u obavezno gradivo grafičkih dizajnera i tehničkih urednika. Ovaj specijalni dodatak je pokušaj da se te osnovne tehnike predstave na razumljiv način, kao vodič za uspešan prelom dokumenata. InDesign CS3 je kompleksan program, sa mnoštvom opcija, pa je naglasak stavljen na najvažnije metode rada, one koji omogućavaju efikasno objedinjavanje teksta i grafike, kao i produktivan prelom. Posebna pažnja je posvećena tipografiji i naprednom oblikovanju teksta, kao i prepress tehnikama i generisanju PDF dokumenata. Uvod u anatomiju InDesign-a namenjen je potpunim početnicima, a mnoge fundamentalni koncepti su podrobno opisani, kako bi se stekao realan uvid u mogućnosti ovog sjajnog DTP paketa.
nopreview
Aktivni skriptovi u InDesign-u
Bojan Stojanović
Skriptovi koji reaguju na događaje dodaju novu dimenziju JavaScript programiranju u InDesign-u i pružaju pogodnosti za koje je doskora trebalo programirati u C++-u...
preview
Bojan Stojanović
Novi Acrobat iz osnova menja predstavu o PDF formatu i nudi sveobuhvatnu podršku za Flash tehnologiju. Web stranice i PDF dokumenti uspostavljaju vezu koja će ih u budućnosti još više približiti...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Šampion iz prošlosti
Bojan Stojanović
Nekada najbolji tekst procesor za personalne računare danas nastupa u paketu Corel WordPerfect Office X4 zajedno sa programima Quattro Pro i Paradox. Koji su realni dometi ovih slavom ovenčanih softverskih prvaka?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Automatski prelom
Bojan Stojanović
Dok DTP programi kojima ne treba čovek da bi prelamali knjige i časopise ne postanu stvarnost, pozabavimo se automatizacijom koja je moguća već danas. Za početak, povezaćemo InDesign sa bazom podataka.
nopreview
Adobe Illustrator CS3 - Uvod u vektorsku grafiku
Bojan Stojanović
Profesionalni programi za vektorsko crtanje prešli su dug put, od prostih interfejsa prema PostScript-u do alata koji objedinjuju mnoge koncepte editora bitmapa, tekst procesora i programa za prelom. Uz Adobe Illustrator CS3 napravićete vrlo kompleksne tehničke ilustracije uz minimum napora - zato opisujemo njegovo radno okruženje, crtanje osnovnih oblika, transformacije, rad sa slojevima te kombinovanje teksta, slika i grafike. Posebnu pažnju posvetili smo novitetima CS3 verzije, a pre svega radu sa bojama.
nopreview
pc143dtp.zip
(5.10 KB)
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Pretraživanje u InDesign-u
Bojan Stojanović
U programu koji je namenjen prelomu teksta pretraživanje i zamena nizova slova spadaju u najvažnije opcije. Kada poželite da do rezultata dolazite brže, na scenu stupaju skriptovi.
nopreview
Corel na koloseku X4
Bojan Stojanović
Neke računarske zvezde se nikada ne gase, iako možda nemaju isti sjaj kao nekada. CorelDRAW je ponovo sa nama, bez pretencioznih noviteta, ali sa dovoljno vitalnosti i snage, baš kako i dolikuje bardu vektorske grafike za PC.
nopreview
Vista protiv Leoparda
Bojan Stojanović
Dva sveta, dve filozofije korišćenja računara, dva stila života... Da li su Vista i Leopard zaista dve suprotstavljene tehnologije ili samo različita pakovanja slične upotrebne vrednosti?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Bojan Stojanović
Rad na svakoj publikaciji u InDesign-u počinje izradom dokumenta i postavljenjem osnovnih parametara. Kako da to efikasno uradite pomoću skriptova?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
JavaScript za InDesign
Bojan Stojanović
Ako su softverski paketi motori produktivnosti, onda su skriptovi turbo pogon za brži rad. Kratak skript može da vas spase ponavljanja monotonih operacija. Zato ćemo se pozabaviti skriptovima za Adobe InDesign CS3.
nopreview
Amazon Kindle
Bojan Stojanović
Kada najveća on-line prodavnica na svetu ponudi čitač elektronskih knjiga i nekoliko desetina hiljada atraktivnih naslova, reč je o prvorazrednoj senzaciji. Donosi li Amazon Kindle suštinske novosti na e-book tržištu?
nopreview
Tkanje Web snova
Bojan Stojanović
Adobe Dreamweaver CS3 je kreativan alat namenjen Web dizajnerima. U udarne novosti spadaju snažna podrška za grafički bogate stranice zasnovane na Ajax konceptu i odlične opcije za rad sa CSS stilovima, ali smo i ovog puta ostali uskraćeni za ozbiljniju podršku serverskim tehnologijama.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Mnogi su pokušavali da ga penzionišu pre vremena, ali FrameMaker nema dostojnu zamenu u domenu rada sa dugim dokumentima. Kako se vremešni pripadnik DTP aristokratije, u verziji 8.0, snalazi sa novim tehnologijama?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator je ostao bez valjane konkurencije - usamljenički živi na tronu gospodara vektora i dalje ukazuje dužno poštovanje svojim vernim korisnicima. Promene u verziji CS3 možda nisu tako zvučne, ali su korisne i u skladu sa njegovim renomeom.
nopreview
Kalibar Extended za Photoshop CS3
Bojan Stojanović
O fotografskom jezgru Photoshop-a je gotovo sve rečeno, ali Photoshop CS3 dolazi u Extended verziji koja otvara nova polja primene ovog programa. Dajemo ekskluzivni pregled uzbudljivih oblasti u koje je zakoračio Adobe...
nopreview
InDesign u stratosferi
Bojan Stojanović
Snaga, elegancija i jednostavnost su najvažnije odlike InDesign-a CS3, kojim je Adobe uspeo da opravda poverenje i još jednom dosegne zvezdane visine. Proučimo anatomiju DTP šampiona, uz poseban osvrt na (i dalje neophodno) prilagođavanje srpskom jeziku.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Kreativna planeta
Bojan Stojanović
Više od dvadeset programa i tehnologija, spakovanih u šest paketa - tako bi se najkraće mogao opisati novi Adobe Creative Suite 3. Kako na prvi pogled izgledaju ovi objedinjeni alati za digitalnu sliku, tekst i zvuk?
nopreview
QuarkXPress 7
Bojan Stojanović
Malo je programa koji su u svom domenu uspostavili takav kultni status kakav QuarkXPress ima u grafičkom oblikovanju i pripremi za štampu. Tim je veća odgovornost bila pred autorima koji su verzijom 7 doneli velike promene, ali i očuvali osnovni koncept po kome je QuarkXPress prepoznatljiv. Ovaj specijalni dodatak ne pretenduje da zameni uputstvo za QuarkXPress 7 koje dobijate uz program, već da ga dopuni u segmentima koji se snažno odražavaju na produktivnost u procesu pripreme za štampu. Posebnu pažnju posvetili smo novitetima verzije 7 i tehnologijama iz QuarkXPress okruženja: programskom jeziku PostScript, OpenType fontovima i formatima rasterskih slika. Pravilno shvatanje ovih gradivnih blokova savremenog DTP-a pomoći će i uspešnom usvajanju filozofije rada u Quark-u.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Za vizuelnu dopadljivost Viste i udoban rad u aplikacijama u velikoj meri su zaslužni novi fontovi i ClearType tehnologija. Napravili smo tipografsku mapu za snalaženje u Visti.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Uskoro Photoshop CS3
Bojan Stojanović
Prikazi beta verzija programa su postali uobičajeni u računarskim časopisima, ali ovo je prvi put da pre zvanične promocije razgledamo proizvod firme Adobe. Šta nam o budućnosti digitalne fotografije govori Photoshop CS3 Beta?
nopreview
Akrobatska osmica
Bojan Stojanović
Nizom umerenih poboljšanja Adobe je sagradio osmi sprat građevine u čijim je temeljima PDF format. Acrobat 8 je diskretni vesnik noviteta koji nas očekuju, ali i jedna od najpouzdanijih tehnologija koje vredi imati na PC-ju.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Kada jedan naspram drugog stanu QuarkXPress 7 i Adobe InDesign CS2, zagarantovana je ljuta borba i mnogo uzbuđenja. Stari i mladi šampion oblikuju DTP scenu i određuju sadašnjost i budućnost računarske pripreme za štampu. Koji od njih je sazdan od plemenitijih materijala i bolje prilagođen korisnicima?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Tabelarni InDesign
Bojan Stojanović
Za intenzivan rad sa tabelama nije dovoljna osnovna podrška u InDesign-u CS2. Dva moćna dodatna programa, SmartStyles i Table Styles and Cell Styles pružaju neophodnu automatiku i višestruko ubrzavaju oblikovanje tabela.
nopreview
Povratak DTP majstora
Bojan Stojanović
QuarkXPress 7 se vraća u borbu za titulu najboljeg programa za prelom stranica. Nova verzija ne donosi previše iznenađenja, ali ukazuje na sveže ideje kompanije koja je utemeljivač moderne pripreme za štampu.
nopreview
Adobe InDesign CS2 - DTP priručnik
Bojan Stojanović
InDesign alat za oblikovanje grafički intenzivnih publikacija u koje spadaju časopisi, katalozi i brošure, ali je zahvaljujući izvanrednoj tipografiji pogodan i za prelom knjiga, i to ne samo "lepe književnosti" - InDesign CS2 je opremljen sa dovoljno snažnih opcija za tehničke publikacije ili za duge dokumente u kojima ima fusnota, unakrsnih referenci i usidrenih objekata. Osnovna funkcionalnost programa se lako može proširiti pomoću skriptova napisanih u Visual Basic-u ili JavaScript-a, koji su i odlično oruđe za automatizaciju tipičnih zadataka koji se javljaju u prelomu teksta i pripremi za štampu. U ovom specijalnom dodatku posevetićemo pažnju ne samo elementarnim opcijama InDesign-a, već i njegovoj prilagodljivosti i spremnosti da odgovori na složene zahteve koje nameće savremeni DTP.
nopreview
Windows XP na Mac-u, kompletna priča
Bojan Stojanović
Strasti se još nisu stišale povodom neočekivanog poteza firme Apple i omogućavanja regularne instalacije Windows-a XP na novim Macintosh računarima. Pogledajmo kako je Mac postao PC...
nopreview
iMac u Intel izdanju
Bojan Stojanović
U susret uzbudljivim promenama koje je donose Apple računari sa Intel procesorima, isprobali smo novi iMac Intel Core Duo i uverili se u njegovu jedinstvenu poziciju na današnjoj računarskoj sceni.
nopreview
Illustrator CS2 - tehnike vektorskog crtanja
Bojan Stojanović
Profesionalni programi za vektorsko crtanje prešli su dug put, od prostih interfejsa prema PostScript jeziku do alata koji objedinjuju mnoge koncepte editora bitmapa, tekst procesora i programa za prelom. Uz Adobe Illustrator CS2 možete formirati vrlo kompleksne tehničke ilustracije uz minimum napora - zato opisujemo njegovo radno okruženje, crtanje osnovnih oblika, transformacije, rad sa bojama, putanje, slojeve te kombinovanje teksta, slika i grafike.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite 2 ne čine samo "zvezde", već i pomoćni alati u koje spada Adobe Bridge. Ovaj program diskretnog šarma krije mnoge uzbudljive opcije i podseća na vrednog robota koji automatizuje rad sa DTP dokumentima.
nopreview
Macintosh sa PC srcem
Bojan Stojanović
Transplantacija srca je komplikovana operacija i u digitalnom svetu, pa su Macintosh računari sa Intel procesorima uzbudljiva tema. Pored preliminarnog prikaza novih Macintosh-a razmotrićemo i neke "frankeštajnovske" ideje, u koje spada razmena operativnih sistema između PC i Mac platformi.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odbrojavanje počinje
Bojan Stojanović
Novi QuarkXPress 7 ima dobre šanse da povrati poverenje korisnika, iako po mogućnostima zaostaje za glavnim konkurentom. Razlika je ovog puta znatno smanjena, a nekoliko originalnih opcija čine Quark-ovu sedmicu prvoklasnim DTP programom. Isprobali smo njegovu beta verziju.
nopreview
Corel formula 12+1=X3
Bojan Stojanović
Pojava paketa CorelDRAW Graphics Suite X3 predstavlja siguran znak da Corel nastavlja u dobrom pravcu. Orijentacija ka poslovnim korisnicima oslobodila je Corel potrebe za dokazivanjem u prepress areni i razjasnila njihovu tržišnu poziciju...
preview
Bojan Stojanović
Na CD-u uz ovaj broj "PC"- ja je razvojna verzija Rečnika srpskog jezika, koju je pripremio Milorad Simić, saradnik Instituta za srpski jezik SANU. Kako rečnik radi i šta će kasnije verzije ponuditi?
nopreview
Srpski kurziv i InDesign CS2
Bojan Stojanović
Uzmite InDesign CS2 i OpenType Pro fontove i sve to začinite programom FontLab Studio 5. Na meniju će se pojaviti srpski kurziv u najboljem izdanju.
nopreview
pc118dtp.zip
(2.95 KB)
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
preview
Bojan Stojanović
Pod lupu smo stavili FontLab Studio 5, novu verziju najmoćnijeg programa za rad sa fontovima.
nopreview
Oštro oko digitalno
Bojan Stojanović
Stavljajući naglasak na snažnu automatiku i podršku za rad sa digitalnim fotaparatima, FineReader 8 čvrsto stoji na poziciji najboljeg OCR programa. Koji su aduti nove verzije?
nopreview
Studio za Web dizajn
Bojan Stojanović
Nove verzije programa Dreamweaver, Flash Professional i Fireworks, objedinjene u Macromedia Studio 8, dolaze u uzbudljivom trenutku - Adobe je kupio firmu Macromedia a u "igru" se uključio i Microsoft. Šta nas očekuje?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
QuarkXPress 7 dolazi
Bojan Stojanović
Podaci o sedmoj verziji najpoznatijeg programa za prelom strana pristižu u malim dozama, ali se njegov portret ipak može skicirati. Pogledajmo kako će Quark 7 uticati na bipolarni DTP svet.
nopreview
Usamljeni kralj vektora
Bojan Stojanović
Nekoliko malih koraka koje je Adobe načinio dodajući odmerena poboljšanja programu za obradu vektorske grafike pokazuju se kao veliki skok za korisnike. Illustrator nikada nije bio tako elegantan, moćan i - usamljen na tronu.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Fontovi za Longhorn
Bojan Stojanović
Uz sledeći Windows stići će i kolekcija novih fontova koji demonstriraju snagu ClearType tehnologije za prikaz teksta na ekranu i čine osnovu za izgradnju elektronskih i papirnih dokumenata.
preview
Bojan Stojanović
Upravo je promovisana nova verzija operativnog sistema za Macintosh, Mac OS X 10.4 ili Tiger. Pogled na njega omogućava da bolje sagledamo perspektive budućih računarskih tehnologija.
nopreview
Merna jedinica za DTP
Bojan Stojanović
Pametno osmišljene novine koje obezbeđuju visoku produktivnost i vanserijski kvalitet lansirali su Adobe InDesign CS2 u DTP stratosferu. Pogledajmo najvažnije sastojke ovog programa.
nopreview
Macintosh: Intel Inside
Bojan Stojanović
Apple je odlučio da buduće Macintosh računare zasnuje na Intel-ovim procesorima. Može li ovaj neočekivani potez da se odrazi na tekući poredak u PC svetu?
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Photoshop CS2 Veliki
Bojan Stojanović
Novi Photoshop predstavlja uspešan spoj vrhunske tehnologije i praktičnih unapređenja koja ga čine temeljnom komponentom paketa Adobe Creative Suite 2.
nopreview
Prozori od stakla
Bojan Stojanović
Jedan od temelja Longhorn-a je nova grafička arhitektura Avalon, koja Microsoft-u treba da obezbedi ključnu ulogu na polju vizuelnih tehnologija. Ispitali smo šta Avalon donosi u radu sa 2D i 3D grafikom, tekstom i fontovima.
nopreview
Ujedinjeni kreativni alati
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite 2 donosi nove verzije grafičkih i DTP programa. Oplemenjeni novim opcijama i čvrsto povezani, Adobe-ovi motori kreativnosti spremni su za prepress i Web terene. U susret tržišnoj promociji, zavirili smo u paket...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
DTP na 1200 tačaka
Bojan Stojanović
Laser i paus su uobičajene alatke za pripremu domaćih publikacija. U štampi se dobija tekst dobrog kvaliteta, ali su fotografije i rasteri nezadovoljavajući. Kako u DTP okruženju izvući maksimum iz laserskog štampača?
nopreview
Iščekivanje sedmice
Bojan Stojanović
Nevoljno probuđen iz zimskog sna, Quark je konačno spreman za akciju. DTP scena će biti poprište ljute bitke, čijem ishodu možemo da se radujemo bez obzira na pobednika. Šta se zna o Quark-u 7?
nopreview
Digitalni (foto)alhemičar
Bojan Stojanović
Uspešno kombinujući Photoshop Album i Photoshop CS, Adobe je uspeo da napravi elementarne sastojke dobrog alata za rad sa slikama, koji će se dopasti svim profilima korisnika. Tako je nastao Photoshop Elements 3.
nopreview
Adobe Creative Suite - DTP fabrika
Bojan Stojanović
Ono što je Microsoft Office za kancelarijske primene, Adobe Creative Suite je u pripremi za štampu i Web. Adobe Creative Suite je sastavljen od programa Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat i GoLive, ali kolekcija je mnogo više od zbira svojih komponenti, jer integracija pruža dodatni kvalitet, brži rad i lakšu razmenu i recikliranje postojećih digitalnih blokova grafičkog dizajna. Upoznajte komponente ovoga paketa i njihovu međusobnu komunikaciju, a onda sve to primenite u DTP okruženju...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Jabuka pod prozorom
Bojan Stojanović
PearPC, prvi emulator koji može da pokrene Mac OS X u Windows okruženju, konačno je omogućio vlasnicima PC-ja da zavire u svet u kome žive Aqua, Quartz i Expose. Prenosimo deo uzbudljive atmosfere koja okružuje ovaj projekat...
preview
Bojan Stojanović
Acrobat 7 je snažan alat za rad sa PDF dokumentima koji učvršćuje poziciju firme Adobe u svetu poslovnih primena. Ni DTP korisnici nisu ostali uskraćeni...
nopreview
Akrobatika na PDF trapezu
Bojan Stojanović
Acrobat 7 dolazi da bi učvrstio pozicije PDF formata, kako u velikim poslovnim institucijama, tako i u grafičkim radionicama.
nopreview
Quark - prelomne godine
Bojan Stojanović
Nedostatak ideja je bolno mesto nekadašnjeg vladara DTP scene, a QuarkXPress 6.5 bi se mogao pokazati još jednim pucnjem u prazno...
nopreview
Kuke i kvake u OpenType fontovima
Bojan Stojanović
Kada se treba uhvatiti u koštac sa FontLab-om i komplikovanim formatom fontova kao što je OpenType, do izražaja dolaze tajne tipografskog zanata. Objavljujemo uputstvo za ugradnju naših slova u OpenType fontove...
nopreview
Umreženi Adobe Creative Suite
Bojan Stojanović
Version Cue je Adobe-ov alat za DTP umrežavanje koji je diskretan, ali pouzdan saradnik programa InDesign, Photoshop i Illustrator. Isprobali smo ga u realnim uslovima...
nopreview
Laboratorija srednje klase
Bojan Stojanović
Paint Shop Pro je skoro savršeno usklađen sa potrebama prosečnog fotoamatera koji želi da primenom jednostavnih opcija poboljša kvalitet svojih digitalnih fotografija. Šta donosi verzija 9?
nopreview
PC ili Macintosh?
Bojan Stojanović
Stereotipi kažu da je prirodno okruženje PC računara kancelarija ili igraonica, dok je Macintosh u grafičkom studiju kao riba u vodi. Tehnologija se menja mnogo brže od predrasuda, što je dobar razlog da napravimo DTP portrete dve najpopularnije računarske platforme.
nopreview
Evolucija grafičkih formata
Bojan Stojanović
U moru kriptičnih skraćenica koje označavaju formate datoteka neophodne u pripremi za štampu, nije lako otkriti pravu kombinaciju. Analizirali smo nekoliko vodećih grafičkih formata i primetili brojna unapređenja. Šta je najbolje za vas?
nopreview
OpenType praktikum
Bojan Stojanović
Vreme leti a DTP scena poprima novi oblik: InDesign polako istiskuje QuarkXPress, a sa tom promenom dolaze i OpenType fontovi. Vreme je da upoznate Font Lab 4.6 i pripremite se za tranziciju u digitalnoj tipografiji.
nopreview
Konverzije fontova
Bojan Stojanović
Da bi font prešao put sa PC računara na Macintosh ili se kretao u suprotnom smeru, neophodno je mnogo usputnih stanica. Pripremili smo nekoliko korisnih putokaza...
nopreview
Dva crtača, malo jača
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator CS i CorelDRAW 12 oličavaju vektorsku grafiku najvišeg ranga na PC računarima. Uporedili smo njihove performanse kao alata za crtanje i programa za pripremu štampe...
nopreview
InDesign CS za korisnike QuarkXPress-a
Bojan Stojanović
Koliko god DTP korisnici bili neradi da menjaju svoj osnovni alat, Adobe InDesign je osvojio tržište, kod nas se posebno ističući veoma povoljnom cenom, u procesu legalizacije softvera. Mnoge domaće izdavačke kuće odlučile su da prelom svojih publikacija povere InDesign-u, pa smo specijalni dodatak namenili prvenstveno korisnicima QuarkXPress-a koji razmišljaju o prelasku na InDesign - nećete morati sve da učite izpočetka, ali novitete treba upoznati i kreativno primeniti...
nopreview
Kutija puna PDF trikova
Bojan Stojanović
U mnoštvu dodatnih modula za Acrobat 6 izdvajaju se proizvodi firme Quite koji povećavaju produktivnost DTP korisnika. Šta donose Quite a Box of Tricks i Quite Revealing?
nopreview
Album za digitalne fotografije
Bojan Stojanović
Ako smatrate da je Photoshop previše skup a Photoshop Elements komplikovan za upotrebu, pogledajte Adobe Photoshop Album 2.0, alat za osnovnu obradu digitalnih fotografija.
nopreview
PageMaker u rajskim vrtovima
Bojan Stojanović
Nakon dosta oklevanja, Adobe je učinio ono što je bilo neizbežno: na projekat PageMaker stavljena je tačka, ali su mnoge važne opcije ovog programa sačuvane i ugrađene u plug-in za InDesign. Kakva je ostavština nekada moćnog i slavnog DTP programa?
nopreview
Smena na DTP tronu
Bojan Stojanović
Dva sveta, dve filozofije, dva pogleda na sadašnjost i samo jedan put ka pobedi u najzanimljivijoj DTP utakmici u istoriji računarstva... Adobe InDesign CS ili QuarkXPress 6?
nopreview
Adobe GoLive CS
Bojan Stojanović
GoLive CS ima sve osobine kvalitetnog vizuelnog alata za izradu Web prezentacija, ali da li može da ugrozi Dreamweaver MX?
nopreview
Formula 1 za PDF
Bojan Stojanović
Uvođenje PDF formata u pripremu za štampu nezamislivo je bez specijalizovanih dodataka za Acrobat. Čudesna brzina, lakoća rada i sveobuhvatnost opcija čine Enfocus PitStop alatom za PDF majstorije.
nopreview
Čovek protiv mašine
Bojan Stojanović
Nerešeni rezultat u meču između Garija Kasparova i šahovskog programa X3D Fritz ilustracija je moći računarskog šaha, ali i obrazac po kome će se u budućnosti odvijati ovakvi okršaji.
preview
Bojan Stojanović
Bez pompeznih novosti, odmereno, zrelo i sa punom Unicode podrškom, Corel Graphics Suite 12 bori se za opstanak na tržištu grafičkih programa za PC računare. Koliko će biti uspešan?
nopreview
QuarkXPress 6 - DTP priručnik
Bojan Stojanović
QuarkXPress predstavlja osnovu za tehničku pripremu većina publikacija koje svakodnevno čitate. Naš specijalni dodatak opisuje osnove rada u QuarkXPress-u 6.0, uz poseban osvrt na tehnike koje će povećati preduktivnost rada u procesu pripreme kolor materijala za štampu.
nopreview
Digitalni daktilograf
Bojan Stojanović
Verzijom 7, FineReader potvrđuje status najboljeg OCR programa koji sa lakoćom čita ćirilicu i latinicu. Ima li problema?
nopreview
Vektorska simfonija
Bojan Stojanović
Nekoliko dragocenih poboljšanja i savršena integracija sa ostalim članovima paketa Adobe Creative Suite - to je novi Illustrator CS.
nopreview
RAS konvertor
Bojan Stojanović
RAS konvertor je dorastao svim izazovima i postavlja nove standarde za obradu teksta na srpskom jeziku. Sa zadovoljstvom smo ga primenili pripremajući knjigu "Windows XP na srpskom".
nopreview
Carstvo digitalnih piksela
Bojan Stojanović
Za sezonu koja je u znaku paketa CS, Adobe je svoj najvažniji program obogatio novim opcijama i učinio ga naprosto neodoljivim. To jest, pošto "preživite" aktivaciju.
nopreview
Fabrika DTP snova
Bojan Stojanović
Snažniji, uglađeniji, pametniji... Tako bi se najkraće mogao opisati InDesign CS koji po svom kvalitetu i sveobuhvatnosti prevazilazi sve postojeće skale.
nopreview
DTP univerzum
Bojan Stojanović
Novi Photoshop, InDesign, Illustrator, GoLive i Acrobat nastupaju zajedno pod imenom Adobe Creative Suite. Na jednom mestu spakovana je izvanredna količina grafičke energije.
preview
Bojan Stojanović
Pojava svakog novog OpenType Pro fonta važan je događaj za domaću tipografsku scenu. Posebno ovoga puta, pošto je srpska srednjovekovna baština poslužila kao osnova za font iz Adobe kolekcije...
nopreview
U službi InDesign-a
Bojan Stojanović
Nekoliko atraktivnih dodatnih programa za Adobe InDesign možemo posmatrati kao dokaz popularnosti ovog DTP alata ili kao demostraciju prednosti otvorene arhitekture. Za korisnike InDesign-a to su pre svega alatke koje čine rad efikasnijim...
nopreview
Adobe Acrobat 6
Bojan Stojanović
Deset godina razvoja PDF formata i šest verzija programskog paketa Acrobat - tako bi se sažeto mogao opisati period sazrevanja tehnologije elektronskih dokumenata koja je zauvek prevazišla razlike između računara i operativnih sistema. Upoznajte Acrobat 6 i nove mogućnosti koje on donosi u svetu elektronskih dokumenata.
nopreview
Izlog knjiga
Bojan Stojanović
Knjiga "Umetnost obmane" koju je napisao nekada ozloglašeni haker Kevin Mitnik predstavlja zanimljivu priču u čijem centru se nalazi najnepouzdaniji segment kompjuterskog sistema - čovek.
nopreview
Fontovi na remontu
Bojan Stojanović
Neki fontovi koji su lepo radili u ranijim verzijama Windows-a otkazuju poslušnost u Quark-u koji se izvršava pod Windows-om 2000/XP. Ili se slova vide na ekranu ali ne i na štampaču. Srećom, postoji lek...
nopreview
Pametne DTP veze
Bojan Stojanović
Okruženje za pripremu štampe u kome se sadržaj i dizajn dokumenata brzo menjaju i prilagođavaju predstavlja san svake izdavačke kuće. Adobe InCopy je izvanredna dopuna za InDesign, namenjena obradi teksta.
nopreview
Uspavani Quark
Bojan Stojanović
Nekoliko kozmetičkih zahvata, pregršt sitnih poboljšanja ali i dalje bez suštinskih novina. Da li je QuarkXPress 6 dovoljno snažan odgovor na izazov koji je Adobe uputio paketom InDesign?
nopreview
Acrobat u stratosferi
Bojan Stojanović
Zadivljujuća količina snage, kvaliteta i novih ideja upakovana je u Adobe Acrobat 6. Time je PDF format dobio ubrzanje, kameleonsku prilagodljivost i centralnu ulogu u kancelarijama i grafičkim studijima.
nopreview
Na ramenima divova
Bojan Stojanović
Tehnologija nam oduzima sve više vremena, ali ga i sažima čineći njegov protok relativnim. Da li dan još uvek traje 24 sata?
nopreview
Nove ćirilice
Bojan Stojanović
Kako izgleda ćirilica u našim časopisima i kako poboljšati ćiriličnu tipografiju? Razmatranje tipičnih grešaka dopunili smo i prikazom nekoliko novih i atraktivnih ćiriličnih fontova...
nopreview
Nagoveštaj šestice
Bojan Stojanović
Sudbinu programa QuarkXPress 6 odrediće Adobe InDesign 3. Ovakav sled događaja je gotovo sasvim izvestan, nakon što je Quark skicirao portret buduće verzije svog ključnog DTP programa.
nopreview
Virtuoz elektronskih dokumenata
Bojan Stojanović
Adobe snažno promoviše PDF, dajući mu centralno mesto u kancelarijima, grafičkim studijima i kućnoj primeni. U iščekivanju svečane premijere Acrobat-a 6, zavirili smo u impresivan spisak novih opcija.
preview
Bojan Stojanović
Kakvi su sadašnjost i budućnost Linux-a kao DTP platforme? U potrazi za odgovorom, isprobali smo sve bitne komponente pripreme za štampu u Linux okruženju.
nopreview
Specijalni znakovi
Bojan Stojanović
Specijalni znakovi su nevidljivi, ali snažno deluju na ostatak teksta i čine važan alat grafičkog dizajna.
nopreview
InDesign u prepress studiju
Bojan Stojanović
Snaga InDesign-a može se iskoristiti samo ako ovladamo opcijama za generisanje PostScript i PDF datoteka. Analizirali smo primenu ovog programa u prepress okruženju.
nopreview
Izlog knjiga
Bojan Stojanović
Stephen Wolfram: A New Kind of Science
nopreview
Acrobat u radnoj grupi
Bojan Stojanović
Timski projekti na dokumentima zahtevaju podešavanje prava pristupa i integraciju komentara, primedbi i sugestija svih saradnika. Acrobat 5 omogućava da čitav posao obavimo u digitalnom obliku, na Internetu.
nopreview
Prvi poraz DMCA
Bojan Stojanović
Zakon donet da bi štitio prava proizvođača digitalnih sadržaja ograničavao je slobodu kupaca. Da li presuda u slučaju ElcomSoft-a predstavlja iznenađenje?
preview
Bojan Stojanović
Formatiranje teksta na Internet prezentacijama ima sopstvene principe koji se često razlikuju od pravila uspostavljenih u pripremi za štampu. Kako da kontrolišemo tipografiju Web stranica?
nopreview
DTP programiranje
Bojan Stojanović
Primena Visual Basic skriptova u programu InDesign otvara novo i uzbudljivo poglavlje u oblasti pripreme za štampu. Kako da se priključite važnom trendu u razvoju grafičkih aplikacija?
nopreview
Ukroćene ligature
Bojan Stojanović
Slaba tačka PC-ja u DTP poslovima bile su ligature - iako su prisutne u svakom propisnom fontu, niste mogli da im pristupite. OpenType predstavlja veliki korak napred, ali je i dalje potrebna mala "intervencija"...
nopreview
Adobe - prvih dvadeset godina
Bojan Stojanović
Ako se kao početak ere modernog štamparstva može označiti trenutak kada je Gutenberg izumeo štamparsku mašinu, koreni moderne epohe su u Silicijumskoj dolini gde su John Warnock i Chuck Geschke osamdesetih godina XX veka osnovali firmu Adobe Systems. Istorija Adobe-a je tako čvrsto povezana i isprepletena sa ulaskom računara u grafičku industriju, da je postala sastavni deo ove "revolucije", a priča o Adobe-u je zanimljiva jer predstavlja primer kulture dizajna i inženjerskog kvaliteta. Ovaj specijalni dodatak otkriva mnoge detalje o firmi Adobe koji u javnosti nisu dovoljno poznati i, kroz fragmente istorije, pokušava da sklopi sliku o uzbudljivom i važnom periodu koji je izmenio računarstvo, grafički industriju i život mnogih običnih ljudi.
nopreview
Malolitražni PDF
Bojan Stojanović
Postoji mnogo besplatnih i jeftinih alata za konverziju dokumenata u PDF format. Da li su oni dostojna zamena za Acrobat?
nopreview
U susret lokalizaciji
Bojan Stojanović
Početak prevođenja operativnog sistema Windows XP na srpski jezik privukao je veliku pažnju javnosti, ali su tehnički aspekti lokalizacije ostali nepoznati ili su loše tumačeni. Pokušajmo da razmrsimo čvor...
preview
Bojan Stojanović
Kada "na crtu" stanu Windows XP i Windows 3.1, pobednik je unapred poznat. Ipak, to je dobra prilika da, na kraju još jedne godine, sagledamo put razvoja računarske tehnologije...
nopreview
Tipografska karta srpskog jezika
Bojan Stojanović
Skiciranje "otiska" našeg jezika je zametan posao, ali se jednostavnim prebrojavanjem slova može doći do zanimljivih rezultata. Statistika i tipografija će nam pomoći da steknemo potpuniju sliku.
preview
Bojan Stojanović
PartitionMagic 8 prati savremene diskove ogromnih kapaciteta, nastavljajući dobru tradiciju svojih prethodnika.
nopreview
Operacija Ventura
Bojan Stojanović
Corel Ventura 10 je moćan DTP program koji pretenduje da dostigne ugled svojih predaka. Da li je paket noviteta koje je Corel pripremio dovoljan za tržišni uspeh?
nopreview
Izlog knjiga
Bojan Stojanović, Jelica Protić
"Kosmos u orahovoj ljusci" i "E-business, E-challenge".
nopreview
YU slova na Internetu
Bojan Stojanović
Savremeni operativni sistemi i programi omogućavaju da u elektronskoj pošti i na Web stranama koristimo ne samo YU latinična slova, već i srpsku ćirilicu. Nije, ipak, sve uvek jednostavno...
nopreview
Grafički poliglota
Bojan Stojanović
ACDSee je prerastao ulogu programa za pregled slika i evoluirao u minijaturni kontrolni centar iz koga se jednostavno upravlja grafičkim formatima. Verzija 5 predstavlja važan korak u tom smeru.
nopreview
Kerning u akciji
Bojan Stojanović
Kerning je ono po čemu se prvoklasni font razlikuje od dobrog fonta. Kako da uspostavite kontrolu nad razmakom između slovnih parova u tekstu koji prelamate?
nopreview
Crtač koji se ne predaje
Bojan Stojanović
Detaljnije upoznavanje sa programom CorelDraw 11 potvrdilo je povoljan prvi utisak o stabilnom i pouzdanom alatu za crtanje, ali su na površinu isplivali i ozbiljni propusti.
nopreview
Iščezli fontovi
Bojan Stojanović
Odluka Microsoft-a da obustavi distribuciju besplatnih Web fontova logična je posledica zloupotrebe ove važne komponente operativnih sistema. Ipak, fontovi nisu izgubljeni...
nopreview
Adobe InDesign 2.0
Bojan Stojanović
Osnovna namena svakog programa za grafičko oblikovanje stranica je slaganje slova i reči u redove, pasuse i stupce. Ovaj posao krije mnoge finese koje su postepeno prikupljane kao tajne tipografskog zanata. Pet vekova posle Gutenberga, Adobe InDesign predstavlja čudesan spoj tradicionalnog i modernog, tačku u kojoj se spajaju klasična i digitalna tipografija. Kako kreativno primeniti njegovu najnoviju verziju?
nopreview
Corel na dobrom putu
Bojan Stojanović
CorelDRAW Graphics Suite 11 i Corel Ventura 10 su vešto revitalizovani, postali su pouzdaniji ali hoće li to biti dovoljno? Evo naših prvih utisaka...
nopreview
OCR duel
Bojan Stojanović
Da li ćete za prepoznavanje teksta upotrebiti OmniPage ili FineReader? Oba su poslednjih godina napredovala i oba podržavaju naš jezik, ali je pobednik može biti samo jedan!
nopreview
Rat DTP zvezda
Bojan Stojanović
QuarkXPress 5 ili Adobe InDesign 2? DTP derbi, u kome šampion i izazivač demonstriraju spremnost za dugotrajno i uporno nadmetanje...
preview
Bojan Stojanović
FrameMaker 7, uz precizno odmerenu funkcionalnost, zaokružuje DTP kolekciju firme Adobe.
nopreview
Koferčić za fontove
Bojan Stojanović
Velika količina instaliranih fontova može ozbiljno da uspori računar. Extensis Suitcase 9 elegantno rešava problem i efikasno upravlja velikim kolekcijama digitalnih slovnih likova.
nopreview
XP za DTP
Bojan Stojanović
Dosadila vam je nestabilnost Windows 9x okruženja i razmišljate o prenošenju čitave DTP platforme na Windows XP? Treba "samo" da napravite detaljan plan prelaska na novi operativni sistem...
nopreview
QuarkXPress 5 - Vodič za kreativnu primenu
Bojan Stojanović
QuarkXPress pripada galeriji neprikosnovenih simbola računarske tehnologije i ujedno osnovu za tehničku pripremu većina publikacija koje svakodnevno čitate. Naš specijalni dodatak opisuje osnovne tehnike rada u ovog programu i obezbeđuje vam veću preduktivnost u procesu pripreme za štampu.
nopreview
Lakoća čitanja
Bojan Stojanović
Optičko prepoznavanje teksta na računaru postalo je još brže i preciznije, što ubedljivo pokazuje novi FineReader 6. On je logična etapa u razvoju jedne od najboljih OCR tehnologija na svetu...
nopreview
Vitez rasterskih slika
Bojan Stojanović
Priča o Photoshop-u dobila je i sedmi nastavak u kome ne ponestaje uzbudljivih finesa i opcija vrhunskog kvaliteta.
preview
Bojan Stojanović
Lakoća upotrebe i veoma atraktivna cena čine PaintShop Pro 7 važnom alatkom u kućnoj digitalnoj foto-laboratoriji.
nopreview
Sedmi korak
Bojan Stojanović
Koji su "začini" pripremljeni za sedmo izdanje Photoshop-a?
nopreview
DTP motor sa ubrizgavanjem
Bojan Stojanović
Adobe InDesign 2 donosi obilje grafičke snage koja pomera granice digitalne pripreme za štampu. Detaljno smo ga testirali i uporedili sa QuarkXPress-om 5.
nopreview
Osvajanje kurziva
Bojan Stojanović
Modifikacija pojedinih slova srpskog ćiriličnog kurziva u sistemskim fontovima Windows-a nije nimalo lak zadatak. Zahvaljujući programu FontLab 4, posao je uspešno okončan...
preview
Bojan Stojanović
Velika DTP trka u kojoj učestvuju Quark i Adobe ulazi u uzbudljivu fazu. InDesign polako sazreva, a nova verzija donosi mnoštvo originalnih opcija.
preview
Bojan Stojanović
QuarkXPress 5 se pojavio posle pet dugih DTP godina koje su izmenile profil poželjnog programa za prelom publikacija. Da li će novi XPress uspeti da ostane dominantna grafička sila?
preview
Bojan Stojanović
Samo jedan čovek i jedan program bili su dovoljni da se kao kula od karata sruše iluzije o zaštiti elektronskih knjiga u Adobe PDF formatu...
nopreview
Šta ovde piše?
Bojan Stojanović
OmniPage Pro 11 je vrhunski program za prepoznavanje teksta koji odskora podržava i srpski jezik. Kakve rezultate možete očekivati ako ga primenite?
preview
Bojan Stojanović
Novi grafički program u areni kojom vladaju industrijski giganti neće promeniti odnos snaga, ali je Real-DRAW Pro vesnik svežih ideja koje će dovesti do sinteze vektorske i rasterske grafike.
nopreview
YU slova - kompletna priča
Bojan Stojanović
Česta je zabluda da podešavanje PC računara, kako bi se na njima dobila naša ćirilica i latinica, predstavlja nešto komplikovano i neprimereno početniku. Taj "bauk" je učinio da na velikom broju računara u Srbiji uopšte ne bude instalirana podrška za srpski jezik, iako još od pojave Windows-a 95 za tako nešto postoje sve sistemske pretpostavke. Specijalni dodatak predstavlja rekapitulaciju saveta za korišćenje naše latinice i ćirilice na svim Microsoft-ovim operativnim sistemima od Windows-a 95 do Windows-a XP.
nopreview
Asistent za Unicode fontove
Bojan Stojanović
"Terapija" za sve probleme sa višejezičkim fontovima je WGL Assistant, program skromnog izgleda ali i velike upotrebne vrednosti.
nopreview
Bojan Stojanović
Uporedno smo testirali šest DTP aplikacija koje su personalne računare uvele u svet pripreme za štampu. U svakoj od oblasti primena imamo po dva kandidata... i jednog pobednika.
nopreview
Macintosh u gostima
Bojan Stojanović
Basilisk II, najpotpuniji emulator Macintosh računara u Windows okruženju, učiniće vaš PC neodoljivim imitatorom...
nopreview
Solidna desetka
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator 10 donosi umerena poboljšanja kojima učvršćuje svoju poziciju najkvalitetnijeg alata za dizajn grafičkih komponenti namenjenih Web stranicama i pripremi za štampu.
nopreview
Tipografska laboratorija
Bojan Stojanović
FontLab 4 donosi podršku za OpenType format. Tipografski inženjeri su konaeno dobili profesionalni alat koji je lak za upotrebu i nudi do sada neviđenu automatiku.
nopreview
Globalni XP
Bojan Stojanović
Čuvenu Mekluanovu tezu o svetu kao globalnom selu, punih dvadeset godina nakon pojave PC-ja možemo da dopunimo pričom o globalnoj Windows platformi...
nopreview
Zrelo je za PDF
Bojan Stojanović
PDF tehnologija dizajnerima i prepress operaterima nudi brojne pogodnosti. Da li je u pripremi za štampu došao trenutak za potpunu orijentaciju na PDF format?
nopreview
Porodica PostScript duhova
Bojan Stojanović
Ghostscript, PostScript emulator u javnom vlasništvu, stigao je do verzije 7. Uz Sview i Redmon on postaje sve atraktivnije okruženje za profesionalce...
nopreview
Bojan Stojanović
Zavedeni savršenstvom digitalnog zapisa informacija, često zaboravljamo važan problem - postojanost.
preview
Bojan Stojanović
Sredinom leta Adobe je promovisao PageMaker 7, pokazujući da u ovom alatu još ima vitalnosti i upotrebljive supstance.
nopreview
Adobe Photoshop 6 - vodič za profesionalnu primenu
Bojan Stojanović
Specijalni dodatak bavi se konceptima koji omogućavaju podizanje kvaliteta rada u DTP okuženju na profesionalni nivo. Glavne teme su, dakle, upravljanje bojom i razumevanje ključnih opcija za konfigurisanje profila ulaznih i izlaznih uređaja. Tonske i kolorne korekcije su obrađene kroz praktične primere manipulacije sa tonskim opsegom slike, a pažnju smo posvetili i prenosu slika u DTP programe i, kasnije, na film.
nopreview
Photoshop na lakši način
Bojan Stojanović
Photoshop Elements predstavlja reprizu Adobe-ovog pokušaja da pronađe čarobnu formulu za dobar, jeftin i jednostavan program za obradu rasterskih slika.
preview
Bojan Stojanović
FreeHand 10 donosi značajna poboljšanja u oblasti vektorske grafike, ali Web segment ostaje najjača strana ovog popularnog programa za crtanje.
preview
Bojan Stojanović
RAS objedinjava hifenaciju i proveru pravopisa, postajući tako nezaobilazan alat za obradu teksta na srpskom jeziku.
nopreview
QuarkXPress u vremeplovu
Bojan Stojanović
Najpopularniji program za prelom teksta uskoro će doživeti i peto veliko izdanje. U prilici smo da, pre svečane premijere, osmotrimo kako Quark gleda na budućnost.
nopreview
Unicode - kodne strane, fontovi i YU slova
Bojan Stojanović
Specijalni dodatak pruža uvid u fizionomiju Unicode standarda, njegovu implementaciju u operativnim sistemima, fontovima i programima. Posebna pažnja je posvećena "večitom problemu" naših slova u Windows okruženju, koji takođe tretiramo kroz prizmu Unicode tehnologije.
nopreview
Vertikalni prelom
Bojan Stojanović
Pravila na kojima počiva slaganje slova, vekovima doterivana i usavršavana, opstala su i nakon pojave DTP-a. Ovoga puta u centru naše pažnje je vertikalni aspekt sloga...
nopreview
Uspešna akrobacija
Bojan Stojanović
Smatrali ste da Adobe Acrobat-u nema šta da se doda? Verzija 5 nas je prijatno iznenadila, ali i nametnula niz provokativnih pitanja vezanih za budućnost PostScript-a.
nopreview
Pogled na JPEG2000
Bojan Stojanović
Naprednija matematika i brži procesori pružili su osnovu za projektovanje novog standarda kompresije rasterskih slika... Šta donosi JPEG2000 standard?
nopreview
Alhemičar za diskove
Bojan Stojanović
Šesta verzija programa Partition Magic je prilagođena operativnim sistemima Windows Me i Windows 2000, ali i oplemenjena nizom korisnih opcija...
preview
Bojan Stojanović
Dobijanje sivih i CMYK nijansi na raznovrsnoj paleti izlaznih uređaja predstavlja jednu od najuzbudljivijih oblasti grafičke tehnologije. Upoznajmo još neke tipografske tajne...
nopreview
Koji je ovo font?
Bojan Stojanović
Prepoznavanje fontova je mukotrpan proces, čak i za iskusne tipografe, a FontExpert je jedan od prvih pokušaja automatske identifikacije slovnih likova.
nopreview
Adobe Illustrator 9
Bojan Stojanović
Illustrator 9 je program za rad sa vektorskom grafikom veoma blizak grafičkom modelu programskog jezika PostScript ali i važan član kolekcije DTP softvera firme Adobe. Ovaj dodatak će vam pomoći da, upoznajući Illustrator i njegove veze sa PostScript i PDF tehnologijom, upoznate mnoge tehnike savremenog DTP-a na PC i Macintosh računarima.
nopreview
Fontovi sa YU slovima
Bojan Stojanović
Prethodnih meseci bavili smo se ugradnjom YU slova u bilo koji font upotrebom font editora, a sada ćemo pogledati gotova rešenja koja postoje na tržištu.
nopreview
DTP integracija
Bojan Stojanović
Energičnom rekonstrukcijom svoje tehnologije, Adobe je izgradio čvrsto jezgro koje dizajnerima pruža pogodnost rada u jedinstvenom okruženju... i to sa YU slovima!
nopreview
OpenType pod kontrolom
Bojan Stojanović
U iščekivanju nove generacije font editora, prikazujemo postupak za konverziju OpenType Pro fontova u Type 1 format.
nopreview
OCR gladijatori
Bojan Stojanović
FineReader i Recognita predstavljaju suprotstavljene koncepcije prepoznavanja teksta, ali imaju i mnoštvo dodirnih tačaka. Kome od njih ćete poveriti čitanje vaših knjiga?
nopreview
Div u godinama
Bojan Stojanović
Uprkos pažljivo odmerenim poboljšanjima i diskretnom redizajnu, deseta verzija CorelDRAW-a je, gledano iz perspektive korisnika, načinila tek mali korak napred...
preview
Bojan Stojanović
Da bi performanse DTP programa došle do izražaja, potrebno je poznavanje kako starih "tajni zanata", tako i novih tehnologija. Kako nam Gutenbergovo izdanje Biblije može pomoći da efikasnije radimo u Quark-u ili InDesign-u i koji je od ovih programa pogodniji za koje primene?
nopreview
Windows 2000 na DTP zadatku
Bojan Stojanović
Najjači Microsoft-ov operativni sistem odlično je prilagođen poslovnoj primeni personalnih računara, ali ga u oblasti DTP-a ne bije najbolji glas. Ukazaćemo na rešenja nekih klasičnih problema iz ove oblasti...
nopreview
Knjige digitalnog doba
Bojan Stojanović
Trend sveopšteg prelaska u elektronski oblik neće mimoići ni knjige. Prvi pokušaji bili su uglavnom anemični, ali tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom. Razmatramo trenutno raspoloživa hardverska i softverska rešenja, a posebno programe Microsoft ebook Reader i Adobe Acrobat Reader.
nopreview
Pravila igre
Bojan Stojanović
Kako je Adobe PressReady 1.0, softverski PostScript 3 interpreter za ink-jet štampače, uzburkao hardversko tržište i zbog toga morao da ode u penziju?
nopreview
Digitalna fotografija u softverskoj laboratoriji
Bojan Stojanović
U završnom nizu tehnoloških čuda odlazećeg veka našli su se i digitalni foto-aparati čiji je odnos cena i mogućnosti postao veoma privlačan. Uz njih sliku dobijate odmah i to u memoriji računara. Ovaj specijalni dodatak pomoći će vam da tako dobijenu sliku podesite i odštampate u Photoshop-u i tako priuštite porodici i prijateljima dodatno zadovoljstvo kod listanja foto-albuma.
nopreview
Ćirilična radionica
Bojan Stojanović
Oblici pojedinih kurzivnih slova srpske ćirilice u savremenim digitalnim fontovima često nisu korektno dizajnirani. Uz poštovanje tipografskih zakonitosti i malo iskustva u radu sa font editorima, nije teško ugraditi slova koja nedostaju...
nopreview
Windows ME i YU latinica
Bojan Stojanović
Windows ME nas nije prijatno iznenadio po pitanju YU slova: lokalizacija je preuzeta od Windows-a 9x, gde je naša latinica prisutna, ali "zaturena". Uz Serbian Patch Me sve dolazi na svoje mesto...
nopreview
Gospodar piksela
Bojan Stojanović
Adobe Photoshop je oduvek imao prave opcije na pravom mestu, veliku bazu korisnika i status najboljeg. Verzija 6 ne menja ustaljeni poredak - Photoshop je definitivno prerastao okvire "običnog" programa...
nopreview
OpenType Pro fontovi
Bojan Stojanović
Višejezička podrška, veliki broj alternativnih slovnih oblika i bogatstvo kerning parova, samo su neke od odlika novih fontova koje za sada uspešno koristi jedino InDesign 1.5. To se dokazalo i prilikom pripreme ovoga teksta - da bismo ga složili, demonstrirajući u njemu sve prednosti OpenType Pro standarda, morali smo da odustanemo od proverenog QuarkXPress-a...
nopreview
Particije uz pomoć magije
Bojan Stojanović
Partition Magic 5.01 i dalje odlično obavlja osnovni zadatak tj. pomaže da efikasno organizujete podatke na hard disku. Poboljšanja koja je nova verzija donela namenjena su pre svega zahtevnijim korisnicima...
nopreview
Crtač za naslovne strane
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator 9 nije dizajnerski "san snova", već snažan grafički alat koji jasno ukazuje na to da budućnost leži u integraciji vektorske i rasterske grafike.
nopreview
Prelomni dvoboj
Bojan Stojanović
QuarkXPress 4.1 i Adobe InDesign 1.5 su neposredni konkurenti, ali to je utakmica u kojoj svaki "igrač" ima svoj pogled na strategiju i taktiku DTP-a. Detaljno prezentiramo i poredimo njihove karakteristike.
nopreview
PostScript drajveri
Bojan Stojanović
Za dobijanje maksimalnog kvaliteta i performansi prilikom štampanja na PostScript izlaznim uređajima neophodno je poznavanje tehnologije koja se nalazi u osnovi ovog procesa. Kako rade PostScript drajveri za razne verzije Windows-a?
nopreview
Dijakritička avantura
Bojan Stojanović
Pravilan dizajn karakterističnih slova naše latinice predstavlja tipografski izazov. Pokušali smo da pronađemo "unutrašnju logiku" ovog postupka i testirali alat koji veliki deo posla obavlja automatski.
nopreview
Zrele godine
Bojan Stojanović
Nova verzija FreeHand-a, veterana među alatima vektorske grafike, u znaku je preorijentacije na Web dizajn...
nopreview
Savremeni DTP grehovi
Bojan Stojanović
Velike mogućnosti savremenih DTP programa ne garantuju dobar prelom, jer postoje tipične greške koje se ponavljaju na stranicama domaćih novina i knjiga.
nopreview
Windows 2000 i YU slova
Bojan Stojanović
Svaka nova verzija "Prozora" donosi bolju podršku za srpsku latinicu i ćirilicu. Priči o prilagođavanju, ipak, nema kraja...
nopreview
PostScript i PDF u pripremi za štampu
Bojan Stojanović
Ako bi trebalo jednim simbolom predstaviti modernu grafičku industriju, onda bi se taj simbol zvao PostScript: oko 90% svega što se u svetu odštampa pripremljeno je uz pomoć PostScript-a. Zato je poznavanje "vezivnog tkiva" savremene grafičke industrije od vitalnog značaja za sve koji planiraju da se bave ovom oblašću. Zato specijalni dodatak posvećujemo tehnologijama pripreme za štampu u PostScript okruženju. Čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa arhitekturom PostScript RIP-a, analiziraju evoluciju programskog jezika i prouče neke od fundamentalnih problema kompjuterske grafike.
nopreview
Duhovi iz PostScript boce
Bojan Stojanović
Najnovija verzija programa Ghostscript podržava PostScript Level 3 i PDF 1.3 tehnologije i predstavlja dragoceni, univerzalni alat čak i za one koji se ne bave pripremom za štampu.
nopreview
Vektorski pohod na Web
Bojan Stojanović
Pripremimo se za nova uzbuđenja koja donosi prelazak Web-a na vektorsku grafiku, što će zahtevati redizajniranje mnogih Web prezentacija...
nopreview
Izdavač iz Office kutije
Bojan Stojanović
Microsoft Publisher 2000 donosi nekoliko novih opcija, ali i dalje nije jasno kome je ovaj program zapravo namenjen.
nopreview
Kasparov vs. Svet 1:0
Bojan Stojanović
U jednoj od najneobičnijih šahovskih partija koje su ikada odigrane, na jednoj strani je bio Gari Kasparov, a na drugoj 58,000 posetilaca Microsoft-ovog Web sajta. Kasparov je pobedio...
nopreview
Zaštita PDF dokumenata
Bojan Stojanović
Povećan protok elektronskih dokumenata nameće razna pitanja njihove bezbednosti. Možemo li kontrolisati sigurnosne parametre PDF datoteka?
nopreview
PostScript 3 na mlazni pogon
Bojan Stojanović
Kolekciji grafičkog softvera koji nam poslednjih meseci stiže iz kompanije Adobe pridružio se i PressReady 1.0.
nopreview
Adobe InDesign - DTP sledeće generacije
Bojan Stojanović
Paket kojim firma Adobe, supersila u svetu pripreme za štampu, želi da preuzme veći deo DTP tržišta zaslužuje značajnu pažnju. Zato predstavljamo nove tehnologije ugrađene u InDesign, opisujemo njegovu upotrebu i skiciramo moguće primene, uz sagledavanje prednosti, ograničenja i integracije sa postojećim prepress strategijama i okruženjima.
nopreview
PDF montaža
Bojan Stojanović
"Tačka na i" u modernoj pripremi za štampu je elektronska montaža, pri kojoj usklađujemo međusobni položaj stranica sa zahtevima koje postavljaju format papira i način povezivanja publikacije. Quite Imposing Plus je stvoren za takve operacije.
nopreview
Molim, bez prekucavanja
Bojan Stojanović
OCR programi su prerasli u snažne alate koji efikasno pretvaraju tekst skeniran sa papira u oblik razumljiv računaru. Testirali smo programe Readiris Pro 5, Recognita 4 Plus i FineReader 4.
nopreview
PDF korektura
Bojan Stojanović
PDF dokument nije nepromenljiv - isprobali smo PitStop, program koji omogućava direktne zahvate na njemu.
nopreview
Galaksija InDesign
Bojan Stojanović
Iako će konačni sud dati tržište, u Adobe InDesign-u nije teško prepoznati DTP platformu budućnosti. Šta donosi konačno promovisana verzija 1.0 i kako rešiti probleme sa YU slovima u njoj?
nopreview
Adobe Acrobat 4
Bojan Stojanović
Adobe-ova tehnologija portabilnih dokumenata (PDF) dostiže vrhunac u četvrtoj verziji Acrobat-a, skupa alata za čitanje i ispravljanje PDF dokumenata, kao i prevođenje papirne dokumentacije u digitalni oblik. Opisujemo i prateće programe: Distiller, koji konvertuje PostScript datoteke u PDF format i Catalog, za indeksiranje PDF fajlova. Kako efikasno primeniti Acrobat 4 za radu sa elektronskim dokumentima?
nopreview
YU slova u Adobe programima
Bojan Stojanović
Izuzetne tipografske mogućnosti koje poseduju Illustrator i Photoshop nisu od velike koristi ako nema naših slova. Može li se šta učiniti?
nopreview
PDF separacije
Bojan Stojanović
Vreme je da se pripremimo za prelazak na PDF okruženje - pogledajmo kako će u budućnosti izgledati proces pripreme za štampu, možda zasnovan na programu poput Crackerjack-a.
nopreview
Laboratorija za fontove
Bojan Stojanović
FontLab 3.0 je kvalitetom i snagom napravio pravu pometnju u svetu editora fontova... Da li je vreme da Fontographer ide u penziju?
nopreview
Četvrti skok akrobate
Bojan Stojanović
Acrobat 4 nije samo primarno okruženje za rad sa PDF dokumentima, već i polazna tačka elektronskog i klasičnog publikovanja...
nopreview
Mamuti protiv dinosaurusa
Bojan Stojanović
Da li će Zemljom ponovo hodati davno izumrle životinjske vrste? Naučnici grozničavo rade i publikuju zanimljive projekte...
nopreview
PDF u orbiti
Bojan Stojanović
Da li će PDF uskoro zameniti PostScript čak i na planu komunikacije sa foto-slogom?
nopreview
Bojan Stojanović
Za nekoliko meseci Adobe-ovoj porodici pridružiće se InDesign, program za prelom koji treba da demonstrira nove strategije digitalne pripreme za štampu.
nopreview
Adobe Illustrator 8
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator, je jedan od najkompletnijih i najpopularnijih DTP alata današnjice. Specijalni dodatak je zamišljen kao kratko uputstvo za one koji već imaju određeno iskustvo sa programima za vektorsku grafiku. Obrađujemo, naravno, i osnovne tehnike rada u Illustrator-u, tako da će i početnici bez napora pratiti izlaganje...
nopreview
Diskovi iz šešira
Bojan Stojanović
PartitionMagic i Drive Image su efikasne programi za podelu diska na particije ili jednostavan backup. Testirali smo najnovije verzije.
nopreview
Sedam Quark vitezova
Bojan Stojanović
Extensis je napravio paletu impresivnih ekstenzija za QuarkXPress 4.
nopreview
Evro i fontovi
Bojan Stojanović
U naredne tri godine zajednička evropska valuta postepeno će ući u upotrebu. Da li je Windows spreman za evro?
nopreview
Fontovi - uvod u digitalnu tipografiju
Bojan Stojanović
Slova predstavljaju jednu od osnova naše civilizacije, a računari su tipografiju podigli na novi, viši nivo, ali je i učinili važnim pitanjem za najširi krug korisnika. Svi danas znaju šta je font - od onih koji žele da napišu atraktivno poslovno pismo, do onih koji se bave profesionalnom pripremom za štampu. Naučite nešto o osnovnim formatima fontova, njihovim prednostima i nedostacima, konverzijama, intervencijama na fontovima, YU slovima...
nopreview
Vektorski obračun
Bojan Stojanović
Profesionalni DTP obuhvata i vrhunske programe za crtanje. Suočili smo tri vodeća paketa za vektorsku grafiku: Corel Draw 8, Macromedia FreeHand 8 i Adobe Illustrator 8.
nopreview
Ujedinjeni fontovi
Bojan Stojanović
OpenType nije samo unija TrueType i Type 1 fontova, već temeljno redizajniran koncept koji će izmeniti našu predstavu o fontovima. Što je najlepše, podržavaće ga Windows 2000.
nopreview
Tihi osvajač
Bojan Stojanović
Wright Design 2.0 je pravo osveženje u ponudi profesionalnih alata za crtanje i obradu fotografija: on integriše rad sa vektorskom i bitmapiranom grafikom.
nopreview
Skok od osam milja
Bojan Stojanović
Novi Illustrator 8 potvrđuje da je Adobe sinomim za rafiniranost i vrhunski kvalitet. Detaljno smo ga testirali.
nopreview
Brankica Rakić, Bojan Stojanović
Nova "buba" promovisana je i na Internetu, kroz zanimljivu interaktivnu avanturu. Kako smo stigli do cilja?
nopreview
Bojan Stojanović
Macromedia FreeHand 8 ne menja poredak na listi najpopularnijih programa za crtanje, ali predstavlja dobar izbor za zahtevne dizajnerske poslove.
nopreview
Veliko spremanje
Bojan Stojanović
Da li je Corel Ventura, u verziji 8, konačno postala izbor DTP profesionalaca koji ne pristaju na kompromise? Detaljno smo je testirali...
nopreview
Konverzije fontova
Bojan Stojanović
True Type ili Tupe1? Zašto ne oba: uz napredne tehnike font editora i malo truda, konverzija među ovim formatima postaje upotrebljiva opcija.
nopreview
Šta donosi sRGB?
Bojan Stojanović
Prelazak na novi kolorni prostor u Adobe Photoshop-u 5 izazvao je velike polemike DTP profesionalaca...
nopreview
RoboCup 98
Bojan Stojanović
Iako su za sada trapavi i spori, roboti koji igraju fudbal će se, ako je verovatni prezentacijama na Web-u, u narednom veku suprotstaviti čoveku...
nopreview
Srpski kurziv i PS fontovi
Bojan Stojanović
Adobe je jedna od retkih DTP firmi koja je razmotrila problem "drugačijeg" kurziva u našoj ćirilici. Kako iskoristiti taj potencijal?
nopreview
YU Windows 98
Bojan Stojanović
Samo nekoliko koraka deli nas od regularne sistemske podrške za srpsku latinicu i ćirilicu u Windows-u 98. Predstavljamo potrebne "zakrpe" i opisujemo proceduru adaptacije.
nopreview
Mečevi budućnosti
Bojan Stojanović
Šah se više ne igra protiv računara, nego pomoću računara. Pratite neke od tih mečeva na Internetu...
nopreview
Word u CMYK svetu
Bojan Stojanović
Šta treba da znate da biste tekst iz Word-a poslali u štampariju?
nopreview
pc036pi.zip
(344.83 KB)
Bojan Stojanović
Jeste li razmišljali o snazi procesora ugrađenog u vaš štampač? Uz malo PostScript programiranja, pokušali smo da tu snagu testiramo na jednom starom problemu...
nopreview
Zupčanik koji je nedostajao
Bojan Stojanović
Adobe je predstavio novi, pojednostavljeni jezik za dizajn stranica, PrintGear. Da li će mlađi brat PostScript-a biti podjednako uspešan?
nopreview
Pravo na font
Bojan Stojanović
Potrebno su godine kreativnog rada da se dizajnira originalna familija slovnih likova, ali se za sekund ovaj mukotrpan proces obezvredi. Šta kaže zakon?
nopreview
Ghostscript u mreži
Bojan Stojanović
RedMon značajno povećava upotrebnu vrednost poznatog PostScript emulatora Ghostscript.
nopreview
Adobe Illustrator 7 - primena u DTP-u
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator 7, u "bateriji" sa Photoshop-om, predstavlja jedan od najkompletnijih i najpopularnijih DTP alata današnjice. Ovaj specijalni dodatak opisuje njegov izgled, naredbe i funkcije, otkriva tajne jednostavnog crtanja u Illustrator-u i opisuje primene ovog programa u profesionalnoj pripremi materijala za štampu.
nopreview
Ćirilica iz Quarka
Bojan Stojanović
Priča se da Unicode fontovi sa ćiriličnim slovima ne searađuju sa najpopularnijim DTP programom. Uz malu intervenciju sve dolazi na mesto...
nopreview
Microsoft i DTP
Bojan Stojanović
Microsoft Publisher još uvek nije član "prvog tima" DTP programa, ali to nije razlog da ga ne shvatimo ozbiljno.
nopreview
Format zvani želja
Bojan Stojanović
Najpopularniji format u pripremi za štampu je Encapsulated PostScript, poznatiji kao EPS. Kako ga efikasno primeniti?
nopreview
Bojan Stojanović
Internet Explorer 4 je doneo dugo najavljivanu podršku za umetanje fontova u Web stranice.
nopreview
Finalna provera
Bojan Stojanović
Pored programa za prelom, obradu slika ili crtanje, postoji niz pomoćnih alatki koje pripremu za štampu čine ugodnijom i bržom.
nopreview
Recept za boje
Bojan Stojanović
Pantone Matching System je rešio problem formiranja boja u štampi. Kako se on uklapa u DTP?
nopreview
Turbo i za štampač
Bojan Stojanović
Predstavljamo SuperPrint 5.0, komercijalni PostScript emulator.
nopreview
Plavi pasoš za Type 1
Bojan Stojanović
Ugradnja YU slova u Type 1 fontove u skladu sa kodnom stranom 1250 nije nimalo jednostavan zadatak. Opisaćemo jedno rešenje...
nopreview
Planeta digitalnih boja
Bojan Stojanović
Kompanija LaserMaster, poznata po revolucionarnim rešenjima u oblasti DTP-a, promenila je ime u ColorSpan. Bojan Stojanović pokušava da sagleda razloge...
nopreview
Čarobni štapić za particije
Bojan Stojanović
Intervencija na particijama doskora je zahtevala brisanje čitavog diska. Bojan Stojanović predstavlja sjajno rešenje, program PartitionMagic.
nopreview
YU slova u ekspres loncu
Bojan Stojanović
Windows 95 OSR2 PEE poslužio je Bojanu Stojanoviću kao inspiracija za univerzalni patch koji vas rešava svih briga o YU instalaciji bilo koje verzije Windows-a 95.
nopreview
Web tipografija
Bojan Stojanović
Može li ekran zameniti papir? Bojan Stojanović otkriva tajnu: šta je Microsoft učinio da bi čitanje elektronskih dokumenata bilo lakše?
nopreview
Brzinom lasera
Bojan Stojanović
Recept za efikasno korišćenje laserskih štampača nije se promenio: Bojan Stojanović i dalje preporučuje malo čitanja uputstva i malo više podešavanja drajvera.
nopreview
Dan posle
Bojan Stojanović
Pobeda šahovskog programa Deep Blue u meču protiv svetskog šampiona Garija Kasparova dirnula je Bojana Stojanovića...
nopreview
Pišem kao što govorim...
Bojan Stojanović
Upotreba ćiriličnog pisma na PC računarima često je skopčana sa brojnim problemima: Bojan Stojanović piše o Type 1 ćiriličnim fontovima.
nopreview
YU slova po meri Prozora
Bojan Stojanović
Dok Unicode ne zaživi, pitanje "kako da dobijem YU slova" i dalje je aktuelno. Ovog puta Bojan Stojanović je pokušao da pronađe univerzalno rešenje za Windows 95 i NT 4.0.
nopreview
Na trećem spratu
Bojan Stojanović
Pripremljene "vitaminske injekcije" marke Level 3, nemaju za cilj samo da učvrste poziciju PostScript-a. Bojan Stojanović piše šta nas čeka na sledećem spratu?
nopreview
Bojan Stojanović
Neka vreme na vašim računarima otkucava u ritmu svetskog standarda vremena! Bojan Stojanović predlaže da se povežete se sa cezijumskim atomskim časovnicima koji greše manje od sekunda u milion godina...
nopreview
Aladinov čarobni emulator
Bojan Stojanović
Kažu da besplatne stvari vrede koliko i koštaju. Bojan Stojanović našao je častan izuzetak - Aladdin Ghostscript, emulator PostScript Level 2 jezika koji ujedinjuje Acrobat Reader i Distiller.
nopreview
Slučaj dame koja nestaje
Bojan Stojanović
Da li je za otmenost u zrelim godinama zaslužna stara slava, novi maniri ili je sve to samo make-up? Bojan Stojanović predstavlja Corel Venturu 7, koja je ujedinila sve te prednosti.
nopreview
Koji je vaš Type
Bojan Stojanović
Velika dilema digitalne tipografije je za koji se format slovnih likova opredeliti. Bojan Stojanović suočava argumente za TrueType i Adobe Type 1.
nopreview
Veliki, plavi... šahista
Bojan Stojanović
Ljudski um je ponovo pobedio, ali ovog puta ne tako ubedljivo kao ranije. Bojan Stojanović nam prenosi atmosferu i događanja sa meča Garija Kasparova protiv računara.
nopreview
Do zadnje kvačice
Bojan Stojanović
Microsoft može da se ponosi sveobuhvatnošću podrške za evropske i svetske jezike, ali mi bismo uvek nešto da dodajemo i menjamo. Bojan Stojanović će vam pomoći da Windows 95 konačno "progovori" ćirilicu.DIDS 2021

ASEE - KURS ZA MLADE NASLEDNIKE


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


PC
Twitter Facebook Feed Newsletter