GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
Mladen Mijatović
Arhiva tekstova čiji je autor Mladen Mijatović. Daljim podešavanjem možete suziti vašu pretragu...

Svi tesktovi u arhivi PC-a (360) Samo tekstovi objavljeni online (115)
- PC #289 (Jul/Avgust 2021)
- U prodaji po ceni od 290 din

broj
preview
Mladen Mijatović
Ako savremeni televizor već mora da bude SmartTV, da li je uputno razvijati nove operativne sisteme za njega ili je lakše prilagoditi neko, već postojeće rešenje? Ili to rešenje već postoji - Android TV je razvijeniji i rasprostranjeniji nego što mislite
nopreview
Zaštita na svim ekranima
Mladen Mijatović
Video-sadržaje više ne gledate samo na televizoru, već i na telefonu, tabletu, računaru... Vlasnicima tih sadržaja to sasvim odgovara, sve dok plaćate njihove tarife. Pirateriju sprečavaju raznim vidovima DRM-a, ali te zaštite nije lako prilagoditi heterogenim okruženjima i brojnim operativnim sistemima koji se koriste u istoj kući. Upoznajmo moguće rešenje: multi-DRM
preview
Mladen Mijatović
Statistike o broju mladih stručnih ljudi koji odlaze iz naše zemlje vrlo su zabrinjavajuće. Ipak, ima i onih koji odu pa se vrate da nastave karijeru u Srbiji. Kao uvod u ovomesečni IT Dating, predstavljamo jedno takvo iskustvo... iz prve ruke
nopreview
Oblak od memorijske pene
Mladen Mijatović
Bitna tehnološka komponenta svih cloud rešenja jesu storage serveri pred koje se postavlja težak zadatak bezbednog i pouzdanog čuvanja enormne količine podataka koji treba da budu uvek dostupni kako bi cloud uopšte mogao da funkcioniše
preview
Mladen Mijatović
Razvoj tehnologije danas omogućuje nezapamćen nivo video-nadzora i kontrole, automatsku semi-inteligentnu analizu snimaka u realnom vremenu, kao i čuvanje ogromnih količina video-materijala u veoma dugom periodu. Granice primene ovakvih sistema ne diktira više tehnologija, već etika, građanske slobode i prateća legislatura. Naravno, tehnologija je i dalje veoma važna, ali i zahtevna...
nopreview
Interaktivno, na tabli ili na zidu
Mladen Mijatović
NEC projektori iz UM serije mogu da rade u sprezi sa pametnim tablama, ali i da prikazuju sliku na bilo kojoj ravnoj površini, čak i običnom zidu, koji tako pretvaraju u interaktivnu projekcionu tablu.
nopreview
Štampači pod budnim okom
Mladen Mijatović
Korišćenje štampača u poslovnom okruženju je neretko stihijsko a korisnici su prepušteni sami sebi što dovodi do loše efikasnosti i nepotrebnih troškova. Rešenje stiže u vidu specijalizovanih softvera za kontrolu ovih uređaja. Pred nama je Print Control Software.
preview
Mladen Mijatović
Iz NEC-a nam stižu dva monitora namenjena pripremi za štampu, dizajnerima i drugim grafičkim profesionalcima. Jači od ova dva modela, PA242W, može da se pohvali 10-bitnim AH-IPS ekranom, što ga čini referentnim uređajem u ovom segmentu tržišta.
nopreview
Naučite Android programiranje
Mladen Mijatović
Uz pravu poplavu smartfona i tableta koji rade pod Android operativnim sistemom, razvoj aplikacija za ovu platformu postaje sve unosniji posao. kako da ovladate Andorid programiranjem?
nopreview
Projektor na pola puta
Mladen Mijatović
Zahvaljujući visokoj vrednosti osvetljaja, NEC PE401H može da reprodukuje full HD sadržaje pri punom dnevnom svetlu, što ovaj bazično poslovni projektor čini interesantnim rešenjem i za kućni bioskop.
nopreview
Kućna učionica
Mladen Mijatović
Zahvaljujući ogromnom iskoraku u razvoju komunikacija, danas su moguće mnoge stvari koje su ne tako davno delovale kao čista fantastika. Jedna od njih je i mogućnost da "idete" na posao ili u školu, a da se fizički uopšte ne pomerite iz svog doma. Zato je LINK group ponudila moćnu Distance Learning platformu.
nopreview
Kursevi za IT stručnjake
Mladen Mijatović
Informatička pismenost je nešto što se u savremenom svetu podrazumeva, ali poznavanje osnova rada na računaru, korišćenje Interneta, elektronske pošte ili Office aplikacija je tek osnova te pismenosti - za ozbiljan rad u IT struci treba ovladati brojnim veštinama, i to posle završetka osnovnog školovanja.
nopreview
NEC X na javnom mestu
Mladen Mijatović
NEC MultiSync profesionalni LED monitori iz serije X su namenjeni prezentacijama na javnim mestima. Velike dijagonale, supertanka kućišta i visok osvetljaj predstavljaju glavne adute, pa da vidimo šta mogu X461S i X551S.
nopreview
Novi MultiSync - tanji, lepši, bolji
Mladen Mijatović
Profesionalni displeji velikog formata nove NEC MultiSync V serije donose brojne poboljšane karakteristike. Predstavljamo dva modela od 42" i 46", posebno prilagođena edukacionim i poslovnim primenama.
nopreview
Usavršavanje za Internet poslovanje
Mladen Mijatović
Informacione tehnologije su sadašnjost i budućnost kada je reč o dobroj profesionalnoj orijentaciji i perspektivnoj karijeri. Predstavljamo vam dva interesantna studijska programa na Visokoj školi za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje (ITS).
preview
Milan Bašić, Mladen Mijatović
Kriza je. Budžeti, kako kućni, tako i korporativni su na ozbiljnoj dijeti, a investicija je sve manje. Jedina za koju čvrsto verujemo da se uvek isplati je investicija u nova znanja. Kompanijama donosi veću efikasnost, a pojedincima mogućnost da dođu do boljeg posla. Koje su opcije kada poželite dodatno obrazovanje uz rad?
nopreview
ECDL obuka za nastavnike
Mladen Mijatović
Osposobljenost nastavnog kadra za korišćenje računara u svakodnevnom radu je danas apsolutni imperativ. JISA, kao nosilac nacionalne ECDL licence, i EBC Internet test centar su obezbedili besplatnu obuku i polaganje ispita za zaposlene u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
nopreview
Objekti za integrisano čuvanje identiteta
Mladen Mijatović
Zaštita identiteta korisnika različitih informacionih sistema predstavlja važnu temu, a najnovija ideja na ovom polju je SIO - model koji služi za bezbedno skladištenje i transport svih podataka o identitu korisnika unutar jedinstvenog programskog objekta.
preview
Mladen Mijatović
Jablotron 100 je mnogo više od alarmnog sistema - to je skalabilan modularni sistem namenjen domu ili poslovnom okruženju i služi za tehničko obezbeđenje, kontrolu pristupa, video nadzor i pametno upravljanje električnom energijom. Što je najvažnije, njime se lako rukuje.
preview
Mladen Mijatović
O značaju informatičke pismenosti društva u celini, ECDL sertifikatima i tome da li se i koliko posvećuje pažnja IT obrazovanju u Srbiji razgovarali smo sa Bojanom Minić, šefom regionalne ECDL kancelarije.
nopreview
Upravljanje Kućom na klik
Mladen Mijatović
"Kuća na klik" je home automation rešenje za upravljanje svetlom, grejanjem i raznim električnim potrošačima. Predstavljamo vam nekoliko načina za upravljanje kućnim uređajima, sa lica mesta i iz daljine.
preview
Mladen Mijatović
Zamena za NEC-ovu U-seriju ultra-short throw projektora stiže u vidu novih modela sa oznakom UM. UM280X, UM280W, UM330X i UM330W donose zanimljive novitete...
nopreview
Mobotix video analitika
Mladen Mijatović
Pored kvalitetne slike, Mobotix kamere pružaju i mogućnost napredne video-analitike koja obezbeđuje dragocene statističke podatke. Upoznajmo Q24 kameru i njen softver.
nopreview
Multipraktik NAS
Mladen Mijatović
Iz kompanije Qnap stiže NAS uređaj sa sufiksom Pro. TS-669 je opremljen sa šest diskova i namenjen malim i srednje velikim poslovnim korisnicima koji imaju potrebu za centralizovanim čuvanjem podataka i pouzdanim backup-om. Da vidimo kako radi...
preview
Mladen Mijatović
NEC nas je obradovao nizom od pet novih projektora. Da vidimo šta donosi nova M-serija.
preview
Mladen Mijatović
Video-nadzoru i kontroli pristupa se posvećuje sve veća pažnja u domenu tehničkog obezbeđenja. Cisco nudi celovita rešenja koja su skalabilna i prilagodljiva potrebama raznih grupa korisnika.
nopreview
Y-cam IP kamere
Mladen Mijatović
Y-cam serija kamera za video-nadzor prilagođena je potrebama manjih kompanija i kućnih korisnika. Za pristupačnu cenu ove fleksibilne kamerice pružaju mnogo toga - vreme je da obezbedite i svoj stan!
preview
Mladen Mijatović
Pored interaktivnih tabli, moderna učionica ili sala za prezentacije može da bude opremljena i velikim ekranom osetljivim na dodir. NEC V462-TM i V651-TM su ekrani osetljivi na dodir zasnovani na potpuno drugačijoj tehnologiji (kamere koje snimaju vaše prste), a uz njih stiže i softver za interaktivnu saradnju predavača i publike.
preview
Mladen Mijatović
Da biste ovladali znanjem neophodnim za uspešnu poslovnu karijeru treba vam odgovarajuće obrazovanje, ali danas nije uvek nužno da budete fizički prisutni u školi. Predstavljamo vam platformu Distance Learning kompanije Link Group.
nopreview
NEC za kancelarije i profesionalce
Mladen Mijatović
Predstavljamo vam dva NEC-ova monitora namenjena različitim ciljnim grupama: EA224Wmi je namenjen kancelarijskoj primeni, a NEC P232W je interesantan profesionalcima u oblasti grafičkog dizajna, DTP-a, video-montažerima... Zajedničko im je to što oba koriste IPS panele.
preview
Mladen Mijatović
Iz NEC-a stiže novi kompaktni Digital Cinema Projektor NC900C, sa novom tehnologijom lampe i pristupačnom cenom.
preview
Mladen Mijatović
Internet Control Station ICS-1000 je interesantan gedžet koji se povezuje na kućni ruter i omogućuje daljinsko upravljanje električnim uređajima. Možete ga kontrolisati sa računara, tableta ili smart telefona.
nopreview
Praktične poslovne veštine
Mladen Mijatović
Business Academy je škola za poslovnu edukaciju koja polaznike obučava u praktičnim poslovnim veštinama, pružajući mogućnost za sticanje jedne od najcenjenijih jednogodišnjih poslovnih diploma u svetu.
preview
Mladen Mijatović
eBeam tehnologija može da pretvori svaku tablu u interaktivnu površinu za pisanje i crtanje. U kompletu sa softverom, NEC ultra short-throw projektorima i odgovarajućim nosačima, ovo je odlično rešenje za digitalnu učionicu.
nopreview
ICT učionice
Mladen Mijatović
Pogledajmo na koji način ICT može da poboljša proces prenošenja znanja u savremenoj učionici.
nopreview
Jesenji upisni rok za IT
Mladen Mijatović
I septembar je dobar mesec za upis na fakultete - pogledajmo gde ima slobodnih mesta za buduće studente informaciono-komunikacionih tehnologija.
preview
Mladen Mijatović
Mobotix S14D je jedinstvena kamera sa dva "oka" opremljena hemisfernim objektivima - svako od njih može da sagleda situaciju iz sopstvene perspektive, u punom prostornom uglu.
preview
Mladen Mijatović
Uvodni seminar o IP video-nadzoru koji je sredinom juna u Beogradu organizovala kompanija Vucomm bio je povod da porazgovaramo o Mobotix rešenjima. Sagovornik nam je bio Sercan Zor, Mobotix Business Development Manager za jugoistočnu Evropu.
nopreview
Microsoft: razvoj u Srbiji
Mladen Mijatović
Ako je prestižan i dobro plaćen posao u renomiranoj svetskoj IT kompaniji ono za čime žudite, verovatno ste mislili da vam ne gine emigracija. Zvuči nestvarno, ali to možete ostvariti i usred Beograda! Posetili smo Microsoft-ov razvojni centar.
nopreview
Qnap-ov desetoboj
Mladen Mijatović
Profesionalni storage server obično zahteva montažu u rack smešten u serversku sobu. Qnap TS-1079 Pro je daleko fleksibilniji - možete ga držati i na radnom stolu.
nopreview
Još jedna cigla u video-zidu
Mladen Mijatović
Iz NEC-a stiže novo profesionalno rešenje za videowall instalacije. NEC X463UN je HD ekran sa direktnim pozadinskim LED osvetljenjem i ultratankim okvirom.
preview
Mladen Mijatović
NEC SpectraView seriju monitora čini nekoliko modela sa vrlo preciznim i vernim prikazom boja. Uz kalibrisani prikaz boja koji ostaje konzistentan i tokom duge eksploatacije, ovi monitori su namenjeni grafičkim profesionalcima. Isprobali smo SpectraView 241.
preview
Mladen Mijatović
NAS uređaji umerene cene postaju sve interesantniji za manje firme, ali i za kućne korisnike. StorCenter px4-200d koji predstavljamo dolazi iz kompanije Iomega, koja je renome stekla upravo na rešenjima za skladištenje velikih količina podataka.
nopreview
Obrazovanje za uspešnu IT karijeru
Mladen Mijatović
Domaća ponuda poslova u IT sferi često nadmašuje potražnju. O nivou IT razvijenosti u Srbiji i regionu, značaju međunarodno priznatih sertifikata i modernom konceptu obrazovanja razgovarali smo sa Nikolom Subotićem, izvršnim menadžerom kompanije LINK Group.
nopreview
Specijalno IT vaspitanje
Mladen Mijatović
Studenti koji se opredele za profesionalno IT obrazovanje u Information Technology School dobijaju priliku da uče u elitnom i dobro opremljenom okruženju, ali i da tokom školovanja steknu dragocena praktična iskustva u kompaniji ComTrade.
nopreview
Indeks za IT brucoša
Mladen Mijatović
Došlo je vreme upisa na fakultete i visoke škole. Onima koji su se opredelili za karijeru u oblasti informacionih tehnologija pruža se širok izbor državnih i privatnih visokoškolskih ustanova, što ne znači da je lako izabrati...
preview
Mladen Mijatović
NEC M300W je jednostavan, fleksibilan i kvalitetan projektor relativno pristupačne cene, zbog čega predstavlja pravi izbor za obrazovne ustanove ili male i srednje firme. Vodi računa i o očuvanju životne sredine...
nopreview
NEC profesionalni projektori
Mladen Mijatović
NEC P420X je fleksibilan projektor namenjen profesionalnoj primeni koji može da radi i bez računara, dok manji i ekonomičniji NEC V260W ima dug radni vek i mogućnost reprodukcije 3D sadržaja.
nopreview
Mobotix kutijice
Mladen Mijatović
Za dug i pouzdan rad u svim vremenskim uslovima veoma je važno da sistem video-nadzora bude pravilno instaliran. Predstavljamo vam tri Mobotix "kutijice" - sitne, ali bitne dodatke za pouzdan rad kamera i storage sistema.
preview
Mladen Mijatović
Qnap TS-469 Pro NAS dolazi sa četiri diska, u centru sistema je Atom procesor sa dva jezgra, a važan adut su aplikativni serveri... i to u velikom broju. Pravi kandidat za skladište podataka u vašoj firmi ili stanu.
nopreview
Savladati IT u petoj brzini
Mladen Mijatović
Kvalitetno IT obrazovanje ne mora da vam oduzme nekoliko godina. ITAcademy obučava polaznike po naprednom programu iz računarskih tehnologija i dizajna za samo godinu dana, koristeći posebnu metodologiju rada.
nopreview
ICT obrazovanje u srednjim školama
Mladen Mijatović
Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju dobar izbor zanimanja, a prvi korak u uspešnoj karijeri je formalno obrazovanje. Uglavnom govorimo o visokoškolskim ustanovama, ali šta je sa srednjim školama? Kako se pripremiti za studije računarstva?
nopreview
Štampači za groš
Mladen Mijatović
iPlus je novi koncept rešenja za štampu koje se nudi kao paket sa ugovornom obavezom. Slično prodaji mobilnih telefona za dinar, štampači se prodaju sa velikim popustima, koji zavise od odabranog mesečnog paketa usluga.
preview
Mladen Mijatović
Mobotix D-14 je kamera visoke rezolucije s dva objektiva i dva senzora - može da zameni dve ili više kamera različitih namena. Recimo, zasebne slike za krupni i detaljni plan ili dnevno-noćni režim.
nopreview
Kancelarijski lepotan
Mladen Mijatović
Iz renomiranog NEC-a nam stiže lak i tanak monitor sa LED pozadinskim osvetljenjem i obiljem naprednih opcija za uštedu energije. Ko voli da mu ono što stoji na stolu bude i lepo i funkcionalno, razmotriće MultiSync EX231W.
preview
Mladen Mijatović
Profesionalni LCD ekrani se koriste u poslovnom okruženju za velike prezentacije, prikaz informacija na javnim mestima i u sklopu velikih video-zidova. Pedstavljamo dva profesionalna NEC displeja: MultiSync P551 i MultiSync X551S.
nopreview
Školski čas velikog formata
Mladen Mijatović
Moderne učionice nemaju crnu tablu i kredu, ali ni belu tablu i flomaster - vreme je za interaktivnu tablu i projektor. Ogromna iBoard tabla i NEC ultra-short-throw projektor U310W čine jedan od najboljih tandema na tržištu.
preview
Mladen Mijatović
Formalno obrazovanje na polju informacionih tehnologija danas se može steći i na privatnim školama. Naš sagovornik je bio dr Valentin Kuleto, direktor i osnivač srednje i visoke škole informacionih tehnologija ITS.
preview
Mladen Mijatović
Izbor karijere u ICT oblasti danas predstavlja jedan od najsigurnijih načina da obezbedite sebi dobar posao nakon završetka školovanja. Uprkos sveopštoj krizi, ICT sektor u zemlji i inostranstvu i dalje traži kvalitetne kadrove.
nopreview
NEC AccuSync
Mladen Mijatović
Ko provodi sate za računarom, zna koliko je važan kvalitetan monitor. Renomirani NEC nudi AccuSync AS221WM, monitor primeren dugom radu u kancelariji.
nopreview
Klik za bezbednost
Mladen Mijatović
Dodavanjem IP kamera i video interfona Mobotix T24 u Home Automation rešenja kompanije Vucomm dobijaju se integrisani bezbednosni sistemi - i za kuću i za kancelariju.
nopreview
Mali ili manji
Bojan Stanojević, Mladen Mijatović
Izaberite svoj novi notebook... Lako je reći, ali kada se nađete pred prepunim rafom u prodavnici, dileme će sustizati jedna drugu. Koliki računar želite, koliko će baterije trajati, da li uzeti veliki disk ili mali, brzi SSD... PC Press-ov veliki tržišni pregled pomoći će vam da leto dočekati sa idealnim malim PC-jem.
nopreview
SW u Kaliforniji
Mladen Mijatović
SolidWorks World 2012 se posle četiri godine vratio u San Diego. Dok je stari kontinent bio okovan nezapamćenim snegom i ledom, učesnici konferencije imali su prilike da najveći CAD roadshow na svetu dožive pod toplim suncem Kalifornije.
preview
Mladen Mijatović
Štampačima, papiru, tonerima i drugom potrošnom materijalu obično se ne posvećuje previše pažnje u malim i srednjim preduzećima. Pokazuje se, međutim, da pravilan izbor rešenja za štampu može imati vrlo značajan finansijski efekat. Pažljivo smo istražili ponudu...
preview
Mladen Mijatović
Osbridge 3GN je bežični AP s dvojnim uplink-om za fiksni i mobilni broadband, zapakovan u izdržljivo metalno outdoor kućište - pravo rešenje za pristup Internetu na putu, u vozilima i na brodovima, u nepristupačnim područjima i u raznim kriznim situacijama.
preview
Mladen Mijatović
U srcu sistema za video nadzor je softverska platforma za video menadžment. Milestone Systems je jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača, čiji širok portfolio XProtect softvera pokriva potrebe širokog kruga korisnika.
preview
Mladen Mijatović
Domaća firma Vucomm nudi zaokruženo rešenje za daljinsku kontrolu svetla i drugih električnih uređaja, zasnovano na IP mrežama i mobilnoj komunikaciji. "Kuća na klik" je skalabilno rešenje primereno kako domu, tako i poslovnom okruženju.
nopreview
Video-nadzor za svakoga
Mladen Mijatović
Iz D-Link-a stiže DCS-930, rešenje za kućni video-nadzor u vidu IP kamere koja se lako instalira, a prenos uživo preko Interneta se može pratiti na računaru ili smart telefonu.
nopreview
Nova serija video-enkodera
Mladen Mijatović
Sistemi video-nadzora zasnovani na IP mrežama su nesumnjivo superiorni, ali 95% kamera u CCTV sistema širom sveta je još uvek analogno. Prelazno rešenje su IP video-enkoderi - isprobali smo Axis 7210, 7214 i karticu Axis 7224.
preview
Mladen Mijatović
Automatsko prepoznavanje registarskih tablica u mraku nije jednostavan zadatak. Nova Mobotix-ova kamera sa LPF filtrom je konstruisana tako da odgovori na izazove. Videli smo je na delu...
preview
Mladen Mijatović
Izgradnja velikih CCTV sistema, poput onih za nadzor gradova, predstavlja posebnu vrstu izazova. Pri projektovanju i instalaciji takvih rešenja treba uzeti u obzir čitav niz parametara i razmotriti važne kompromise. Da vidimo kako se u tom kontekstu snalaze Axis kamere i prateća oprema.
preview
Mladen Mijatović
Kažemo da moderne kamere za video-nadzor vide i u mraku, ali je za uspešno snimanje ipak neophodna neka minimalna svetlost. Kada ni nje nema, tu je infracrveno osvetljenje. Da vidimo šta mogu proizvodi firme Tirex, a pre svega IC iluminatori Elenek.
preview
Mladen Mijatović
Qnap TS-1279U-RP je storage server za poslovnu primenu. Opremljen sa čak 12 hard-diskova, ovaj uređaj predstavlja pouzdanu, snažnu i skalabilnu osnovu za profesionalna NAS i IP-SAN rešenja. A kapacitet sami birate...
nopreview
Kamera kao brava
Mladen Mijatović
Svaka kamera za video-nadzor je zapravo elektronski vratar, a Mobotix T24 ima i funkciju interfona, koji uz dodatni modul može da upravlja električnim bravama, motorom za otvaranje kapije, svetlom...
nopreview
Poslovni softver u poljoprivredi
Mladen Mijatović, Snežana Arambašić Aleksić
Da informacione tehnologije imaju svoju primenu i van strogo urbanog okruženje, svedoči i slučaj kompanije "Ekomlek" koja se bavi preradom mleka, u čemu im pomažu PS.IT softverska rešenja.
nopreview
Odlična slika i pri slabom svetlu
Mladen Mijatović
Axis je razvio tehnologiju Lightfinder koja na kamerama daje oštru sliku sa malo šuma i očuvanim bojama, čak i u polumraku - gotovo je sa skrivanjem.
nopreview
Adapteri za brži WiFi
Mladen Mijatović
WiFi po novom N standardu nudi veće brzine, pogodne za streaming multimedije i druge zahtevne aplikacije. TP Link nudi veliki izbor pristupačnih adaptera kojima možete da osvežite svoj stari računar.
preview
Mladen Mijatović
Unica Wireless uređaji omogućavaju vam da modifikujete postojeću električnu instalaciju i dodate joj nove, pametne funkcije brzo i jednostavno. Nema bušenja i rušenja zidova i provlačenja novih kablova!
nopreview
Tramvaj pod video-nadzorom
Mladen Mijatović
Beograđani su nedavno dobili nove tramvaje, ali ima mnogo toga što se može poboljšati i u starim vozilima. Pre svega bezbednost putnika i osoblja, kroz uvođenje video-nadzora.
preview
Mladen Mijatović
Na medijskom brifingu u Stokholmu novinarima je predočena Ericsson-ova vizija društva bliske budućnosti, u kome svi uređaji međusobno komuniciraju. LTE Advanced i druge napredne tehnologije su na korak od nas...
nopreview
Da se prebrojimo
Mladen Mijatović
U šoping centru "Ušće" nedavno je instaliran sistem koji automatski broji posetioce i tako obezbeđuje korisne statističke podatke koji poboljšavaju poslovanje.
preview
Mladen Mijatović
Domaća kompanija PS.IT se već sedam godina uspešno bavi razvojem IT rešenja za unapređivanje poslovanja, o čemu svedoči više od 2.500 korisnika računovodstveno-poslovnog softverskog paketa MPP1. Nova verzija ovog softvera krenula je u osvajanje tržišta prošle godine.
preview
Mladen Mijatović
Axis-ov partnerski program je stvoren da pomogne distributerima njihove opreme i rešenja da ostvare bolje poslovne rezultate na rastućem tržištu mrežnog videa. Kompanija IP Way zato redovno organizuje obuku namenjenu profesionalcima u svetu IP video-nadzora.
preview
Mladen Mijatović
Projekat "Siguran grad" predstavlja rešenje za gradsku mrežu video nadzora. Beogradska firma Vucomm je do sada instalira ovakve sisteme u nekoliko gradova u zemlji. Pazite šta radite na ulici!
nopreview
Srpski recept za Olimpijadu
Mladen Mijatović
Šta raditi kada kriza pritisne i obim posla se smanji? Naravno, potražiti još posla, ali na nekom drugom mestu. Konsing Group je pokazala da domaće znanje može uspešno da se plasira i na zahtevnom zapadnoevropskom tržištu.
preview
Mladen Mijatović
Modernizacija analognih CCTV sistema ne podrazumeva nužno zamenu celokupne postojeće opreme. Iz Axis-a stiže skalabilno rešenje za brzu i fleksibilnu digitalizaciju analognog video nadzora.
preview
Mladen Mijatović
Nakon temeljnog renoviranja, Tašmajdan je konačno zablistao u novom ruhu. Da bi stvari ostale lepe i uredne, u parku je instaliran i moderan sistem video-nadzora, zasnovan na IP kamerama i infrastrukturi optičkih vlakana.
preview
Mladen Mijatović
Osim uvida u unutrašnjost, dobro je znati i šta se dešava u okolini zgrade, a za to su potrebne kamere koje mogu da izdrže sve temperaturne i klimatske uslove. Kandidati su Axis M3113-VE i M3114-VE.
preview
Mladen Mijatović
D-Link DIR-457 je bežični ruter koji obezbeđuje vezu sa Internetom preko 3G mreže. Velik je poput iPhone-a, ima baterije, kožnu torbicu i... privlači poglede.
nopreview
Bufalo čuva podatke
Mladen Mijatović
Mrežni storage serveri su nezamenljivi za bezbedno skladištenje velikih količina podataka, a često su opremljeni i raznim aplikativnim serverima. Predstavljamo dva Buffalo NAS uređaja, jedan sa dva i drugi sa osam diskova.
preview
Mladen Mijatović
Četvrta generacija mobilne telefonije osvaja svet... i to na velika vrata. Nedavno smo vam preneli prve korisničke utiske o LTE tehnologiji, a ovoga puta naš sagovornik je Antonio Passarella, generalni direktor Ericsson Srbija.
nopreview
Mobilni kontrolni centar za video nadzor
Mladen Mijatović
S poplavom smart telefona, tablet računara i drugih prenosivih uređaja za pristup Internetu, sistemi video-nadzora dobijaju novu dimenziju - mogućnost upravljanja u realnom vremenu s bilo kog mesta. Analiziramo rešenje firme Vucomm zasnovano na Mobotix uređajima.
preview
Mladen Mijatović
Klasični CCTV sistemi polako bivaju zamenjeni inteligentnim video-nadzorom u kome zametne poslove obavlja računar. Jedna interesantna primena je i automatsko brojanje ljudi. Da vidimo kako to radi TrueView People Counter firme Cognimatics.
preview
Mladen Mijatović
Čest problem s bežičnim umrežavanjem je relativno mali domet WLAN signala. Jednostavno i pristupačno rešenje su uređaji koji reemituju signal i tako proširuju oblast pokrivenosti. Isprobali smo TP Link TL-WA730RE.
nopreview
3D TV - lakše, brže i lepše
Mladen Mijatović
Neki smatraju da će 3D televizija konačno zaživeti tek sa ekranima koji se mogu gledati bez 3D naočara. Prelazni korak bi mogli biti Cinema 3D televizori s novom LG tehnologijom - naočari postoje, ali su znatno jednostavnije, jeftinije i ne zahtevaju punjenje baterija.
preview
Mladen Mijatović
Tradicionalan način zaštite prodavnica, kancelarijskog i magacinskog prostora podrazumeva alarmni sistem koji je povezan sa centralom firme koja pruža obezbeđenje. Alternativa je integrisani sistem video-nadzora. Šta je prednost a šta nedostatak svakog od ovih rešenja?
nopreview
Studirajte računarstvo
Mladen Mijatović
Dan upisa na fakultete i druge visokoškolske ustanove se bliži, a hiljade svršenih srednjoškolaca još razmišljaju o karijeri za koju će se opredeliti. Naši čitaoci tog uzrasta će verovatno studirati na nekom od računarskih fakulteta, ali kom?
nopreview
Razvodna TV kutija
Mladen Mijatović
Intex Mirage IT-191 je gedžet koji će vam pomoći da pomirite računar, TV i druge uređaje koji reprodukuju pokretne slike, tako što će preuzimati sadržaje jedni od drugih.
preview
Mladen Mijatović
TP Link TL-MR3220 je namenjen svima kojima je važno da imaju pouzdanu vezu sa Internetom - ima i rezervni link u vidu USB porta za 3G modem...
nopreview
Dalekovida HD kamera
Mladen Mijatović
Axis Q6035 je nov model bezbednosne kamere, označen od proizvođača kao "kamera za kritične aplikacije". Opremljena PTZ platformom, snažnim optičkim zumom i visokom rezolucijom, ova IP kamera je namenjena nadzoru širokih otvorenih prostora.
nopreview
LTE - prvi utisci
Mladen Mijatović
Mobilni operateri u Srbiji se uveliko pripremaju za novu generaciju prenosa podataka. Prenosimo utiske sa prvih LTE testiranja u mreži MTS-a - da li konačno dobijamo mobilni internet koji može da zameni ADSL/kablovski pristup?
nopreview
Mala kamera, velika slika
Mladen Mijatović
Axis nastavlja s proizvodnjom novih modela IP kamera, uvodeći PTZ platformu i HD rezolucije i u niže slojeve tržišta. Predstavljamo vam dve minijaturne kupolaste PTZ kamere.
nopreview
Home Automation na delu
Mladen Mijatović
Posle prvih najava i prikaza tehnologije na kojoj se zasnivaju sistemi za automatizaciju doma, iz domaće firme Vucomm stiže kompletno rešenje za umreženi dom koje je prilagođeno potrebama širokog dijapazona korisnika.
nopreview
Analogni ili digitalni video-nadzor?
Mladen Mijatović
Prednosti digitalnih IP CCTV sistema u odnosu na analogne su očigledne, ali u finansijskom smislu postaju vidljive tek kada je broj kamera u sistemu dovoljno velik. Gde se nalazi granica isplativosti?
preview
Mladen Mijatović
Odnos sistem-administratora i IT security timova sa jedne i korisnika korporativnih mreža sa druge strane oduvek je bio igra policajaca i lopova, u kojoj ovi prvi već duže vreme ozbiljno posrću. Palo Alto Networks firewall je moćno novo oružje u rukama mrežne policije.
nopreview
Magnetna veza
Mladen Mijatović
Intex IT-313WC je mala i jeftina Web kamera sa magnetnim postoljem. A ima i mikrofon, pa je pogodna za Skype i druge servise za video-konferencije.
nopreview
Kuća na klik
Mladen Mijatović
Automatizacija naših domova i svakodnevnog okruženja je aktuelna tema, o kojoj smo pisali u više navrata. Predstavljamo kompletno rešenje za Home Automation firme Vucomm, zasnovano na Coco kontrolerima, Telldus Telstick adapterima i Dovado 4GN ruteru.
nopreview
Pod gvozdenim ključem
Mladen Mijatović
Ironkey memorije spadaju u najbezbednije prenosive medije na svetu zbog čega ih koriste NATO i Ministarstvo odbrane SAD. Izuzetno su robustne, imaju hardversku enkripciju koja se ne može isključiti, a ukradene memorije se čak mogu i obrisati na daljinu.
preview
Mladen Mijatović
Axis P3346 je moderna IP kamera za dnevno-noćno osmatranje u visokoj rezoluciji od 3 Mp, raspoloživa u tri verzije. Pogledajte šta one nude i izaberite pravu...
nopreview
Džepni TV tjuner
Mladen Mijatović
RC DH9000R je maleni USB TV tjuner koji će vam se uvek naći pri ruci. Zanimljiv je (i) zbog toga što prima kako analognu, tako i digitalnu televiziju.
preview
Mladen Mijatović
Intermec CS40 je profesionalni uređaj za komunikaciju, prikupljanje i obradu podataka. To je fizički ojačani smatrphone, otporan na grubo rukovanje, sa korisnim dodacima poput bar-kod čitača.
nopreview
COCO - kuća na daljinski
Mladen Mijatović
Neko je jednom rekao da je čitav progres ljudskog roda nastao kao direktna posledica naše lenjosti. COCO nudi mogućnost da kućnim uređajima upravljate bez ustajanja iz kreveta... a za to nisu neophodni građevinski radovi u stanu!
nopreview
Axis i NetAvis akademija
Mladen Mijatović
Moderne tehnologije u savremenim IP sistemima video-nadzora zahtevaju i osposobljeno tehničko osoblje. Domaći distributer Axis i NetAvis proizvoda redovno organizuje obuku koja je preduslov za ispravno projektovanje, izgradnju i eksploataciju bezbednosnih sistema.
nopreview
Proizvodnja robe široke potrošnje
Mladen Mijatović
Iako Siemens Team Center PLM softver obično povezujemo sa praćenjem životnog ciklusa proizvoda u mašinskoj industriji, ovo rešenje ima grupu modula koji olakšavaju mnogobrojne poslove u današnjem kompleksnom svetu proizvodnje hrane, pića i robe široke potrošnje.
nopreview
MxPEG: sačuvani pokret
Mladen Mijatović
U IP video nadzoru primenjuju se najsavremeniji video kodeci kojima se kompresuju pokretne slike. Većina ovih kodeka preuzeta je iz televizijske industrije pa ispoljavaju manjkavosti u specifičnim primenama. MxPEG je za sada jedini kodek koji je napravljen specijalno za video nadzor.
nopreview
Ndrive za mobilne telefone
Mladen Mijatović
U prošlom broju predstavili smo vam NDrive Go navigacije. Osim standalone navigacionih uređaja, ova portugalska firma nudi NDrive softver za telefone, u verzijama za sve značajnije mobilne operativne sisteme.
nopreview
Moja kamera: video nadzor kao servis
Mladen Mijatović
IP kamere pružaju mogućnost nadzora svuda gde je raspoloživa veza sa Internetom, pod uslovom da umete da podesite sve napredne parametre. Servis "Moja kamera" obezbeđuje jednostavan video nadzor - bez ikakvih podešavanja softvera i firewall-ova.
nopreview
Sinhrona tehnologija u Velocity seriji
Mladen Mijatović
Dok je NX prevashodno namenjen izradi proizvoda koji imaju složenu geometriju i puno delova, SolidEdge iz Siemens-ove serije programa Velocity primeren je mašinskom projektovanju u malim i srednjim preduzećima. U najnovijoj verziji SolidEdge ST3 konačno je do kraja implementirana Siemens-ova sinhrona tehnologija.
preview
Mladen Mijatović
NDrive je portugalska firma koja proizvodi navigacioni softver za mobilne telefone i samostalne uređaje. Predstavljamo dva elegantna i funkcionalna modela za navigaciju u vožnji: Touch Light i Camal 430i.
nopreview
Kućna automatika
Mladen Mijatović
Koliko bi vam značilo da kućne električne uređaje možete da uključujete i isključujete sa jednog mesta zajedničkim daljinskim upravljačem? Još ako je taj daljinski vaš mobilni telefon ili neki računar koji je povezan na Internet... Upoznajmo neka rešanja.
nopreview
NX rešenje za CAD/CAM/CAE
Mladen Mijatović
NX je CAD/CAM/CAE programski alat koji pokriva sve potrebe mašinskog projektovanja i izrade proizvoda. Tesno je integrisan sa TeamCenter PLM rešenjem, a odlikuje ga i sinhrona tehnologija koja uspostavlja nove standarde u ovoj oblasti.
nopreview
Šetajuće školske table
Mladen Mijatović
Interaktivne školske table postoje u raznim varijantama. Neke su statične, neke mogu da se kreću gore-dole i iz jedne u drugu prostoriju, pojedine čak imaju i krila. Pogledajmo šta i-conAct i Smart imaju da kažu na ovu temu.
nopreview
Hemisferna tehnologija
Mladen Mijatović
Mnoge IP kamere za video-nadzor pružaju mogućnosti napredne obrade slike u realnom vremenu. Mobotix-ova hemispheric tehnologija pruža doslovce sveobuhvatnu sliku, izvlačeći nekoliko virtuelnih kamera iz jednog jedinog sočiva.
preview
Mladen Mijatović
Video-nadzor u autobusima zahteva poseban način ugradnje - pored kamera otpornih na potrese, treba obezbediti i medij na kom će snimljeni materijal biti sačuvan. Axis Q81080-R nudi sveobuhvatno rešenje.
nopreview
Pogonska snaga FIAT-a
Mladen Mijatović
U savremenom proizvodnom procesu generiše se ogromna količina najrazličitije dokumentacije. Ozbiljne firme se oslanjaju na specijalizovan softver koji upravlja dokumentacijom i tako znatno povećavaju efikasnost u radu.
preview
Mladen Mijatović
Sve je više telekomunikacione i druge visokotehnološke opreme koja se instalira pod otvorenim nebom i kojoj je potrebno neprekidno napajanje. Običan UPS ne može da izdrži ni delić onoga što majka priroda može da mu priredi - ali postoje i specijalizovani, kao što je TSi Outdoor UPS...
preview
Mladen Mijatović
RNDU4000 je bogato opremljen NAS uređaj: četiri hard-diska, dvostruki gigabitni Ethernet i jak akcenat na multimediju, a Netgear ga deklariše kao proizvod "za posao i igru"! Mogu li ove dve koncepcije da koegzistiraju?
nopreview
Axis M1114, najjača u klasi
Mladen Mijatović
Axis M1114 je kamera sa dobro izbalansiranim odnosom cene i kvaliteta, pogodna za široku oblast primena u nadzoru kancelarijskih prostorija, škola, banaka, a uz dodatno outdoor kućište, parkinga i drugih otvorenih prostora...
preview
Mladen Mijatović
Telenor je pustio u rad prvu "zelenu" baznu stanicu mobilne telefonije u Srbiji. Glavni izvori energije su sunce i vetar.Da li je moguća nezavisnost od električne mreže? Po kojoj ceni?
nopreview
SOHO telefonija
Mladen Mijatović
Kada je reč o komunikaciji u kancelarijskom okruženju, telefon je nezaobilazan. Ali, kako pomiriti šarolike tehnologije moderne telefonije i ponovo učiniti korišćenje telefona jednostavnim?
nopreview
Smart za pametan biznis
Mladen Mijatović
Pored univerzalnih sistema za prezentacije i interaktivnih tabli namenjenih prvenstveno edukaciji, Smart nudi i rešenja prilagođena biznis korisnicima. Poslovne prezentacije nikada nisu bile lepše i lakše...
preview
Mladen Mijatović
Kamera Axis P1347 ima neouobičajeno visoku rezoluciju. Koliko 5 megapiksela znače kada je u pitanju profesionalni video-nadzor?
nopreview
Kombinovani 3G ruter
Mladen Mijatović
Pored klasične Ethernet veze preko WAN porta, bežični ruter Dovado 3GN nudi i mogućnost povezivanja na Internet posredstvom USB interfejsa na koji se povezuje 3G modem.
nopreview
Bluetooth za kancelariju
Mladen Mijatović
Jabra je predstavila novu seriju telefonskih headset kompleta sa touchscreen interfejsom. Isprobali smo modele Go 6470 i Pro 9470.
nopreview
Devolo powerline na 200 Mbps
Mladen Mijatović
Devolo je nemačka firma koja je specijalizovana za izradu adaptera za prenos raznih signala preko električne kućne instalacije. Predstavljamo vam par brzih Ethernet adaptera.
nopreview
TP-Link PoE gedžeti
Mladen Mijatović
Power-over-Ethernet napajanje se sve više primenjuje kod raznih klijentskih uređaja. Iz TP-Link-a stižu interesantni gedžeti koji olakšavaju rad sa PoE opremom.
preview
Mladen Mijatović
Instalacija kamera za video nadzor nije uvek jednostavan zadatak, posebno ako instalater mora da podesi kameru dok "visi" sa neke skele, a i prikaz slike ponekad traži gomilu opreme. Uz odgovarajući alat sve se može lako rešiti - Axis nudi takav alat.
nopreview
Ethernet preko VDSL2 - brže i dalje
Mladen Mijatović
Da li je u vremenu optičkih kablova bakarna telefonska parica definitivno demode? Primena novih tehnologija izvlači neslućene performanse iz stare dobre telefonske žice - i do 100 Mbps!
nopreview
Kućni video nadzor
Mladen Mijatović
Za realizaciju IP video nadzora u kućnim uslovima treba dobro poznavati tehnologiju IP mreža ili se osloniti na pomoć stručnjaka. Level One nudi komplet uređaja sa kojima ovaj posao možete da obavite sami.
preview
Mladen Mijatović
Mx2wire adaptere razvila je kompanija Mobotix za potrebe svojih IP kamera za video-nadzor, ali ove izuzetno fleksibilne spravice nalaze primenu i u drugim okruženjima.
nopreview
Ekonomično na 150
Mladen Mijatović
Ako vam je 802.11g prespor a 802.11n preskup, možete da probate sa prelaznim rešenjem: TP Link Lite N wireless postiže 150 Mbps!
nopreview
Dodirni me nežno. Dvaput.
Mladen Mijatović
Nova generacija Smart interaktivnih tabli istovremeno procesira dodir u dve odvojene tačke. A tu je i novi projektor koji radi na neverovatno kratkom rastojanju...
nopreview
Bežični AP - Netgear WAG102
Mladen Mijatović
Za bežični Internet u kući ili kancelariji obično je dovoljan neki kombinovani bežični ruter, ali ako signalom treba pokriti veći prostor, trebaće vam ozbiljniji bežični AP uređaji. Recimo Netgear WAG102.
nopreview
Mala pametna HD kamera
Mladen Mijatović
Axis M1054 je jedna od najmanjih IP kamera sa HD 720p rezolucijom. Zbog vrlo povoljne cene, pogodna je za prodavnice, butike, restorane i kućne korisnike - počnite da snimate dešavanja u okruženju!
nopreview
Poveži kabliće i ne diraj dugmiće
Mladen Mijatović
Neki VoIP telefoni imaju mogućnost za autoprovisioning, automatsko podešavanje i puštanje u rad bez intervencije korisnika. Jedan od takvih je Yealink...
preview
Mladen Mijatović
Stavljanjem akcenta na bezbednosne aplikacije, Qnap je razvio familiju servera posvećenu video nadzoru. Serveri VioStor NVR podržavaju skoro sve značajnije proizvođače IP kamera, pa smo ih isprobali na delu...
nopreview
Compro TV kartice
Mladen Mijatović
Compro nudi širok asortiman TV kartica - bilo da vam treba konverzija, snimanje ili prijem analogne ili digitalne televizije, u VideoMate seriji naćićete dobrog kandidata...
nopreview
IP umesto običnog interfona
Mladen Mijatović
Iz Mobotix-a stiže IP interfon koji je istovremeno električna brava, video-kamera za nadzor... Povezuje se na gotovo svaku infrastrukturu, a uz njega možete kontrolisati svoju kapiju čak i ako ste hiljadama kilometara udaljeni od nje.
preview
Mladen Mijatović
Familija Qnap NAS uređaja je brojna - pored modela za kuću i firmu, u njoj ima i rešenja koja su namenjena okruženju serverskih soba u velikim IT sistemima.
preview
Mladen Mijatović
Od proizvođača Level One stižu pristupačni i jednostavni mrežni uređaji za opremanje modernog digitalnog doma.
nopreview
IP termovizija
Mladen Mijatović
Axis-ova kamera Q1910 u civilni svet donosi delić strogo kontrolisane tehnologije koja je do sada uglavnom bila rezervisana za vojne i druge specijalne namene. Pogledajmo šta se krije u mraku...
nopreview
Do Interneta dva putića
Mladen Mijatović
Koristite Internet iz više izvora? TP-Link-ovi ruteri sa višestrukim WAN interfejsima i load balancing-om spremni su za korisnike koji sigurnost veze smatraju presudnom, a vole i dobre performanse...
nopreview
Štampanje u mreži
Mladen Mijatović
TP Link nudi širok izbor print servera: od jednostavnih modela koji sve češće nalaze primenu i u kućnom okruženju, pa do komplikovanih gedžeta sa dodatnim funkcijama koje dobro dođu u kancelariji. Isprobali smo nekoliko najinteresantnijih.
nopreview
Automatizovana bezbednost
Mladen Mijatović
U priči o modernim sistemima IP video-nadzora često pominjemo "ugrađenu inteligenciju" koja se podešava tako da reaguje na predefinisana alarmna stanja. Evo kako to u praksi funkcioniše...
nopreview
Kamera sa P-blendom
Mladen Mijatović
Axis P1346 se može opremiti različitim varifokalnim sočivima i posebnom, preciznom blendom. A HDTV polako postaje nepisani standard...
nopreview
SolidWorks u industriji
Mladen Mijatović
Paket SolidWorks je široko primenjen u industriji, pa smo analizirali njegov značaj u firmi koja se oslanja na CAD tokom projektovanja kotlova za centralno grejanje.
nopreview
Plantronics BackBeat
Mladen Mijatović
Handsfree kompleti su najčešće koriste za telefonske razgovore, a ne i za slušanje muzike. Ako želite bežični stereo muzički ugođaj, tu je Plantronics BackBeat.
preview
Mladen Mijatović
Qnap TS-259 Pro je mrežni storage server opremljen sa dva hard diska, obiljem korisnih opcija i nekim zanimljivim novitetima kao što je iSCSI. Kako se on snalazi u kominikaciji sa udaljenim data serverima?
nopreview
Čedo moje, Avatar
Mladen Mijatović
Ako do sada niste pogledali SF fantaziju koja žari i pali svetskim bioskopskima, onda to učinite pod hitno. I obavezno otiđite baš u bioskop, i to dosta ranije. Kako je napravljena onakva animacija, kako su ljudi kombinovani sa avatarima? Priču o tome čuli smo na samom izvoru - pročitajte ekskluzivni intervju sa tvorcem Avatara Džejmsom Kameronom.
preview
Mladen Mijatović
Najveći CAD roadshow na svetu ove godine donosi najavu korenitih promena, koje će se, ako se obistine, odraziti ne samo na SolidWorks već i na naše poimanje CAD softvera uopšte.
nopreview
Replikacija na Buffalo način
Mladen Mijatović
Šta mislite o ideji da preko Interneta iskopirate sve svoje važne podatke na neko sigurno mesto? Predugo bi trajalo?! Možda i ne, ako stalno radite inkrementalni backup. Buffalo Replication omogućava automatsko usklađivanje sadržaja između nekoliko storage servera.
nopreview
Dva zadatka jedne kamere
Mladen Mijatović
Beogradski Gemax Open Challenger turnir i ove godine je imao tradicionalno dobru IT podršku - Axis IP kamere brinule su ne samo o bezbednosti učesnika, već i o živim prenosima belog sporta!
nopreview
Visoko podignut WiFi stik
Mladen Mijatović
Zahvaljujući eksternoj anteni i postolju sa produžnim kablom koje omogućuje da WiFi adapter postavite u optimaln položaj, TP Link TL-WN722NC će se lako povezati i sa udaljenim access point-ima...
nopreview
Brzo i zeleno surfovanje
Mladen Mijatović
U svome domu možete imati bežični ruter, bežični ruterčić ili bežičnu ruterčinu. Iako fizički nije naročito velik, Netgear WNDR3700 po svojim odlikama spada u ovu poslednju kategoriju...
preview
Mladen Mijatović
Tržište IP kamera je bogatije za još jedan model vrhunskih performansi. Axis Q6032-E je otporna na sve vremenske uslove i opremljena izuzetno brzom mehaničkom PTZ platformom.
nopreview
Kung-fu Panda
Mladen Mijatović
GateDefender Performa SB je prva linija odbrane od zlonamernog saobraćaja koji vreba sa Interneta. Ovaj mrežni uređaj se jednostavno instalira dok održavanje uglavnom radi potpuno autonomno.
preview
Mladen Mijatović
Domaća firma Vucomm je u saradnji sa Telekomom Srbija realizovala projekat video-nadzora Novog Pazara. Sistem je nedavno proslavio pola godine uspešnog rada.
preview
Mladen Mijatović
ADSL je uobičajen i u poslovnom okruženju, gde modem koji stiže od provajdera često nije zadovoljavajuće rešenje. Šta ćete dobiti ako umesto njega stavite 3Com Office Connect WL-552?
nopreview
HDTV u kablu
Mladen Mijatović
Polako ali sigurno, televizija visoke definicije osvaja i domaće tržište. Posetili smo "Radijus Vektor", prvog kablovskog operatora koji je pustio HDTV kanale u Srbiji. Da vidimo kako njihov sistem funkcioniše i koji se settop box dekoderi koriste.
nopreview
Mobotix M24
Mladen Mijatović
M24 je najnovija Mobotix-ova kamera, upravo izašla "ispod čekića". Kamera ima novi mikroprocesor i donosi poboljšanu audio komunikaciju, unapređen PTZ i vrlo visok framerate.
preview
Mladen Mijatović
Nove Axis-ove kamere donose HD sliku sa H.264 kompresijom po pristupačnijoj ceni nego ranije. A tu su i varifokalna sočiva i još neki sitni, ali korisni dodaci.
nopreview
Jedan telefon za sve
Mladen Mijatović
Jabra 9350e je interesantan set za telefoniranje - slušalica i mikrofon koji se mogu podesiti prema svačijem ukusu, a spravica istovremeno služi za VoIP i "obično" telefoniranje...
nopreview
Pojačani wireless za sve
Mladen Mijatović
Iz TP Link-a stiže zgodno rešenje za savremenu bežičnu kućnu mrežu - pored AP/rutera, tu je i kartica koja će računar osloboditi kablova - uživajte u brzoj komunikaciji po najnovijim bežičnim protokolima.
nopreview
Smart menažerija
Mladen Mijatović
Uz elektronske školske table, učionici budućnosti treba još ponešto - upoznajmo gadžete koji se koriste, ali i način njihovog povezivanja.
nopreview
Vidim te - ne vidiš me
Mladen Mijatović
Uz dodatak video-enkodera, stare analogne kamere se pretvaraju u moderne IP kamere. Dodatna korist je u tome što analogna kamera može da bude vrlo, vrlo mala...
preview
Mladen Mijatović
Varijanta Mobotix-ove kamere M12 u konfiguraciji sa long-pass filterom u levom sočivu i odgovarajućim softverom prepoznaje registarske tablice i u mrklom mraku!
nopreview
Nepodnošljiva lakoća šerovanja
Mladen Mijatović
Koncept digitalnog doma sa malim storage serverom kao centralnom tačkom i mestom na kome se pohranjuju zajednički podaci je sve popularniji, ali prosečan korisnik obično ne ume da sve podesi iz prve. Zato ne NetGear pripremio STORA MS2110 koji obezbeđuje čak i daljinski pristup vašim podacima.
nopreview
Video nadzor: softver i serveri
Mladen Mijatović
IP kamere za video nadzor su samo deo modernog bezbednosnog sistema. Iza njih se nalazi još ponešto, što je veoma važno iako je na prvi pogled nevidljivo. Da vidimo kuda ide slika koju kamere snime...
nopreview
Mali beli ruter
Mladen Mijatović
Asus RT-G32 je mali bežični ruter dopadljivog dizajna, pogodan za kuću i kancelariju ili za proširenje ogranka neke veće mreže. U njegovim menijima pronašli smo nekoliko neobičnih, a vrlo korisnih opcija.
nopreview
Kamere za dokumenta
Mladen Mijatović
Digitalizacija dokumenata je u trendu, a u takvom poslu sve manje se koriste klasični skeneri. Isprobali smo specijalizovane kamere firme AVeMedia.
preview
Mladen Mijatović
Mobotix-ovi adapteri premošćavaju rupe u mrežnoj infrastrukturi, vodeći Ethernet sa sve PoE napajanjem kroz telefonsku paricu, energetski vod, koaksijalni kabl ili bilo koje dve žice koje su na raspolaganju.
preview
Mladen Mijatović
Pravilan odabir opreme za skladištenje snimljenog materijala veoma je važan pri projektovanju sistema za video-nadzor. Trik je u dobrom balansu kvaliteta i performansi diska sa cenom i namenom čitavog sistema...
nopreview
Axis P3343 kamera
Mladen Mijatović
Odlike koje su do juče određene modele IP kamera izdvajale od ostalih, brzo hvataju koren kod svih vodećih proizvođača. Axis P3343 je kompaktna, univerzalna i vrlo fleksibilna kamera koja koristi kodek H.264...
nopreview
Treća generacija: Smart Board 680i3
Mladen Mijatović
Smart table treće generacije imaju nekih zanimljivih osobina koje će ubrzati rad iskusnim korisnicima i privoleti one novajlije koje su manje sklone tehnološkim inovacijama.
nopreview
Plantronics BT slušalice
Mladen Mijatović
Ako ste ranije i imali izgovor, sad više nema vrdanja - novi zakon o saobraćaju će nas sve naterati da koristimo handsfree. Pa kad već mora, onda nek bar bude bez žica - izaberite jedan od Plantronics-ovih modela Voyager 510-USB, Discovery 925 ili Voyager Pro.
preview
Mladen Mijatović
Paxton sistemi rade kao visokotehnološka zamena za ključ i bravu. Njima se kontroliše fizički pristup objektima, ali se može i evidentirati vreme dolaska i odlaska radnika. Ukratko, ako vam je dosadilo da menjate brave kad god neko izgubi ključ, primenite savremeno rešenje...
nopreview
Za trenere i treninge
Mladen Mijatović
Da moderne informacione tehnologije prodiru i u sport, videlo se na manifestaciji koja je ovog leta održana na Adi Ciganliji. Tom prilikom su prikazana i savremena digitalna rešenja namenjena trenerima, a pre svega Plus Vision tabla...
preview
Mladen Mijatović
Mobotix Q24 je unapređena verzija hemisferne kamere Q22M, egzotičnog rešenja koje "hvata" sliku iz svih pravaca bez potrebe da se pomera u ležištu.
nopreview
Pas čuvar za srednju klasu
Mladen Mijatović
Dok su velike korporacijske mreže zaštićene od napada sa Interneta moćnim enterprise rešenjima, manje firme su uglavnom ostavljene na vetrometini. Da li je zaštita koju pruža Netgear STM 150 dovoljna?
preview
Mladen Mijatović
Kada je o IP bezbednosnim sistemima reč, nije dovoljno samo obezbediti superiornu opremu. Za uspešnu implementaciju neophodna je i kvalitetna obuka novih korisnika. Tu na scenu stupa Axis akademija...
nopreview
Daljinsko upravljanje napajanjem
Mladen Mijatović
Kad se računarska oprema temeljno "zaglupi", obično je jedini lek hardverski reset. Ali šta ako se problematični uređaj nalazi u kilometrima udaljenoj server-sali? Ili na TV predajniku u nekom bespuću? Ovaj "elektronski portir" će držati stvari pod kontrolom...
preview
Mladen Mijatović
Univerzijada 2009. ovih dana počinje, pa je velika pažnja posvećena i sektoru bezbednosti. U pojedinim Beogradskim autobusima GSP-a postavljene su savremene kamere za video-nadzor. Da vidimo kako su umrežene...
nopreview
Digitalna Eva
Mladen Mijatović
Današnji centri za zabavu su čvrsto integrisani sa računarskim mrežama - NetGear Eva tu integraciju podiže na viši nivo: ni sadržaji sa Interneta nisu problem...
nopreview
Sef za podatke
Mladen Mijatović
SmartData Safe rešava problem zaštite podataka na jednostavan, ali efikasan način: metodom grube sile. Njegov oklop, praćen odgovarajućim softverom, odoleva vatri, vodi, lopovima i mnogo čemu drugom...
nopreview
LED osvetljenje
Mladen Mijatović
Ima li smisla da u 21. veku još uvek koristimo svetlo koje emituju usijani materijali? Naravno da nema. Mislite da sledi priča o fluo-cevima? Ne, one su već prevaziđene...
nopreview
Video-nadzor službenih vozila
Mladen Mijatović
Moderna tehnologija može da pruži punu kontrolu nad vozilima policije, vatrogasaca, hitne pomoći i srodnih službi. Da vidimo kako se instalira kamera u vozilo i kako se kasnije sa njom komunicira.
nopreview
Vivotek mrežne kamere
Mladen Mijatović
IP video nadzor postaje sve interesantniji, a samim tim je i sve više proizvođača opreme koji su prisutni na našem tržištu. Ovoga puta vam predstavljamo Vivotek IP kamere.
nopreview
Linksys PoE svič
Mladen Mijatović
Power-over-Ethernet svičevi, pored podataka, kroz kablove "provlače" i struju kojom se napajaju klijentski uređaj. Linksys SRW208p predstavlja zgodan način da se uštedi na kablovima i pojednostavi instalacija...
nopreview
Axis video-server
Mladen Mijatović
Već instalirane analogne kamere za video-nadzor mogu se pretvoriti u digitalne IP kamere pomoću video-servera. Axis 241QA je rešenje za jeftinu i efikasnu modernizaciju postojećih analognih nadzornih sistema.
nopreview
NAS serveri i NAS serverčići
Mladen Mijatović
Qnap NAS uređaje odlikuje gomila serverskih aplikacija koje su dodate na platformu "običnog" mrežnog storage-a. Da vidimo koje sve funkcije može preuzeti u vašoj mreži.
nopreview
Multimedija u mreži
Mladen Mijatović
Multimedijalne aplikacije u SOHO mreži obezbeđuju kućnu zabavu, ali i poslovne komunikacije u kancelariji. Da vidimo kakva je oprema potrebna...
nopreview
Prozor u svet video nadzora
Mladen Mijatović
Mobotix kamere za IP video nadzor su efikasne i lake za upotrebu, ali šta ako ih imate deset ili čak trideset? Da se ne biste izgubili u tom moru video-strimova, isprobajte softver po imenu MxControlCenter.
nopreview
WiFi izlazi napolje
Mladen Mijatović
Oprema za outdoor wireless nekada je bila glomazna, skupa i komplikovana za montažu. Ubiquiti Networks nudi jednostavna i jeftinija rešenja, sa dometom koji se meri desetinama kilometara.
nopreview
Snom 820: maneken na VoIP pisti
Mladen Mijatović
Snom je renomirani nemački proizvođač opreme za IP telefoniju. Proverili smo šta se krije iza izuzetno privlačnog dizajna njihovog telefona Snom 820.
nopreview
Svevideća "sijalica"
Mladen Mijatović
Kada sledeći put ležerno ušetate u neki moderan ambijent gde diskretna svetla prave prijatnu atmosferu, budite oprezni čak i ako nema nikoga - možda vas neko ipak gleda. Isprobali smo Axis M3011 IP kameru.
nopreview
Elektronski kontrolni u školi
Mladen Mijatović
Izgleda da polako dolazi kraj i klasičnim školskim kontrolnim zadacima - spravica po imenu Senteo će zameniti papir i olovku.
nopreview
Mnogo više od skladišta
Mladen Mijatović
Da li i vi imate računar koji nikada ne gasite, jer vam glumi server? Umesto njega, možete da koristite Qnap NAS uređaje koji u sebi integrišu serverske aplikacije za skoro sve što vam padne na pamet - lakše se upravlja, a potrošnja struje je bitno manja...
preview
Mladen Mijatović
Kakve veze imaju Volt Dizni i CAD softver? Ako se jedno i drugo upakuje na pravi način, dobija se najveći svetski CAD roadshow, koji je ove godine održan na Floridi, u blizini Disney World-a.
nopreview
Ruteri i Internet
Mladen Mijatović
Pošto smo računare fizički povezali, idemo korak dalje - treba im omogućiti da komuniciraju i između sebe i sa spoljnim svetom. A kad već imamo mrežu, dodaćemo u nju još neki koristan uređaj...
preview
Mladen Mijatović
U razvoju novog Solid Works-a verzija 2009 predstavlja ozbiljan zaokret. Da li će to paket učiniti zgodnijim za primenu?
nopreview
Bežična kutija šibica
Mladen Mijatović
TP-Link nudi interesantan WiFi print server, koji nije veći od kutije šibica...
nopreview
Decentralizovani video-nadzor
Mladen Mijatović
Deo posla oko prikuplja informacija u sistemima video nadzora može da se preraspodeli i na same kamere. To otvara sasvim nove ideje za primenu... i uštedu.
preview
Mladen Mijatović
Axis M1031-W je kamerica povoljne cene, minijaturnih dimenzija, ali velikih mogućnosti - kako je optimalno iskoristiti za video-nadzor?
nopreview
Video-nadzor za po kući
Mladen Mijatović
Za mrežni video-nadzor se uglavnom smatra da se koristi u profesionalne svrhe, ali ko kaže da ga ne možete instalirati i u svom domu? Linksys nudi jednostavno i pristupačno rešenje.
preview
Mladen Mijatović
Upravo završeni MTS teniski turnir, sam po sebi izuzetan sportski događaj, ostaće upamćen i po zavidnoj IT podršci. Mečevi su prenošeni uživo posredstvom Web striminga. I pri tom je korišćena HD tehnika...
nopreview
Konektivnost pre svega
Mladen Mijatović
Koliko zaista znate o računarskim mrežama koje nas okružuju u kući i kancelariji? Pokušaćemo da u nekoliko lekcija i još više primera objasnimo ono osnovno...
nopreview
Dalekometni WiFi
Mladen Mijatović
O 802.11g bežičnim uređajima je odavno sve rečeno. Ili nije? TP-Link se vratio školskom pristupu: kvalitetna antena + veća snaga = veći domet.
nopreview
Smart dodaci za lakše učenje
Mladen Mijatović
Uz "pametne" školske table, predstavljamo vam i niz sitnih i krupnih dodataka firme SMART koji zaokružuju učionicu budućnosti.
nopreview
Veliki mali Buffalo
Mladen Mijatović
Hard diskovima je definitivno odzvonilo. I klasičnim i prenosivim. Predstavljamo vam prenosivi flash disk Buffalo MicroStation SHD-UHR100GS od celih 100 GB.
preview
Mladen Mijatović
Ne dopadaju vam se ograničenja bežičnih mreža, ali vam se još manje dopada bušenje zidova i postavljanja kanalica? Zašto ne iskoristiti postojeće žice? Recimo, pomoću NetGear XE104 Ethernet/PowerLine adaptera.
nopreview
Podrazumevani N-standard
Mladen Mijatović
Bežični ruter koji smo dobili na test verovatno se ne bi razlikovao od mora sličnih kombo spravica za pristup Internetu da nije novog protokola za komunikaciju i par inovativnih osobina u bežičnom segmentu.
nopreview
Mobotix M12-DevKit - "Uradi sam" IP kamera
Mladen Mijatović
Kit IP kamera se može ugraditi na razna nekonvencionalna mesta - postavite je sami tako da potencijalni napadač ne zna da je snimljen...
preview
Mladen Mijatović
Pored sofisticirane elektronike, kameru za video-nadzor treba da krase i izdržljivost i robusnost, a "robustno" je otprilike prva stvar koja vam padne na pamet kada ugledate Sentinel IQ855...
preview
Mladen Mijatović
Tabla i kreda su odavno zaslužile da odu u penziju, ali šta će ih zameniti? Moguće rešenje za škole (vrlo bliske) budućnosti je SMART Board - testirali smo modele iz serije 600, praćene SMART Notebook softverom.
preview
Mladen Mijatović
Šta treba da uradi mala firma za da bi uživala u blagodetima koje pruža VoIP? Veliki IP PBX je možda preskup, ali iz Linksys-a stižu i pristupačnija rešenja. Isprobali smo neka od njih...
nopreview
Video-nadzor grada
Mladen Mijatović
Video-nadzor javnih prostora je u razvijenom svetu uobičajena stvar, a Novi Sad se u ovom pogledu sprema da pođe putem svetskih metropola...
preview
Mladen Mijatović
Ako želite da nadzirete objekte sa sitnim detaljima, Axis ima rešenje u vidu mrežne HD kamere Q1755HD...
preview
Mladen Mijatović
Uvek je lepo kada se pojavi novo ime - zdrava konkurencija je boljitak za kupce, a UPS-evi kompanije Eaton pokrivaju svaki segment tržišta.
nopreview
ADSL i VoIP u jednom uređaju
Mladen Mijatović
ZyXEL Prestige 2602H je ADSL modem sa interfejsom za VoIP, koji se iznenađujuće lako konfiguriše i radi i sa običnim telefonom.
nopreview
Pokretni storage za video nadzor
Mladen Mijatović
U mrežnim sistemima video-nadzora važe posebna pravila, pa može da se desi da mrežni storidž treba, recimo, smestiti u autobus. To nameće posebne kriterijume, koje TeleObserver MR3140-M na poseban način ispunjava...
nopreview
Izazovi mrežnog videa
Mladen Mijatović
Osnovu modernih sistema video-nadzora čine specijalne kamere sa Ethernet interfejsima koje su suštinski različite u odnosu na analogne i koje iz korena menjaju ustaljene koncepte. Ispitali smo šta na tom polju nudi firma Mobotix.
nopreview
IPTV: prvi utisci
Mladen Mijatović
Samo nekoliko dana pred zaključenje ovog broja časopisa "PC" počeo je sa radom IPTV servis Telekoma Srbija. Kako u praksi funkcioniše ovaj novi oblik digitalne zabave?
nopreview
Bežična ZyXEL menažerija
Mladen Mijatović
Za umrežavanje u kućnim i SOHO uslovima često se pribegava bežičnim uređajima. Iz ZyXEL-a stiže čak sedam modela, pa birajte šta vam je srcu drago...
nopreview
Korenix - industrijski Ethernet svič
Mladen Mijatović
Mrežni uređaji u robustnoj industrijskoj izvedbi sveprisutni Ethernet odvode korak dalje - u negostoljubivo okruženje sa teškim klimatskim uslovima, uz zahtevanu visoku pouzdanost u radu. JetNet 3705 je Ethernet svič predviđen upravo za takve namene...
nopreview
Netgear profi svič
Mladen Mijatović
Netgear GSM7325S je Ethernet svič sa čak 48 portova od kojih svi podržavaju gigabitni protokol. Poslednjih osam portova su u fizičkom smislu duplirani, tako da podržavaju i električnu i optičku komunikaciju. Ukratko, dobra osnova za moćnu kompanijsku mrežu...
preview
Mladen Mijatović
AXIS je poznat kao jedan od vodećih proizvođača modernih sistema za profesionalni video-nadzor, čiju okosnicu čine kamere sa Ethernet interfejsom koje sliku i druge podatke prenose po IP protokolu. Kako se pokazala kamera AXIS P3301?
preview
Mladen Mijatović
Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen SolidWorks 2009 predstavlja presedan, jer po prvi put nije održana na američkom tlu. Izgleda da je u planu pomeranje ka istoku...
nopreview
Mrežni bluz
Mladen Mijatović
Da bi se "isplela" neka kućna ili manja poslovna mreža, obično je potrebno malo truda i nešto više para. A kako vam zvuči malo više truda i nimalo para? Evo nekoliko ideja za formiranje ozbiljne mreže od starih komponenti...
preview
Mladen Mijatović
WNDR3300 je dokaz da za konfigurisanje bežične kućne mreže koja će biti bezbedna nije neophodno tehničko znanje - sve teče potpuno automatski, a kriptografija je na visini.
nopreview
U susret IP televiziji
Mladen Mijatović
IP televizija bi, prema brojnim najavama, uskoro trebalo da bude raspoloživa i u našoj zemlji. Šta da očekujemo od ovog modernog multimedijalnog servisa? Da li ćemo brzo zaboraviti kablovsku televiziju? Gde su granice ovih tehnologija?
preview
Mladen Mijatović
ZyXEL GS-3012-F je Ethernet svič čiji dizajn najavljuje vreme kada će većina veza biti optička, dok će bakar ostati samo zarad kompatibilnosti sa starijim uređajima... Kako spojiti najbolje iz oba sveta?
nopreview
Mobotix Q22M: Mrežna kamera 4 u 1
Mladen Mijatović
Iz Mobotix-a nam stiže nova mrežna kamera koja demonstrira prednosti napredne obrade digitalne slike. Q22M softverski popravlja sliku, prilagođavajući je našem oku...
nopreview
IP video-interfon
Mladen Mijatović
Interfon je samo početak: kada udružite MON300 apartmantske i ENT312 spoljne jedinice, pred sobom ćete gledati nešto što liči na fancy telefon za četiri tastera i ekranom dijagonale 3,5 inča koji je osetljiv na dodir. Kakav scenario primene da razvijete?
nopreview
Vizuelna lakoća razvoja
Mladen Mijatović
WinDev je integrisano razvojno okruženje za Windows, Linux i mobilne platforme koje podržava i sve važnije baze podataka. Glavna odlika mu je izuzetna lakoća upotrebe...
nopreview
MSI za leto
Mladen Mijatović
MSI notebook računari dobro prolaze u domaćim prodavnicama, pre svega zbog povoljnog odnosa cene i kvaliteta. Pred nama su se našla dva nova modela: EX700X-008EU i EX610X-046EU.
nopreview
Panbalkanski VoIP
Mladen Mijatović
Od nekada proskribovane tehnologije, VoIP polako ulazi u naše domove, ali i u poslovno okruženje. VoIP Balkan je domaći provajder sa velikim ambicijama...
nopreview
Najmanji 3G komplet
Mladen Mijatović
Za koliko para možete da dobijete notebook sa modemom za 3G mobilni Internet? Spremite se za iznenađenje: Asus Eee PC i Huawei E170 predstavljaju dobitnu kombinaciju!
nopreview
ZyXEL Ethernet svičevi
Mladen Mijatović
Dva ZyXEL sviča GS-4024 i ES-3124 dele klasičan izgled profesionalnih uređaja: robustne metalne šasije sa forsiranim hlađenjem i "načičkanim" konektorima sa prednje strane. U čemu je razlika između njih?
nopreview
DNS-313: Ethernet HD fioka
Mladen Mijatović
DNS-313 je eksterna fioka za hard disk sa Ethernet interfejsom. Uz dodatak odgovarajućeg SATA hard diska, ovaj uređaj postaje veoma jeftini network storage...
nopreview
3G kamera i servis "Moj pogled"
Mladen Mijatović
Novi servis Mobilne telefonije Srbije po imenu "Moj pogled" je instant rešenje za daljinski video-nadzor. Potrebni su vam samo mobilni telefon, posebna kamera i 3G mreža.
nopreview
Drumski Internet u Srbalja
Mladen Mijatović
Kakav kvalitet Internet servisa možete da očekujete kada se uputite van (Beo)grada sa nekim notebook-om i 3G modemom u prtljagu? Krenuli smo na roadtest i isprobali MTS-ov i Telenor-ov 3G...
nopreview
MoboCop
Mladen Mijatović
Naš najpoznatiji ski-centar je od ove sezone opremljen sistemom na kojem mogu da mu pozavide i mnoge svetske turističke metropole. U surovim vremenskim uslovima Kopaonika, IP video pokazuje svoju istinsku vrednost...
nopreview
Vierling surf na 3G talasima
Mladen Mijatović
Uređaj koji je potpisao nemački proizvođač Vierling nije prvi 3G ruter koji predstavljamo, ali je prvi koji nije deo ponude mobilnog operatera niti zahteva hardversku podršku u vidu posebnog eksternog modema.
nopreview
Lite-On EZ-DUB
Mladen Mijatović
Pretpostavljajući da je kopiranje diskova najčešći zadatak koji se stavlja pred izvesne uređaje, Lite-On je svom eksternom DVD pisaču dao inventivno ime EZ-DUB. Kako teče kopiranje?
nopreview
Najlakše do multimedije
Mladen Mijatović
Orb je besplatan servis koji rešava problem dostupnosti multimedijalnih sadržaja na vrlo jednostavan način - stavlja vam na raspolaganje sve ono što imate na kućnom računaru, ma gde da se nalazite!
preview
Mladen Mijatović
Poslednji korak u procesu mašinske proizvodnje obavlja se na numerički upravljanim mašinama. Predstavljamo Predator-a - softverski paket za kontrolu CNC mašina.
nopreview
D-Link Ethernet svičevi
Mladen Mijatović
Ušteda energije je aktuelan globalni problem. D-Link daje svoj doprinos njegovom rešavanju novom serijom "ekoloških" Ethernet svičeva.
nopreview
Pobeda plavog zraka
Mladen Mijatović
Rat za HD optički medijum je završen - pobedio je Blu-ray. Njegovim tvorcima ostaje da uživaju u trijumfu: Blu-ray uređaji i medijumi postaju sve pristupačniji, a sada konačno stižu i na naše tržište. Testirali smo LG GBW-H10N, Lite-On DH-4O1S-06C i Lite-On LH-2B1S-490C.
nopreview
SolidWorks World 2008
Mladen Mijatović
Deseti jubilarni SolidWorks World održan je početkom godine u San Dijegu. Šou je kao i obično bio na nivou: grandiozan, blistav, sa puno ekskluzivnih gostiju i prepunim izložbenim paviljonom.
nopreview
Mobotix D12
Mladen Mijatović
Vrlo zanimljiva "razroka" kamera za nadgledanje koja pokazuje znakove (veštačke) inteligencije.
nopreview
Axis 209FD-R: Kamera za nadzor autobusa
Mladen Mijatović
Axis je napravio kameru kojom je moguće pratiti šta rade putnici u gradskom prevozu. Da li ćemo se uskoro, pod okom Velikog Brata, odučiti od švercovanja i huliganskog ponašanja?
nopreview
Siemens Gigaset SE567
Mladen Mijatović
Spravica neobičnog izgleda po imenu Gigaset SE567, koju je potpisao renomirani Siemens, predstavlja interesantno rešenje za sve male korisnike Interneta koji na svetsku mrežu izlaze preko ADSL-a.
nopreview
Iz ugla BeotelNet-a
Mladen Mijatović
Sa Radivojem Milićevićem, direktorom BeotelNet-a, razgovarali smo o razvoju broadband-a, stanju na domaćem tržištu i dodatnim uslugama koje ovaj veliki Internet provajder nudi.
nopreview
UPS-ovi za po kući
Mladen Mijatović
Zima je period kada se tradicionalno setimo uređaja za neprekidno napajanje. Pogledali smo šta se za oko 100 evra može dobiti od firmi APC i MGE.
nopreview
Linksys mrežna kamera
Mladen Mijatović
Linksys PVC2300 je kompaktna mrežna kamera, smeštena u vrlo čvrsto metalno kućište - idealno za nadzor, a uz to ne košta previše...
nopreview
Mobotix M-12: kamera sa dva oka
Mladen Mijatović
Na stranu sve tehničke karakteristike, ali Mobotix M-12 ćete upamtiti zahvaljujući neverovatnom vizuelnom utisku - pošto kamera podseća na glavu robota iz nekog SF filma. A ima i oštar pogled...
nopreview
TV broadcast u kući
Mladen Mijatović
Kako da TV sliku iz jednog plejera distribuirate na više televizora? Uz kompjuter, IP mrežu i Pinnacle PCTV to go ili Leadtek TV Infinity, televizijski broadcast postaje kućna primena...
nopreview
Digitus HD multimedija centar
Mladen Mijatović
Iz Digitus-a nam stiže High Definition Multimedia Center. On, doduše, ne može direktno da čita optičke diskove, ali hard disk predstavlja odlično rešenje za skladištenje velikih količina audio i video materijala. Samo da ugradite ovu kutiju u svoje multimedijalno okruženje...
nopreview
Axis 211M: Megapiksel u video nadzoru
Mladen Mijatović
Kamera za nadzor sa pan/tilt/zum funkcijom koja nema ni jedan jedini pokretan deo? Ova i druge dobre osobine proističu direktno iz visoke rezolucije fotosenzora...
nopreview
SolidWorks 2008
Mladen Mijatović
SolidWorks 2008 nastavlja trend user-friendly interfejsa - sve je brže, jednostavnije i efikasnije, SWIFT tim inteligentnih pomoćnika postao je brojniji, a vreme ovladavanja novom verzijom je skraćeno.
nopreview
Telsey gigabitni svičevi
Mladen Mijatović
Telsey je novo ime na domaćem IT tržištu, pa sa zadovoljstvom predstavljamo gigabitne Ethernet svičeve ovog italijanskog proizvođača mrežne opreme.
preview
Mladen Mijatović
Telenor Connect objedinjuje sve što vam je potrebno da iskusite blagodeti brzog mobilnog prenosa podataka. Uređaj radi kao broadband modem i WiFi access point, ali na njega možete priključiti čak i običan analogni telefon...
nopreview
Axis 211W
Mladen Mijatović
Axis 211W je profesionalna bežična mrežna kamera sa optičkim osobinama prilagođenim radu na otvorenom prostoru. Do nje ćete voditi samo jedan kabl, a ako je to napajanje, mreža će biti bežična.
nopreview
Prestigio PC Officer
Mladen Mijatović
Računar ugrađen u monitor? Monitor sa ugrađenim PC-jem? Teško je uklopiti ovu Prestigio priču u kategorije na koje smo navikli, ali je sa njom vrlo lako raditi...
nopreview
Laptop za 3G svet
Mladen Mijatović
Notebook sa 3G funkcionalnošću nije nova stvar, ali FSC Amilo Pro V3525 je prvi model na našem tržištu koji je dostupan i onima sa plićim džepom, zahvaljujući aranžmanu MTS-a i Comtrade-a...
nopreview
Virtuelni plastelin
Mladen Mijatović
Softver za 3D modelovanje je obično skup, ali ovoga puta predstavljamo nešto sasvim drugačije. CosmicBlobs ima dvocifrenu cenu, a ciljna grupa korisnika - jednocifren broj godina.
nopreview
Bežično po Lexmark-u
Mladen Mijatović
Da li i vas nerviraju kablovi koji se vuku svuda po kancelariji? Iz Lexmark-a nam stižu tri mrežna štampača sa kojima nema ovakvih problema...
nopreview
PowerLines Ethernet - mreža na 220 V
Mladen Mijatović
Jedna veoma široko razgranata mreža koja je decenijama prisutna svuda oko nas može da obezbedi kvalitetan broadband servis preko bakarnih vodova. U pitanju je obična niskonaponska kućna instalacija na 220 volti, koja postoji u svim našim domovima. Potreban je samo odgovarajući adapter...
nopreview
Telenorov mobilni e-mail
Mladen Mijatović
Telenorov servis "Mobilni mail" povezuje mobilni telefon i e-mail server firme, pružajući funkcionalnost sličnu Microsoft Outlook-u. Kako ovo funkcioniše u praksi? Zaposlili smo dva HTC telefona...
nopreview
Free + Ring = FRING!
Mladen Mijatović
Uz popularnost besplatnih Internet VoIP telefona i rastuću popularnost mobilnih Internet servisa, bilo je samo pitanje vremena kada će se neko dosetiti da napravi besplatni mobilni VoIP.
nopreview
Maipu mrežna oprema
Mladen Mijatović
Na domaćem tržištu profesionalne mrežne opreme pojavilo se novo ime - Maipu. Predstavljamo vam deo ponude ovog kineskog proizvođača.
nopreview
Linksys WRT54G - bežični 3G ruter
Mladen Mijatović
Linksys WRT54G3G je mali ruter s bežičnim access point-om po 802.11b i g WiFi protokolu i integrisanim četvoroportnim svičem. Dobra osnova za vašu novu mrežu.
nopreview
Kiss 1600 - umreženi DVD plejer
Mladen Mijatović
Na prvi pogled Kiss 1600 je standardni DVD plejer nešto kompaktnijeg formata. Prvi nagoveštaj da je u pitanju i nešto više od toga odaju dve antene koje izviruju sa zadnje strane...
nopreview
Broadband za sve prilike
Mladen Mijatović
Sa pojavom 3G mreže neki poznati mobilni servisi dobili su novo ruho. Mobilna telefonija Srbije nudi HSDPA adaptere u PCMCIA i USB varijantama za mobilni pristup Internetu brzinom do 2 Mbps...
nopreview
Axis 233D
Mladen Mijatović
Axis 233D je kamera namenjena nadzoru velikih prostora, kao što su aerodromi, stadioni, luke i veliki parkinzi. To je robustna kamera, koja već na prvi pogled odaje utisak visokoprofesionalnog uređaja...
nopreview
Nokia E61i: Biznis sa dahom multimedije
Mladen Mijatović
Dodavanjem kamere od 1,92 Mp na čuveni mobilni telefon E61 nastao je model sa sufiksom i. A onda je Nokia dodala multimedijalnu funkcionalnost, promenila eksternu memoriju i... videćete već!
nopreview
FSC Lifebook S2110
Mladen Mijatović
S2110 je tipičan poslovni notebook, malih dimenzija i lagan, kao stvoren je za čoveka u pokretu.
preview
Mladen Mijatović
Prvi Skype telefoni bili su tek nešto više od mikrofona i slušalice sa USB vezom, ali vrlo brzo počeli su da se pojavljuju i ozbiljniji uređaji, sa ekranom i nizom dodatnih funkcija. Ljudi iz Linksys-a dosetili su se da računar uopšte i nije neophodan, pa su ga u potpunosti izbacili. Tako je nastao WIP320.
nopreview
3D skeneri i 3D štampači
Mladen Mijatović
Automatska izrada modela (3D štampa) je kod nas još relativno nepoznata, a slično važi i za 3D skenere. SolidWorks World 2007 nam je pružio priliku da vidimo ove sprave na delu...
nopreview
Najbrža mobilna veza
Mladen Mijatović
HSDPA predstavlja korak napred od 3G ka još bržem prenosu podataka. Predstavljamo vam Telenor-ov servis koji, uz džepni USB HSDPA modem, obezbeđuje pravi mobilni broadband...
nopreview
(Bez) linije digitalne podele
Mladen Mijatović
U Beogradu je od 16. do 18. aprila održana druga broadband konferencija za region Jugoistočne Evrope. Pokazalo se da smo napredovali, ali...
nopreview
Kontrolisana proizvodnja
Mladen Mijatović
Nije neophodno da CAD i CAM softver potiču od istog proizvođača, ali je rezultat rada obično bolji kada članovi tima govore istim jezikom. Zato smo isprobali SolidCAM...
preview
Mladen Mijatović
Virtuelni svet je odavno dobio i treću dimenziju, a miševi se nisu suštinski promenili već decenijama - i dalje se kreću samo u ravni našeg stola. Da li je došlo vreme za nešto novo?
nopreview
Kamera koja broji ljude
Mladen Mijatović
Koliko je ljudi juče ušlo u prodavnicu? Nemate pojma, niste ih brojali... Pa naravno, ali vaš Axis 242 IV video server jeste...
nopreview
Kako radi 3G?
Mladen Mijatović
Da li se ponekad zapitate kako rade uređaji koje nas okružuju? Iza 3G mobilne telefonije leži čitav skriveni svet komplikovanih tehničkih rešenja...
preview
Mladen Mijatović
Nakon niza zanimljivih CAD/CAM/CAE programa, predstavljamo i jedno zaokruženo rešenje - Solid Edge NX pokriva čitav proces nastanka proizvoda i namenjen je profesionalcima.
preview
Mladen Mijatović
Pred nama su se našli karakteristični predstavnici tri familije Allied Telesis svičeva. Svaka od familija prilagođena je određenoj ciljnoj grupi korisnika - kako mogućnostima, tako i cenom.
nopreview
Axis 223M - kamera za dan i noć
Mladen Mijatović
Kao i sve Axis-ove kamere, model 223M je namenjen pre svega profesionalnoj upotrebi u sistemima za video-nadzor. Njegova jaka strana je snimanje u uslovima slabog svetla...
nopreview
Fly TV Platinum 35
Mladen Mijatović
Fly TV Platinum35 FM kartica je dobar izbor za prosečnog korisnika koji bi da pretvori svoj kućni računar u TV, FM radio, video-rikorder ili medija-konvertor za digitalizovanje i arhiviranje uspomena razbacanih po VHS kasetama.
preview
Mladen Mijatović
U Nju Orleansu nam je predstavljena nova verzija SolidWorks-a, ali smo bili u prilici da vidimo i neverovatne izume kao što je testera koja čuva prste, kao i da upoznamo ekskluzivne goste poput Stiva Vozniaka. Pojavio se čak i Mister Spok...
preview
Mladen Mijatović
Do druge broadband konferencije zemalja Jugoistočne Evrope ostalo još nešto više od mesec dana. Poslednji je, dakle, trenutak da uzmete učešće u ovom važnom događaju...
preview
Mladen Mijatović
Velike firme koja se bave maloprodajom suočavaju se sa nizom problema u svakodnevnom poslovanju. Primer primene Dynamics NAV paketa u kompaniji "N sport" prikazuje kako se Microsoft-ovi proizvodi mogu iskoristiti za njihovo rešavanje...
nopreview
Od ideje do realizacije
Mladen Mijatović
Ne kaže se uzalud da put od ideje, preko projekta, do gotovog proizvoda nikada nije bio kraći. Ispitali smo šta treba uraditi da bi od slike iz virtuelnog sveta CAD softvera nastao opipljiv rezultat, korišćenjem SolidWorks programskih komponenti.
nopreview
MGE - evolution serija
Mladen Mijatović
UPS-oive često svrstavamo u dve velike familije: male SOHO sprave koje štite kućni kompjuter i robusne modele koji stoje po rekovima u računskim i medija centrima. Postoji li i "nešto između"?
nopreview
AXIS (ne)pokretna kamera
Mladen Mijatović
Kada kamerom za nadzor želite da "pokrijete" veći prostor, obično izaberete model sa pokretnim "zglobom". AXIS 212 PTZ se, zahvaljujući rezoluciji i softveru, reklamira kao pokretna kamera bez pokretnih delova...
nopreview
Telekom uzvraća udarac
Mladen Mijatović
Telekom Srbija je krajem 2006. predstavio servis Haloplus koji omogućava jeftiniji razgovor sa inostranstvom. Kako izgleda pričati "preko bare" korišćenjem greb kartice uz uštedu i do 70 posto?
nopreview
Treća generacija
Mladen Mijatović
Treća generacija mobilne telefonije je najzad stigla i u našu zemlju. Samo par dana pre Nove godine mt:s je učinio komercijalno dostupnim servise zbog kojih će cele godine žaliti svi oni koji od Deda Mraza nisu dobili nov 3G telefon...
preview
Mladen Mijatović
Nakon modelovanja pomoću CAD aplikacije obično sledi ispitivanje modela i simulacija proizvodnje. Priču o SolidEdge-u nastavljamo opisom CAE/CAM softvera u Velocity seriji...
preview
Mladen Mijatović
Na našem tržištu sve češće se pojavljuju mrežni uređaji Corega, koji se izdvajaju solidnim mogućnostima i prihvatljivom cenom. Isprobali smo nekoliko interesantnih predstavnika ove porodice...
nopreview
Video nadzor kroz mrežu
Mladen Mijatović
Mrežne IP kamere i dalje predstavljaju važnu novost na našem tržištu, a Axis je jedno od najzvučnijih imena među proizvođačima ove opreme. Šta su IP kamere i koje su im prednosti u odnosu na klasična rešenja za nadzor?
nopreview
Air Live WiFi kartice
Mladen Mijatović
Pre samo godinu dana dobijali smo na test kartice veličine dlana, a WL-5460PCI zauzima jedva trećinu širine PCI slota i tek je nešto veći od sopstvene antene...
nopreview
Biometrijska kontrola pristupa
Mladen Mijatović
Na test smo dobili AC900, profesionalni čitač otiska prsta koji je potpisala firma Biometriks. Uređaj se montira na zid i integriše u profesionalni sistem kontrole pristupa objektu...
nopreview
AXIS 207W - bežična IP kamera
Mladen Mijatović
Firma AXIS proizvodi veliki broj IP kamera za različite namene, a ovoga puta smo za test odabrali model 207W, koji pored standardne Ethernet veze poseduje i integrisan WiFi (802.11g) adapter, tako da se jednostavno instalira na bilo kojoj lokaciji.
nopreview
Airlive 7 u 1
Mladen Mijatović
Iako ga proizvođač predstavlja jednostavno kao access point, uređaj pod nazivom AirLive WL-5460AP zapravo nudi mnogo više i potpuno opravdava etiketu "7 u 1".
preview
Mladen Mijatović
Prva konferencija o razvoju broadband-a u regionu Jugoistočne Evrope održana je ove godine u Beogradu. Očigledno - vrlo uspešno, jer se za 2007. sprema nastavak priče na istom mestu...
preview
Mladen Mijatović
CAD/CAM/CAE je sve prisutniji u našoj zemlji, što se najbolje uočava kada se sagledaju različita rešenja u ovom zanimljivom segmentu IT tržišta. Pogledajmo šta nudi SolidWorks u verziji 2007...
nopreview
EdiMAX detektor mreže
Mladen Mijatović
Potezanje notebook-a iz torbe i skeniranje postojećih mreža je nepraktično za japija u pokretu. Pravo rešenje je EdiMAX USB stick...
preview
Nenad Akšić, Mladen Mijatović, Aleksandar Veljković, Branko Maksimović
I ove godine tradicionalna sezona kupovine računara počinje čitanjem velikog testa koji objavljuje naš časopis. Pred nama se našlo 38 konfiguracija koje smo dobili od 16 domaćih kompanija. Gde otići po jeftin, savremen, snažan i(li) vrhunski računar?
preview
Mladen Mijatović
Akciju izbora za najbolji školski Web sajt završili smo u velikom stilu - svečanom dodelom priznanja kojoj su prisustvovali predstavnici škola i organizatori. Prenosimo deo utisaka i jednu zanimljivu priču...
preview
Mladen Mijatović
I naši mašinski inženjeri su prigrlili računar kao najvažniju alatku u svom poslu, pa na tržište počinju da stižu programi za 3D projektovanje, još jednom iz osnova menjajući filozofiju rada. Solid Edge tu ima značajnih aduta...
nopreview
Toshiba Satellite L100-112
Mladen Mijatović
Notebook računari iz Toshiba Satellite linije namenjeni su nižem sloju tržišta i daleko su jeftiniji od Portege modela. Pri tom, Toshiba Satellite L100-112 ostavlja lep utisak...
nopreview
WiFi za sitne pare
Mladen Mijatović
Tajvanski EdiMAX nam je poslao jeftinu PCMCIA WiFi karticu - da li je EW-7108PCG rešenje za vlasnike starijih notebook-a koji više ne mogu da žive bez WiFi-ja?
nopreview
Jeftin(ij)a multimedija
Mladen Mijatović
Atrix-MCE3000 je desktop PC računar koncipiran tako da vam pruži funkcionalnost sličnu onoj koju nudi Media Center, a da ipak ostane u okvirima klasične PC tehnologije... i klasičnih cena.
preview
Mladen Mijatović
Pre mesec pisali smo o učenicima i profesorima beogradske gimnazije "Sveti Sava" koja je pobedila na takmičenju za NajŠkolskiWEB. Nećemo, naravno, zanemariti ni drugog pobednika - posetili smo osnovnu školu "Žarko Zrenjanin".
nopreview
Vozila pod kontrolom
Mladen Mijatović
Bez obzira da li je u pitanju pizza-servis ili (pre)skupi autobusi nekog velikog prevoznika, sistem za daljinsko nadgledanje i praćenje vozila menja način poslovanja firme. RBG Ekonomik nudi FOX...
nopreview
Glas preko IP mreže
Mladen Mijatović
Od raznih "instant" VoIP rešenja koja se nude besplatno ili za sitne novce, Skype je verovatno najpopularniji, pa se na tržištu pojavljuje sve više gedžeta namenjenih upravo ovom programu
preview
Mladen Mijatović
Bez obzira na "sređivanje stanja" u elektroenergetskom sistemu, UPS neće izgubiti popularnost dok god bude korisnika koji cene svoj rad i svoj računar. Ispitali smo stanje na domaćem SOHO tržištu.
nopreview
EdiMAX bežični ruter
Mladen Mijatović
Mali kućni ruteri su obično fabrički podešeni tako da čak i potpuno neupućen korisnik može brzo da ih pusti u rad, makar i samo sa najosnovnijim funkcijama. Na testu smo imali model BR-6204Wg tajvanskog proizvođača EdiMAX.
nopreview
"Smotana" tastatura
Mladen Mijatović
Tastatura od gume? Da, električni vodovi se mogu napraviti od savitljivih materijala, baš kao i tasteri koji deluju kao da nemaju metalnih delova. Rezultat je tastatura koju možete urolati i poneti, a posle rada u nekom servisu i oprati pod česmom...
nopreview
Čitač SIM kartica
Mladen Mijatović
Čitači memorijskih kartica su česti na tržištu, ali šta mislite o čitaču SIM kartica koje se ugrađuju u mobilne telefone? Comodow obezbeđuje backup podataka sa vašeg SIM-a...
nopreview
E-mail iz džepa
Mladen Mijatović
Mobilna telefonija Srbije je odnedavno ponudila novu uslugu - upravljanje elektronskom poštom posredstvom mobilnog telefona. Ispitali smo šta se krije iza marketinškog naziva mail@fon...
preview
Mladen Mijatović
Imena pobednika na konkursu NajŠkolskiWEB objavili smo u prethodnom broju, a sada krećemo iza fasade sajta, da bismo ispitali ko stoji iza nagrađenih radova i šta je sve bilo potrebno da se napravi pobednička Web prezentacija.
nopreview
Zaštita sa dodacima
Mladen Mijatović
Firewall doprinosi bezbednosti firme na Internetu, ali su male firme uglavnom mogle da biraju između preskupih proizvoda tzv. visokih brendova i sumnjivih tajvanskih "igračkica". Networks Defender pretenduje na meste negde između tih krajnosti...
preview
Nenad Akšić, Mladen Mijatović
Tržište notebook računara očito cveta - za naš veliki test najavljeno je preko 80 modela koje smo, precizno definišući klasu biznis mašina, sveli na 44 ozbiljna kandidata za poslovne ljude koji traže dobar balans između mobilnosti i računarske snage.
nopreview
W:LAN - Javni WiFi
Mladen Mijatović
Mobilna telefonija Srbije je ponudila novu uslugu - bežični pristup Internetu baziran na WiFi standardu. Obišli smo "vruće tačke" po Beogradu da se uverimo u funkcionalnost ovog servisa.
preview
Mladen Mijatović
Raspust je počeo, dugo toplo leto je pred nama, ali se pre toga dele svedočanstva - najvrednije đake koji su se potrudili oko sajtova svojih škola očekuju vredne nagrade.
preview
Mladen Mijatović
Rok za prijavljivanje na Telekomov konkurs za izbor najboljeg školskog Web sajta je istekao 15. maja. Vreme tokom koga će stručni žiri odlučivati kome će pripasti vredne nagrade iskoristićemo da se osvrnemo na prethodna tri meseca.
nopreview
Bluetooth adapteri
Mladen Mijatović
Blutooth je stigao svuda: do fotoaparata, slušalica, GPS uređaja, modema... Računari se u taj svet uključuju putem USB Bluetooth adaptera, pa smo testirali nekoliko njih. Rezultati su čudni...
nopreview
SEE Broadband 2006
Mladen Mijatović
Prva broadband konferencija Jugoistočne Evrope održana je upravo kod nas, u Beogradu. Imamo razloga da budemo ponosni na tu privilegiju - veliki broj zvučnih imena na jednom mestu najavljuje da je ovo tek početak...
nopreview
Studiranje na nov način
Mladen Mijatović
Bliži se jun, vreme upisa na fakultete. Maturantima koje interesuje oblast informacionih tehnologija nude se i neke zanimljive opcije o kojima su njihove nekoliko godina starije kolege mogle samo da sanjaju - gde ćete najviše naučiti i najbrže stići do diplome?
preview
Mladen Mijatović
Akcija za izbor najboljeg školskog Web sajta polako se zahuktava, a sudeći po pristiglim prijavama, čekaju nas i neka iznenađenja. Ako se vaša škola još nije prijavila, ne oklevajte - broj takmičara svakodnevno raste, baš kao i spisak nagrada...
nopreview
Brži mobilni Internet
Mladen Mijatović
Posao modernog japija je po pravilu dinamičan, a danas gotovo da nema poslovnog čoveka koji može bez Interneta. Kako ostati on-line i onda kada ste u pokretu? Telekom Srbija nudi EDGE, zanimljivo rešenje po ceni koja će se dopasti i onim manje zavisnima...
nopreview
Sedmostruki USB
Mladen Mijatović
Fotoaparati, MP3 plejeri, WiFi ili IrDA adapteri, eksterni diskovi, miševi i tastature, pa čak i razne svetleće elektronske besmislice... sve se danas priključuje na USB. Kako nahraniti sva ta gladna usta? Recimo, pomoću Intex-ove PCI kartice.
preview
Mladen Mijatović
Telekom Srbija, uz medijsku podršku našeg časopisa, pokreće veliku akciju za izbor najboljeg školskog Web sajta. Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji biće u prilici da se oprobaju u Web dizajnu i osvoje vredne nagrade u vidu kompjuterskih učionica i prateće računarske opreme.
nopreview
Čavrljanje na Zultys-u
Mladen Mijatović
IP telefonija se sve češće koristi u poslovnom okruženju gde njene prednosti dolaze do punog izražaja. Za demonstraciju rada u domaćim uslovima testirali smo opremu firme Zultys.
nopreview
SIP za VoIP
Mladen Mijatović
Prenos glasa preko Internet infrastrukture uzima sve više maha. Možda najbitnija stvar u evoluciji VoIP-a jeste uvođenje SIP protokola. O čemu je reč i ko su nosioci ove tehnologije?
preview
Mladen Mijatović
"Mama, pa gde je taj autobus? Sad će sine, čike ga farbaju!" U novoj verziji ovog vica mama će pogledati na mobilni pre nego što odgovori. Tehnologija je već tu, a sada je na redu implementacija...
nopreview
Motorola ruteri
Mladen Mijatović
Za potrebe umrežavanja manje firme ili ambicioznije kućne mreže potrebna je "razvodna kutija" za Internet i međusobnu komunikaciju. Za mnoge je switch dovoljan, ali prava stvar se dobija tek upotrebom rutera. Predstavljamo dva modela firme Motorola.
nopreview
Motorola WiFi adapteri
Mladen Mijatović
Motorola WiFi kartica WPCI 810G namenjena je desktop konfiguracijama, a pošto notebook i WiFi predstavljaju još prirodniji spoj, isprobali smo i WN 825G.
nopreview
Motorola SBG 900 modem
Mladen Mijatović
Motorola SBG900 je "bežični kablovski modem" - sintagma možda deluje neobično, ali kabl je na ulazu, a bežična veza na izlazu...
nopreview
Laptop na atomski pogon
Mladen Mijatović
Imate mobilni telefon, ručni sat, fotoaparat, laptop, PocketPC ili MP3 plejer? Sve to treba napajati, a budućnost nam obećava svašta, od pitomih punjivih akumulatora do nuklearnih baterija.
nopreview
ZyXEL P334 ruter
Mladen Mijatović
Zanimljiv ZyXEL-ovo rešenje za kuću u kojoj se nekoliko roditelja i tinejdžera "bori" oko izlaska na Mrežu... Pomirite ih sve u jednoj kutiji.
preview
Mladen Mijatović
Ako su podaci važni a hardver skup, preostaje samo jedno - "u se i u svoj UPS!". Zato predstavljamo dva mala kućno/kancelarijska modela sličnih karakteristika: Rapido 550 i Mustek PowerMust Office 650.
nopreview
Ogoljeni DVB-T
Mladen Mijatović
U PC #114 opisali smo dve PCI kartice za prijem zemaljske digitalne televizije (DVB-T) a sada ćemo pokušati da malo pojasnimo ovu tehnologiju čije vreme tek dolazi...
nopreview
Cisco 1841 ruter
Mladen Mijatović
Kada se do poslovnih prostorija konačno dovede dobar Internet link, treba ga još nekako razdeliti svim korisnicima. Pravo rešenje bi mogao da bude Cisco 1841.
preview
Mladen Mijatović
Svakako ste čuli za SETI@home projekat, ali dok je traganje za znacima inteligentnog života u Vasioni zanimljivo i nadahnjujuće, traganje za rešenjem mnogo prizemnijeg i mračnijeg problema moglo bi jednog dana da pomeri jezičak na vagi života i smrti u našu korist...
nopreview
Ta divna Divona
Mladen Mijatović
Do sada smo videli ADSL, kablovski Internet i razne varijante bežičnog Interneta, a ovog puta vam predstavljamo nešto potpuno drugačije - satelitski Internet. I to dvosmerni!
nopreview
Motorolina kupola nad gradom
Mladen Mijatović
Širokopojasni pristup Internetu postaje nešto što se podrazumeva, ali šta učiniti ako na vašoj lokaciji nema tehničkih uslova ni za ADSL ni za kabl? Bežično povezivanje ima niz prednosti i mana, ali bi Motorola Canopy Wireless mogao da vam iskrči širok put ka Internetu...
nopreview
TV slika od nula i jedinica
Mladen Mijatović
DVB je skraćenica od Digital Video Broadcast ili digitalna televizija. Prelaz na nju predstavljaće krupan rez koliko u tehničkom, toliko i u ekonomskom smislu...
nopreview
Bez panike!
Mladen Mijatović
Nakon što se Holivud oprobao u ekranizaciji bestselera kao što su "Hari Poter" i "Gospodar prstenova", dočekali smo da u bioskope stigne i kultno delo Daglasa Adamsa "Autostoperski vodič kroz galaksiju". Šta kažu Internet fanovi o tome?PCPress konkurs

Weekend Media 2021

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


PC
Twitter Facebook Feed Newsletter